Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Віктор Ох: ЛітрОб’єднання - ВІРШ

logo
Віктор Ох: ЛітрОб’єднання - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЛітрОб’єднання

Віктор Ох :: ЛітрОб’єднання
 Таке жартівливо-пародійне скорочення виразу «літературне об’єднання»  почув від Олександра Печори. В цьому народному новотворі відчувається натяк на те, що літератори збираються в групи задля випивки. Проте наші письменники і поети мають добре почуття гумору і на таке не ображаються.

  1.
 Останнім часом мені попались декілька заміток, в яких картали і українські літературні спілки, і літераторів, і саму їх літературу. 
 Мовляв, поезія і проза українська – дуже пафосна*, важка, болісна, багатовимірна і годиться лише  для страждань та «надривів серця», і аж ніяк не підходить для  легкого читання і масового споживача, а головне –  неконкурентоспроможна на світовому літературному ринку.
 Поети (літератори) – занадто консервативні, серйозні, філософічні, а ще не мають свого читача і не здатні здобути Нобелівську премію в галузі літератури.
Літературні об’єднання – фінансово малорентабельні, регіональні, створюються для того, щоб «на примітивних літвечірках вислуховувати фальшиві компліменти знайомих і друзів,  і потім красиво обмити відповідними напоями для настрою, щоб не геть було гірко від такого дозвілля». О!
Що тут скажеш! Хочеться заперечити. Гадаю, що не все так однозначно і не все так погано. По кожному з пунктів вище означених критичних претензій міг би висловити якісь свої міркування. Почну з літературних об’єднань.

  2.
 Лише два тижні минуло з того часу, як я повернувся з Луцька, де відбулося п’яте щорічне зібрання літературно-мистецького коша «Ріднокрай».   Програма цього своєрідного міні-фестивалю була насичена і захоплива. Це радісна зустріч зі старими друзями, розвіртуалення і знайомство з новими. Це і чудові екскурсії в супроводі кваліфікованих екскурсоводів по визначним історичним, культурним і природним місцям  Луцька, Волині і Рівненщини. Це презентація колективної збірки «Українська вишиванка», що відбулася в одній з Луцьких міських бібліотек. Це і отримання пам'ятних грамот, дипломів, авторських візитівок і грошових винагород від очільників й організаторів літературно-мистецького коша «Ріднокрай». Це чудовий відпочинок і підзарядка для творчості.  Це і придбання сувенірів, спілкування  з однодумцями, розмови про життя і творчість, нічні посиденьки з гітарою, наповнення враженнями, товариські трапези*.
  (Під час цих трапез подумалось: «Ну, і нехай «ЛітрОб’єднання». Випити келих вина чи чарку чогось міцнішого в компанії приємних, талановитих і розумних людей не лише радісно, а і корисно!»)
    Коротка інфа* про  літературно-мистецький кіш «Ріднокрай».
 Учасники і засновники: Основний кістяк «Ріднокраю» викристалізувався протягом 2010-2014 років серед відвідувачів сайту Євгена Юхниці «Клуб Поезії». Поети, піснярі, композитори, які намагаються творити в класичній традиції, поступово затоваришували, розвіртуалились, почали зустрічатись малими групами. В 2014 році Віталій Назарук, Олександр Печора та Микола Серпень ризикнули заснувати літературно-мистецький кіш. На сьогодні «Ріднокрай» об’єднує понад сто митців (поетів, музикантів, художників) з різних регіонів України, а також з української діаспори в Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції, Канаді, Аргентині і навіть в Китаї.
 Мета: Об’єднати в літературно-мистецьку спільноту патріотично налаштованих творчих людей, які щиро, справдешньо люблять Україну, свій рідний край, щоб разом пропагувати рідне слово, українську пісню, звичаї свого народу та його історію, а також популяризувати свою творчість, видавати книжки і надавати всіляку можливу підтримку авторам. А також  співпраця з іншими літературними угрупуваннями і творчими організаціями, колективні та авторські виступи, підготовка публікацій, презентації книжок і альманахів, творчі вечори. 
  Діяльність і досягнення: За час існування літературно-мистецького коша «Ріднокрай» під його опікою вийшли в світ сім колективних збірок: «Мотиви ріднокраю», «Жити й мислити українно», «Понад усе нам Україна», «Опалені рими», збірка пісень «Про рідне та близьке», «Українська вишиванка». Окрім цього видаються й авторські книжки, газета «Ріднокрай» та літературно-художній календар «Ріднокрай». Ріднокраївці приймали участь в конкурсах, фестивалях, концертах, презентаціях. Відбувалися щорічні зібрання в Луцьку, періодичні зустрічі в Києві, Ірпіні, Лубнах, Одесі та інших куточках України.
  Де шукати: Автори-ріднокраївці тусуються* і представляють свою творчість на сайтах «Клуб Поезії», «Поетичні Майстерні»,  в різних соціальних мережах  (найбільше Facebook). Пісні, кліпи, відеопоезія, деякі концерти і інтерв’ю  можна знайти на хостингу YouTube, на сайті pisni.org.ua та інших інтернет-ресурсах. Про «Ріднокрай» і окремих його авторів було вже чимало повідомлень і заміток в різноманітних ЗМІ. 
  Плани: –  розширювати рамки свого об’єднання, залучаючи до співпраці майстрів всіх видів мистецтв, як образотворчих так і прикладних, що працюють в патріотичному ключі.

  3.
 Творчі Люди в Україні завжди прагнули об’єднання в мистецькі спілки. Говоритиму лише про неформальні й формальні літературні організації та угрупування україномовних письменників. Іноді вони були невеличкі – всього 3-4 учасника. А бувало нараховували  тисячі мистців. Наприклад, Національна Спілка Письменників України  в 1986 р. мала — 1095 авторів, а в 2014 – було вже 2110 членів Спілки. 
 Перші літературні групи* з’явились ще в 19 сторіччі.
  Наприклад:
Пряшівська літературна спілка – (1850-1853) (Олександр Духнович).
Руська трійця – (1833-1837, Галичина) – (Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький, М. Ількевич, М. Кульчицький).
Покутська трійка — В. Стефаник, Лесь Мартович, М. Черемшина.
Молода муза — Остап Луцький, Петро Германський, Богдан Лепкий.
Харківська школа романтиків – (1830-1840-ві роки) – (Ізмаїл Срезневський, Амвросій Метлинський, М. Костомаров, Левко Боровиковський, Михайло Петренко, Опанас Шпигоцький).

 Українське відродження 20-х років XX ст. — яскравий феномен історії українського народу. Його коріння — у нетривалому, але важливому періоді відновлення української державності 1917-1920 pp. Ця доба дала досить сильний імпульс національному розвитку. 
  Найвідоміші літературні угрупування цієї пори:
Біла студія – (1918).
Гарт – (1923-1925 рр.) – (Василь Еллан-Блакитний, Володимир Сосюра, Павло Тичина, Микола Хвильовий, Олександр Довженко).
Ланка — (1924-1926 рр., Київ) –( В. Підмогильний, Є. Плужник, Б. Антоненко-Давидович).
Плуг – (Харків) – (Сергій Пилипенко, Наталя Забіла, Дмитро Бедзик).
ВАПЛІТЕ (Вільна академія пролетарської літератури) – (1926-1928, Харків) –	(М. Хвильовий, М. Бажан, О. Довженко, М. Куліш, В. Сосюра, П. Тичина).
Гроно п’ятірне (Неокласики) – ( Київ) – (М. Зеров, П. Филипович, М. Рильський, М. Драй-Хмара, О. Бургардт).
Молодняк – (1926-1932) – ( С. Воскрекасенко, І. Гончаренко, Я. Гримайло).
ВУСПП (Всеукраїнська спілка пролетарських письменників) – ( І. Кулик, І. Микитенко, І. Ле, Л. Смілянський та ін.).

  16 червня — 12 серпня 1934 у Києві на I Всеукраїнському з'їзді радянських письменників утворено Спілку радянських письменників України, як складову частину Спілки письменників СРСР, започаткованої того ж року.
 Підставою для появи Спілок письменників України та СРСР була постанова ЦК ВКП(б) від 23 квітня 1932 «Про перебудову літературно-художніх організацій». За цією постановою, ліквідовано всі літературні організації, які на тоді ще існували  і був створений підготовчий комітет для організації єдиної Спілки письменників СРСР і відповідні республіканські комітети. Статут СП СРСР зобов'язував радянських письменників до «активної участі в соціалістичному будівництві і підпорядкування політиці комуністичної партії». (Виділено жирним мною).
 Московсько-радянський тоталітарний режим швидко «розібрався» з неофіційними літературними об’єднаннями і пильно слідкував, щоб вони більше не утворювались. Навіть в роки хрущовської «відлиги», коли було реабілітовано імена репресованих письменників, привідкрито дорогу молодим літературним талантам, започатковано декілька нових підвладних творчих спілок (спілка журналістів, спілка кінематографістів і т.п.),  стали виходити літературні журнали, але навіть тоді на будь-які неформальні угруповання і далі було накладено табу.  
 Проте, спілки україномовних поетів і письменників в цей час існували в еміграції. Наприклад такі:
Танк — (1929-1933, Варшава) — (Юрій Липа, Євген Маланюк, Павло Зайцев, Авенір Коломиєць, Юрій Косач, Андрій Крижанівський, Олена Теліга).
Празька школа – (Прага) – (О. Ольжич, Ю. Дараган, О. Теліга, Є. Маланюк, Л. Мосендз, О. Лятуринська, Н. Лівицька-Холодна, О. Стефанович). 
МУР (Мистецький український рух) – (1945 р.,Німеччина) – (Є. Маланюк, У. Самчук, І. Багряний, Т. Осьмачка, В. Барка, Ю. Косач та інші.
Нью-Йоркська група поетів – (Нью-Йорк) – (Б. Бойчук, Б. Рубчак, Ю. Тарнавський, П. Килина, Е. Андієвська, В. Вовк).

  В роки Горбачовської «пєрєстройки» почалася лібералізація суспільно-політичного життя, виникли численні, непідконтрольні офіційній владі "неформальні" організації, політичні партії і рухи. Утворювались і нові літературні угруповання.
   Літературні угруповання 80-90-х років ХХ ст.:
Бу-Ба-Бу (Бурлеск-Балаган-Буфонада) – (1985-1996) – (Ю. Андрухович, В. Неборак, О. Ірванець).
Пропала грамота – (Ю. Позаяк, В. Недоступ, С. Либонь).
ЛуГоСад – (1984, Львів) – (І. Лучук, Н. Гончар, Р. Садловський).
Творча асоціація  500 – (1994, Київ) – (М. Розумний, С. Руденко, Р. Кухарчук, В. Квітка, А. Кокотюха).
Червона фіра – (1991, Харків) – (С. Жадан, Р. Мельників, І. Пилипчук) -східноукраїнський аналог літературного карнавалу Бу-Ба-Бу.
Музейний провулок, 8 – (1990р.) (В. Борисполець, О. Бригинець, В. Жовнорук).

 В роки незалежності кількість літературних спільнот значно збільшилась. Окрім обласних, а іноді й районних організацій НСПУ та АУП, створювались літературні гуртки, студії  і клуби при кафедрах української літератури, на факультетах філології та журналістики, навіть в технічних вузах, в школах, при бібліотеках і музеях. Але чимало було і цілком приватних, позбавлених формалізму угруповань. 
   Наприклад:
ММЮННА ТУГА – (1990) – (Мар'яна Савка, Маріанна Кіяновська, Юлія Міщенко, Наталя Сняданко, Наталя Томків, Анна Середа).
Нова дегенерація – (1991-1994 pp., Івано-Франківська область) (С. Процюк, І. Ципердюк, І. Андрусяк).
Нечувані – (1995) – (Олена Галета, Галина Крук, Ірина Старовойт).
Західний вітер – (1992 р. Тернопіль) – (В. Махно, Б. Щавурський, В. Гайда, Г. Безкоровайний).
Пси святого Юра – (1994-1997) – (Юрій Покальчук, Юрій Андрухович, Ігор Римарук, Василь Герасим'юк, В'ячеслав Медвідь, Віктор Неборак, Олександр Ірванець).
ОЧІ – (Орден чину ідіотів) – (1995, Львів) – (Назар Гончар, Роман Козицький, Володимир Костирко, Андрій Крамаренко, Іван Лучук, Ігор Драк).
 АУП (Асоціація українських письменників) – (1997).  Ідея утворення Асоціації виникла під час роботи III з’їзду Спілки письменників України в жовтні 1996 р. Літератори, незгодні з творчими та організаційними принципами й традиціями, «совєцького», як вони вважали, об’єднання письменників, подали заяви про вихід із СПУ. 9 квітня 2001 р. Асоціація набула статусу Всеукраїнської творчої спілки. На сьогодні членами Асоціації є 158 письменників.

 Та справжня лавина українських літературних об’єднань в Україні виникла в 2000-2010-х роках з появою інтернету і соціальних мереж.
 З’явились численні літературні і поетичні   «братства», «бригади», просто «групи» і «групи в Фейсбуці» (чи в інших соціальних мережах), «гурти», , «гуртки», «клани», «клуби», «кола», «майстерні», «організації», «ордени», «платформи», «проекти», «простори творчості», «середовища», «союзи», «спілки», «спільноти», «студії», «тусівки» і т.д. і т.п.
 Одні групи більш чітко формулювали свої завдання, навіть публікували власні творчі маніфести, декларації чи заяви. Інші такою конкретизацією не переймалися. 
 Хтось групується за віком чи гендерним принципом, хтось утворює земляцтва. 
 Є досить закриті спільноти, учасників яких цілком влаштовує спілкування між собою. А є групи, що реалізовуються в зовнішньому векторі діяльності – вони організовують поетичні вистави, перформанси, вечори. 
 Хтось задовольняється спокійною, майже родинною,  творчою атмосферою і читанням творів, переглядом відеороликів. А комусь подобаються бурхливі обговорення, дискусії, полеміка, дебатування, суперечки.
 Завдяки соціальним мережам в інтернеті людям,  котрі мають схильність  до якихось вузьких жанрів чи пристрасть до певних літературних форм стало легше знаходити один одного.
 Хтось всіляко випинає свою окремішність і елітарність, а хтось йде на широкі контакти і тішиться масовим читачем.
 Деякі угруповання влаштовує віртуальне спілкування на сайті. Деякі визнають лише «живі» регулярні зустрічі.
 Ось, для прикладу, коротенький список деяких сучасних літературних об’єднань, які мені висвітились в пошуковику:
Арт-клуб "а linea" -  об'єднання письменників, прозаїків, поетів, музикантів, художників, фотохудожників, акторів театру і кіно, артистів і людей мистецтва. Організатори біля 150 заходів в Одесі, серед яких концерти, музично-літературні вечори.
Бабай – (Одеса) – проект покликаний об’єднати, консолідувати українську горор-тусовку. Він присвячений «темному» мистецтву: Жахи, трилер, нуар, дарк-фентезі, міфологія, криваві історії, містика.
Клуб Поетів Чорноморки - це вільна, незалежна платформа для розвитку молодих одеських авторів і музичних колективів. Дає можливість безкоштовно виступати і слухати; проводяться літературно-музикальні вечори щомісячно.
Куртуазний матріархат– (2012, Київ)
Літературний КУТочок- (Львів)
Література. RV (Рівне)
Майстерня Маґди Дзвін (Львів)
Мистецька платформа «Вулична поезія» - (Київ)  - задум реалізовується шляхом безпосередньо читань для перехожих. «Вулична поезія» - це можливість отримати драйв, коли незацікавлені перехожі зупиняються послухати вас.
На горищі – Літературно-журналістська студія – (Львів-Сихів)
Обмін речовин – (Тернопіль) – літературні читання. Для кожного заходу шукають десять молодих літераторів, яким є що прочитати і які не соромляться своїх робіт.
Обрій (Кропивницький)
Перехрестя – (Київ) – літературна спільнота. Діяльність: вільне спілкування, читання й обговорення творів (власних і чужих), колективні та авторські виступи, підготовка публікацій, презентації книжок і альманахів, творчі вечори (у тому числі – благодійні).
Свідки Слова (Київ) – Головна мета угруповання – мотивувати одне одного до творчості, до активнішої діяльності.
СВОЄ СЛОВО - (Київ) -  Літературні творчі вечори. (Семінари і лекції, поетичні вистави і перформанси, фільми, ролики, відеопоезія). 
СтихіЯ – (Запоріжжя) – творче об'єднання для організації творчих зустрічей, літературних, музичних та літературно-музичних вечорів.
Фантастика_UA - група у ФБ, присвячена різним жанрам фантастики: наукова фантастика, фентезі, альтернативна історія чи майбутнє, жахи, стімпанк тощо, максимально охоплюючи більшість жанрів.
Avant-Garde (Одеса)
LITERARY STAGE – (Літстейдж) – спільнота, яка має на меті популяризацію сучасної української літератури будь-яких жанрів, збираються раз на місяць у Музеї шістдесятництва, щоби приємно провести час у творчій атмосфері. В програмі літературні читання, авторські вечори, поетичні дуелі.
Magnum Opus (Полтава)
SPATIUM –(Львів) - має на меті популяризацію авторів, які пишуть вільну поезію - верлібри, частково білі вірші.

  4.
 Об’єднання, зріднення людей, гуртування в групи у всіх  можливих варіантах завжди робило Україну і українців сильнішими, і навпаки –  обособлення нас ослабляло. Невже ж краще киснути в своїх розрізнених нірках, іноді гризтися через якісь дрібниці  і періодично «стукати» один на одного в ЗМІ і різні контори!
  Вважаю, література  є однією з першооснов культури країни, а культура є базисом, фундаментом формування  життя держави. І то, мабуть, добре, що держава зовсім не  втручається в діяльність творчих спілок. Добре, що ще знаходяться справжні меценати, які добровільно, безкорисливо надають фінансову і організаційну допомогу в підтримці Української Культури.
 Постійними і наразі єдиними меценатами літературно-мистецького коша «Ріднокрай» є Микола Серпень та Віталій Назарук. Дай їм, Боже, здоров’я!
На завершення наведу рядки з вірша Віталія Назарука «Земле виший нам долю»:
 …Але воскресала доля України,
 Як за руки бралися брати.
 Заживали рани, зникли десь руїни
 І цвіли посаджені сади.

Нехай же цвітуть наші посаджені і створені поетичним пером сади! 

----------
* Пафос — почуття особливого піднесення, великого захоплення. Під цим словом часто розуміють награність. Насправді в перекладі з грецького páthos означає «пристрасть». Пафос — це душевний підйом, наснага. У літературних творах цей термін позначає вищу емоційну точку, досягнуту героями і яка знайшла відгук у серцях читачів.
* Трапеза - це не просто обід або вечеря, не лише прийняття їжі і пиття, це спілкування з однодумцями (чи одновірцями), всією сім'єю або братією. 
* Тусуватися, тусувати або тусити – (сленгове) - проводити час з іншими людьми у спілкуванні чи розвагах, соціалізуватися.
* Інфа – скорочений сленговий варіант слова “інформація”.
* Літературні групи – В цій своїй замітці згадав далеко не всі теперішні і ті, що існували колись літературні об’єднання, а лише ті, які легко відшукалися мені в інтернеті.
--------------

       Віктор Охріменко

     01.08.2019
На фото учасники п’ятого щорічного зібрання літературно-мистецького коша «Ріднокрай» в Луцьку.

ID:  844003
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 04.08.2019 13:52:51
© дата внесення змiн: 08.11.2019 18:31:38
автор: Віктор Ох

Мені подобається 15 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Галина_Литовченко, Наталя Данилюк, Тетяна Горобець (MERSEDES), Олександр ПЕЧОРА, Вікторія Т., laura1, Ганна Верес, СЕЛЮК, Світла(Світлана Імашева)
Прочитаний усіма відвідувачами (1048)
В тому числі авторами сайту (36) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Леонід Луговий, 29.06.2020 - 06:10
Я вибачаюсь... А що вам, на таку групу, як на фото, літри хватає, чи це тільки для початку?.. smile friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Літри не вистачає, але пяних не було. biggrin friends
 
Леонід Луговий відповів на коментар Леонід Луговий, 07.07.2020 - 08:09
12 Загартована братва! biggrin biggrin
 
Загалом цікаВО! Щиро дякую. Меценатом, як до речі й Віталій Назарук, я звичайно ж не був, а ентузіазму по становленню мистецького коша доклав багатезно. На жаль нездорові амбіції луцького співзасновника зашкалюють. Він мене тут і на Фейсбуці з друзів прибрав... Я вимушений покинути кіш. Маю честь і терпіння таки довершити задумане мною цьогоріч для доброго імені нашого творчого коша. hi
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже шкода, що започатковане вами ЛітрОбєднання припиняє своє існування. Та що поробиш. Така діалектика життя - все, що народилося, колись має померти. Робитимемо. що маєм і будь що буде. friends
 
Ганна Верес, 05.08.2019 - 19:03
Дякую, пане Вікторе, за цікаву і потрібну статтю. Дійсно, такі зібрання завжди на користь і людям, і нашій літературі, адже те піднесення, що кожен повіз додому, обов'язково знайде своє відображення у творчості. Здоро'я Вам і всім організаторам та учасникам, адже добрі справи повинні продовжуватись! 12 12 12 hi
 
Віктор Ох відповів на коментар Ганна Верес, 06.08.2019 - 23:57
Дякую Вам, пані Ганно! Погоджуюся з Вами! Дійсно, живе спілкування з творчими людьми - то зовсім інша якість комунікації. Гарного Вам здоров'я і нових творчих здобутків! give_rose
 
laura1, 05.08.2019 - 16:51
12 А що потрібно, пане Вікторе, щоб приєднатися до літературно-мистецького коша? Дякую.
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Зверніться до батьків-засновників коша - Олександра Печори чи Віталія Назарука. Коли вони готуватимуть чергову збірку-альманах надасте їм свої вірші по темі. give_rose
 
СЕЛЮК відповів на коментар laura1, 07.11.2019 - 20:52
Добрий вечір! Чомусь я пізно познайомився із бажанням Вашим приєднатись до коша... Це все можна виправити. Спишимось по пошті.
 
Щиро дякую п.Вікторе за цікаву розповідь! Мала можливість,ще раз окунутися в щасливі миті любові і добра!!! Здоров*я міцного всім і миру нашій Україні!!! 16 16 16 icon_flower icon_flower icon_flower 021 22 22 39 39 39 give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, пані Тетяно! Дуже радий знайомству з Вами! Гарного Вам настрою і творчого натхнення! give_rose
 
Тетяна Горобець (MERSEDES) відповів на коментар Тетяна Горобець (MERSEDES), 07.08.2019 - 10:31
Мені теж дуже було приємно познайомитися з вами!!! icon_flower
 
Олекса Удайко, 04.08.2019 - 16:17
wink Цікавий екскурс в історію "літроб'єднань" України. Шкода, що роздробленість творчих сил в нашій країні не сприяє розвою української культури і національної свідомості в суспільстві. Це моя думка, пане Вікторе... friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ваша думка слушна, пане Олексію! Дійсно жаль, що держава не приймає участі в стимулюванню і підтримці творчих сил в країні. Та добре хоч не дуже заважає! friends
 
Процвітання і творчого натхнення літроб'єдеанню!
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Нехай так і буде! Дякую щиро, пані Світлано! give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: