Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Оксана Дністран: Дівчино-горлице - ВІРШ

logo
Оксана Дністран: Дівчино-горлице - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Дівчино-горлице

Дівчино-горлице, крихто тепла,
Ти, у віночку - у жовто-блакитнім,
Руки простерла, злетіть не змогла -
Круки за них учепились, як злидні.

Не відпустили. Терзали? Кляли?
Долю твою сплюндрували, Ірино,
Тіло порвали в підвалах звірино,
Так налякав на збіговисько вплив?

Як же Донецьк ту наругу стерпів,
Ти ж діточок научала устоям?..
Стала негадано справжнім героєм -
Горло здавили, та вирвався спів.

Дівчино-горлице, ти у вінку
І вишиванці - ставна́, нескорима,
Не спокусилась, як інші, грошима,
Запам’ятаєм навіки таку.

ID:  753986
Рубрика: Поезія, Громадянська лірика
дата надходження: 06.10.2017 11:59:15
© дата внесення змiн: 06.02.2018 09:38:24
автор: Оксана Дністран

Мені подобається 7 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Вишневецька, yaguarondi, Сіроманка
Прочитаний усіма відвідувачами (932)
В тому числі авторами сайту (20) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

yaguarondi, 08.10.2017 - 09:09
Не знала про Ірину.
Дякую за полум'яний вірш 17
 
Оксана Дністран відповів на коментар yaguarondi, 08.10.2017 - 11:38
hi
 
*SELENA*, 07.10.2017 - 11:51
frown ставка в цій революції зроблена не на гідність (як її назвали), а на розбрат. і дуже жаль, що у цім котлі розбрату людське життя=0, а до революції ми були одна сім"я незалежно від місця проживання і мови. Дай Бог щоби час повернув назад, де мир і взаємоповага.
22 19 22 13
 
Оксана Дністран відповів на коментар *SELENA*, 08.10.2017 - 11:37
Вибачте, Селено. Але з цього приводу маю зовсім іншу думку. Маю честь жити серед народу і бачити настрої. Людей настільки дістала корумпованість, злочинність влади, що спробували щось змінити. Інша справа, що стихійність дуже гарно зуміли дещо перенаправити, викривити, використати, загасити запал. Демагогію довго розводити не буду. Бо це все-таки Клуб поезії, а не трибуна для виступів. Миру нам всім і добра! І любові до Вітчизни і ближнього.
 
Ol Udayko, 07.10.2017 - 10:19
17 Світла пам'ять патріотці, смерть душителям її! 17 a9
 
Оксана Дністран відповів на коментар Ol Udayko, 07.10.2017 - 10:20
Героям слава!
 
Наталя Данилюк, 06.10.2017 - 23:03
Не одну невинну душу згубило оте гадюче кодло, яке зараз хазяйнує на Донбасі... 17 Сумно, що за любов до Батьківщини у наш час люди платять таку високу ціну... frown І це в демократичній державі... Щемна присвята... 17 flo12 flo12 flo12
 
Оксана Дністран відповів на коментар Наталя Данилюк, 07.10.2017 - 07:10
Скільки крові пролито. Ми повинні хоч імена зберегти і пам"ять. flo26
 
Дмитро Кiбич, 06.10.2017 - 19:14
Гарний вiрш, Оксано. 12 22 Дiйсно, жахливо про такi подii чути. Та, тi круки, якi безпосередньо терзали - засланi козачки так званi - вони лише накази виконують, власноi iнiцiативи не виявляють. Найбiльшими негiдниками е тi круки, якi у Кремлi сидять та у Держдумi, це саме вони вiддають такi нелюдськi злочинннi накази. Вони i зi своiми громадянами не краще роблять. Он, чули, у кiнотеатрах фiльм показують про балерину Матильду Кшесинську, де йде мова про те, що цар Микола Другий був далеко не святий. А оскiльки це йде врозрiз з пропагандою, то представники влади наказують пiдпалювати кiнотеатри. А те, що при цьому простi люди можуть постраждати - та, це мало кого з них хвилюе.
Тiльки от з фото, яке у вас, та його i журналiсти виклали до статтi про цю вчительку-патрiотку з Донецька - схоже на те, що журналiсти щось наплутали i замiсть фото Iрини Винниченко розмiстили фото кримських татар, яких у Криму захоплюють так званi зеленi чоловiчки. Дiвчина на фото - це не Iрина Винниченко, а якась кримська татарка, яка за Украiну. Бо, дивiться, яку я деталь тут помiтив. Ось натиснiть мишкою на це фото, аби воно стало бiльшого розмiру. За цiею дiвчиною бiля прапора Украiни стоiть чоловiк у бiлiй футболцi з заведеними назад руками - мабуть його теж схопили. А на футболцi у нього латинськими лiтерами написано - "Татари Крим". Ну, подумайте, якби оце iх захоплювали у Донецьку, то до чого ж тут татари i Крим, звiдки у Донецьку кримськi татари. Тодi б був напис "Донбас - це Украiна". Це, мабуть, у Криму зеленi чоловiчки якихось татар-патрiотiв захоплюють, а нашi журналiсти тут переплутали усе на свiтi.
 
Оксана Дністран відповів на коментар Дмитро Кiбич, 06.10.2017 - 21:42
Дякую, Дмитре. Нічого не чула про теракти в кінотеатрах. Щодо фото - то дійсно прочитала статтю в інтернеті, і фото звідти. Настільки зачепило, що написався вірш. Відносно помилки - не ручаюсь. Особисто Ірину я не знала. А щодо надписів на футболці - це виключно здогади, які можуть мати багато різних пояснень.
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Оксана Дністран, 07.10.2017 - 00:35
Та я теж особисто Iрину не знав, хоч колись у Донецьку i в iнститутi вчився, у 2006 роцi закiнчував там iнститут. Та, рiзнi люди там е, е патрiоти, такi, як ця вчителька або, наприклад, як оперний спiвак Анатолiй Солов'яненко, який теж народився у Донецьку i при цьому великий внесок зробив в украiнську культуру. Ну, а е i такi персонажi, як, скажiмо, колишнiй депутат Верховноi Ради Украiни Микола Левченко вiд Партii Регiонiв. Теж народився у Донецьку, а колись зробив заяву, яка важко пiддаеться розумiнню. Що, мовляв, украiнська мова годиться лише для того, щоб на нiй старi люди у колгоспi своiм онукам пiснi спiвали, а для написання книг, пiдручникiв, наукових праць - не годиться, бо дуже проста, занадто простецька i некультурна. Так що - люди рiзнi е в будь-якому регiонi.
А вiдносно фото - це точно журналiсти помилились, помилково фото з патрiотами iз Криму розмiстили. Хiба журналiсти завжди такi уважнi? Ну, подумайте, чого б це жителi Донецька вдягли футболку з написом про Крим, вони б футболку з написами про Донеччину вдягали - "Донбас - це Украiна", щось у цьому стилi.
 
Оксана Дністран відповів на коментар Дмитро Кiбич, 07.10.2017 - 07:02
Не обов"язково. По-перше, мітинги відбувалися після подій Криму. Тобто мова йшла про цілісність України, а не окремих її регіонів. По-друге, хлопчик взагалі міг бути переселенцем із Криму. До речі, ваші необгрунтовані сумніви із радістю підхопив троль Марсіанин.
Знаю точно - там теж були патріоти. Про це мені вже очевидці розповідали. Зникли безвісти. Щоб іншим не хотілося їх підтримати і виступити проти. Ми повинні знати їх імена. І знати звірине обличчя війни, і ціну, яку заплатили звичайні прості люди за право жити в демократичній країні.
Ну а це ще одне відео. Харків. Явно не постановочне.
Пам"ятаємо як це було. cry
https://www.facebook.com/begemot.media/videos/1655378331148166/?hc_ref=ARSUsR7Yt_8AmlGoCIuysl57lakTmpSjZee4c4jv6EvC7Zcio0boajYFu9uFUMd6NLw&pnref=story
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Оксана Дністран, 07.10.2017 - 16:07
Оксано, так а я i не казав, що на цiй картинцi, яка у вас - постановочне вiдео, щось ви тут наговорюете на мене. apple Я лиш казав, що це захоплюють у полон патрiотiв не з Донецька, а з Криму i подii, якi на картинцi вiдбуваються у Криму. А переселенцi з Криму у Донецьк би не поiхали, оскiльки Донецьк так само захоплений засланими козачками вiд Путiна, як i Крим. Переселенцi з Криму iдуть у мiста, якi пiд контролем Украiни. Просто на картинцi зображена не Iрина Вiнниченко з Донецька, а якась iнша патрiотка з Криму.
А тролю Марсiанину - тому не мае значення до якого вiрша писати маячню у коментарях. Невже ви думаете, що якби вiн мого коментаря не побачив, то i сам би пройшов повз i нiчого б пiд вiршем не залишив? Та, вiн якщо з'явився пiд якимось вiршем, то коментар iз сепаратистьським присмаком залишить у будь-якому разi. Ну, у цьому вiршi хоч пiдiймаються полiтичнi питання, так вiн же залишае украiнофобськi коментарi навiть пiд вiршами, у яких йде мова про красу навколишньоi природи чи про кохання, навiть у дитячому жанрi. Вiн i там примудряеться закликати до розвалу Украiни. Так що ви його просто iгноруйте, не звертайте на нього уваги. Вiн же живе в Украiнi, у мiстi Луганську, але при цьому вiдмовляеться вiд своеi краiни. Знаете ж, як вiн себе називае - член Союзу письменникiв ЛНР(не Союзу письменникiв Луганськоi областi Украiни, а саме ЛНР, Новоросii). Про таких дiячiв ще добре сказав украiнський поет Аркадiй Музичук:
Це було пiд час обiду
Запитала баба в дiда.
Хто такий сепаратист?
Який в цього слова змiст?
Скажи просто, зрозумiло
Чорне слово це чи бiле.
Дiд доiв гречану кашу.
- З виду наче свiй.
Але палить хату нашу.
Хоч живе у нiй.
 
Аяз Амир-ша, 06.10.2017 - 18:18
17 flo01
 
Оксана Дністран відповів на коментар Аяз Амир-ша, 06.10.2017 - 21:40
hi 17
 
Наташа Марос, 06.10.2017 - 17:47
17 17 17 17 17 ...невимовний біль... flo11
 
Оксана Дністран відповів на коментар Наташа Марос, 06.10.2017 - 19:56
17 17 17
 
Чудова присвята.Аж сльози на очах. 17 17 17 give_rose
 
В голові не вкладається. Це - реальність. 17 17 17
 
Сіроманка, 06.10.2017 - 13:47
17 17 17 ... cry ...
 
Оксана Дністран відповів на коментар Сіроманка, 06.10.2017 - 14:06
17 17 17
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: