Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Серед вовків у овечій шкурі ( проза) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Серед вовків у овечій шкурі ( проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Серед вовків у овечій шкурі ( проза)

       По   небу стрімголов неслися  хмари…. білі  ребристі раз – у раз здригались… Сірі пишні, від пориву вітру ,час від часу губили  мілкі краплини дощу. 
     Біля станції  людей небагато,  більшість у масках, позирають на  колії, куди має прибути електричка та прислухаються до слів диктора. Михайло озирався, придивлявся до людей, а може якраз  когось з знайомих зустріне. Давно в рідному  містечку не був, тішився, що нарешті вирвався між люди. Ще й таке свято  - День Перемоги,  співпало з  Поминальною неділею.  Провідав могили родини і своєї Галинки, яку поховав три роки назад.  Тепер, він живе в Києві, син забрав до себе. Йому минуло сімдесят  років, але  нелегке дитинство у великій сім`ї, згодом виснажлива праця тракториста,залишили сліди. На вигляд  старий - худий,  низенький, виснажливий, бліде, морщинисте обличчя, на сіро – сині очі  нависали густі сиві брови. Вже тільки й годен  прогулятися, при нагоді з ким небуть поспілкуватися та відпочивати біля телевізора. 
   Сину, хоч і минуло  тридцять п`ять років, але не одружений. Дід дивувався - Ото поїхав з якоюсь в Європу ( каже на заробітки), що то така мода настала на  цивільні шлюби,  не знати чи й  доживе він до того дня, щоби побралися, чи й   дочекається онуків?  Всі дні  в тривозі,  в очікуванні дзвінка і так вже майже три роки. Але не шкодує, що продав свою хату, адже нема’ здоров`я підтримувати порядок і на городі, і в хаті.
    Нарешті диктор попередила про прихід електрички…. 
 Михайло, поспішаючи, підіймався по сходах електрички, коли його хтось ніби товкав у спину. Ледь тримаючись на ногах, все ж спромігся зайти  в тамбур, озирнувся. Раптова усмішка на все обличчя( але ж з-за маски не видно, тільки добавилося морщин),  повеселіли очі,
- Миколо, це часом не ти?
Той, від несподіванки, закліпав очима,
- Ти ба! Оце так зустріч! Хапайся за ручку сумки, допоможи мені! 
    Дехто з людей уважно дивився на теплу зустріч.Вітання,  усмішки, обійми і по- молодецькому, похлопали  один одного по плечі. Людей в вагоні  мало,  вони присіли один навпроти одного.  В цьому купе,  біля вікна, дрімала жінка, років п`ятидесяти. Час від часу здригалися вії,  на мить схиляла голову,  клювала носом.
 Микола подивився на  жінку і тихо до колишнього сусіда,
-Оце так зустріч, ще й в таке свято. Ти, що напевно приїжджав на цвинтар?
- Так, два роки  тут не був, оце надумав. Воно погода  некомфортна прохолодна і сира, але вона нас не запитує,чи ми хочемо такої. Цьогоріч пізня весна, хоч я і в курточці та добряче промерз.
-То чому до мене не зайшов, ми б з тобою відсвяткували День Перемоги. Пом`янули би  наших дружин. І на електричку б разом йшли. Бачиш до сина їду, зарубав пару гусей, зібрав яєць, хай потішаться домашнім.
-А, що  Валічка теж пішла?
-Два роки, як пішла,залишила мене одного, -  Микола закліпав очима,  витирав непрохані сльози . Злегка затрусилися плечі,  худі, жилясті руки закрили обличчя. 
  Михайло з сумом дивився на нього. Хоч  цей чоловік й статурою виглядав трохи міцнішим  за нього, але глибокі морщини на обличчі, як відбиток стресів, на все  життя. 
   Микола заспокоївся. Ніби трохи соромлячись, зіжавши дві долоні докупи, поклав на своє коліно  і  позирнув довкола,
- Вибач, нерви здають, знаєш…  Ти краще розкажи, як тобі живеться? Де син,   чи одружився,  може вже   з онуками бавишся?
 Михайло присів поруч,  поклав руку на плече й  ледь нахилившись, розповів про своє буденне життя. Бідкався про  одинокість і в той же час тішився, що тепер має інакше життя. Не шкодує, що поїхав до сина, на свою пенсію б так не харчувався. Хвалив ся, що тільки й радості від сина, він для нього тепер  справжня опора. Гарна  трикімнатна  квартира,  комфортно, тепло, тільки би онуків дочекатися, більше нічого й не треба. Після розповіді, хитнув головою,
 -Ну, а тепер ти повідай, як живеш? 
-А може перекусимо, маю сало, яйця.  Шкода сто грам не взяв, якби знав, що зустрінемося.  Я такий радий, що тебе побачив. Жалкую, що  ти хату продав. По- сусідству добре жили,ніби родина.
- Ні- ні, їсти а електричці не варто.Цей короновірус  дуже небезпечний, тож краще поберегтися. Тобі до Фастова, ще є  час, тож розкажи, що там в наших краях , як  нові сусіди господарюють?
Зіжавши кулаки, Микола притиснув до грудей,
- Знаєш, я живу ніби серед вовків у овечій шкурі. Ти розумієш, ще й з двох сторін,  Ганька теж хату продала. Купила собі квартиру в центрі містечка, з онучкою живе. Правда  мала вчиться в інституті,  в Вінниці на педагога. Якось зустрічав її, тішиться, каже , хоч на старості років поживу, як люди. В теплі, з ванною, магазин в цьому ж будинку.
-Ото новини… ну, а  ти чому  так про сусідів, що п`ють, б`ються, чи дуже сваряться, що  спати не дають?
- Не дають спокійно дожити. Може би краще пили, то хоча би віталися. А це, ніби домовилися,  з чотирьох сторін паркани по три метри висотою. Ковані, мідні  ворота, воно то красиво, але ж не по- людські живуть. Один -  спочатку  майже пів метра заліз на город, мурував фундамент під паркан. Згодом другий, теж заліз, правда менше. Зробив фундамент під паркан, ніби стінку для ями, загорожу для собаки. Вибач, все з під собаки, водою змиває в яму, смерід, а тут іще й дощі, що тобі сказати.  Я якось насмілився сказати, що смердить на всю округу, то він послав мене на три букви, порівняв мене з собакою. Я цілий тиждень лежав слабий,  що за людина, як так можна!
-А, що дружина його, діти?
-А, що діти, десь вчаться, не видно. А жінка кацапка… без нього й сапи в руки не візьме. Ніколи й не бачив, щоб воду носила. Оце ж  наша з тобою  криниця висохла, йти далеко, збираються  підключатися до центрального водогону. Я теж вніс гроші, там керує Кучерявий, думаю  хай буде, може дітям лишиться.  
-Дітям кажеш, чи тільки сину?
 -Розумієш, життя чи довге, чи коротке та написав заповіт на двох, хай самі розбираються. Тамара в Тюмені, навряд  чи й на похорон приїде, але так Валентина захотіла. Не думаю, що  тут хтось захоче  жити, швидше за все продадуть. Оті, що в твоїй хаті живуть,то в очі казали,щоби мене швидше Бог забрав, бо їм  землі  мало. Мають ракушку на базарі, він торгує рибою, видно хтось з ставків йому постачає.На обійсті БУС, «Мерседес»,  хоче гараж будувати.
-Це він на пів метра заліз  в город? 
-Ну, а хто ж….
-А , чому не пішов до архітектора, написав би заяву.
-Ой, мовчи заради Бога, чи й хтось добився правди?!  Жінка вчителька, ніби має бути шановна пані, а сама з ним,  як він  трохи заліпе і мать пере мать один на одного. Яке їхало, таке й здибало… Вона вчителька початкових класів, в мене волосся на голові дибом становилося, почувши її слова, уявляю, чого така людина може навчити дітей. В неї рідний брат у міській раді. Правда працює старшим по прибиранню території, керує двірниками.  Сам знаєш, якщо там рука є, то  мені  туди й нічого пхатися.  Хата на ній, колись перед людьми вихвалялася, що землю придбати –це не проблема, норовить і мій участок згодом придбати. Тож чекають моєї смерті…  Думаю син продасть, не хоче в землі працювати, каже важко та й зараз  всі хочуть комфорту.
-То коли це буде, продасть.. Ти зовсім зігнешся від роботи. Може вже прийшов час і себе пожаліти. Що мало наробилися з дружиною, вона ж на п`ять років молодша за тебе, а вже пішла…шкода….
   Обоє замовкли… кожен про щось задумався. Електричка,то зупинялася, то знову набирала швидкість… Жінка, що сиділа біля вікна,  відкрила очі. Облапувала руками  голову, поправила  хустину,
- Вибачте,  я ненавмисно послухала вас і зовсім не дивуюся. У нас в селі  теж дехто так живе…Чи це від жадібності такі люди стали, чи  від заздростей. Скільки людині треба, адже з собою не забере. Забули про Бога, не мають до один одного  поваги. І молодь дивлячись на таких тікає в світ, де більше справедливості, де окрім Божих заповідей, виконують закони Держави. 
Відразу кивнула головою до Миколи,
- А ви й справді влучно порівняли…. Вовки в  овечій шкурі… Я розумію, як вам  важко жити серед таких людей. Хочете пораду, якщо син гукає до себе, не баріться. Пустіть  в хату квартирантів, хоч на старість  поживіть для себе. Відчуйте справжнє життя, адже воно одне і безцінне.
Жінка закопошилася… з під ніг забрала сумку,
- Вибачте, зараз моя станція.  Щасливої дороги Вам!
 Чоловіки одночасно переглянулися, подякували, побажали удачі.
     Електричка зрушила з місця…. Михайло  по плечі похлопав Миколу,
- Тобі теж скоро виходити.  Доречі, що  син? Якої думки?
- Каже, щоб приїжджав частіше…  Але я відчуваю, що мені  іще довго бути  одному. Має двох онуків близнюків, жінка бавить. Їм лише по два роки, ти уявляєш, який там гармідер, крик, плач. А я таки собі  хоч і  нароблюся, але закриюся в хаті, приляжу  біля телевізора й відпочину. Бог з ними, з тими вовками, якось доживу свій призначений час.
 Раптово  Микола закліпав очима, кілька сльозин скотилися по масці, 
 - Ти, будеш  в наших краях, заходь, я завжди радий тебе бачити. Давай обміняємося  номерами елефонів, можливо колись і мені доведеться бути в Києві. Може згодом познімаємо маски, не піддамося  цьому вірусу,  при нагоді й зустрінемося. 
   В тамбурі електрички, на прощання чоловіки пообіймалися й  Михайло подав сумку,
-Ну все тримайся! Не забувай, що є телефон, дзвони, я завжди радий  з тобою поспілкуватися. А будеш в Києві, приїжджай, не цурайся!
 У відповідь Микола подякував  й декілька раз махнув рукою,
- Щасливо!
На очах сльози, трепіт в душі, під серцем щем, враз під язик поклав пігулку. Думки, як оси – Ой, Михайле, чи й побачимося… он , як під серцем пече. Не знаю, чи й витримаю, скільки ще проживу між цими  вовками в овечій шкурі….
   Михайло довго дивився у вікно… Від думок, смуток роз`їдав душу, його обличчя  розбили страждання й розпач. Шкода сусіда, прожили поруч майже все життя. Згадував  прожиті роки, сумбурні семидесяті, коли засівалися всі  поля, країна набирала розмах в будівництві заводів, фабрик, залізниці.  Як лагідно жили по- сусідству, допомагали один одному,  на батьківській землі  будували  будинки. Немов у павутинні копошилися думки - Чому змінилися так люди?  
Він дивився у вікно, ніби там хотів знайти відповідь. Миготіли яскраві краєвиди рідної землі, поступово знімали напругу….
                                                                                                  Травень 2021р

ID:  916180
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 08.06.2021 08:33:55
© дата внесення змiн: 23.06.2021 09:26:31
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 33 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Тетяна Горобець (MERSEDES), Lana P., Оксана Дністран, Веселенька Дачниця, Світлая (Світлана Пирогова), Валентина Ярошенко, Катерина Собова, Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка, Irкina
Прочитаний усіма відвідувачами (526)
В тому числі авторами сайту (33) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Н-А-Д-І-Я, 08.06.2021 - 12:24
12 12 16 16 Гарний твір, Ніночко..
Час іде, а ми всі змінюємося, та все більше стає
черствих, бездушних. Не поважають старість, хоч до них колись прийде..не за горами... 9 019 021 good shr
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, Надійко! Ви праві...на жаль такий час... Кажуть бідності є межа- це смерть...А жадібності - межі немає..
Удачі Вам! give_rose 22 22 21
 
Гарно та справедливо,дорога Ніночко, сказано душею. Ви- майстриня прози! Вмієте радість життя показати і людський біль висвітлити...Тяжке наше сьогодення, виживаємо, як можемо. Натхнення Вам,дорогенька і міцного здоров'я та Божого благословіння на довгі роки!
12 12 16 16 shr 021 love03 icon_flowerВелике Вам дякую! give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! рада.що завітали. Навзаєм, Валюшо! Всіх земних благ! give_rose 22 22 21
 
Ваша проза завжди цікава, бо висвітлює правду життя з різних сторін: і радісних і сумних, як в даному випадку. Дуже шкода, що так доживає більшість людей нашого покоління... куди і до чого дійдемо з таким відношенням до людей, до землі, трудно уявити... frown
А проза Ваша, Ніночко, як завжди цікава, різнобічна, бо показуєте різні грані нашого... все таки прекрасного життя! 12 12 12
За це я дякую Вам щиро tender і бажаю міцного здоров"я, щоби радували любителів прози. hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Навзаєм, Вірочко! give_rose 22 22 21
 
Leskiv, 08.06.2021 - 10:22
Сумно, але правдиво. Таке зараз життя. І люди стали черствішими.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!На жаль і погода змінюється і люди разом з нею...Удачі Вам! give_rose 22 22 21
 
Микола Холодов, 08.06.2021 - 09:22
12 12 12 17 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
Катерина Собова, 08.06.2021 - 09:06
12 12 12 Ніночко, так зворушила ця історія! Боляче, що зараз це вже стає нормою - безправ"я самотніх пенсіонерів і безмірна влада і зажерливість молодого покоління! Талановита проза!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, Катрусю!Ми часом порівнюємо наше минуле, пережите, що за плечима...І інколи думаємо...Що за причина...Чому змінився цей на світ.......Чому,як бурян у городі,нинішній молодий цвіт...Гарного дня Вам і натхнення! give_rose 22 22 21
 
Чудовий твір. Успіхів Вам та натхнення. 16 12 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталочко!Удачі Вам! give_rose 22 21 22
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: