Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Юліанка Бойчук: Ніхто не знав його тайни… (проза) - ВІРШ

logo
Юліанка Бойчук: Ніхто не знав його тайни… (проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Ніхто не знав його тайни… (проза)

Прикріплений файл: Oleg_Sobchuk_(SKAJ)_ta_Marta_Wpak-осіння історія.mp3



Ніхто не знав його тайни. (ч.1)

Такий самовпевнений, такий сміливий і гордий. Він не боявся нікого в цьому житті. Нікого і нічого, окрім одного...окрім зими. Зимою він нікуди не міг подітися від себе. Він знав, що в житті немає нічого страшнішого від своїх думок, від себе. 

І Він шукав її кожної осені. Він шукав її особливу і неймовірну. Таку, про яку б можна було сказати “аналогів у світі немає”. Бажано, щоб все було при ній —красива, розумна, трохи зухвала, лиш йому покірна, трохи таємнича і звісно ненабридлива. Він знаходив її кожної осені. Не завжди ідеальну, але завжди знаходив. Кожна з них думала, що це назавжди. Кожна, якої не була б вдачі, втрачала голову і звикала до нього. І тільки він знав, що все скінчиться з приходом весни. Він не був поганим, не був жорстоким, не був злим. Він і справді нічого нікому не обіцяв. І сам був заручником своїх дурнуватих принципів. Ніхто не знав, що ще в юності він обіцяв собі ні до кого не прив*язуватись. І вже багато років він був вірним собі. Так він почував себе впевненим, так йому було легше і спокійніше. 

Зазвичай, він дуже чекав на весну, бо обраниці ставали дуже спокійними і нецікавими для нього, а весна немов визвольняла його від обов*язку це терпіти. Кожного разу йому ставало настільки нудно, що він вже і сам мав сумніви щодо цих пошуків. 

Але з нею... З останньою...Було зовсім не так. Чи то вже серйозний вік, чи то, що всі друзі оженились і мали дітей, а він один все так само холостякував, чи від того, що дійсно він нарешті зміг покохати і зацікавитись якоюсь жінкою насправді. Він боявся весни, мов смерті. Відраховував дні. Але той час, що хочеться зупинити, починає бігти ще швидше.
Настав березень. Його голова вибухала кожен день від тих думок. 

“ Але ж не буває нічого вічного. Колись вона захоче від мене дитину, захоче стати моєю жінкою, колись і вона набридне мені, але тоді я вже не зможу кинути її. Тоді я просто не матиму на це права. А може навпаки, вона вирішить викинути мене, мов іграшку. Я ж бо так і не зміг збагнути її. Чи зможу я перенести зраду? Як же мої принципи...”

Третього березня він просто зник з її життя. Змінив номер і ігнорував повідомлення у соц мережах. Щоправда, повідомлення було лише одне. Вона виявилась напрочуд розумною дівчинкою і не діставала, як інші. Не бігала за ним. Горда, чи що. Спочатку все було, як завжди, гулянки з друзями до ранку, гонки по ночній автостраді, або клуби, алкоголь — він встиг скучити за цим і йому знов було шалено добре. Але недовго... Кожну хвилину, коли він лишався на самоті, рука тягнулась до телефону. Мозок сам придумував виправдання, сам шукав приводу позвонити, і чорт забирай, згадував кожну хвилину, коли вони були разом, кожну рису її обличчя і все сканував-сканував натовп людей, щоб знайти її. 

Він робив абсурдні речі — видалив номер з телефону, який знав напам*ять, видалив її сторінку з друзів, на яку заходив анонімно кожний вечір і ранок, видалив всі повідомлення і фотографії, але все одно згадував кожне її слово і погляд. Він не знав, що у цих діях немає сенсу, поки не розберешся зі своєю головою... Просто він ще ніколи нікого не намагався забути...Просто не вмів. Настало те, чого він так боявся, в його серце прийшла зима. Так-так, надворі вже підходило літо, а в серці — люта морозна зима. Тепер вона була з ним незалежно від пори року. Він вирішив написати їй. Якусь дурню, чи просто “привіт”, але вона вже більше двох тижнів не світилась “онлайн”. Її номер виявся “поза зоною”... І тепер він просто не міг знайти собі місця — здається, що з ним обходились так само, як і він. 
 
Але він таки знайшов її. Чи може не він, а доля. Бо вони зіткнулись випадково, в натовпі. Вона посміхнулась і привіталась. Йому хотілось просто сховати її в обіймах від всього світу,  та він трохи опустивши очі побачив, як її руку тримала інша рука. Він просто не помітив його одразу, бо бачив одну лиш її... Здається, вона і справді була щаслива... Світилась...

Пекельно літо не принесло нічого, окрім розпачу і безсилля. Нещадне сонце висушило всі його сподівання і мрії, дні пронеслись, мов блискавка і знов підступала осінь. Він обіцяв собі, що як тільки життя подарує йому кохання, то він не відпустить своє щастя вже ніколи. І не ставитиме експериментів, не дотримуватиметься безглуздих принципів. Але Вона все так само посміхалась світу з нових фотографій в обіймах того, хто не відпустив її. І він кожного разу обіцяв, що більше не дивитиметься ті фото, але все одно відкривав... Немов отримував насолоду, від того, що краяв собі серце. Кохання з ненавистю так схожі. І цей біль він вже настільки ж кохав, наскільки і ненавидів раніше. Він заполонив усю його свідомість. Але щось мало залишитись. Якась крихітна...

-Надія. 
-Що?
-Вам не вистачає надії. 
-Не розумію. 
-Ви дуже сумний і знетомлений. Чи це все осінь? 
-Це все осінь. - повторив він відлунням слів цієї дивної дівчини, що підсіла до нього в парку. 
-А я люблю її. Вона така неповторна. Хочеться просто вистрибнути з цього тіла і літати, літати. Знаєте, мені так жаль птахів, що відлітають у теплі країни. 
-Чому? - з байдужістю  запитав він, дивлячись десь собі під ноги. 
-Вони не зможуть відчути цей особливий дух осені. Її запах, колір, смак. 
-Вони не багато втрачають. Якщо вже мріяти, то я теж десь полетів би. Подалі звідси.
-Від себе не влетиш.
-Це правда. Але я зараз про осінь. Не люблю її. Втім, я здається, взгалалі нічого не люблю.
-Звісно, хіба можна полюбити те, чого не бачиш, не чуєш, не відчуваєш? 
-Я, по- вашому інвалід, чи що? Я не сліпий, в мене відмінний слух, хоч я і не розумію, до чого тут він... мені все одно до того, от і все.
-Фізично ви здоровий. Але є духовна інвалідність. Вона зветься байдужістю. Це найстрашніша хвороба...
 Він з цікавістю підняв очі. Вона здалась йому жінкою без віку. Ніколи не знаєш скільки їм дати — чи то трохи більше двадцяти, чи трохи менше п*ятидесяти. Вона була просто жінкою — майже без макіяжу, хвилястим золотистим волоссям, ямочкою на підборідді, і на щоках, щирою посмішкою і напрочуд дивним світлим обличчям. “Це так важко пояснити словами, але вона ніби випромінює світло очима” - спало йому на думку. “Занадто розумна і показно добренька” - пронеслось слідом. 
-Цікаво... Чим від неї лікують? Може любов*ю? - він вклав у цю фразу стільки горечі і сарказму, скільки тільки могло вмістити це просте слово “любов”. 
-Ні, що ви! Це ж так само, як сказати хворому - “лікуйся здоров*ям”. - він був здивований. Раніше йому тільки дорікали в тому, що він нікого не любить, а тепер, здається, навіть розуміли. 
-То чим же тоді це лікується? 
-А погодься з тим, що тобі і справді не вистачаєте надії?Тоді скажу. 
-В мене немає ніякої надії. Кажи вже. 
-Тепер є. Вибач, мені вже час.  Давай завтра по обідні. На цьому ж місці.
-Як хоч звати тебе?
-Надія. - сказала вона і дзінко розсміялась.  

...

ID:  446853
Рубрика: Проза
дата надходження: 02.09.2013 20:27:51
© дата внесення змiн: 02.09.2013 20:27:51
автор: Юліанка Бойчук

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Льорд, Gelli
Прочитаний усіма відвідувачами (1313)
В тому числі авторами сайту (14) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Відочка Вансель, 02.09.2013 - 23:21
Проза в тебе неймовірно гарна.Дуже,предуже...А на рахунок самого сюжету...Ти пишеш пречудового.Дуже.Хоча в житті по справжньому я не розумію людей,які бояться кохання і прив'язуватись до кохання.Котрі від одного кохання,котре розбиває їм серце,не вірять потім нікому.Ти дивилась фільм(якщо не помиляюсь)"Місто Янголів"?Справжній Янгол став звичайною людиною і відрікся від вічного життя заради кохання.Прожив з нею один день.На другий дівчину збила машина насмерть.Але він не пожалів за своїм вибором.Він був щасливим з нею всього один день.А ми,люди,такі дивні і дурні...Цьом тебе.Гарної ніченьки...
 
Юліанка Бойчук відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Відочко, окреме спасибі за відгук (безмежно-пребезмежно)... Я трохи розумію, бо була така сама.. тільки згодом розумієш, що це така маячня...Після твого розказу знайшла фільм - нарешті подивилась!Це дійсно шедевр кіно. "Вечность без неё была бы для меня каторгой"... Так, ти права! Але наївно вважаємо себе найрозумнішими створіннями...Цілую! Настрою тобі хорошого 16
 
Любов Ігнатова, 02.09.2013 - 22:27
Зацікавила!!!
 
Юліанка Бойчук відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Приємно так apple Дякую, що читаєш, Любо! 16 16 16
 
цікаво,хороший стиль friends friends give_rose
 
Юліанка Бойчук відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
hi biggrin Спасибі, дуже приємно, коли комусь подобається моя писанина girl_sigh 31 31 31
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: