Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Повірити в себе ( проза) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Повірити в себе ( проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 6
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Повірити в себе ( проза)

   Зимовий вечір….   В  кімнаті  прохолодно. Анастасія,схожа на капусту, як колись їй говорила мама.  Сама худенька, а два светри на ній, один  синенький, махровий, тоненька в*язка. Другий  светр коричневого кольору,  в*язаний  товстою шерстяною ниткою. На ноги натягла старі, ще мамині бурки. Тішилася -  Добре, що не викинула. То ніби знала,що колись потрапить у такі обставини. На термометрі  плюс  вісім, а здається, ніби вже  мінус. -І чого це серце не гріє? – майже щодня себе запитує. В  кімнаті включений телевізор, чути голос ведучої каналу один плюс один. Вона в кріслі, по пояс огорнулася пледом, бо  часом  ніби мороз охоплював все тіло. То напевно слухаючи новини, так діє хвилювання, кожного разу намагалася відволіктися, займалася в*язанням.
  Мабуть  не кожна людина має хобі, але має свою улюблену справу,чи малювати, чи вирощувати квіти,чи вишивати.  Вона ж знаходила віддушину у в*язанні, інколи  гачком, а частіше спицями. Маленький син тішився новим речам, які зв*язала матуся. Та й чоловік радів, коли вбирався в щойно зв*язаний светр.
   Після виснаженої роботи в багажному дворі на залізниці, вона   ніби знаходила себе. Відчувала, що  імено це захоплення позитивно впливало на її здоров*я.Та й відколи пішла на пенсію від своєї роботи отримувала моральне  задоволення, наче заряджалася енергією. Зв*язавши кілька пар шкарпеток, продавала на базарі.
   Нині війна та й роки вже не ті, до базару добиратися важко, а їхати автобусом невигідно. Все ж  продовжила свою справу, шкарпетки і рукавички  віддавала в дитячий притулок. Розуміла, в такий важкий час,
 кожен дорослий повинен підтримати осиротілих дітей війни. Вирішила - матусині руки не зігріють дитинча, то  хоч на якийсь час, в прохолодні дні і ночі в*язані  речі зігріють молоденьке тіло.  
   На душі тривожно… зима,  якби ж мороз не кріпчав. В  будівлях прохолодно та вода, що потрапляє  від ТЕЦ до труб, ледь тепла. Ще,  як день, швидше проходить час, а ночі…  інколи  без світла, занадто довгий.
Буває охоплює якась негативна енергетика…сповиває смуток. Йде на балкон, подивиться на алею, на перехожих. Бажання відволіктися від воєнних подій. Важко знайти сили, щоби не тріпотіло серце й не підіймався тиск. От вчора, навіть сонячні промені  освітили фіранки. То ніби промені надії. І  посміхнулася, мабуть це вперше за пів року. А напередодні, ще й  почула новини, про нові наступи ЗСУ. А щоби не слухати новин, то як жити?  І так сама залишилася. Спогад за сина – то біль, сльози полинні, сама в собі кричала, ридала душа. Навіщо я його народила на світ? Він зрадник, зрадив матері,Україні. Хоч і давно мешкає в Іркутську, але  в  такі важкі години міг би повернутися на рідну землю. Чому, коли почув, що почалася війна вимкнув телефон? Чому? Та недосяжність душу розрива. Зморена важкими  душевними терзаннями і перевтомою думок. А чого було й чекати? Два роки назад  помер чоловік, ніхто не приїхав. Ну хай би діти ,у них проблем побільше, дружина  на роботі, але ж вирвався би сам.Так ні! На похорон прислав двісті доларів…та краще би він їх не висилав,а сам приїхав! І в телефоні жадібний до теплих слів. «Тримайся мамо! Таке життя «  - і більш ні слова. Вона ж чекала запитання  -Як ти там? Але ж ні, шкода, чому таким черствим став? Єдиний син… на жаль нема опори. Але зробила висновок, рідну кровинку не викинеш з серця, а треба просто відпустити, самій же боротися з негараздами,  витримати їх  і просто жити.
От  у в*язанні і знаходить розраду. Буває настрій, як погода, все небо у холодних тонах. Подібна миші, забитися би, десь  у куточку, послухати тишу, а не події про війну.
    Її  психіка сприйняла  війну, як катастрофу для життя.  Сімдесят п*ять років за плечима, а такою безпорадною  себе не пам*ятає. Бідкалася, де взяти силу волі, щоби  важкі новини незашкодили здоров*ю.  Жаль… від війни не втечеш, якби ж. Але ж  й на секунду не сприймала думки, поїхати до сина. Хоч і рідна кров, все ж засуджувала його, зрадив родину, рідну Україну, а чи й зрозуміє колись,брав сумнів.
Кожного вечора, лягаючи в ліжко, молилася до Бога і твердила, -Ні - ні, я маю бути сильною, основне вірити в себе.
  Напередодні війни… сни віщали недобре. То поле переоране зі снігом,  місцями чорне- чорне болото, то по полю  розкидане окровавлене м*ясо. А, як велике вогнище наснилося,  ліс горів, прокинулася від почуття, ніби вона в тому пеклі. Огортав смуток,  в голові  шуміло » може захворію» , а тут найстрашніша  новина – війна.  Від звістки жахливе слово породило страх, переживання, сльози. Ой, Боже,  на жаль біда приходить неждано – негадано.І чого  ж хоче ця русня? 
 Напевно вона не одна, така серед одиноких жінок, які й не думали про війну.  З п*ятого поверху  важко спускатися,ото тільки й поспілкується з вихователями та  з дітьми з притулку, коли приходять за черговою партією в*язаних речей. Кожного разу  з секенхенду приносять в*язані светри, от  і знову  вона мала чим займатися.
  Сьогоді повітряна  тривога не лунала і це її  трішки втішало. Але побачивши  по телевізору загинувших воїнів, знову розхвилювалася,
- Такі ж молоденькі… їм би жити ще й жити. О, як же витримає материнське серце…
    Спало  на думку вийти на балкон. По старій  звичці, подивитися на алею, на  людей , відволіктися від воєнних новин. Полюбуватися  хоч і невеликим покровом снігу, сивим  інеєм, що злегка прикрасив дерева.
     На голові в*язана шапочка, все ж подивилася до дзеркала, зверху зав*язала стареньку пухову хустку й до себе,
- Ось так краще бабусю! Не захворій, шануйся.! Охо-хо…  нема кому за тобою ходити.
Уже за мить одягнута в дідовий кожух, підв’язалася ремінцем. Снували думки  -   Ось так не промерзну ! Втечу від свого сумління, що я нездатна пережити всі негаразди і жахи війни. Основне повірити в себе і дасть Бог дочекаюся перемоги.
    Холодне повітря вдарило в обличчя. З очей покотилося кілька сльозин,
-Ого,  ніби й вітру немає і мороз лише мінус сім градусів, а здається всі п*ятнадцять. Ох, як нам студену зиму пережити, щоб не замерзнути, як  люди  в другу світову війну…
Від думок відволікло небо… здається воно висить над самою головою.  Місяць ніби ховається, але  по між хмар  його сяйво де – не- де пробивається, навкіс  підсвічує їх. 
Красиво, що сказати,  як би ж Бог дав миру, можна й потішитися. Внизу  помітила  пару молодих людей. Напевно чоловік щось розповідав, з висоти  такий кумедний,  до жінки раз – у - раз повертав голову і розмахував руками. Відразу пом*якшав вираз її обличчя, з*явилася усмішка. Кілька хвилин  дивилася вдалину, виднілася центральна дорога. Раз - по - раз  проїжджали автівки, світлом фар  освічували дорогу.
Раптовий звук сирен заставив  здригнутися. По центральній дорозі, одна за одною мчали  карети швидкої допомоги.
 Відчула неприємне поколювання в серці,
-О, Господи, напевно знову в лікарню везуть поранених. Збережи їх Боже! Пошли до них ангелів охоронців!
Скотилася сльоза… важко на душі - Ні- ні,  від війни не втекти, а треба триматися. Я ж маю нитки, маю роботу, значить іще комусь потрібна.
 З такими думками повернулася в кімнату, пила ліки.
 Умовляла себе,  основне треба повірити в себе, я справлюся. Ми українці - вільна,  сильна нація! Всі маємо пережити цю кровопролитну війну. Маємо справитися з своїми емоціями. Все буде добре!

                                                                         Грудень 2022р

ID:  970941
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 14.01.2023 09:28:56
© дата внесення змiн: 14.01.2023 09:47:57
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 15 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Lana P., ТАИСИЯ, Світлая (Світлана Пирогова), Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка, Родвін
Прочитаний усіма відвідувачами (778)
В тому числі авторами сайту (27) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Шарм, 30.07.2023 - 21:01
Так, тяжке сьогодення, невеселі думки переповнюють всіх, а надто вже пожилих людей. Щемна і зворушлива історія. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Романьков, 09.03.2023 - 17:25
Гарна росповідь про жахи війни, зраду та велике сердце матері, жінки, україни. Спасибі
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Романьков, 06.03.2023 - 17:30
Якось дуже сумно на душі. Але це реалії війни. Будь вона неладна. Як калічить і як виявляє людянисть, та співчуття до горя Інших. А вони про рюський мир.
чорта їм, а не просфір.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ваша правда! Дуже дякую! give_rose
 
give_rose дякую за зворушливу історію give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose
 
Lana P., 29.01.2023 - 18:05
12 дякую! 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! give_rose
 
Любов Іванова, 21.01.2023 - 19:20
17 17 Біль, сльози, хвилювання вперемішку з вірою... Неймовірна історія, Ніночко !!! 16 16 12 12 sp ft 021 021 cup cup icon_flower icon_flower icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую пані Любо! Тримаймося! Віримо в перемогу! give_rose
 
Незламна, 21.01.2023 - 13:25
Неймовірна історія🥰. Перемога за нами🇺🇦🇺🇦🇺🇦
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Тільки так! give_rose
 
Маг Грінчук, 16.01.2023 - 12:59
Твір підвладен чарам слів, які зовуть до перемоги... 12 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Ми вистоїмо!Все буде Україна! give_rose
 
Галина Лябук, 16.01.2023 - 12:29
Зворушливий твір, схвилював до глибини душі. Сумно, гірко, на жаль, це наше горе, біль. 17 Ось так і боремося з собою, стараємось бути сильними, подолати тривогу. Чудова проза, завжди в захопленні Вашою майстерністю. 12 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже приємно,щиро дякую, Галинко! give_rose
 
Тетяна Білогай, 15.01.2023 - 17:12
Чудова проза! Аж перейнялася історією.
Головна героїня молодець, тримається, не занепадає духом. Такі ми українці - незламні.
12 12 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Амадей, 15.01.2023 - 09:52
Спасибі, Ніночко.Як завжди гарно написано. Проковтнув з задоволенням на одному диханні.А скільки ж таких як Ваш ЛГ залишилося й сьогодні живуть в раші? А можливо авдяки їм і падають рашистські ракети, які коштують сотні тисяч доларів на пусте поле, або в нужник, або гепне ціленька і лежить як свиня і не вибухає?А скільки випадків в раші де "забавляється бавовнятко".Можливо це і є справа отих синів України, за якими так скучають матері? Але ж війна. І нам потрібна Перемога. То ж дай Боже нам перемогти, а потім уже приїдуть сини і обнімуть матерів і відсвяткують разом Перемогу.
Спасибі за насолоду. Щастя Вам! Зі Святами Вас!
12 12 12 16 give_rose give_rose give_rose hi ny5
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую за підтримку!Завжди Вам рада! Молімося за наших воїнів- героїв! Все буде Україна!Миру Вам і добра! friends give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 15.01.2023 - 08:49
15 12 17 17 17 16 16 Майстерний твір про реалії нашого життя! Все буде добре!
9 good girl_sigh 21 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! Дай Боже! Гарного дня Вам і натхнення! give_rose
 
Ірина Вірна, 14.01.2023 - 22:59
СЛАВА УКРАЇНІ! give_rose
 
Ганна Верес, 14.01.2023 - 21:59
Правдиво, чуттєво, душевно і разом з тим обнадійливо. Дякую. 12 12 17 17 17 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Віктор Варварич, 14.01.2023 - 20:56
Вражає! 16 21 friends hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Закохана в море, 14.01.2023 - 19:34
На жаль, багато сімей розділила війна frown Дуже зворушлива розповідь, Ніночко! 16 give_rose hi
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: