Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Непорозуміння / проза / - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Непорозуміння  / проза / - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Непорозуміння / проза /

Ніна Незламна :: Непорозуміння  / проза /
          Ліс…  долина…  Деінде пагорби видніються здаля…  Село розкидане, старе, старезне…  Хати,  далеко одна від одної, якась під соломою, якась під листками  ржавого заліза. А деякі покриті  толем, всі потопають  серед густо насаджених  дерев.  Все і  всюди має темні,  холодні кольори.  Вологе літо і осінь не барилися, майже щодня кропила землю невеличкими  дощами.  Восени частіше  зливи, омиють все довкола, стежки з рудоою травою покриті  водою. Земля вже не спроможна  ввібрати в себе кількість води.  А по дорозі, що йшла в інше село, рядном багнюка, без гумових  чобіт не пройдеш. Що  вже говорити за якийсь транспорт, щоб проїхати, з початку осені,  ніхто й носа не показав.
  Похмуре небо, не обіцяло гарної погоди…  Майже під самим лісом, можна сказати -  на відшибі, стара хатина,  скривлений дах,  покритий толем. Перекошені вікна,  вросли в землю, фарба від сонця вигоріла, не зрозуміти коли вони й фарбувалися. А неподалік, під столітнім дубом  дерев`яний сарай. Двері   збиті, абияк, з щілинами, зверху  весіла стара ряднина, довгі нитки торкалися землі.
   Баба Орина, одягнена в стару фуфайку,  копошилася в сараї, вкотре висипала з фартуха  дрова. Веселі очі старенької вказували на хороший настрій.  На обличчі,  то з`являлася усмішка, то вкотре зникала. Часто поправляючи біленку хустинку на голові, щось бубоніла про себе. Та згодом наче розмовляла сама з собою,  тихо раділа й журилася, 
 -От добре, гарно виграла закваска, буде в хаті самогон,  може хто зайде купити, скоро ж Жовтневі свята.  Охо-хо-хо-хо… 
Одна біда, ніхто з родини не навідується, вже років три,  племінників не було, що вже говорити за інших. А нині пізня осінь, хто сюди заїде, щоб щось привезти, може якраз з села прийде покупець. 
Вона зазирала в банку з самогоном, придивлялася,
 -Ото трасця, така чиста, що не бачу, чи повна банка чи ні.
Вмочила пальця, облизавши його, прицмокнула,
 -Міцненька й без запаху, дякувати Богу. Ну, ще літру візьму та й досить.
Раптом на  обійсті почула шарудіння. Чи це вітер здійнявся, чи хтось прийшов?  Злякано  присіла біля дверей,  підкрадаючись, через щілину дивилася  на обійстя,  затамувавши подих, тихо – тихо шепотіла,  
-Тю хто б це міг бути?  О! Чиясь постать…
За мить, щоб зручніше, стала на коліна,  хвилюючись  придивлялася. Незнайомий, патлатий чоловік, згорбившись, роздивлявся навкруги.  На ньому гумові чорні чоботи й штани  в багнюці. Темне волосся чоловіка, лягало на  широкий комір старого, коричневого кожуха. На голові  чорна в`язана шапка, натягнута, аж на очі.
   От халепа,  літали думки, якби ж роки молодші, то  можливо краще б  бачила. З боку й не розгледієш хто це. Тю, здається, ще й невеличка борідка  є, чи то непоголений.
    Він, добре схилившись, пішов  за хату. Не знати, що там робив, але де видно було бабці, бачила, як заглядав у вікна. Озирнувся й наче підкрадаючись, тихо відчинив  вхідні двері хати й зник з очей.
  Стара  поправила хустинку, перехрестилася, тішилася, от добре,  що вся самогонка  біля неї. А  то б напевно забрав та й пішов. А в хаті,  там дуля з маком, грошей немає, що візьме? Хіба пряників, що тиждень назад приніс сусід. Нічого – нічого,  потираючи руки та трохи хвилюючись бабця чекала, що буде далі. Гадала, що довго в хаті  не буде сидіти, дні короткі. Хай Бог милує, не додумається ж залишатися тут ночувати.
  Коліна геть затерпли, прийшлося встати….  І скільки його бісова душа там буде сидіти, задавала собі запитання. Шкода Барсика немає, то хоча б налякав. Минуло три дні, як пропав. П`ятнадцять років відслужив, шкода.  Часто закліпала очима, підкралася  думка -   може хто спеціально  його забрав  і отравив. От стара дурепа, нащо знімала з ланцюга.  
 Почула скрип вхідних дверей… Чоловік вийшов з хати, повернувся до хвіртки, потягнувся,  щось пробурчав про себе й зник за хатою.
Дивина, вид і одяг вказує на  безхатька. Та здається не дуже  старий, жвавий, шкода боком стоїть, як  роздивитися обличчя?  Бабця, аж впріла від думок і хвилювання.  Та за хвилину,  він знову зник в хаті.
 Орина, зі злості, набрала  в рот самогону, потримала трохи й проковтнула,  а потім пошепки,
 -Ось так може краще, не так буду хвилюватися. Он,як в молоді роки, щоб сміливішою бути, допомагало. Нехай цей стрес зніму, щось придумаю.
    Пройшло з пів години,  в бабці урвався терпець, вона крадучись, ледь не на карачках, вилізла з сараю. Присіла біля вікна, подивитися, що ж він там робить?   Здивувалася, він в одязі, сидів за столом,  в руці тримав пряник, підносив собі до рота.
 От , біс тобі в ребро, мої пряники, ледве втрималася, щоб не закричати. От, хай би розвернувся чи що,  нехай би його пику побачила. І чого це чудовисько до мене прилізло?
 Повернулася  в сарай, вирішила йти на пролом, що буде то буде. Взяла  в руки товсту мотузку, колись нею бичка водила та маленьку совкову лопату з довгою ручкою, якою завжди з печі вигортала залишки дров та попілу. Відчувши в руці, що таки нелегенька, посміхнулася. А ось, я тебе провчу, бісову душу, як по чужих хатах лазити. 
  Душа холола,  підкралася до дверей  хати, відчинила їх,  тихо,  мов та миша,  притаївшись стала біля стіни, позаду нього. Вирячила очі, слідкувала за ним, а він, так і сидів на стільці за столом. Тільки змінив позу, нічого не жував, облокотившись,  рукою підтримував  голову. Бабця різко розмахнулася й вдарила його по голові, 
-Ось тобі!	
Та не вдалося дуже вдарити, вже не ті сили в  неї,  лопатка відскочила. Але чоловік напевно хотів піднятися на ноги,  з голови впала шапка, він обома руками схопився за голову і разом з стільцем  кубарем полетів на підлогу, впав ниць. Стара швидко скумекала, звалилася йому на спину, мабуть таки  трохи подіяв удар, бо він мовчав. Тремтячими руками,  стільки стало сили,  стягувала мотузку,  зв`язала   руки. Він ледь - ледь  зашевелився, намагався, щось сказати, вона  ж  взяла, ще й ноги зв`язала. Зненацька повернув голову в сторону,  волосся сповзло на обличчя.  
Так- так, а борідка, як  у цапка молодого, чекай - чекай, я на тебе  управу знайду . Вискочила з хати , здавалося б полетіла на крилах.Та де там, ті крила в вісімдесят років, але намагалася йти, настільки сили достаньо, аби швидше. Але ж сусід Микола,  далеченько живе. Два городи по  тридцять соток треба пройти,  а це ж  багнюкою.  Вологий вітерець  придавав  сили,  не відчувала втоми. Але, все ж  запихавшись, різко відчинила хвіртку й  тут  же присіла на  кругляк зрізаного дерева, що лежав  біля паркану. Загавкав пес, але бабця, ще не могла  заговорити. Хапала повітря, наче  їй щось заважало дихати. Здавалося – ось- ось вискочить серце, руки трусилися. 
     Микола в цей час був у хаті. Як тільки загавкав пес,  відразу подивився у вікно, за мить стояв біля Орини,
-Тітко, що з вами? Такі червоні на обличчі, що погано?
 Старенька, кілька раз, глибого вдихнула й видихнула повітря, кивнула рукою й  ледь ворочачи язиком,  хриплим голосом,
-Та ні, зараз все розкажу….
    Вони вдвох підходили до  обійстя Орини.  Микола в руці  тримав рушницю, бабця вгамувала свої хвилювання, просила,
 -Ти ж тільки не стріляй, налякаєш і все. Вияснемо хто він, а далі  видно буде, можливо  треба   сходити до  бригадира. Та тільки я не піду, ти підеш, це ж далеченько.
 Чоловік, почувши, що відчиняються двері, почав кричати,
- Гей, хто там! Допоможіть…
 Обоє  здивовані, за мить стояли перед ним, побачивши молоде обличчя, відняло мову.
Він заволав,
- Бабцю Орино, це ж я…. Віталій..
Старенька,  як квочка ходила кругом нього, мов кудахкала,
- Багато Віталиків на світі є.. І яка я тобі бабця, опудало патлате. В обдертому кожусі, чоботи й  штани в багнюці, як пес бродячий…
Микола взяв стареньку за плечі,
-Ось, зачекайте,  тітко присядьте на стільчик,  давайте розберемося… 
 Розв`язав  хлопцю ноги й  посадив  на стілець, навпроти бабці.
 Усміхнено позирав, то на Орину, то на молодика,
 -Ну хай нам цей гість, чи казку розкаже, чи правду розповість. З яких країв цей птах прилетів… 
Хлопець, раз  -  по -  раз  кивав головою,  з обличчя відкидав  волосся,
-Та ви мене розв` яжіть, я ж нічого у вас не крав і не збираюся це робити. Оце  своїй бабці розповім, як мене тут зустріли та чим пригостили.
Микола,  махнув рукою,
-Так- так, давай докладніше все… Хто ти і звідки?
-Та , я ж з Межирова… Оце їхав на мотоциклі, все по - під ліс та під посадки, а тут, на початку села, застряг у багнюці.  Мотоцикл підтягнув до першої хати, обіцяли подивитися,  щоб ніхто не чіпав.
 Він з хвилюванням переводив подих,
- Пригадайте, я ж з  бабцею Катериною  тут був,  дванадцять  років назад. Ну, з вашою сестрою ж , влітку,  ще з  вашим дідом Іваном ходили на рибалку. Ви не дивіться, що маю довге  волосся.  Я граю на гітарі в ансамблі, в нас  вся  команда  така, це зараз  модно.
Старенька підійшла до серванта,
- Чекай – чекай,  не гони вороних  коней….
Дістала окуляри й старі, руді фото, примруживши очі, хитро запитала,
-І скільки тобі нині років? Ось, покажи де моя сестра і хто тут,  ще є?
  Микола ,  розв`язуючи хлопцю руки, ледь стримував сміх. Віталій, потираючи затерплі  руки, кліпаючи  очима,  відповів з легким тремтіння в голосі, 
-А років мені, оце в жовтні  минуло двадцять три …
Під самий ніс, Орина хлопцю тикала фото. Той  пальцем  показував і всіх називав по імені. 
 Микола,  стримуючи сміх, почервонів,  як рак,  лоб покрився потом. Та згодом здригалися груди,  вирвалося  хіхікання,  весело до бабці,
-Так,  наливайте  нам по сто грам тітко Орино, будемо знімати стрес.
  Старенька, похапцем поклала фото на стіл, зі сльозами на очах, до себе притулила  голову  хлопця, 
 - Ой - ой, Боженьку, яке  ж непорозуміння.  Добре,  що голову не розбила.Ти, Віталику,  вже пробач мене стару дурепу. Не признала, чомусь не признала….
Уже виправдовуючись,
- Ти б  напевно теж не впізнав мене, якби десь зустрілися, скільки років пройшло, давно бачилися.
Й відійшовши від нього до стільця,
- І не знаю, чи й побачуся з  родиною,   все вдома, діда давненько нема, мабуть  Катерина ж всім розповіла.
Хлопець, поправляв розпатлане  волосся,
 -Та тепер точно  побачитися, я ж приїхав за вами. Я ж це… Одружуюся. Побачите, яка в мене гарненька дівчина...
Заясніли сонцем очі, усмішка на все обличчя, навіть трохи почервонів.
Орина вдивлялася в очі хлопця, на обличчя,  з надією знайти схожість.  Знявся тягар з душі, раділа, що все обійшлося без  тяжких наслідків. Раз - у - раз посміхалася, тішилася,  як добре, що не забули її, що ще таки,  комусь  потрібна на цьому світі.

                                                                                   2019р

ID:  880074
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 18.06.2020 14:35:47
© дата внесення змiн: 02.03.2021 08:25:21
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 24 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Тетяна Горобець (MERSEDES), Lana P., Надія Башинська, Ганна Верес, Світлая (Світлана Пирогова), Капелька, Валентина Ярошенко, Valentyna_S, Катерина Собова, Маг Грінчук, Любов Граб, Наталі Косенко - Пурик, Mikl47, Білоозерянська Чайка
Прочитаний усіма відвідувачами (839)
В тому числі авторами сайту (45) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Лада Квіткова, 01.10.2020 - 07:21
Ніна.... як же у вас слова біжать ніжно ... як струмок give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Ладочко! Доброго ранку! Хоч і дощик за віконцем...Та хай день всміхнеться сонцем і у Вас все буде гаразд! friends give_rose 22 22 21
 
Лада Квіткова відповів на коментар Лада Квіткова, 01.10.2020 - 08:25
У нас в Києві теж дощ))) гарного дня 🍁🍁🍁
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose 21 22 22
 
Леся Утриско, 17.09.2020 - 21:58
Чудова проза, супер. Люблю такі розповіді. 🌺💐🌺💐🌺💐
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Олесю! Рада,що сподбалася проза.В мене їх є трохи,то заходьте, читайте,буду дуже рада.Удачі ВАм і натхнення! give_rose 22 22 21
 
12 12 12 Заінтригували, пані Ніночко! Майстерна проза. Дякую. give_rose give_rose give_rose 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую! give_rose 21 22 22
 
Дуже сподобалося Ваше оповідання, дорога Ніночко! Смішна історія у баби Катерини!
Дякую за насолоду від прочитаного! 12 16 clapping shr Натхнення Вам і веселого настрою! Пишіть, творіть, радуйте всіх! give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую за теплі слова! Навзаєм!Всього найкращого Вам! 21 22 22 give_rose
 
Віктор Варварич, 03.07.2020 - 06:54
12 Дуже гарно! 16 give_rose 32 cup 021
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! give_rose 22 22 21
 
Капелька, 01.07.2020 - 21:55
12 Дуже цікаве, зворушливе, веселе оповідання! Оце так пригоди в її родича-жениха. Та чудово, що все минулося на добре. Тепер і бабцю уважили, буде на весіллі і жених неушкодженний- всім на радість і на добре весілля!
23 16 23 16 23 smile 21 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Шановний, щиро вдячна Вам!Гарного літнього настрою Вам і натхненння! give_rose 22 22 21
 
Lana P., 26.06.2020 - 22:03
Дякую наперед, прочитаю із задоволенням! give_rose 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Удачі Вам! give_rose 22 22 21
 
Зелений Гай, 26.06.2020 - 11:43
Не дивно таку історію почути. Бо села продовжують пустіти, а родичі стають все холодніші. 12 fright
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
Отаке зараз життя, ніхто нікому не вірить. Але добре, що все обійшлося. Гарно написано, інтрига до кінця витримана, читається з цікавістю.
12 12 16 friends give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую! give_rose 22 22 21
 
Любов Іванова, 21.06.2020 - 13:02
Зачитуюсь Вашими, Ніночко, творами щоразу... А цей - такий образний, наче кінострічку подивилась... Творіть на радість нам!! 12 12 12 16 16 16 love03 love03 love03 clap clap clap icon_flower icon_flower icon_flower ft 021 021
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую! give_rose 21 22 22
 
Артур Сіренко, 19.06.2020 - 22:50
Дуже цікавий текст! give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! give_rose 22 22 21
 
Valentyna_S, 19.06.2020 - 17:18
Як завжди, Ваше перо не затуплюється, таке ж майстерне та хвацьке.Усі складові оповідання на місці, захоплюючий сюжет, чудові описи. Дай Боже Вам здоров'я і наснаги 16 friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, пані Валентино! Удачі Вам! give_rose 22 21 22
 
12 12 12 Це такі їздуни, раз у десять років) Ну я думаю самогон виправить становище) 23 23 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
Галина Лябук, 19.06.2020 - 12:20
Читала і малювала всі події перед очима : чудові описи, проникливо, події розгортаються цікаво, гарне закінчення, дуже сподобалось, Ніночко. 12 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Галинко!Завжди Вам рада. give_rose 22 22 21
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: