Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Лариса Журенкова: Оберемок літнього поля - ВІРШ

logo
Лариса Журенкова: Оберемок літнього поля - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 15
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Оберемок літнього поля

Висока до  пояса   трава хапала за ноги двох людей: біляву жінку середнього зросту,  що вже ввійшла в пору осені, - повну, сірооку,  у джинсових бриджах, чорній футболці з великим рожевим  метеликом на грудях, солом’янім капелюшку з сірою квіткою -  та дівчинку років трьох.  Трава була високою,  розкішною після багатьох дощів. Їй не хотілося пускати нікого в своє повноправне царство. Хіба що невгамовні малі коники могли творити в її лоні чарівливу мелодію. От і зараз поле аж захлиналося сюрчанням-співом тих малих зелених кузьок, що активно терли  задніми лапками й видавали голосні неповторні звуки. 
-	Не	хочу, бабусю, у поле! - лепетало маленьке дівча.
-	Але тут так гарно! Ти, може,  боїшся, Алісонько? 
-	Так.
-	А кого ж ти боїшся?
-	Вовка!
-	Вовчики тут не водяться. Вони живуть у лісі та ще в зоопарку. Пригадуєш,  ми ходили з тобою до зоопарку,  і там,  у вольєрі,  бігали три облізлі вовки? Один із них накульгував на передню лапу. Ми ще назвали його Шкандибком.
-	Так. А чому він Шкандибко?
-	Певно, десь поранив свою лапку, а може, від старості накульгує.
Бабуся з онукою вийшли з дому в пору надвечір’я. Полуденна спека поволеньки відступала,  звільняючи місце легкій вечірній липневій прохолоді. Серед трав бабця помітила жовто-коричневі зірочки якоїсь рослини.
-	Зачекай, Алісо,  треба нарвати звіробою.
-	А чому (малеча тільки-но вступила в пору таємничих запитань та відповідей)?
-	Ця рослина дуже корисна. Вона лікує людину від безлічі хвороб.
-	А як? 
-	Її можна додавати в чай,  як м’яту чи ромашку. Ти ж любиш трав’яний чай?
-	Люблю. І бабусю люблю, - сказала Алісонька й обійняла  її міцно-преміцно.
-	Моя кузінка, - пригорнула бабуся малу дівчинину до себе й підняла так стрімко, що блакитна спідничка з біленьким в рожевий горошок бантиком дзвіночком здійнялася вверх. 
Мала весело замахала  стрункими смаглявими ноженятами, узутими в рожеві сандалики, а її сміх розсипався полем сотнями манюсіньких блакитних дзвіночків. Заблищали маленькі білі рисики-зубенятка, два з них, передні,  були відсутні, що додавало онуці особливої ніжності й милоти. А тоненькі кіски,  як два  мишині хвостики,  застрибали від радісного збудження.  Їй подобалося злітати догори -  високо-високо,  аж до самих хмар,  і тоді, коли дідусь гойдав на майданчику, біля будинку, і коли мама несла на конячці – плечах.   У той час дівчинка підсвідомо відчувала всім своїм  дитячим єством причетність до Всесвіту.
Бабуся любила своє маленьке земне янголятко понад усе. ЇЇ суворе серце, загартоване буремним життям, у присутності цієї ріднющої малесенької істоти поступово тануло гарячим шоколадом. А слова онуки єлеєм скрапували в самісіньку душу.   
«Ох уже ця малеча! У тім краю, де живе дитинство, ще не оселилися брехня, осуд та лестощі. Там чорне лишається чорним, біле – білим, дерева високими,  сни різнокольоровими, і в них пурхають метелики»,  - міркувала бабця.
-	Як у тебе на футболці,  бабусю? – запитала Алісонька.
-	Як у мене на футболці, - машинально відповіла та, укотре пересвідчившись у геніальності дітей. Це ж треба: вона лише подумала, а мала мовила, ніби чула її думки! 
Жінка збирала зілля,  Алісонька їй допомагала.
-	Бабусю, а чому квітка називається звіробоєм? Звірів убиває?
-	Вона отруйна для тварин.  Але має цілющі властивості для людей.
-	А хіба таке можливо?
-	Так. Усе є отрутою й ліками водночас. Тому вживати зілля,  як і будь-яку їжу, потрібно  невеликими дозами. Про це ще Парацельс писав.
-	Це хто такий? –  запитало дівча й подало свою лепту до оберемку. 
-	Лікар. Він жив давно-давно.
-	А я була де?
-	Ти ще тоді не народилася, кохана.
Бабуся не раз чула, як польські мами звертаються до діток. Саме так – «кохані».  Це слово їй дуже подобалося, як і  шанобливі звертання: «пані Агнешко»,  «пане  Кшиштофе, «шановне панство»… 
Потім ці двоє знайшли велику тінь від дерева й вирішили перепочити. Із гарненької, ручної роботи  торбинки бабуся неквапом дістала простирадло. І ось вони вже вклендалися поруч – два покоління: молодість і зрілість, досвід і невситима жага пізнання, ностальгія і бурхлива енергія. Що могло бути в них спільного? Якісь невидимі нитки перепліталися й зв’язували їх в єдине ціле. Так, то  була любов.
-	Бусю, розкажи казку!
-	Про що? – запитала бабуся.
Також була між ними своєрідна гра: мала просила розповісти казку  про що завгодно: вовка, зайчика, сонечко чи дерево. І бабусі нерідко доводилося імпровізувати. Часто вона й сама забувала свої казки. Алісонька ж час від часу просила розповісти  про собаку Няв, вовчика Мойсея, Диделку, Зайчика й Пупуя. Зараз вона ускладнила задачу:
-	Розкажи, бабусю, про Звіробій!
-	Добре, розповім тобі одну легенду,  - погодилася та.

-	Було це давно, ще за царя Гороха…
-	Гороха, - засміялася онука.
-	Так звали царя, - усміхнулася й бабуся й продовжила: - Люди тоді були ще темні, неосвічені, і боялися всього, чого не могли пояснити: дощу, граду, блискавки, води…
-	І вовчиків?
-	І вовчиків, як ось ти, Алісонько. І хижих птахів.
Так от, ті, що жили біля  лісів, займалися полюванням – добували собі м’ясо. А які на відкритих місцях -  сіяли хліб, саджали овочі, харчувалися фруктами з дерев. 
Якось у одній місцевості довго не було дощу. А це значило, що не буде й урожаю, настане голод. Засумував народ і став молити Бога, щоб той допоміг.
Господь любив людей, і тому пожалів їх та послав до них Золоту пташку –    жар-птицю. 
-	А якою вона була, бабусю? 
-	Гарною-прегарною, мала вогняне,  золотисто-яскраве, з полиском пір’я, довгий хвіст переливався всіма кольорами веселки. Пташка,  здавалося, горіла на сонці так, що сліпила очі. Одним її пером можна було освітити все село. Харчувалася  жар-птиця молодильними яблуками.
Аліса аж прицмокнула від задоволення. А бабця продовжувала:
-	Жар-птиця на своїх могутніх крилах принесла людям  жаданий  дощ. З тих пір вона стала бажаною гостею жителів. 
Один жадібний чоловік  захотів піймати пташку, посадити її в клітку й  випускати до людей за великі гроші.
-	Ні, бабусю, він поганий! - войовничо махнула рукою мала, і на її очі навернулися сльози. 
-	Звісно, недобрий! Але послухай, що було далі.
Скупій узяв лук й вистрелив у жар-птицю, коли та з’явилася.  Вона жалібно скрикнула  - і  полетіла в небо назавжди. А з її рани на землю впала крапелька крові. Тієї ж миті Бог послав на землю вогненний дощ і умертвив злого чоловіка, який наважився підняти руку на Золоту пташку. Люди злякалися, що Господь і на них може розгніватися. Але коли наступного року на тім місці виросла золотава квітка звіробою, дарована добрим людям на знак Божої любові,  вони збагнули, що прощені.
-	Чому бабусю?
-	Бо скоро дізналися, що ця помічна трава лікує людину від 99 хвороб.
-	А це багато – 99?
-	Дуже багато. Більше, ніж у тебе пальчиків на ручках і ніжках.
-	Ого, - мовила Аліса, подивившись на свої пальченята. - А та пташка більше не прилітала до людей?
-	Хіба що в снах до діток та з’являлася  в уяві поетів і художників.
-	І мені вона теж може наснитися?
-	Аякже! Якщо дуже-дуже цього захочеш!


Бабуся закінчила розповідь. Мала онука що лежала горілиць на простирадлі,  принишкла й  задумалася.
-	Придивися, Алісонько,   яким дивовижно-гарним є цвіт звіробою! З червня по серпень він розливається жовтогарячим морем на сонячних лісових галявинах та в полях,  випромінюючи енергію сонця.
-	А все ж,  що ним лікують, бабусю? 
-	Рани,  опіки, запальні процеси, астму.  Раніше люди ним набивали діткам матраци, прив’язували траву до стріхи, щоб аромат захищав оселю від усього злого й лихого, обкурювали приміщення, адже  свято вірили, що ця рослина послана їм Богом. 
Під час розкопок давньослов’янських городищ археологи знайшли 20 трав, серед яких був і звіробій. Були там і грамоти, у яких ішлося про цю траву, її рекомендувалося заготовляти «по пуду всякий рік». Такої честі не удостоювалася жодна рослина.
-	А пуд – це скільки, бабусю?
-	16 кілограмів.
-	А це багато?
-	Трохи більше, ніж важиш ти. А ти, нівроку, вагома дівчинка, - засміялася бабця.
-	Ого! – підхопилася онука. – А підніми мене, підніми!
Вечоріло, до сюрчання коників приєднався дивовижний спів жайворонка, що завис неподалік і виводив мелодію поля. З чим можна його зрівняти? Він заворожував, заходив у саму душу й ворохобив найтонші струни. «Може, з Алісонькою?» - думала бабуся. 
  У траві почувся шурхіт. Невеличка зелено-бура ящірка, що мчала у своїх справах,  на мить зупинилася, заслухалася в спів пташки, раз у раз висуваючи роздвоєний тоненький язичок. Також здивовано глипала  на цих двох людей   своїми очицями крізь помаранчеві окуляри (вважається, що тільки ящіркам  з-поміж інших тварин, які бачать довкілля чорно-білим, світ здається оранжевим).   А потім спрацював захисний рефлекс  - і вона прудко шугнула у своє природне середовище. Коники, хутко втікайте! 
У полі пахло різнотрав’ям, над яким трудилися бджоли,  медом, скошеною подекуди травою. Землею! На синьо-рожевому небі, розмальованому пастеллю, стомлено пропливали пухнасті білі хмарки. Надходив вечір. Сонце, натрудившись за день, тішилося, що відпочине.
Узявши з собою оберемок літнього поля, на якому лишилися відблиски сонця,  бабуся вела за руку вдоволену Алісоньку в оксамитовім надвечір’ї, а на душі  в неї було весело й безтурботно, ніби хтось взяв і вимів чарівним віничком увесь містечковий наліт, лишивши щось таке первісне, близьке й до землі, й до Бога.  Поле повернуло їй гармонію та любов! А в Алісоньки  забрало страх.
-	Ти вже не боїшся поля, лялечко?
-	- Ні, бабусю, -  засміялася мала.


ID:  989532
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 23.07.2023 18:00:20
© дата внесення змiн: 20.08.2023 12:51:26
автор: Лариса Журенкова

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (75)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Йосип Петрик, 23.07.2023 - 20:33
ПАні Ларисо. Дякую за ліричний відступ від сьогодення. А коли природа, по Вашому, вимітає містечковий наліт та повертає до миру, до землі та до Бога в цьому відчувається усвідомлення нашого існування на Землі. З повагою Й Петрик.
 
Лариса Журенкова відповів на коментар Йосип Петрик, 25.07.2023 - 10:45
щиро дякую за коментар, пане Йосипе! 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: