Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Таня Світла: Дзеркальна дата - ВІРШ

logo
Таня Світла: Дзеркальна дата - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Дзеркальна дата

Сьогодні завірюха. Стукає до хати, скиглить, як мале дитя, а то заспіває свою пісню прямо в комин, у всі щілини й вікна. Сьогодні дзеркальна дата — 12.02.2021. Що ж вона віддзеркалить в мені, як відізветься? Ніч... Удома затишно... Тільки чутно, як набігає вітер з усіх боків, танцює по колу, засипає стежки-доріжки білим снігом. І так біло за вікнами, неначе свято.
Згадую рідне місто, дитинство й далекі зими — такі веселі й довгі. Було, прокидаєшся вранці — ще темно, а батько вже відгортає сніг і чутно, як дерев’яною лопатою він відкидає ті зимові скарби, які натрусилися за ніч. І так смачно, так приємно від того шурхоту, так святково-світло стає на душі... Можна ще полежати, закутатися в ковдру й крізь солодку дрімоту чути оте «човг-човг», «човг-човг». Пройшло понад пів століття, а пам’ятається, неначе цієї зими чула.
Треба прокидатися та йти до школи. Були такі дні, коли не вчилися, бо морози до двадцяти й нижче. В холоди вдягали мені цигейкову шубу й замотували зверху бабусиною хустиною пуховою аж попід руки навхрест, взували валянки — в такому вбранні ні мороз, ні вітер не страшні. Тільки щоки червоні, як намальовані...
А ще мені так запам’яталися пташки з червоними грудьми — снігурі. Вони повсідаються на гілочки й мов квіточки — такі гарненькі. Їх було багато, й ми вішали на ті гілочки для них гостинці. Зараз таких не всюди зустрінеш.
Ліпили снігову бабу (й чому бабу, може на зразок скіфських?). Просили в бабусі справжню моркву, бурячок — рум’янець для щічок, вугликів замість ґудзиків і мітлу. От вам і сніговик чи снігова баба — справжнісінька! Їли бурульки. Бабуся казала, що можна через те захворіти на ангіну. Та хіба відмовишся від такої спокуси?
Снігу було багато, його нагортали й нагортали до великих кучугур. Дітлашня рила собі в них різні ходи, а дорослі сварилися й забороняли таке робити. Та кого цим зупиниш? Будували фортеці й башти, гралися в сніжки; замерзали, бігли додому погрітися й випити гарячого чаю з блюдця (так бабуся любила, бо смачніше), ще й із цукром вприкуску. Чудові дні, чарівні дні, такі далекі й близькі, так трепетно зберігаються в душі. Дитинство... Що може бути краще?
І Новий рік! Це взагалі диво, завжди свято, загадково-чарівне дійство. Вдома всі прикрашали ялинку, в кожного була своя найулюбленіша іграшка. Такі чудові сріблясті бурульки, світлячки, ліхтарики, кульки, намисто зі скла, годинник, на якому без п’яти хвилин дванадцять. Цукерки обов’язково, горішки, серпантин... Усе створювало якийсь особливий настрій, піднесеність. Я пам’ятаю, як було цікаво, весело, тепло. Найкраще, найулюбленіше свято якимось чином залишається з тобою на все життя. Батьки й рідні створюють диво, а потім ти створюєш це диво своїм дітям, а ті, своєю чергою, своїм. І нехай так буде завжди... Хай різнокольоровими вогниками світяться новорічні ялинки й скликають усіх у родинне коло, попри те, де в цей час перебуває душа. (Хотілося, щоб так і було).
До сьогодні я пам’ятаю свою найулюбленішу ялинкову прикрасу — кульку дивовижного смарагдового кольору. Навіть не кульку, а круглясту сльозинку, бо вона була такої форми й напівпрозорою. Може це мій колір дитинства?
Ми раділи подарункам. Ну які тоді були дарунки? Не смартфони, навушники, мікрофони, телефони... Дарували іграшки: ляльку, ведмедика, зайця, олівці... Й ми раділи, ми були щасливі. Дарували книжки, а якщо казки — це просто свято у святі! А ще як із кольоровими малюнками! Чекали Діда Мороза. Як тільки рідним вистачало терпіння відповідати через кожні пів години: «Не поспішай, ще не час! Не ти одна — всім діткам треба принести подарунок! Уже скоро!» Мама заплітала мені дві кіски й вкладала їх на голові віночком, одягали сукні для особливих випадків (а який ще більш особливий?).
Пекли пироги, готували печеню, накривали столи, збиралися всі й бажали один одному: здоров’я, щастя й щоб не було війни...
Мої рідні, мої золоті, я пам’ятаю вас, я пам’ятаю... обіймаю та дякую. За щасливе дитинство й диво, яке ви всі створювали для нас, малих. Ви вміли радіти, вміли зліпити з малого — велике. Ви не жили в розкоші, не гналися за грішми, за якимись великими статками. Вам на долю випали революція, голод, війни й усі тяготи післявоєнного часу. Я не знала дідусів, бо дід Кіндрат загинув у 1944 році, а дід Василь у 1947. Але в цій круговерті жереба й часу якимось чином ви вижили, тому народилась я. Ви повторилися й продовжилися в онуках і правнуках — це і є безсмертя душ. Так сьогодні віддзеркалилося в моїй душі...
На яких тільки тоненьких ниточках-павутинках, невипадкових випадковостях тримаються долі людські!

Таня СВІТЛА
12.02.2021 р.



ID:  905772
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Оповідний
ВИД ТВОРУ: Мініатюра
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 22.02.2021 22:39:18
© дата внесення змiн: 22.05.2021 12:19:27
автор: Таня Світла

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (294)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 23.02.2021 - 11:41
12 12 12 Танечко, Ви повернули мене в дитинство, де я поборсалась в снігу, де були великі гурти дітей, снігова баба, санки, лижі... Прекрасні спогади!
 
Таня Світла відповів на коментар Катерина Собова, 04.03.2021 - 11:25
Я Вам вдячна!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: