Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: ОЛЬГА ШНУРЕНКО: Краса і гордість України - ВІРШ

logo
ОЛЬГА ШНУРЕНКО: Краса і гордість України - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Краса і гордість України

					Квіточку до квіточки ніжно пригорну,
					І мімози гілочки у букет складу,
					Сонячні промінчики бантом зав‘яжу -
					Подарую всім жінкам запашну весну!

					В небесах веселкою, у віночку страз,
					Заспіваю пісеньку із святкових фраз,
					Волошковим кольором розмалюю світ -
					Посилаю всім жінкам сонячний привіт!

										О. Шнуренко

Вітаю всіх поетес і письменниць Клубу Поезії з Жіночим Святом!
В честь цього світлого та радісного дня пропоную тест/квест, присвячений видатним жінкам України.

Протягом багатьох століть люди оспівували та прославляли в піснях і віршах образ матері-берегині чи коханої жінки, благословляючи її ім`я. Деякі філософи вважали, що доля жінки - у домашньому господарюванні та материнстві. На їхній погляд, жінка не здатна до великих справ і почуттів. Але українки вже багато століть виявляють і велич почуттів, і талант материнства, і велич справ.

Життя та громадська діяльність мудрої та справедливої княгині Ольги вивели Русь на світову арену.

Весь світ знає про вродливу українську дівчину, яка полонила серце молодого султана Сулеймана і стала всемогутньою Роксоланою.

Щедра на таланти українська земля подарувала людству чарівну й талановиту жінку-легенду Марусю Чурай. Її пісні про кохання та вроду й досі бентежать наші серця, наповнюючи їх то смутком, то радістю.

Можна навести чималий список жінок, які прославляли рідну землю. Це поетеси, художниці, співачки, артистки, акторки та багато-багато інших.

Найболючішою втратою для кожного народу є втрата історичної пам`яті, яка з діда-прадіда передавалась від покоління до покоління й була основою у вихованні національної самосвідомості. Творцем історії є народ, але окреме місце в ній відводиться видатним особистостям.

Давайте згадаємо разом деякі факти із життя унікальних жінок. Пропоную вибрати вірний варіант відповіді:

1.Леся Українка (1871 – 1913) – найславніша українська поетеса, послідовний та енергійний борець за утворення українського народу, за його консолідацію в політичну націю. Вся сукупність її творів – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься «Україною». З’явився цей образ – і цілі маси людей збагнули, що вони не просто обивателі, а українці, що це звання їх зобов’язує, що їм є за що боротись і віддавати життя. Яке справжнє ім’я Лесі Українки від народження?
  Марко Вовчок, Лариса Косач, Ольга Кобилянська

2.Жінка з легенди - так називають, найяскравішу зірку на небі сучасного українського письменництва.  Вона - поетеса вищої інтелігентності та порядності, не ласа ні до слави, ані до почестей. У творчому житті вона залишалася сама собою. Ніжний лірик, глибокий філософ, вона привернула увагу до своєї поетичної творчості ще в 1950-1960 роках. Ця талановита жінка з тих поетів, які здатні крізь людське бачити загальнонаціональне. Поетеса не байдужа до проблем нашого сьогодення. Її ім’я знають у багатьох країнах світу, а чи знаєте його ви?
 Оксана Забужко,  Олена Теліга, Ліна Костенко,

3.«Її пісні - перлина многоцінна, як дивен скарб серед земних маркот...»   Саме такими словами Ліни Костенко можна охарактеризувати творчість Марусі Чурай. Хто ж вона, ця жінка, яку названо живою легендою?
 художниця, акторка, співачка й поетеса

4.Жила в Україні геніальна жінка, людина виняткового таланту, великого серця й доброї душі. З 1919 по 1921 рік вона була артисткою Державного народного українського театру в м. Києві, який з 1922 року носить її ім'я. Як звали цю талановиту артистку?
 Наталія Ужвій, Марія Заньковецька, Ада Роговцева

5.Талант цієї жінки в тому, що вона надзвичайно тонко відчувала красу життя, усього того, що оточує людину. Її життя - то як роман, сповнений драматизму. Творчий доробок дивовижної художниці різноманітний - натюрморти, портрети, пейзажі. Та найбільше її захоплювали квіти. Дивовижною силою своєї фантазії народна майстриня зуміла передати на полотні незвичайну красу, розмаїття квітів рідної землі. І звали цю талановиту жінку:
 Марія Приймаченко, Катерина Косьяненко, Катерина Білокур

6.Пісня - серце народу, його душа, його крила. Вона пахне травневими дощами, синім льоном, материними руками. Сольний спів цієї української співачки - своєрідний, оригінальний. Він, як чисте ранкове повітря, непомітно проникає в серце, зачаровує магією м'якого голосу, глибиною почуттів, трагізмом людським. Кого назвав Українським соловейком Дмитро Гнатюк?
 Софію Ротару, Ніну Матвієнко, Клавдію Шульженко 

7.У неї не було другорядних пісень-одноденок. Кожна була популярною і входила в кожний дім. «Чураївна», «Козачка», «прагнути», «Жіноча доля», «Мамина вишня» - ці пісні відомі і улюблені не тільки в Україні. Її співом захоплювалися слухачі Канади, Австралії, Німеччини, Польщі, Філіппін, Алжиру, Тунісу та інших країн світу. Назвіть ім’я народної артистки України, лауреата Державної премії .
  Марія Стеф’юк, Ольга Нагорна, Раїса Кириченко 

8.Соломія Крушельницька - найвидатніша оперна співачка світу. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Федір Шаляпін та інші оперні зірки першої величини. В травні місяці 1904 року відбулася тріумфальна прем'єра оновленої опери Джакомо Пуччіні «Мадам Батерфляй» в міланському театрі «Ла Скала». Хто подарував після вистави Крушельницькій свій портрет із написом: «Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй»?
  Лучано Паваротті,  Джакомо Пуччіні, Енріко Карузо 

9.Стародавні літописи змальовують княгиню Ольгу як вродливу, енергійну, жорстоку і хитру правительку, яка нібито мала чоловічий розум. Вона першою з київських можновладців прийняла християнство. Вона стала першою жінкою, яку прилучили до лику святих. До якого міста великої імперії першою з київських правителів княгиня Ольга прибула не з війною, а з миром, і тим самим зробила цю потужну державу союзницею?
 Рим, Візантія, Мілан 

10.Роксолана - феномен світової історії: понад три десятиліття була однією з найвпливовіших постатей у мусульманському світі. Потрапила Настя до Туреччини у 15-річному віці бранкою. Згодом опинилася при дворі султана Сулеймана і враз його приворожила. Він взяв її за дружину і все життя був вірний лише своїй Роксолані, як називали могутню султанку. Схід споконвіку не знав жінку в такій величній ролі - це суперечило традиціям і духові ісламської релігії. Яке справжнє ім’я Роксолани?
 Марія Вілінська,  Ольга Сумська, Настя Лісовська 

Українська жінка – особливий феномен. Вона - мила, привітна, скромна, трохи мрійлива, їй притаманні: природна грація, вишуканий смак, витонченість в почуттях . Українські жінки стали відомі на весь світ не тільки, дякуючи своїй красі, але й завдяки розуму й таланту.

ID:  649065
Рубрика: Проза
дата надходження: 05.03.2016 08:40:36
© дата внесення змiн: 26.03.2016 05:11:16
автор: ОЛЬГА ШНУРЕНКО

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: вчитель
Прочитаний усіма відвідувачами (814)
В тому числі авторами сайту (6) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

вчитель, 05.03.2016 - 21:52
Розумничка за підбірку , за ідею, за небайдужість! Кажуть, що оцінити якості іншої людини може тільки той, хто сам ними володіє!Ви теж феноменальна жінка! 12 16 16 На дозвіллі буде чим зайнятись! smile give_rose
 
ОЛЬГА ШНУРЕНКО відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Перш за все, я вдячна тим, хто до мене провів опитування в Інтернеті і визначив 10 найвидатніших українців, а я тільки перечитала це все, вибрала і виклала в такій формі тесту, щоб спонукати людей пошукати і почитати більше навіть про тих жінок, про яких вони вже дещо знають...
Розраховувала на допитливих людей apple
 
Олена Акіко, 05.03.2016 - 12:26
Олю, не знаю чи зможу відповісти на всі запитання. Краще пошукаю відповіді і узнаю щось нове, ніж вгадуватиму. А бути схожою на таку українку з Вашого опису в кінцівці дуже хочеться!
Дякую за таке щире привітання і цікавий тест! Вітаю Вас з весняним жіночим днем! flo26 flo12 39
 
ОЛЬГА ШНУРЕНКО відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, ОЛЕНКО за відгук! Радію, що я недаремно не спала півночі wink
Я тебе знаю реально, тому можу щиро сказати, що ТИ мила, привітна, скромна, ДУЖЕ мрійлива, і тобі також притаманні: природна грація, вишуканий смак, витонченість в почуттях apple
ВІТАЮ З ПРИЙДЕШНІМ СВЯТОМ! flo06 13 flo19
 
Мандрівник, 05.03.2016 - 11:26
І Вас вітаю зі святом, хай все у Вас буде добре, миру, добра та здоров"я give_rose
 
ОЛЬГА ШНУРЕНКО відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
ЩИРО ДЯКУЮ ЗА ВІТАННЯ heart
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: