Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Анно Доміні: НОВА КОСМОНАВТИКА - ВІРШ

logo
Анно Доміні: НОВА КОСМОНАВТИКА - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

НОВА КОСМОНАВТИКА

Надзвичайне пожвавлення панувало в Університеті: ще б пак! Знайдено рештки старої, можливо, однієї із перших, ракети. І де! На території Університету Космонавтики! Копали якісь траншеї для облаштування декоративного ставка, і тут – така знахідка! Просто серед лугу, на якому уже скільки років відпочивали студенти-майбутні космонавти.

Одразу почали говорити, що це – знакова подія! Мало того, що ракету знайдено на території УК, то ще й коли – за кілька годин перед стартом Першої Міжгалактичної Експедиції! Адже саме сьогодні, рівно опівдні, із космодрому, що знаходиться тут же, при Університеті, повинна стартувати ця експедиція – експедиція, на приготування якої пішли роки. Величезні кошти вкладено в неї. На спорядження її, на підготовку, тренування кількох десятків ретельно відібраних космонавтів витрачено гроші, які могли б бути використані для побудови нових шкіл чи лікарень, доріг чи житла для соціально незахищених громадян; або для розробки ефективніших методів ведення сільського господарства – це так необхідно на планеті, що страждає від перенаселення і нестачі натуральних продуктів харчування.

Але громадяни відмовилися від усіх цих нагальних речей заради майбутнього. Заради того, аби встановити контакт цивілізацій. Контакт, якого ще не бувало в історії, про який тільки мріяли – фантасти, вчені. А тепер, виявляється, фантастами стали й усі жителі планети: перед початком підготовки Експедиції було проведено всезагальний референдум, і більшість висловилася «за». Люди сказали космічним польотам «Так!» Чи це не епохальна подія? Нарешті людство перестало ставити потреби свого шлунка на перше місце! Спеціялісти підрахували, що для ретельної підготовки цієї Експедиції за кілька років до і ще довго опісля відправки населенню доведеться таки тугенько затягнути пасок. «З голоду не помремо, але і розкошувати не зможемо.» А однак люди вирішили, що мета виправдовує засоби. Ура! Люди нарешті почали мислити глобально.

І от великий День настав! Саме сьогодні, рівно о 12-й дня, має стартувати ця Експедиція. А вранці, незважаючи на всезагальне збудження, робітники на університетській галявині просто виконували свою роботу. І от – така знахідка! Зрозуміло, пожвавлення студентів ще більше посилилося. Навіть сивочолий Ректор, що все життя поклав на вівтар космонавтики, що багато бачив і багато пережив – і той хвилювався. Це було видно під час його ранкового привітання.

А однак політ – польотом, знахідка – знахідкою, а нехтувати навчанням усе одно не годиться. Тож студентам, хоч і з неохотою, довелося розійтися аудиторіями, аби продовжити слухати перервані лекції чи відповідати на питання викладачів.

«Теорія поширення хвиль. Ви, напевне, чули?» - тривала лекція на другому курсі. Студентів у цій групі небагато, серед них лише одна дівчина. Дівчат узагалі в УК було негусто: занадто складне заняття для жінки, певне, оті космічні польоти. Навіть не вчитися важко – хіба жінки дурніші від чоловіків? – але саме життя опісля: навряд чи вдасться створити нормальну сім’ю, народити дітей – все те, що так важливо для жінки. Хіба що ти працюватимеш якимось диспетчером десь на космодромі; часом можна вести якісь наукові дослідження. Але хіба ж то справжня космонавтика? Хіба можна порівняти захоплення, викликане спогляданням зір відкритого Космосу, із роботою за комп’ютером у душному залі, де ще багато сидить таких, як ти, і тільки стежать за чиїмсь польотом на екрані, і віддають керівні вказівки у мікрофон? Звісно, робота важлива і відповідальна – але то все ж не Політ.

І фізична підготовка – слід було мати і здорове серце, і здорові очі. Очкариків у космонавти не брали. Отож і повелося, що дівчина серед студентів УК – рідкість. А тим паче – така: Енґа, можна сказати, усе життя присвятила космонавтиці. Мріяла про польоти із самісінького дитинства. В той час, як її ровесниці бавилися ляльками, вона конструювала моделі космічних кораблів. Пожадливо вивчала фізику, математику, навіть хімію – те, що могло придатися при підготовці до польотів. Читала багато – але все, пов’язане із Космосом. Ніяких там любовних романів. Цілеспрямована й уперта, вона досягла свого: вступила-таки до омріяного університету. З першого разу, без додаткових іспитів. І личко мала гарненьке (а кого молодість не красить?), а те, що була однією із трьох дівчат на курсі, лише додавало їй популярності. Одначе вона ніколи не зважала на залицяння. Знала, що жити нормальним сімейним життям їй все одно навряд чи доведеться, то ж навіщо розпилювати себе на те, що не принесе користі у досягненні мети? От така вона і була: гострий розум, допитливість, наполегливість. Вірність обов’язку. Чудовий вийде космонавт міжгалактичних польотів. Шкода, що була надто молода, аби потрапити до Першої Експедиції.



Повний текст оповідання можу вислати на електронну пошту.

ID:  975540
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 02.03.2023 08:38:17
© дата внесення змiн: 20.10.2023 05:46:32
автор: Анно Доміні

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (468)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: