Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Плітвіцькі озера - ВІРШ

logo
Тома: Плітвіцькі озера - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Плітвіцькі озера

Тома :: Плітвіцькі озера
Плитвицкие озера
https://planetofhotels.com/horvatiya/plitvickie-ozera/plitvickie-ozera
Плитвицкие озера — каскад из 16 озер, соединенных между собой проливами и водопадами. Это настоящее сокровище Хорватии и одно из самых красивых мест Европы. Национальный парк-заповедник, на территории которого расположены озера, занимает площадь 300 кв. км, он является самым крупным в стране.
    Парк находится в долине реки Корана, в котловине Динарского нагорья. Основная задача заповедника состоит в сохранении фауны, уникального ландшафта и растительности. Каждый год Плитвицкие озера посещает 1,2 млн. человек.
   Заповедник Плитвицкие озера: общие сведения
По мнению ученых, Плитвицким озерам более 4000 лет. А открыли и описали местность всего 400 лет тому назад. Статус Национального парка край Плитвицких озер получил в 1949 году, а в 1979 году его внесли в список Всемирного наследия ЮНЕСКО.
     Плитвицкие озера делят на две группы — верхнюю и нижнюю. Верхние лежат в доломитовой долине в окружении густых лесов. Здесь обитают косули, медведи, дикие коты, рыси, волки и др. Нижние озера располагаются на известняковой скале и имеют небольшие размеры. Вода в водоемах поражает своим ярким изумрудно-голубым окрасом. Такой цвет озерам придает наличие бактерий и водорослей, а также большого содержания карбоната кальция.
     Плитвицкие озера в Хорватии
Верхние:

Козяк.
Прошче;
Цигиновац;
Мали Йовиновац;
Округляк;
Головац;
Велики Йовиновац;
Милино озеро;
Вир;
Градинско;
Батиновац;
Велики Бургет;
Нижние:

Милановац;
Калуджеровац,
Гавановац;
Новаковича-брод.
Озера располагаются вниз друг за другом и простираются на 5460 м. Самое крупное и глубокое озеро — Козьяк, длина его составляет около 3 км, а глубина 47,6 м. Вторым по величине и самым высоким является Прошче, находится оно на высоте 636 м над уровнем моря. Питается это озеро от двух рек — Биела и Црна. Самое низкое озеро носит название Новаковица-Брод, оно лежит на уровне 503 м над уровнем моря. Конец цепи озер завершается водопадом Саставци, который извергает поток воды с высоты 72 м в реки Плитвица и Корана.
     Помимо водопадов и озер в Национальном парке есть еще 36 пещер. Самые известные — Голубняча и Мрацна. Здесь водится пещерная фауна, которая представлена летучими мышами, ракообразными и насекомыми.
    Климат и погода на Плитвицких озерах
В этой местности особый микроклимат, так как озера расположены на стыке двух климатических зон: морской и континентальной. Температура воздуха здесь на 3-4 градуса ниже, чем на Адриатическом побережье. Здесь часто наблюдаются осадки и пасмурная погода. Во время дождей разница температур может составлять 15 градусов. Зимой Плитвицкие озера замерзают, здесь выпадает много снега. Поэтому для посещения лучше выбирать время с апреля по ноябрь.
    На Плитвицких озерах предусмотрено 8 маршрутов. Самый простой — маршрут А, прогулка займет часа 3. Самый длинный и наиболее сложный — маршрут К, его лучше растянуть на пару дней. Посмотреть программу маршрутов с картой Плитвицких озер можно на официальном сайте. У входа в парк продаются подробные карты, где указаны места для фотосъемки.
     Добраться до Национального парка можно из любого курортного города на рейсовом автобусе, на такси, арендованной машине или с экскурсией, которые предоставляют все агентства и многие курортные отели Хорватии. 
Расстояние от курортных городов Хорватии до Плитвицких озер:
от Задара – 132 км;
от Загреба 134 км;
от Шибеника – 187 км;
от Сплита – 256 км;
от Пулы – 275 км;
от Дубровника – 454 км.
Национальный парк Плитвицкие озера работает круглый год. Время посещения и стоимость билетов зависит от месяца.
     На территории Национального парка есть 2 отеля, а около него — множество небольших гостиниц и вилл. . Также возле парка есть киоски с сувенирами, лавки с мороженым и водой, кафе, пару фаст-фудов. Для тех, кто едет сюда на машине, предусмотрен паркинг  По территории парка курсируют панорамные трамваи, а через крупные озера можно перемещаться на пароме.
   В 290 км от Плитвицких озер находится еще один природный парк — Биоково.
Перевела на украинский язык 19.03.20      8.45  

Плітвіцькі озера
https://planetofhotels.com/horvatiya/plitvickie-ozera/plitvickie-ozera
Плітвіцькі озера — каскад з 16 озер, з'єднаних між собою протоками і водоспадами. Це справжній скарб Хорватії й одне з найкрасивіших місць Європи. Національний парк-заповідник, на території якого розташовані озера, займає площу 300 кв. км, він є найбільшим у країні.
Парк знаходиться в долині річки Корану, в улоговині Дінарського нагір'я. Основне завдання заповідника полягає у збереженні фауни, унікального ландшафту й рослинності. Кожен рік Плітвіцькі озера відвідує 1,2 млн. чоловік.
Заповідник Плітвіцькі озера: загальні відомості
На думку вчених, Плітвіцьких озерах понад 4000 років. А відкрили і описали місцевість всього 400 років тому. Статус Національного парку край Плітвіцьких озер отримав в 1949 році, а в 1979 році його внесли в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Плітвіцькі озера поділяють на дві групи — верхню і нижню. Верхні лежать в доломітового долині в оточенні густих лісів. Тут живуть косулі, ведмеді, дикі коти, рисі, вовки та ін Нижні озера розташовуються на вапняковій скелі і мають невеликі розміри. Вода у водоймах вражає своїм яскравим смарагдово-блакитним забарвленням. Такий колір озер надає наявність бактерій та водоростей, а також великий вміст карбонату кальцію.
Плітвіцькі озера в Хорватії
Верхні:

Козяк.
Прошче;
Цигиновац;
Малі Йовиновац;
Округляк;
Головац;
Великі Йовиновац;
Милино озеро;
Вир;
Градинско;
Батиновац;
Великі Бургет;
Нижні:

Милановац;
Калуджеровац,
Гавановац;
Новаковича-брід.
Озера розташовуються вниз один за одним і простягаються на 5460 м. Найбільше і найглибше озеро — Козьяк, довжина його становить близько 3 км, а глибина 47,6 м. Другим за величиною і найвищим є Прошче, знаходиться воно на висоті 636 м над рівнем моря. Живиться озеро від двох річок — Биела і Црна. Найнижче озеро носить назву Новаковіца-Брід, воно лежить на рівні 503 м над рівнем моря. Кінець ланцюга озер завершується водоспадом Саставці, який вивергає потік води з висоти 72 м до річки Плитвица і Корану.
Крім водоспадів і озер в Національному парку є ще 36 печер. Найвідоміші — Голубняча і Мрацна. Тут водиться печерна фауна, яка представлена летючими мишами, ракоподібними і комахами.
Клімат і погода на Плітвіцьких озерах
У цій місцевості особливий мікроклімат, так як озера розташовані на стику двох кліматичних зон: морської і континентальної. Температура повітря тут на 3-4 градуси нижче, ніж на Адріатичному узбережжі. Тут часто спостерігаються опади і похмура погода. Під час дощів різниця температур може становити 15 градусів. Взимку Плітвіцькі озера замерзають, тут випадає багато снігу.Тому для відвідування краще вибирати час з квітня по листопад.
  На Плітвицьких озерах передбачено 8 маршрутів.  Найпростіший - маршрут А, прогулянка займе години 3. Найдовший і найбільш складний - маршрут К, його краще розтягнути на пару днів.  Подивитися програму маршрутів з картою Плітвицьких озер можна на офіційному сайті.  Біля входу в парк продаються докладні карти, де вказані місця для фотозйомки.
  Дістатися до Національного парку можна з будь-якого курортного міста на рейсовому автобусі, на таксі, орендованій машині або з екскурсією, які надають всі агентства і багато курортні готелі Хорватії.
 Відстань від курортних міст Хорватії до Плітвицьких озер:
 від Задара - 132 км;
 від Загреба 134 км;
 від Шибеника - 187 км;
 від Спліта - 256 км;
 від Пули - 275 км;
 від Дубровника - 454 км.
 Національний парк Плітвіцькі озера працює цілий рік.  Час відвідування і вартість квитків залежить від місяця.
  На території Національного парку є 2 готелі, а біля нього - безліч невеликих готелів і вілл.  .  Також біля парку є кіоски з сувенірами, лавки з морозивом і водою, кафе, пару фаст-фудів.  Для тих, хто їде сюди на машині, передбачений паркінг Територією парку курсують панорамні трамваї, а через великі озера можна переміщатися на поромі.
  У 290 км від Плітвіцьких озер знаходиться ще один природний парк - Біоково.
 Переклала на  українську  мову  19.03.20 8.45

ID:  868548
Рубрика: Проза
дата надходження: 19.03.2020 09:49:13
© дата внесення змiн: 19.03.2020 09:49:13
автор: Тома

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (319)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 19.03.2020 - 11:31
12 12 12Яка краса!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Щиро дякую за підтримку!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: