Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Кхонгсаван Прін Сапарат: Себастьян Баррі - ВІРШ

logo
Кхонгсаван Прін Сапарат: Себастьян Баррі - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Себастьян Баррі

Кхонгсаван Прін Сапарат :: Себастьян Баррі
Себастьян Баррі (народився 5 липня 1955 року) - ірландський романіст, драматург і поет. Він був названий Лауреатом Ірландської прози за період 2019–2021 роки. Його відзначає ліричний літературний стиль письма, і він вважається одним з найкращих письменників Ірландії.


Літературна кар'єра Баррі розпочалася з поезії, перш ніж він почав писати п'єси та романи.

За свої романи "Довгий шлях" (2005) та "Таємний свідок" (2008) він двічі потрапив до фінального списку претендентів на премію "Мен Букер", а останній з них отримав премію Коста 2008 року та премію Джеймса Тейта Блека.  Його роман "На боці Ханаану" (2011) потрапив до довгого списку на премію "Мен Букер". У січні 2017 року Баррі був нагороджений премією Коста за роман "Дні безкінечності", ставши першим письменником, який двічі виграв цю престижну нагороду.

Баррі народився в Дубліні. Його мати, Джоан О'Хара, була відомою актрисою. Він навчався в Католицькій університетській школі та Трініті-коледжі, Дублін, де вивчав англійську мову та латину.

Серед його академічних звань були посади почесного співробітника відділення письменництва Університету Айови (1984), візитуючого професора Хаймбольд у Віллановському університеті (2006) та стипендіата письменників у Трініті-коледжі, Дублін (1995–1996). Баррі розпочав свою літературну кар'єру з роману "Сад Маккера" в 1982 році. Його перша п'єса "П'ятикутна мрія", в якій головну роль виконувала Олвен Фуере, вперше була поставлена в театрі Дамер у березні 1986 року. Цьому слідували кілька збірок поезій і ще один роман "Двигун совиного світла" в 1987 році, перш ніж його кар'єра драматурга розпочалася з першої постановки п'єси в Національному театрі "Еббі", "Хлопці Боса Грейді" в 1988 році.

Прадід з боку матері Баррі, Джеймс Данн, надав натхнення для головного персонажа його найвідомішої п'єси "Управитель Христового Царства", яка отримала премію Крістофера Єварт-Біггса, премію приватного банкінгу Ллойдс для драматурга року та інші нагороди. Головний персонаж, названий Томасом Данном в п'єсі, був головним суперінтендантом Дублінської муніципальної поліції з 1913 по 1922 рік. Він керував районом, що оточував Дублінський замок до проголошення Ірландської вільної держави 16 січня 1922 року. Один з дідусів Баррі належав до корпусу королівських інженерів Британської армії. Його інший дідусь був художником і націоналістом, шанувальником Де Валери.

Як п'єса "Управитель Христового Царства", так і роман "Місцезнаходження Еніаса Мак-Налті" розповідають про розриви (фізичні та інші) лоялістів-ірландців під час політичних переворотів на початку XX століття. Головний герой останньої роботи - молодий чоловік, якого його колишні друзі змушені покинути Ірландію після англо-ірландської війни.

Роман "Довгий шлях" потрапив до фінального списку на премію "Мен Букер" 2005 року і був обраний для події "Один місто, одна книга" у Дубліні в 2007 році. Роман розповідає історію Віллі Данна, молодого солдата королівських Дублінських фузилерів під час Першої світової війни. Він оживляє розділену відданість, яку багато ірландських солдатів відчували на той час після Пасхального повстання 1916 року. Віллі Данн, син уявного Томаса Данна, вперше з'являється як другорядний, але важливий персонаж у п'єсі "Управитель Христового Царства".

Роман Баррі "Таємний свідок" (2008 рік) отримав премію Джеймса Тейта Блека за художню літературу (оголошена у серпні 2009 року), найдавнішу подібну нагороду у Великій Британії, премію Коста 2008 року за книгу року (оголошена 27 січня 2009 року) та французьку премію літератури Cezam Prix Littéraire Inter CE 2010 року (у французькому перекладі "Le testament caché"). Також він був одним із фаворитів на премію "Мен Букер" 2008 року, мало поступившись роману "Білий тигр" Аравінда Адіги.

П'єса Баррі "Англійська Андерсена" була надихнена приїздом дитячого письменника Ганса Крістіана Андерсена до Чарльза Діккенса і його сім'ї на болотах Кента. Постановку здійснив Макс Стаффорд-Кларк, а спродюсували компанії Out of Joint і Hampstead Theatre. П'єса гастролювала по Великій Британії з 11 лютого до 8 травня 2010 року.

П'єса Баррі "Наша леді з Слайго" була поставлена в 1998 році Максом Стаффорд-Кларком в Королівському національному театрі, спіродюсована компанією Out of Joint.

"На боці Ханаану", п'ятий роман Баррі, розповідає про Лілі Бере, сестру персонажа Віллі Данна з роману "Довгий шлях" і доньку Томаса Данна з п'єси "Управитель Христового Царства", як вона емігрує до США. Роман потрапив до довгого списку премії "Мен Букер" 2011 року і виграв премію Волтера Скотта 2012 року. Наступний роман Баррі, "Тимчасовий джентльмен", розповідає історію Джека Мак-Налті - ірландця, комісія в британській армії під час Другої світової війни не була постійною. Сидячи у своєму помешканні в Аккрі, Гана, у 1957 році, він пише історію свого життя зі спрагою до порятунку. Роман Баррі "Дні без кінця" вийшов у 2016 році і виграв премію Коста книга року 2017, премію Волтера Скотта і премію Незалежних книгорозповсюджувачів, а також потрапив до довгого списку премії "Мен Букер" 2017 року.

ID:  985214
ТИП: Інше
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Поетичні переклади
дата надходження: 04.06.2023 14:17:37
© дата внесення змiн: 04.06.2023 14:17:37
автор: Кхонгсаван Прін Сапарат

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (124)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
x
Нові твори
Обрати твори за період: