Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Вікторіанська вишивка в стилі Berlin Woolwork - ВІРШ

logo
Тома: Вікторіанська вишивка в стилі Berlin Woolwork - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Вікторіанська вишивка в стилі Berlin Woolwork

Тома :: Вікторіанська вишивка в стилі Berlin Woolwork
Викторианская вышивка в стиле Berlin Woolwork с элементами Velvet Stitch
   Berlin Woolwork(Берлинская  вышивка шерстяным гарусом, берлинское шитьё, берлинская шерсть)-  вид вышивки шерстью на канве, сетке или холсте, которая появилась в начале 19-го века в городе Берлин (Германия),где в 1804 году на бумаге в мелкую клеточку
(приблизительно двести квадратиков в дюйме) была напечатана первая черно-белая схема для вышивки, а затем стали продавать первые «вышивальные комплекты», состоящие из цветных схем (раскрашивались вручную гуашью или акварелью)и шерстяных ниток нужного цвета и количества.
   Незамысловатость популярных сюжетов - пасторальные, религиозные (особенно Тайная вечеря) или другие жанровые сцены; пейзажи; домашние животные (особенно собаки, кошки, экзотические попугаи) и цветы, собранные в букеты, гирлянды или венки; яркие сочные тона в «немецком вкусе», доступность и универсальность расчерченных по квадратикам схем с обозначением цветов, а также свободное использование различных швов и декоративных приемов «для акцентирования цветочных и живописных узоров» быстро сделали Berlin Woolwork одной из самых популярных вышивок в мире. В период с 1810 по 1849 год было напечатано более 14 000 различных конструкций, которые постепенно вытеснили все другие рисунки для вышивания не только у себя на родине - в Германии, но также в Великобритании и США.
     Пика своей популярности эта вышивка достигла в период с 1830 по 1880 годы. Во-первых, в 30-е годы XIXвека был изобретен новый способ окрашивания шерсти, который позволил производить износостойкие и мягкие шерстяные нитки более широкой цветовой палитры (появились такие цвета, как ярко-розовый, пурпурный, лимонный, цвет фуксии и др.). Вышитые такими нитками подушки, сумочки, bell-pull(сонетка), каминные экраны, туфельки, кошельки или чехлы для мебели были прочны и долговечны, а потому очень популярны особенно в семьях среднего достатка. Во-вторых, в 40-50 годы XIX века только в Берлине схемы для вышивания печатали более 20-ти издательств, самыми известными из которых были издательства A. Philipson и LW Wittich.
     В период с 1850 по 1870 годы немецкие издатели начали сокращать объемы выпуска новые схемы, но на популярность Berlin Woolwork это пока никак не повлияло, т.к. схемы постоянно печатались в специализированных журналах для женщин. Например, в английскомThe Englishwoman's Domestic Magazine. Постепенно название Берлинская вышивка стало, практически синонимом гобеленового шитья, которое долгие годы оставаться одним из самых востребованных среди рукодельниц всех возрастов и сословий. 
    Особенно популярным Berlin Woolwork стало в викторианской Англии в период с 1850 по 1880 годы, когда за этой вышивкой коротали время как простолюдинки, так и сама Королева Виктория («В викторианской Англии особенно пристальное внимание уделяется королевской семье… и четвероногим любимцам венценосной четы. Так, в 1839 голу Эдвином Лендсиром был выполнен канвовый рисунок, на котором были изображены две любимые собачки королевы Виктории - Ислей и Тилко, красный попугай ара и два небольших попугайчика»http://www.paraskeva.ru/history2.htm). 
    В это время Берлинская вышивка обогатилась английским изобретением под названием бархатный стежок (velvetstitch).
Но, как известно, мода – штука переменчивая. И в начале 1880 годов рисункиBerlin Woolwork стали постепенно устаревать, не вписываясь в новую концепцию декора, предложенную «Движением искусств и ремесел» (Arts and Crafts movement) во главе с Уильямом Моррисом (WilliamMorris).  К началу XXвека эра расцвета Berlin Woolwork окончательно завершилась, но, к счастью, ветер вновь переменился. Не прошло и сотни лет, как Берлинское шитье вновь стало вновь популярно, только теперь уже в качестве вышивки в стиле «ретро».  
 Основные стежки:  счетный крест, гобеленовый стежок левиофан бархатный стежок,
   Великолепный образец "бархатного стежка" здесь и другие. 
В качестве ниток можно использоваться как только шерсть, так и шерсть в сочетании с шелком.
Допускается декор бисером или стразами.
Бархатный стежок (Velvet stitch)
 Стежок был изобретен в викторианской Англии во второй половине XIX века,
как декоративное дополнение к вышивке Berlin Woolwork
 Автор МК  Mary Corbet   Пример использования бархатной вышивки
http://charlottebailey24.blogspot.com/2012/07/berlin-wool-work-roses.html
Источники:
Victorian-embroidery-and-crafts
http://irinapetrenko.blogspot.ru/2014/06/velvet-stitch.html 
Перевела на украинский язык 1.02.20     4.50


Вікторіанська вишивка в стилі Berlin Woolwork з елементами Velvet Stitch
Berlin Woolwork(Берлінська вишивка вовняним гарусом, берлінське шиття, берлінська шерсть)- вид вишивки шерстю на канві, сітці чи полотні, яка з'явилася на початку 19-го століття в місті Берлін (Німеччина),де в 1804 році на папері в дрібну клітку
(приблизно двісті квадратиків у дюймі) була надрукована перша чорно-біла схема для вишивки, а потім стали продавати перші «вишивальні комплекти», що складаються з кольорових схем (розфарбовувалися вручну гуашшю або аквареллю)і вовняних ниток потрібного кольору і кількості.
Невигадливість популярних сюжетів - пасторальні, релігійні (особливо Таємна вечеря) або інші жанрові сцени; пейзажі; з тваринами (особливо собаки, кішки, екзотичні папуги) і квіти, зібрані в букети, гірлянди або вінки; яскраві соковиті тони в «німецькому смаку», доступність і універсальність розкреслених по квадратикам схем з позначенням квітів, а також вільне використання різних швів і декоративних прийомів «для акцентування квіткових і мальовничих візерунків» швидко зробили Berlin Woolwork однією з найпопулярніших вишивок у світі. У період з 1810 по 1849 рік було надруковано понад 14 000 різних конструкцій, які поступово витіснили всі інші малюнки для вишивання не тільки у себе на батьківщині - в Німеччині, але також у Великобританії і США.
Піку своєї популярності ця вишивка досягла в період з 1830 по 1880 роки. По-перше, в 30-е роки xix століття був винайдений новий спосіб фарбування вовни, який дозволив проводити зносостійкі і м'які вовняні нитки більш широкої колірної палітри (з'явилися такі кольори, як яскраво-рожевий, малиновий, лимонний, колір фуксії і ін). Вишиті такими нитками подушки, сумочки, bell-pull(сонетка), камінні екрани, туфельки, гаманці або чохли для меблів були міцні і довговічні, а тому дуже популярні особливо в сім'ях середнього достатку. По-друге, у 40-50 роки XIX століття тільки в Берліні схеми для вишивання друкували більше 20-ти видавництв, найвідомішими з яких були видавництва A. Philipson і LW Wittich.
В період з 1850 по 1870 роки німецькі видавці почали скорочувати обсяги випуску нові схеми, але на популярність Berlin Woolwork це поки ніяк не вплинуло, т. к. схеми постійно друкувалися в спеціалізованих журналах для жінок. Наприклад, в английскомТһе Englishwoman's Domestic Magazine. Поступово назва Берлінська вишивка стала, практично синонімом гобеленового шиття, яке довгі роки залишатися одним з найбільш затребуваних серед рукодільниць різного віку і станів.
Особливо популярним Berlin Woolwork стало в вікторіанської Англії в період з 1850 по 1880 роки, коли за цією вишивкою коротали час як простолюдинки, так і сама Королева Вікторія («У вікторіанській Англії особливо пильна увага приділяється королівської сім'ї... і чотириногим улюбленцям вінценосної пари. Так, у 1839 голу Едвіном Лендсиром був виконаний канвовый малюнок, на якому були зображені дві улюблені собачки королеви Вікторії - Ислей і Тилко, червоний папуга ара і два невеликих папужки»http://www.paraskeva.ru/history2.htm). 
В цей час Берлінська вишивка збагатилася англійською винаходом під назвою оксамитовий стібок (velvetstitch).
Але, як відомо, мода – штука мінлива. І на початку 1880 років рисункиBerlin Woolwork стали поступово застарівати, не вписується у нову концепцію декору, запропоновану «Рухом мистецтв і ремесел» (Arts and Crafts movement) на чолі з Уільямом Моррісом (WilliamMorris). До початку xx ст ера розквіту Berlin Woolwork остаточно завершилася, але, на щастя, вітер знову змінився. Не пройшло й сотні років, як Берлінське шиття знову стало знову популярно, тільки тепер вже в якості вишивки в стилі «ретро». 
Основні стібки: лічильний хрест, гобеленовий шов левиофан оксамитовий шов,
Чудовий зразок "оксамитового стібка" тут і інші. 
В якості ниток можна використовуватися як тільки шерсть, так і вовна у поєднанні з шовком.
Допускається декор бісером або стразами.
Оксамитовий шов (Velvet stitch)
Стібок був винайдений в вікторіанської Англії у другій половині XIX століття,
як декоративне доповнення до вишивки Berlin Woolwork
Автор МК Mary Corbet Приклад використання оксамитової вишивки
http://charlottebailey24.blogspot.com/2012/07/berlin-wool-work-roses.html
Джерела:
Victorian-embroidery-and-crafts
http://irinapetrenko.blogspot.ru/2014/06/velvet-stitch.html 
Переклала на українську мову 1.02.20 4.50

ID:  863228
Рубрика: Проза
дата надходження: 01.02.2020 04:55:54
© дата внесення змiн: 01.02.2020 04:55:54
автор: Тома

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (253)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 01.02.2020 - 09:48
12 12 12 Дуже цікавий матеріал, Томочко, я сама вишивала хрстиком, захоплююсь всіма видами вишивки!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Щиро дякую за підтримку!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: