Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Таємнича: Крамничка таємниць - ВІРШ

logo
Таємнича: Крамничка таємниць - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Крамничка таємниць

Коли я був малим хлопчиком на моїй вулиці знаходилася робота Діно Буззаті. Це була «Крамничка таємниць». Знаходилася вона точно на тому місці, де, здавалося, вулиця зникає, а потім несподівано переходить у небо – прямо на вершині пагорба. В той же час це було найбільш освітлене місце довгої вузької вулиці, бо, через помилку робітників, замість двох було встановлено чотири великі лампи. Вночі їх можна було побачити з далеку, навіть з острову Седам Длака (Сім Шарів). Двері і віконні рами маленького магазину були пофарбовані в яскраво жовтий колір, в той час як димохід був занадто фіолетовим. Загалом «Крамничка таємниць» зовсім не виглядала таємниче.
Часто я із цікавістю дивився, знаходячись на іншій стороні вулиці, як клієнти заходять і виходять із жовтого магазину. Я не дуже відрізнявся від хлопчиків мого віку, тому цікавості в мені вистачало. У всякому разі я мав на це час, оскільки не ходив до школи. Мене виховувала вулиця, оскільки я був звичайним бродягою, без батька і матері. Я жив лише на пожертви добрих людей цього міста. Стара пані Розалія, яка мені часто пропонувала пристанище, розповіла як мене знайшли в пелюшках однієї грозової ночі,  такого малого, залишеного і безпорадного.
Хто знає, можливо моя цікавість була значно вищою, ніж у інших людей? Але я в той час, сам не знаю чому, неймовірно зацікавився подіями в малому жовтому магазині. Сидів у тіні одного шатра, захищений від сонячних променів, і більшу частину дня спостерігав за купою різноманітних клієнтів Діно Буззаті. І згодом помітив одну особливість, яка пізніше стала правилом. Люди заходили до магазину гарно одягнені, в ідеально викроєному одязі, начищеному взутті і бездоганних капелюхах. Але, кожен із них, виходячи із магазину виглядав значно інакше, вразливо. Комусь не вистачало капелюху. Інші виходили без одягу, лише в нижній білизні. Треті поверталися без однієї ноги. Так, я це бачив на власні очі! А одна жінка, клянуся, замість голови на шиї мала якусь незрозумілу масу, яка була обмотана шарфом! Та попри це, всі в руках міцно тримали якусь маленьку картонну коробку. Обережно її стискаючи, щоб раптом не випала із рук, вони поспішали до своїх будинків.
І яким би я був малим хлопцем, якби мене ця картина залишила байдужим? Які ж жахи ховалися у непримітному магазині, колись приємного ззовні, а зараз такого таємничого як палац вампірів і королівство темних сил? 
Я повинен був відгадати, що ж відбувається у «Крамничці таємниць». Увійти було не так вже й легко. Ще важче примусити себе зробити кроки на той жовтий поріг, бо, наскільки я знав, в середину ще не заходив ні один із моїх одноліток. Мені не було від кого очікувати допомоги або підтримки. Я був у руках власної сили. Таким було одне із моїх ранкових рішень.
Я стиснув ручку і увійшов. В середині панувала незвична напівтемрява. Поки мої очі звикали до слабкого освітлення, я невпевнено крокував поряд з вітринами. З іншого боку на мене дивився маленький старець з окулярами на носі. У незвичайній грі світла і тіні його очі виглядали демонічно і так…так наче мали намір мене проковтнути. – Що ти хочеш? – запитав мене.
Дивлячись на кінчики своїх зношених цокулів*, я відчув як вся хоробрість залишає мене, і що я, насправді, не хочу дізнаватися, що тут відбувається. Я кусав свої губи, і, бажаючи якомога швидше піти, сказав перше, що спало мені на думку.
-	У вас є цукерки?
На його обличчі промайнула ледве помітна посмішка. І він м’яко
сказав: - Ні. Я не маю солодощів. Тут продаю лише таємниці.
	Сказавши це, він показав рукою на полиці. Там стояли одна на одній сотні і сотні малих картонних коробок, таких, які клієнти виносили із магазину. Високо над ними, на стіні, знаходився надпис: ТАЄМНИЦІ. 
	Я трішки розслабився. Страх звільнив мене. Але перед тим як піти, я хотів запитати ще дещо.
-	Що таке? Ти ще тут? – запитав старий строго.
-	Вони… ті люди, які виходять… - невпевнено казав я. – Чому в
когось немає ноги чи одягу…і таке інше?
	Він уважно на мене подивився, ніби моє питання його здивувало. І сказав:
-	Ти маєш усвідомити, що люди готові платити будь-яку ціну за деякі
таємниці! А зараз, іди геть!
	Я швидко вибіг із магазину.
	Наступного дня я знову прийшов до «Крамнички таємниць». Я стояв біля лавки і дивився на Діна Буззаті. – Знову ти? – запитав він посміхаючись, і я знав, що сьогодні мене не проженуть.
	Так почалося наша незвичайна дружба. Я цілими днями сидів позаду каси і спостерігав, як старий продає свої таємниці. До нього приходили різні люди. Обмануті чоловіки, які хотіли знати з ким зустрічаються їхні жінки. Авантюристи, які хотіли знати де знаходиться захований скарб. Майбутні спадкоємці, яких дуже цікавив зміст заповіту. Всім Діно Буззаті продавав свої картонні коробки і всі платили свою ціну.
	В перервах, коли в магазині не було клієнтів, старий мені розповідав про свою роботу. День за днем я дізнавався все більше і більше деталей про мистецтво продажу таємниць. Він показав мені в крайній кімнаті велику шафу, у якій знаходилася велика купа списаних папірців. Деякі з них були вже такими старими, що могли б розпастися в порох у будь-який момент. В той час як деякі були сліпучо білими і мали лише декілька написаних слів. Старий мені пояснив, що це його великий архів, записи, які він робить кожного дня і які є неймовірно важливими для роботи. В іншій кімнаті він мав неймовірну колекцію глиняних ляльок, кожна з яких виглядала як мешканці нашого міста. За допомогою якоїсь дивної системи, про яку він мені місяцями розповідав, комбінуючи папірці і ляльок старий встигав робити свої таємниці.
	Через декілька років, коли я думав, що знаю вже все, що має знати продавець таємниць, і коли хотів казати старому, що збираюся піти і в якомусь іншому місті відкрити свій магазин таємниць, Діно Буззаті несподівано помер.
	В його заповіті було написано, що я його син, який колись неймовірним чином зник і що цю таємницю він віддає мені безкоштовно. Було написано ще й те, що він залишив мені свою «Крамничку таємниць», з розрахунком, що я продовжу його справу.
	Так я і став продавцем таємниць і жодного разу не сумнівався, що моя робота не буде процвітати, бо завжди є люди, які готові платити будь-яку ціну, щоб відкрити якусь таємницю.
	І сьогодні, поки згадую все це, я, старий дідуган, який відчуває швидкий кінець, зовсім не боюся, що моя рідкісна професія зникне. Бо я бачу з іншого боку каси одного малого цікавого хлопчика з великими очима, який мене щось запитує і якому я, можливо, скоро подарую свою велику таємницю.



Цокулі – вид взуття, яке виготовляли із дерева. 
Цей твір не був написаний мною особисто. я зробила переклад з хорватської мови.
В оригіналі "Prodavaonica tajni" Edo Budiša (1958-1984 роки життя)

ID:  772230
Рубрика: Проза
дата надходження: 19.01.2018 17:27:59
© дата внесення змiн: 19.01.2018 17:30:59
автор: Таємнича

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (300)
В тому числі авторами сайту (7) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
x
Нові твори
Обрати твори за період: