Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Шишкин: Допоможіть нам вижити! - ВІРШ

logo
Шишкин: Допоможіть нам вижити! - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 9
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Допоможіть нам вижити!

Допоможіть нам вижити!
Вельмишановне людство! Цього колективного листа ми, вільні слони Африки, адре-суємо тим, хто вважає себе найрозвиненішим видом на всій Землі, а, можливо, й поза нею. Дізнавшись про те, що все звірине братство письмово виражає своє невдоволення ставленням володарів Природи (якими, на вашу думку, ви є) до своїх володінь, ми вирі-шили приєднатися до цієї організованої акції.
Ви, люди, на нашу слонівську думку, не маєте права називатися царським титулом Хазяїнів Землі. Бо, щоб бути достойним цього високого звання, потрібно не тримати все, по-справжньому живе, на планеті на відстані від себе, а піклуватися про навколишнє життя, бо ви самі є частинами його.  Користуючись титулом найбільш мудрих тварин на Землі, ми, слони, радимо вам, людям, схаменутися й відкрити очі. Ви – не добродії, а са-могубці. Тож часу виправитися все менше. Ви не вірите в те, про що ми зараз пишемо? Тоді слони покажуть людям їхню справжню суть, базуючись на своєму гіркому досвіді.
Із самого початку свого існування людство почало шукати способи самоствердження шляхом витіснення природи із самих себе. Ваші предки, милі та кумедні мавпи, були й залишаються, як і ми, травоїдними істотами. За це слонівська братія їх поважає. А ви, люди, почали їсти м’ясо. Все б нічого, якби це безпосередньо не стосувалося нас, слонів. Мамонти, ці величні тварини, яким ми і зараз вклоняємося, вимерли через вас! І ніякі морози не були тому причиною. Вашу провину неможливо змити міфами! Пам’ять про ці богоподібні створіння назавжди буде жити у наших великих серцях. І до сих пір у слонівській столиці стоїть пам’ятник цим визначним звірам.
Йшли віки, а людство не могло зрозуміти, куди воно скочується. Воно відділило себе від природи. Ми, слони, стежили за цим. Дійшло до того, що ви, люди, почали їздити на нас! І навіть залучати до своїх дурних війн! Як багато достойних братів і сестер ми згу-били тоді!
Безперечно, існували й добрі люди. Вони розуміли слонівську велич і навіть покло-нялися нам. Але це не заважало їм використовувати нашу силу у своїх цілях. Та ми не були проти. Бо більш-менш чесний обмін між людиною і тваринами – найвище природ-не благо.
 Але добрі стосунки не могли бути повсюдними і, тим паче, довгими. Бо людство підкорило природу. Ми, слони, вважаємо це початком кінця. Навіть своє літочислення ведемо з моменту відриву людини на відстань більшу, ніж наш слонівський зріст. У людства прокинулось відчуття провини перед «братами своїми меншими». Воно почало будувати зоопарки (О! Як це низько – опинитися в чотирьох стінах і більше ніколи не відчути волі!) І навіть огородили наші споконвічні території і назвали їх «заповідника-ми». Ми, слони, як і всі звірі, не любимо кордони! Ми не граємо в людські ігри!
Ви, люди, читаючи це, скоріше за все, смієтесь. Але жалюгідні нащадки милих та кумедних мавп зайшли занадто далеко. Сьогодні сміятись вже пізно. Ми, слони, лютує-мо. Але знаємо, що зробити нічого не можемо, окрім як написати цього листа. Кортить розказати вам страшну річ, яку ви все одно не зрозумієте. Два роки тому сталося велике лихо. Всі слони були в паніці. Бо бетоном заливали наше слонівське кладовище, до яко-го ходили помирати тисячі поколінь тих, хто набагато більше заслуговував на життя, ніж ви. Тепер там побудували величезний аеропорт. Політ людини вдруге став визначною подією в історії слонів. Що там і казати, жодного разу людство не зробило нічого дійсно корисного для слонів. Ми впевнені, що більшість інших звірів з нами згодна.
Ви не зможете довго заспокоювати себе міфами про нібито покращення відносин людини і природи. Бо, виглянувши у вікно, бачите протилежне. Ми, слони, вже змири-лися з тим, що наш вік на цій планеті підходить до кінця. Але хочемо сказати, що часу, відведеного нам, буде достатньо для того, щоб побачити момент, коли людство зрозуміє свої помилки.
А, можливо, все не так і погано? Можливо, прочитавши листи інших тварин, ви сха-менетесь? Ми в це віримо. І, якщо так і буде, слонівська братія обов’язково згодиться  допомогти людству відбудовувати природу. Бо самостійно людина, попри свою силу, не може нічого. Без природи ви, як і всі інші звірі, безбатченки. А з них рідко виходить щось путнє.
Цього листа хочемо завершити нашою улюбленою давньою слонівською мудрістю: «Будь ти мамонт або слон, шлях у тебе буде спільним». Тож будемо рухатися до розу-міння природи спільно! Допоможіть нам вижити, і ми допоможемо вам! Бо слони мають чим поділитися. Потрібно лише попросити.

15 листопада 2006 р.	                Вільні слони Африки

ID:  50301
Рубрика: Проза
дата надходження: 07.12.2007 21:19:14
© дата внесення змiн: 07.12.2007 21:19:14
автор: Шишкин

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (986)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: