Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: Історія успіху Софі Такер: від злиднів до Олімпу - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: Історія успіху Софі Такер: від злиднів до Олімпу - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Історія успіху Софі Такер: від злиднів до Олімпу

Софі Такер (Sophie Tucker) – одна з найбільш популярних фігур американського шоу-бізу першої половини ХХ століття – в рідному Тульчині на Україні звалася б Соня Каліш. Вона так і звалася, доки не вийшла на сцену, але в рідному для її родини Тульчині ніколи не була: Соня-Софі народилася 13 січня 1887 року, коли родина Калішів прямувала на ПМП до Америки. На батьківщині ж у родини виникли певні негаразди, Калішів навіть переслідували за щось – за що саме, невідомо, але згадаємо, що нацменшини в Російській імперії отримали рівні права з не-меншинами тільки 1905 року.

Власне, Соня народилася 25 грудня – але пізніше вона змінила дату народження на 13 січня: «не хочу ділити свій день народження з будь-яким іншим богом», так вона казала.

На американському ґрунті Каліші отримали прізвище Абуза та відкрили ресторан. Отам, в сімейному ресторані, Соня й розпочала свою співацьку кар’єру: вона працювала в закладі офіціанткою, а ще встигала співати для відвідувачів. Пізніше у автобіографії Софі Такер з гумором – а гумор і гострі жарти були її фірмовою стравою! – отже, вона згадувала: «між замовленнями я втискувалася у вузький простір біля дверей та співала з усім драматизмом, на який була здатна, і під кінець останньої пісні на відстані між мною та скринею з цибулею не лишалося нікого, чиї очі б не зволожилися».

А далі почалося вже професійне творче життя, почалося доволі несподівано. Софі була тілиста (про тілистих дівок вона також постійно жартувала – ці жарти ще довго потім повторювала Бет Мідлер), її в бурлеск-шоу видавали за дівчину-негритянку з Півдня (вона, між іншим, походила з єврейською родини з нашої Вінничини). Отже, Софі неперевершено копіювала південно-американський акцент, характерний «дрол», а для повноти картини їй мазали обличчя паленим корком. Тільки випадок дозволив Софі вперше вийти до глядачів з власним обличчям – під час гастролів весь багаж шоу, в тому числі «грим» Софі загубився, і тому вона вразила публіку, повідомивши, що чорне обличчя та південний акцент – фейк, а насправді вона біла, єврейка та зовсім не з Півдня. Є інша версія: Софі свідомо саботувала імідж чорної дівчини з Півдня, та час від часу на сцені знімала чорну рукавичку або «губила» чорну перуку, аби публіка пересвідчилася, що її, так би мовити, талановито шиють у дурні – і публіка була в захваті.

Можна сміятися щодо такого початку чи навіть вважати його недостатньо гідним, але дуже скоро Софі стала чи не найяскравішою зіркою 20-х років. Успіх її подолав Атлантику та поширився Європою – аж до того, що 1926 року Софі виступила перед британськими королем Георгом V та королевою Мері в лондонському Паладіумі, ось так! – Тож історія Соні-Софі – типова історія американського успіху: дівчинка з бідної іммігрантської родини важкою працею та власними талантами вибилася з голоду та злиднів аж на самісіньку верхівку.

Аби уявити собі популярність Софі, зважте на таке: коли 1962 року американців запитували, кого вони уявляють, коли чують ім’я Софі, 95% відповіли: ТАКЕР! Секрет такої популярності – не тільки співи та жарти; особистість Софі приваблювала людей надзвичайно – талановита, але не марнославна, іронічна, але не жорстока, харизматична, але приязна, щира, easy-going – Софі спілкувалася рівно з усіма, а серед її друзів рахувалися і президенти США (аж семеро), і відомі гангстери (між іншим Аль Капоне), і дехто очільник ФБР Гувер. Весела була Софі та добра: так, вона спустила сотні тисяч на азартні ігри, але мільйони пішли на доброчинність.

А її жарти?! – в перекладі це втратить, тому спочатку оригіналом, з публікації BBC: She always had a pretend boyfriend, Abe, in her jokes. So Abe came to her and said, 'Sophie, I'm tired of waiting for you - I'm going to get myself a 30-year-old girlfriend.' "And Sophie said, 'Go ahead. I'm going to get myself a 30-year-old boyfriend. But just remember, 30 goes into 70 a lot more times than 70 goes into 30.'" - Це щось таке: 70-річна Софі мала уявного бойфренда Ейба, собі однолітка, і часто згадувала його на сцені. Казала, що якось Ейб почав скаржитися та нарікати: Ти така повільна, набридло мені чекати тебе, візьму собі 30-річну коханку! – А Софі йому: Давай, любчику, бери, а я собі теж візьму 30-річного коханця, тільки май на увазі, що 30 входить у 70 набагато більше разів, ніж 70 – у 30!

Іі пісні – Some of These Days, My Yiddishe Momme, The Man I Love, My Pet, I Don't Want to Get Thin, Nobody Loves a Fat Girl, But Oh How a Fat Girl Can Love та десятки інших були надзвичайно популярними, її платівки отримували золотий статус, гострі, щиро наперчені жарти Софі розліталися американськими усюдами, та час йшов і робив свою справу. Жанр, в якому працювала Софі, водевіль, поступово сходив зі сцени – для багатьох артистів це стало трагедією, але Софі була занадто розумна та іронічна, аби робити трагедію з будь-чого. Ну, якщо вже зайва вага для жінки, та ще й для актриси була не проблемою, а частиною іміджу та фоном для власних пісень і жартів – можна уявити, наскільки здоровий та живий глузд мала Софі! – Отже, вона не засмутилася, а перенесла свою кар’єру в дещо іншу площину – знімалася в кіно, вела радіо-шоу, ставила мюзикли та співала – прихильників Софі таки лишилося чимало навіть після ери водевілю.

Так, вона співала! – практично до останніх тижнів життя, коли 9 лютого 1966 року рак легень та ниркова недостатність таки змусили її замовкнути.

Зрозуміло, що музика стилістики 20-х сьогодні, мало не через 100 років, здається дещо застарілою, відвертим ретро. Так чи ні, але творчість Софі Такер та інших зірок 20-х, 30-х та інших років, яких майже ніхто з сучасників не застав, була фундаментом та живильною середою, з якої виросла популярна музика сьогодення. Це варто згадки – та вшанування (тим більш – не чужа нам Софі, не чужа, всі довідники згадують її походження з України).

Коронними номерами Софі були пісні Some of These Days

та My Yiddishe Momme
– до речі, цю останню заборонили виконувати в Третьому Рейху, адже там згадувалися євреї, ось так. Я РЕКОМЕНДУЮ The Man I Love
09/02/2017

ID:  717161
Рубрика: Проза
дата надходження: 09.02.2017 07:49:08
© дата внесення змiн: 11.02.2017 07:44:05
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (383)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вікторія Т., 11.02.2017 - 02:56
Цікаво, я не знала усіх подробиць.
Треба виправити на: "дрол" ("southern drawl"), "ровесника".
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Вікторія Т., 11.02.2017 - 07:41
Ну, так, дякую, зараз, спасибі!
 
Славомир, 09.02.2017 - 20:32
12 12
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Славомир, 10.02.2017 - 06:40
friends friends
 
@NN@, 09.02.2017 - 20:26
Дякую, що знаходите час, знайомити нас з такою красою 16
 
Максим Тарасівський відповів на коментар @NN@, 10.02.2017 - 06:42
Щиро дякую, Анно
 
Олекса Удайко, 09.02.2017 - 08:06
12 Цікаві ретрики, Максиме! Дякую... give_rose friends friends friends
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Олекса Удайко, 09.02.2017 - 09:19
Дякую, Олексо. Щедра наша земля на таланти, навіть якщо вони квітнуть деінде - маємо підстави пишатися.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
x
Нові твори
Обрати твори за період: