Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: Буття. 4. 7. - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: Буття. 4. 7. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 6
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Буття. 4. 7.

						Ілюстрація 9 (24.05.1998) Нелюдська особистість: резервація для занадто розумних

	Під ранок був викинутий із сну у стан входження в Іншу особистість. Усвідомлював своє Я, але не як Віктор.

	Є Світ, де люди мають різку диференціацію по своїм інтелектуально-розумовим здібностям. Я, абориген цього Світу, маю неймовірно високий показник у 1000 одиниць. Але ретельно це приховую, бо звичайні люди не переходять межу 100, а мені не хочеться мати неприємності. Та це дуже тяжко приховати.
	На вулиці мене хапають військові та засовують у велику клітку на колесах. Там вже багато людей. Нас кудись везуть. Я мовчки дивлюсь на колег по нещастю і розумію, що це люди, у яких показник вийшов далеко за межі 100, але не наблизився ще до 500.
	Нас вивантажують із клітки у резервації. Це велика територія, що обнесена. Посередині є гарний садок, красиві дерева і багато квітів, співають птахи. Про периметру суцільні стіни одного грандіозного будинку на 3 поверхи, вікна якого виходять у цей великий /кратер/двір. А назовні - глухі стіни.
	Колись це була резервація, де ті, що мали показник 100 одиниць, тримали людей з показниками до 10 одиниць. Вони тут щасливо відокремлено жили. Поки не щезли, бо вимерли.
	Тепер нас сюди посадили.
	Ми гуляємо по цій території. У мене на шиї висіть махровий рушник, бо я, здається, скоро буду купатися. А може вже скупався? Здається, це так.
	Я іду серед дерев і згадую, як солдати схопили нас та запхали у клітку. Подумки бачу, як схопили одну мою знайому, коли вона йшла разом із своїм хлопцем. Його відкинули, бо у нього з показниками все гаразд. Але хлопець прослизнув, я бачив, у клітку. Думаю: "Цікаво. Він залишився зі своєю коханою? Чи перед тим, як нас сюди скинули, ще раз перевіряють показники?" У мене не перевіряли.
	Усвідомлюю, що я машинально йду до групки людей, що, гуляючи, сходяться. Наближаюсь до них і розумію, що це є люди, у яких показник вищий за 500. Я дивлюсь на них, вони дивляться на мене, дивимося один на одного, і розуміємо без слів та думок один одного і всіх. Відходимо до середини двору, щоб стіни/вікна наших спалень були подалі.
	Ми розмовляємо про якісь банальності, але це для тих, хто слідкує за нами, а ми знаємо, що слідкують. Домовляємося утворити клуб любителів чогось там... Це дозволяється.
	Кожний з нас вільно бачить та знає суть кожного. Я маю показник 1000 - це зараз максимум. Хтось має трохи менше 500 - це мінімум серед нас. Але ми це тільки констатуємо, бо моя зверхність дає мені право лише бути диригентом. І не більше.
	Ми ясно та однозначно миттю приймаємо рішення, по якому необхідно цей резерват зламати, відкидаючи намір загнати у цей концтабір тих, хто нас загнав в нього, бо нас, з показником вище 500, зараз декілька десятків серед десятків тисяч з показником вище 100, а звичайних людей - мільйони.
	План, як це зробити, миттю створений, схвалений, прорахований у всіх варіантах та варіаціях, запрогнозований і ми вже задіяли його виконання.
	Посміхаючись, радісно кидаючи якісь речення, дружньо стукаючи один одного по плечам, ми розходимося.
	Я відходжу від усіх. Іду сам, і усвідомлюю,що існую в багатьох площинах: в цьому Світі, у псевдосні та у нашій Реальності, бо чую все навколо себе, а пальці моїх рук ретельно обмацують простирадло, чую як дружина вовтузиться із Дарієм, а Світозар тихо щасливо похропує.

						Ілюстрація 10 (11.11.1998) Пророк
	Усвідомлюю себе розумною нелюдською істотою. Кожна така одинична істота самостійна, є особистістю, але в той самий час ми всі складаємо Єдність, ми - Єдність. На цю Єдність насувається не окреслена Загроза для існування, але всі особистості Єдності не розуміють цього, не усвідомлюють.
	Раптом в мене зверху, по діагоналі ліворуч, немов входить/вривається розмите яскраве марево/промінь. Воно/він заповнює мої груди. Я починаю від цього сяяти із середини. Всі особистості здивовано та приголомшливо дивляться на мене, але я спокійний. Знаю, що у мене немає голови, але я все єдино все бачу мов очима. У мене немає рук та ніг, але я повний сил та здоров'я, я рухлива розумна істота.
	Переді мною на відстані метра півтора поступово утворюється вторинне сяйво. І вже неможливо зрозуміти - це я його утворив чи воно само утворилося. Напроти мене воно розгортається блідо-помаранчеве-жовто-білою плямою, краї якої поступово тануть у бік золотаво-коричневого кольору, який переростає у звичайний сіро-сріблясто-біло-розмитий колір звичайного простору, в якому деінде проскакують зелені смуги/сполохи, мов рослини промальовуються.
	Разом з цією плямою я вже возношусь і знаходжусь над тілами усіх, вони мене немов дивляться знизу і ліворуч. Я бачу/відчуваю лише їх погляди. Їх емоції мені зрозумілі: час від часу серед нас таке явище відбувається, але дуже рідко. Здивування усіх. 
	Хочу подумати: "Чому саме я?". І зразу спокійно перекреслюю це хотіння/питання. 
	Пляма, що розташувалася напроти мене, не втрачаючи свого кольору, забарвлення і розміру, начебто твердіє і дійсно стає твердою як стіна.  Матеріалізується. Я піднімаю не окреслений еквівалент лівої руки людини, піднімаю еквівалент голови підборіддям догори і починаю Проголошувати. Це Проголошення народжується в моїх нібито грудях поза моєю волею і викидається уверх через якійсь тунель в еквівалентній голові. Мій голос міцний, урочистий та сильний, бо я Проголошую так, як це роблять Пророки. Я і є Пророк.
	Але одноразово з цим в стіні, яка була нещодавно плямою, я викарбовую своїм голосом текст. Кожне слово мого Проголошення фіксується на стіні системою писання. Це щось на зразок логічного формулювання людськими математичними формулами. Ця мова ясна, однозначна і проста. Знаки мов вдруковуються у вигляді заглиблень в стіні. Вони мовою притч, але напис робиться іншою. Між цими мовами, а вірніше - двома різними засобами фіксації, немає ніякої різниці, але є ключ переходу між ними.
	Уважно вдивляюся у текст, що викарбовується.
	Першій розділ говорить чому і для чого загинула моя дитина. Спокійно сприймаю пояснення, хоча зовсім недавно я точно так, як і інші істоти/особистості, був переповнений горем та нездатністю хоча б щось зрозуміти в цій трагедії.
	Другий розділ розповідає мені про мене: хто я, навіщо я, чому став таким як є, для чого я існую.
	Третій розділ говорить про наближення Катастрофи, про саму Катастрофу, про причини її появи. Дається пояснення, що Катастрофу можна пом'якшити, значно пом'якшити - все дається у вигляді інструкції що саме слід робити для цього.
	Я закінчую Проголошення/Карбування. І по мірі цього закінчення, повільно спочатку, в мені наростає біль/розпач/безсилля/сум/печаль, а потім усвідомлення того, що я - людина. Не істота/особистість, а людина, бо перше кудись щезає, а друга проявляється. 
	Закінчивши Проголошення/Карбування, я якось нібито падаю/перелітаю ліворуч та вниз, до спільності істот. Але опиняюсь сидячим в кріслі і сам на себе дивлюсь людськими очима. При цьому я себе усвідомлюю Віктором, лежачим на ліжку. Я чую, як тихо хникає у розпачі Світозар, як дружина тихо питає у нього чого він плаче, а він говорить, що не знає. Але я - істота Єдності, кричу думкою: "Запитайте мене! Запитайте! Необхідно зробити крок від Проголошення до Карбування, і прочитати останнє! Адже Катастрофа висіть над Єдністю істот!"
	Ніхто мне ні про що не питає. Всі вже забули про мене. Я для них вже ніщо. Тоді я подумки, на повний голос, кричу: "Я не можу інакше назвати Ключ! Запитайте мене! Адже я вже починаю забувати те, що Викарбував!"
	Мовчання.
	Вони вже мене не бачать, не чують, нехтують мною. А в мені біль/розпач/сум та печаль робляться нестерпно сильними, пекучими. І тоді я вирішую за своєю ініціативою говорити, починаю, але це різко  прискорює моє забування. З'являється розуміння, що все це я вже відчуваю тільки як людина, хоча і продовжую бачити/відчувати як істота Єдності, бути серед тих істот...
	Зі стогоном розплющую очі. Ніч. Світозар не спить. Дружина говорить з ним. Дарій тих посапує носом - у другого нашого сина простуда. А я в душі продовжую тримати біль/розпач/безсилля. І сльози на очах.
 

ID:  459908
Рубрика: Проза
дата надходження: 11.11.2013 19:35:24
© дата внесення змiн: 11.11.2013 19:35:24
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (386)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Innessanew, 13.11.2013 - 10:43
Нелегка ноша.... give_rose give_rose give_rose
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Та ні, звична, а от відповідати їй в побуті дійсно було завжди не просто. Дякую на доброму слові. biggrin
 
Ліоліна, 12.11.2013 - 11:51
Ви дуже цікаво описуєте подорожі в різних світах свідомості, підсвідом 39 39 39 32 ості, реальності й нереальності.
А імена синів які незвичайні, прекрасні!
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую на доброму слові. Імена моїх дітей обумовлені світоглядом і переконаннями: Оксана, Леся; Лада, Тарас; Богдана; Бажен; Світозар, Дарій. give_rose give_rose give_rose biggrin
 
Кіно було в незвичне! 12
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Напевно biggrin
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: