Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Людочек: Подарунок - ВІРШ

logo
Людочек: Подарунок - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Подарунок

Падав білий лапатий сніг. Дерева гнулись від холоду, обіймаючи гілками одне одного, береза ніби шептала клену :
   -   Обійми  хоч на мить, чуєш, замерзаю, обійми. 
   Небо горіло червоними смугами на горизонті,  ніби оповіщало на майбут-нє: «Будуть надовго люті морози, готуйте кожухи і рукавиці. Цариця-зима прийшла, прозору кригу з вітром принесла, а сама білі-біла, мов кришталь, осіла в замку, що над лісом спав…» Вже ранок прокидався доволі пізно, втирався довгим рукавом туманів, з якого злітали пухнасті, легкі чарівно-гарні  сніжинки, вони все спадали вниз, наспівуючи з  вітром хуртовинні зимові пісні…
   А люди все спішили, як завжди, кожен по своїх справах, хоч і холодно, хоч і зима, та в кожного свої справи, турботи, і життя не питає, не спить, воно летить і взимку, припорошене сніговими заметами і колючими вітрами.  
     Любаша швидко збиралась на  роботу в гамірний дитячий садок, де її чекала малеча, не вміючи ще називати свою виховательку Любов Миколаївна, хто називав тьотя Люба, інші – просто Люба, а деякі дітлахи іноді не забували її  ім`я, і звертались просто на Ви, та Любаша ніякого значення цьому не придавала, адже вона їх всіх любила такими, якими вони є – всі різні і особливі… Любов Миколаївна похапцем бігла на роботу, не помічаючи ні густого білого снігу, мов молоко, ні холоду, ні їдкого колючого вітру. В неї була мрія, крилата думка, яку вона давно прагнула здійснити. І от настала мить, Любов зважилась на вчинок, про який вже думала майже рік. Вчора ввечері, після роботи, вона зайшла в дитячий магазин одягу «Зоря» і придбала дитячий спортивний костюмчик синього кольору з білими смужками на кишенях, яскравими червоними трикутниками біля блискавки  та ще й жилеткою, що їй дуже подобалось. Продавець, жінка літнього віку, посміхнулась і сказала :
   -    Дуже вигідно, коли жарко, одягнете жилетку,  коли прохолодно – і жилетку і олімпійку, зручно, гарно і модно. А скільки дитині років?
-         Рік, – сказала Любов.
-         На етикетці вказано на два рочки, то дивіться, в мене меншого немає, беріть на виріст.
-          Так, - посміхаючись, відповіла Любов Миколаївна, -  мені подобається, я візьму цю річ.
   І тепер Любов, тримаючи в руках пакет з костюмом, думала, як вона схо-дить в гості до брата, як побачить племінника, якому вже рік, і як зустрінеться з невісткою, якій вона була чужа, далека і нерідна… Вона так замріялась, що і незчулась, як швидко опинилася на роботі. Обтрушуючись від пухнастого снігу, зайшла до групи. Тихо. Нікого не було. Пахло малюками, молоком, і дитячим світом. Тепло розлилося по всьому тілу, зігрівши душу, змотану в думках… Вихователька зняла пальто, чобітки на низьких підборах  і приготувалася до зустрічі з своїми маленькими зернятками-дітлахами, як вона їх лагідно називала. Спокійно дивилась у вікно і думала: «Племінник, я його ніколи не бачила, хоча так хотілось. Цікаво на кого він схожий? Напевно, білявий, як більшість дітей».
     Зненацька рипнули двері, спочатку показались санчата, а потім маленька фігурка дитини в рожевому комбінезончику, вся припорошена снігом, дівчинка - мамина пташечка - Наталочка.
   -       Привіт, Наталочко, - сказала вихователька, а дівчинка у відповідь:
 - Доблий ланок, -  і засміялася. За Наталочкою вслід зайшла висока струнка молода жінка – Валентина.
 - Доброго ранку, Любов Миколаївна!
 - Доброго ранку, - відповіла вихователька  і посміхнулася.
   Любов Миколаївна всміхалася майже всім батькам, ніби вітаючи їх з новим днем, з новою радістю, бо в кожного в серці живе своя потаємна радість, а іноді і смуток, який розвіюється протягом дня, то вмить спливає, то забувається, але, коли дивишся  на виховательку, стає на серці любо і гарно,   бо віддаєш дитину до щирої люблячої людини. Все було видно по очах, по її жестах, міміці, вона сяяла добром і теплом, що в наш час,  не дуже часто трапляється.
      Люба жила своєю професією, кожним днем, кожною хвилиною з дітьми, з їхніми турботами і радощами, з їхніми слізками і гарними посмішками, навіть її  ім`я – Любов –  повністю відповідало значенню цього теплого слова.
    Отже, настав час йти до сім`ї брата.  Вона стурбовано забрала приготований пакунок з шафи і почала збиратися. Несподівано зайшла Катерина Іванівна – директор дитячого садка.
 - Любове Миколаївно! Ви можете сьогодні залишитися і на другу половину дня, бо Лариса Михайлівна вихователь вашої спільної групи захворіла?
 - Добре, -  відповіла Любов Миколаївна, ставлячи свій подарунок назад до шафи.
 - Дякую Вам за розуміння, -  сказала директор і поспішно вийшла. 
  «Прийдеться сьогодні залишитися до шостої години, -  подумки розмірковувала Любов Миколаївна. -  Ну що ж, тим і краще, пізніше прийду – недовго прийдеться з ріднею спілкуватися, все одно я їм нецікава, як людина».
   Дітлахи до третьої години спали, в спальні туманом плавала тиша і заколихувала малечу в солодкі  зимові сни. Любов Миколаївна сиділа за столом і готувалася до Нового року, складала план, що і як має відбуватися, звісно спочатку повинен прийти дід Мороз, разом із Снігуронькою, гарно стукнути тричі посохом, і має загорітися ялинка. Любов Миколаївна старанно розкладала віршики для дітей, які вони повинні розповісти на Новий рік, приготувала маленьку пісеньку, яку дітлахи вивчали з музичним керівником, і почала старанно вдивлятись на міцно сплячих діток: хто ж з них повинен бути білочкою, зайчиком, хто лисичкою, яка роль кому більше підійде за новорічним сценарієм. «Ось Даша, -  подумала Любов Миколаївна, глянувши на дівчинку, що міцно спала, - так схожа на білочку: маленька, тендітна, з вогненним волоссям, і вся світиться, мов сонечко, спритна і гарна,   викапана білочка. А Мишко – он, як зайчик: білесенький чубчик, рум’яні щічки, і якийсь невпевнений і сором’язливий. Він  буде зайчик.  Ну, а лисичка – це Тетянка: оченятка зелені, чепурненька, розумненька, і якось ніби й нагадує лисичку. Що ж,  буде лисичка. Вовчик?  Хто ж буде вовчик?  Андрійчик: швидкий, чорнявий хлопчик з великими, мов світ, очима, такими гарними, що неможливо було їх не помітити, і не можна було його забути».
    Раптом хтось закрутився і заплакав, Любов Миколаївна швидко вернулась із казки в реальність, підійшла до Михайлика, погладила його по тепленькій спинці і тихенько промовила:
    -    Спи, Михайлику, спи, це був сон. 
   Михайлик відкрив очки, перевернувся на інший бік і знову засопів в солодкому дитячому сні. Вихователь пройшла повз дитячі ліжечка, поправила ковдри на малечі, і пішла далі працювати. «І цікавою ж особистістю повинен бути вихователь, -  думала про себе Любов Миколаївна,  - ти маєш бути дорослим, але так заглибленим в дитячий світ, щоб дітям було з тобою цікаво, весело, і разом з тим, щоб вони тебе слухали, і як це все рівномірно поєднати? У кожного свій підхід, своя праця, яка з роками досягає певної довершеності між я і ви – дитина, особистість, характер,   в цілому маленька група, маленьке суспільство, життя, яке вирує із дня в день, із року в рік, змінюючи одне покоління за іншим, і змінюючи разом з тим і нас -  дорослих. І скільки ми вкладаємо в їхні серця доброти, скільки й отримаємо в дорослому віці тепла і любові». Попрацювавши ще з пів години, вона сумно подивилася у вікно, обліплене снігом, а по кутках льодяною кригою, і почала будити дітей, стиха підхо-дила до хлопчиків і дівчаток, лагідно гладила по голові, відчуваючи на паль-цях їх вологе волосся, і цілуючи деяких крихіток в рожеві м’якенькі щічки. Хтось казав не хочу, не буду, хтось хутко вставав, бо взагалі не спали, а тільки лежали і про щось мріяли під час відпочинку, а деякі продовжували собі сопіти незважаючи нінащо, вихователь підходила до них, брала за ма-леньку ручку і казала:
   -   Треба прокидатися! Час вже вставати, маленькі соньки…
   Діти починали одягатися, підходила на допомогу нянечка Людмила Василівна – молода чорнява дівчина, з яскраво блакитними очима, худенька, височенька, в білому халаті, який був накинутий на сіре  в’язане плаття, яке їй дуже личило.
   Деякі дітки могли одягатися самі, а так – майже всіх треба було самому приводити до ладу. Хто замість своїх панчіх одягав чужі, хтось футболку навиворіт, дехто плакав спросоння, що не виходить – та нічого, такий гармидер тривав недовго, і скоро всі причепурені, сиділи вже за столиками, і чекали на молоко з рогаликами. Такі смішні, всі в слинявчиках, з білими вусами від молока, з смачним пухким рогаликом в руках, полуднювали разом з вихователькою та нянечкою веселі дітлахи. Потім няня Людмила Василівна стала старанно прибирати після дітей, відносячи посуд на кухню і витираючи крихти зі столиків, а Любов Миколаївна почала готувати групу до малювання.
  Роздала діткам кольорові олівці, папір і лагідно промовила :
-    Дітки, сьогодні ми з вами будемо малювати новорічну ялинку.  Підніміть ручки в кого вдома вже стоїть ялинка в яскравих гірляндах і різнокольорових іграшках. 
   Всі дітки швидко підняли ручки і тільки одна Марійка викрикнула: 
   - А в мене  ще немає! Але сьогодні тато обіцяв купити.
   -   Ну, от і добре Марійко, -  заспокоїла дівчинку вихователь. -  Ви всі бачили новорічну ялинку в нашому залі, де буде відбуватися свято. Дітки, а ви знаєте, що ялинка в нас штучна, тобто не з лісу, але як справжня, така ж зелена, пухнаста  і висока.  Бо жаль деревинку  зрубувати, нехай краще росте, радує нас своєю красою, вкрита вся білим снігом, мов наречена, чи не так?
   -   Так! - весело прокричали малята.
   - От намалюйте, будь ласка, ялинку, прикрашену різнокольоровою пухнастою мішурою, з круглими великими блискучими шарами, в сяянні гірлянд і серпантину.
   Діти малювали. «День майже завершувався, залишалась лише вечеря, прогулянка на вулиці, яка сьогодні замінялась іграми в групі, бо було занадто холодно, і все – можеш, Любове, йти по своїх справах»,  - думала про себе Любов, але чим менше залишалось часу, тим ставало якось моторошно, сумно і неспокійно… Та коли батьки почали забирати дітей додому, настрій Любові поліпшився, від розмови з батьками, від щирої посмішки і подяки батьків за своїх дітей, і за тепле прощання кожної дитини з вихователем.
   Коли Любаша вийшла з садочка було темно, холодно, та вона поспішала і думала, може станеться диво, і мене приймуть за свою, як особистість, як сестру…
   Йти було недалеко, через пів години, Люба стояла у рідного будинку, де прожила двадцять років, і з якого пішла, лишивши свій подих в непорушних тихих стінах двокімнатної квартири. Подивилась на знайомі вікна, там висіли ті самі  жовті лапаті штори з розмальованими квітами весни, ніжно переливаючись вечірньому сяянні кімнати. Зайшла до під`їзду, там нічого не змінилось, як завше відкрити поштова скринька, високо наклеєне  оголошення біля ліфту:
  -  Чисто не там, де прибирають, а там де – де не смітять!
  Прочитала і посміхнулась. «Не правда, прибирати теж  потрібно», – поду-мала про себе Люба. Подзвонила в двері, хтось подивився в глазок, запла-кало дитя, миттю погасло світло в проймах дверей, і настала тиша. Любов почекала, постукала, потім подзвонила до сусіда Миколи Степановича, він відкрив:
  -   О! Любо, доброго вечора, ти в гості до брата! Давненько не бачилися?
   -  Так, але їх не має вдома, передайте, будь ласка, моєму племіннику подарунок, - і мило протягнула синій пакет, на якому весело грало привітання всіх з Новим роком.
   -   Добре, -  посміхнувся бувший сусід Любові, і запитав:
   -   А як ти?
   -   Працюю вихователем в дитячому садочку.
   -   Подобається?
   -    Дуже, - поспіхом відповіла Люба.
   -   Дякую Вам, Микола Степанович, пробачте, але мені треба йти, не буду Вам заважати.
   -    Та ти мені не заважаєш, можна й поспілкуватися, давно не бачились. 
   Але раптом сусід почухав потилицю: 
   - Зараз футбол, хочеш заходь, почекаєш на своїх, чаю поп`єш, зігрієшся, подивишся зі мною футбол, Динамо – Шахтар грають.     Ти за кого?
   -   За Динамо, -  відповіла Люба.
   -   Молодець, я теж! – гучно промовив сусід. -     Ну, то що, зайдеш?
   -   Та ні, я піду.
   -    Ну, як знаєш, моє діло маленьке, запропонувати, а тобі – вибирати.
   -   До побачення, - мовила Любаша.
   -   До побачення, -  просяяв сусід і закрив двері.
  Люба пішла. Вона йшла назад довго, та сама дорога, та інші кроки. «Так я Вас розумію, -  думала вона. -  Ви – багаті бізнесмени, а хто для Вас я – простолюдка, із звичайною професією вихователь? Ви мене цураєтесь – і не впускаєте, ну що ж таке життя, може,  ви думали, що я прийшла за допомогою…»
   Сльози вмивали й так мокре обличчя від снігу і вітру, серце вилітало з грудей - Чужа, пуста, і нерівня! Нехай! Багато на світі  інших людей, простих, з середніми статками, але з відкритою душею до світу і до ближнього. «Коли тебе не сприймають, як особистість, облиш цих людей, хай живуть своїм життям, йди вперед, і даруй добро і тепло іншим», – думала про себе Люба, крокуючи темними вулицями свого рідного міста. Подекуди жовті ліхтарі навколо центральних вулиць осяювали дорогу додому – в маленьку, теплу кімнату гуртожитку, де на неї  чекав котик Муся – вірний, надійний друг. Вечеряти не хотілося, налила Мусі молока, попила чаю з лимоном, і лягла спати, взявши Мусю під теплу ковдру. Котику було жарко, він висунув спочатку голову, а  потім, вирвавшись із  теплих обіймів хазяйки, ліг їй біля ніг. Все тіло здригалася від гарячих сліз болю, пустоти і незрозумілості: «За що??»
    Через два дні  мати Люби повернула подарунок від брата зі словами:
   -  Не підійшло, маленьке.

ID:  641230
Рубрика: Проза
дата надходження: 04.02.2016 17:52:14
© дата внесення змiн: 04.02.2016 17:52:14
автор: Людочек

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (498)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Людочек, 04.02.2016 - 22:53
Дякую,Ви дуже давно не заходили, напевно, як і в мене не вистачає часу... Життя летить, дитина росте, робота, тільки ніч - то для писання творів. flo31
 
Тріумф, 04.02.2016 - 18:49
Майстерно, гарно. 16 give_rose smile
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Ти - 008
Обрати твори за період: