Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: 20 ПРАВИЛ ВІЧНОЇ МУДРОСТІ… - ВІРШ

logo
Тома: 20 ПРАВИЛ ВІЧНОЇ МУДРОСТІ… - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

20 ПРАВИЛ ВІЧНОЇ МУДРОСТІ…

Тома :: 20 ПРАВИЛ ВІЧНОЇ МУДРОСТІ…
400 ЛЕТ НАЗАД САМУРАЙ НАПИСАЛ 20 ПРАВИЛ ВЕЧНОЙ МУДРОСТИ, КОТОРЫЕ АКТУАЛЬНЫ ДО СИХ ПОР

        Мусаси Миямото, также известный как Бэнносукэ Миямото, был одним из величайших японских фехтовальщиков XVII века. Он прекрасно владел мечом и был опытным воином, которому не было равных. Ему принадлежит рекордное количество побед в поединках — около 60. Незадолго до смерти самурай написал книгу «Путь идущего в одиночку», в которой описал свою жизненную философию. По своей сути — это конфуцианство и даосизм. Несмотря на то, что прошло несколько столетий, книга не только не утратила своей актуальности, а наоборот — дает все больше ответов на вопросы, которые волнуют каждого из нас. Мы выбрали 20 наиболее важных положений из книги и адаптировали их к современной жизни:

1. Научитесь принимать жизнь такой, какой она есть. Если вы будете слишком сильно беспокоиться о далеком будущем, это только посеет беспокойство и тревогу в вашей душе. Вы будете пребывать в постоянном стрессе. Для того, чтобы сохранять душевное равновесие, следует научиться принимать жизнь, какой она есть. Каждый день — каким он есть. Таким образом, вы сможете легко и безболезненно противостоять всем жизненным невзгодам.
2. Не гонитесь за удовольствиями с одержимостью голодного волка. Приятные вещи хороши, когда появляются в нашей жизни ненавязчиво и естественно. Если же вы все время находитесь в поиске, то утрачиваете способность радоваться счастливым моментам жизни. В наши времена большинство удовольствий — мелкие, кратковременные и все более недосягаемые. Уже одно это должно вас убедить в том, что гнаться за ними — не имеет никакого смысла. Самое хорошее и приятное приходит в нашу жизнь неожиданно и нежданно. И это могут быть даже совсем незначительные, на первый взгляд, вещи: пение птиц в саду или луч солнца, который пробивается в комнату через приоткрытые шторы.
3. Не будьте импульсивными. Действительно, следовать своим инстинктам и интуиции иногда бывает довольно неплохо. Но все же намного лучше — спокойно оценить ситуацию, просчитать все возможные последствия, и только тогда принимать решение.
4. Прекратите зацикливаться на себе любимом. Мы живем во времена, когда люди посвящают часы драгоценного времени своей жизни на то, чтобы сделать удачное селфи, которое соберет кучу «лайков». Мы все в погоне за каким-то идеалом, который высмотрели в интернете. Зачем вам это? Подумайте. Прекратите тратить время на эти бессмысленные занятия, и сразу же освободите время для настоящего, что наполнит вашу жизнь и сделает счастливыми.
5. Не позволяйте ревности управлять вашей жизнью. Ревность в любой форме вызывает одержимость. А одержимость, в свою очередь, принуждает вас мыслить предвзято и принимать ошибочные решения. Ни в коем случае не позволяйте этому импульсу управлять вашей жизнью!
6. Отучите себя желать чего-то очень сильно. Это уже буддизм чистой воды: любая привязанность может привести, в конце концов, к одержимости, что ведет к разрушению, и довольно быстро.
7. Покончите с сожалениями. Как только вы однажды поймете и согласитесь с тем, что сделанное — уже не изменить, и что все в нашей жизни происходит почему-то (хоть поначалу разглядеть этот смысл бывает очень трудно), вы перестанете сожалеть о сделанном. Сожаления мешают нам замечать и использовать новые шансы, которые подкидывает жизнь. Ведь все наши мысли заняты лишь одним — пережевыванием прошлого.
8. Не зацикливайтесь на переживаниях из-за расставаний. Этот пункт похож на предыдущий. В нашей жизни приходится расставаться с любимыми, бывает, что и не раз. Помните: все в нашей жизни — только к лучшему. И еще одно: какой бы не была боль — время лечит ее и очень эффективно.
9. Не сравнивайте себя ни с кем. Вместо этого подумайте, чего вам удалось достигнуть, хоть было и очень непросто сделать это. И либо считайте, что покорили вершину, либо продолжайте работать над собой.
10. Не позволяйте страсти и инстинктам управлять вами. Человек — существо любящее сексуальные удовольствия, но мастер-самурай советует искать настоящие и не сиюминутные удовольствия — именно они есть истинными.
11. Будьте всегда открытыми. Самое неразумное — прятаться и убегать от возможностей, которые, на ваш взгляд, вам не нужны. Будьте всегда открыты для нового, и тогда путешествие по жизни станет намного более интересным и счастливым.
12. Не будьте рабом своего окружения. Не зацикливайтесь на чем-то слишком сильно. Будь то человек, социальный статус или роскошный дом. Жизнь и ее удовольствия — очень мимолетны. Неразумно привязываться к чему-то очень сильно.
13. Не будьте ненасытными. Мусаси, как и его учитель Будда, придерживались умеренности. Еда — это всего лишь источник энергии для поддержания жизни. Не более! Как только вы начнете относиться к пище, как источнику наслаждения, вы начнете искать и поглощать ее с настоящей одержимостью.
14. Будьте аскетичными в своих потребностях и нуждах. Ничего в этом мире (даже ваше тело) не вечно. Вы не сможете забрать с собой после жизни даже спичечного коробка. Не разумнее ли тогда не гнаться за вещами, подобно обжоре, который никак не может наесться?
15. Не увлекайтесь чем-то только потому, что все так делают. Вы должны верить только в то, что имеет истинную ценность для вас. И это должно отвечать вашим интеллектуальным и духовным запросам.
16. Будьте благодарны Богу, но не следует зависеть от него. «Бог помогает тем, кто сам себе помогает» — помните это изречение? Бог(и) — лишь для того, чтобы указывать нам путь и мотивировать, а в жизни надо грести самому — ничего не поделаешь.
17. Не бойтесь смерти. Есть еще один известный самурайский путеводитель по жизни под названием «Хагакуре». Там говорится, что вступать в бой следует с желанием погибнуть, и только тогда вы победите. Говоря простыми словами, принимайте смерть как неизбежность и истину, которой никому в этом мире не удалось и не удастся избежать.
18. Не обнажайте свой меч, если для этого отсутствует жизненная необходимость. Убийство слабых и беззащитных, а также нападение — большой грех.
19. Богатство — это не цель жизни. Если бы все в мире были озабочены только тем, как разбогатеть еще больше — наше общество просто перестало бы существовать. Никакие драгоценности и деньги мира не стоят вашей одержимости. Это попросту глупо.
20. Защищайте свою честь. Вы — самый первый друг себе, а ваша честь — это доспехи. Когда чья-то честь ставится под сомнение, ее защита открывает в человеке самые прекрасные черты. Надеемся, эти советы помогут вам улучшить свою жизнь, наполнить ее смыслом и радостью.
По материалам — simplecapacity.co
Источник: https://www.volshebstvozizni.ru/400-let-nazad-samu...
Перевела на украинский язык 15.01.20 5.15


400 РОКІВ ТОМУ САМУРАЙ НАПИСАВ 20 ПРАВИЛ ВІЧНОЇ МУДРОСТІ, ЯКІ АКТУАЛЬНІ ДОСІ
Мусасі Міямото, також відомий як Бенносуке Міямото, був одним з найбільших японських фехтувальників XVII століття. Він чудово володів мечем і був досвідченим воїном, якому не було рівних. Йому належить рекордну кількість перемог у поєдинках — близько 60. Незадовго до смерті самурай написав книгу «Шлях йде поодинці», в якій описав свою життєву філософію. По своїй суті — це конфуціанство і даосизм. Незважаючи на те, що минуло кілька століть, книга не тільки не втратила своєї актуальності, а навпаки — дає все більше відповідей на питання, які хвилюють кожного з нас. Ми вибрали 20 найбільш важливих положень з книги і адаптували їх до сучасного життя:
1. Навчіться приймати життя такий, якою вона є. Якщо ви будете занадто сильно турбуватися про далекому майбутньому, це тільки сіє неспокій і тривогу в вашій душі. Ви будете перебувати в постійному стресі. Для того, щоб зберігати душевну рівновагу, слід навчитися приймати життя, якою вона є. Кожен день — яким він є. Таким чином, ви зможете легко і безболісно протистояти життєвим негараздам.
2. Не женіться за задоволеннями з одержимістю голодного вовка. Приємні речі хороші, коли з'являються в нашому житті ненав'язливо і природно. Якщо ж ви весь час перебуваєте в пошуку, то втрачаєте здатність радіти щасливим моментів життя. В наші часи більшість задоволень — дрібні, короткочасні і все більше недосяжні. Вже одне це повинно вас переконати в тому, що гнатися за ними, — не має ніякого сенсу. Саме хороше і приємне приходить в наше життя несподівано і несподівано. І це можуть бути навіть зовсім незначні, на перший погляд, речі: спів птахів в саду або промінь сонця, що пробивається в кімнату через прочинені штори.
3. Не будьте імпульсивними. Дійсно, слідувати своїм інстинктам і інтуїції іноді буває досить непогано. Але все ж набагато краще — спокійно оцінити ситуацію, прорахувати всі можливі наслідки, і тільки тоді приймати рішення.
4. Припиніть зациклюватися на собі коханому. Ми живемо в часи, коли люди присвячують години дорогоцінного часу свого життя на те, щоб зробити вдале селфи, яке збере купу «лайків». Ми всі в гонитві за якимось ідеалом, який розгледіли в інтернеті. Навіщо вам це? Подумайте. Припиніть витрачати час на ці безглузді заняття, і відразу ж звільніть час для цього, що наповнить ваше життя і зробить щасливими.
5. Не дозволяйте ревнощів керувати вашим життям. Ревнощі в будь-якій формі викликає одержимість. А одержимість, в свою чергу, примушує вас мислити упереджено і приймати помилкові рішення. Ні в якому разі не дозволяйте цього імпульсу керувати вашим життям!
6. Відучіть себе бажати чогось дуже сильно. Це вже буддизм чистої води: будь-яка прив'язаність може призвести, зрештою, до одержимості, що веде до руйнування, і досить швидко.
7. Покінчіть з жалями. Як тільки ви одного разу зрозумієте і погодьтеся з тим, що зроблене — вже не змінити, і що все в нашому житті відбувається чомусь (хоч спочатку розгледіти цей сенс буває дуже важко), ви перестанете шкодувати про зроблене. Жалю заважають нам помічати і використовувати нові шанси, які підкидає життя. Адже всі наші думки зайняті лише одним — пережовуванням минулого.
8. Не зациклюйтеся на переживання з-за розставань. Цей пункт схожий на попередній. В нашому житті доводиться розлучатися з улюбленими, буває, що й не раз. Пам'ятайте: все в нашому житті — тільки на краще. І ще одне: якою б не була біль — час лікує її і дуже ефективно.
9. Не порівнюйте себе ні з ким. Замість цього подумайте, чого вам вдалося досягти, хоч було дуже непросто зробити це. І вважайте, що підкорили вершину, або продовжуйте працювати над собою.
10. Не дозволяйте пристрасті і інстинктам керувати вами. Людина — істота любляче сексуальні задоволення, але майстер-самурай радить шукати справжні і не одномоментні задоволення — саме вони є істинними.
11. Будьте завжди відкритими. Саме нерозумне — ховатися і тікати від можливостей, які, на ваш погляд, вам не потрібні. Будьте завжди відкриті для нового, і тоді подорож за життя стане набагато більш цікавим і щасливим.
12. Не будьте рабом свого оточення. Не зациклюйтеся на чомусь занадто сильно. Будь то людина, соціальний статус або розкішний будинок. Життя і її задоволення — дуже швидкоплинні. Нерозумно прив'язуватися до чогось дуже сильно.
13. Не будьте ненаситними. Мусасі, як і його учитель Будда, дотримувалися помірності. Їжа — це лише джерело енергії для підтримки життя. Не більше! Як тільки ви почнете ставитися до їжі, як джерела насолоди, ви почнете шукати і поглинати її з цією одержимістю.
14. Будьте аскетичними у своїх потребах і потребах. Нічого в цьому світі (навіть ваше тіло) не вічно. Ви не зможете забрати з собою після життя навіть сірникової коробки. Чи Не розумніше тоді не гнатися за речами, подібно ненажері, який ніяк не може наїстися?
15. Не захоплюйтеся ніж-то тільки тому, що всі так роблять. Ви повинні вірити тільки в те, що має справжню цінність для вас. І це повинно відповідати вашим інтелектуальним і духовним запитам.
16.Будьте вдячні Богові, але не слід залежати від нього. «Бог допомагає тим, хто сам собі допомагає» - пам'ятаєте цей вислів? Бог  - лише для того, щоб вказувати нам шлях і мотивувати, а в житті треба гребти самому - нічого не поробиш.
17. Не бійтеся смерті. Є ще один відомий самурайський путівник по життю під назвою «Хагакуре». Там говориться, що вступати в бій слід з бажанням загинути, і тільки тоді ви переможете. Говорячи простими словами, приймайте смерть як неминучість і істину, якої нікому в цьому світі не вдалося і не вдасться уникнути.
18.  Не відкривайте свій меч, якщо для цього немає життєвої  необхідності. Вбивство слабких і беззахисних, а також напад - великий гріх.
19. Багатство - це не мета життя. Якби всі в світі були стурбовані тільки тим, як розбагатіти ще більше - наше суспільство просто перестало б існувати. Ніякі коштовності і гроші світу не варті вашої одержимості. Це просто нерозумно.
20. Захищайте свою честь. Ви - найперший друг собі, а ваша честь - це обладунки. Коли чиясь честь ставиться під сумнів, її захист відкриває в людині найпрекрасніші риси. Сподіваємося, ці поради допоможуть вам поліпшити своє життя, наповнити її змістом і радістю.
За матеріалами - simplecapacity.co
Джерело: https://www.volshebstvozizni.ru/400-let-nazad-samuray-napisal-20-pravil-vechnoy-mudrosti-kotorye-aktualny-do-sih-por/
Переклала на українську  мову  15.01.20 5.15

ID:  861355
Рубрика: Проза
дата надходження: 15.01.2020 05:33:20
© дата внесення змiн: 15.01.2020 05:33:20
автор: Тома

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (234)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

яся, 15.01.2020 - 14:50
friends будьмо мудрі і розсудливі! 12
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Щиро дякую за підтримку!
 
Катерина Собова, 15.01.2020 - 10:38
12 12 12 Треба нам учитися у цього Міямото!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Щиро дякую за підтримку!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: