Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ольга Сільчук: Том - ВІРШ

logo
Ольга Сільчук: Том - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Том

Том  помирав. Та він не здавався, усе чіпляючись кігтями за життя. Ось і тепер сидів та жалібно просив їсти, тільки чутно подаючи голос. Так просив, неначе він не їв цілу добу, а може і більше. Йому вірилося, що якщо багато їсти то хвороба відступить. Так хочеться пожити, ну іще хоч трішки. Дивився на двох маленьких кошенят, що ссали у Мурки молоко, голосно і смачно поплямкуючи. Мурка теж не така молоденька, як була колись, та все ж молодша за нього. Він тоді був молодим, гарним котом, коли до двору прийшла Мурка, маленьким, замученим кошенятком. «Томик, дивися мені, щоб кицьку не зобиджав» — наказала Оля. Отож він і виглядів її. Миші навіть носив і зігрівав, коли їй було холодно. Швидко минув час, ніби течія в річці, куди не раз грозилася вкинути господиня, всякий раз після якоїсь його чергової шкоди. Зовсім не давно, здається, і він був ось таким маленьким і руденьким, грався своїм хвостом, кумедно перевертаючись через голову.
«О-хо-х, м’яв-у-у, дай ковбаски, шкода тобі чи що? Теж старієш» — намагався заглянути в очі хазяйці, щоб хоч якось вона його зрозуміла.
― Томик, я тільки-но тебе годувала. Ну, добре, на ще ― Оля, пожувавши вареної ковбаси, кинула рудому котові, що сидячи на підлозі, просив, в який раз, щоб йому дали поїсти. Худий і немічний, він мало був схожий на того, рудого і сильного кота, що був раніше грозою всіх навколишніх котів. Більше нагадував маленьке кошеня, що колись вибігло до неї з бур’янів, жалібно м’явкаючи. Вона, не зважаючи на лишаї і реп’яхи, що вкривали маленьке тільце, взяла в руки і принесла до хати.
 ― Мамо, а хто це такий, руденький? Схожий на кота з мультфільму «Том і Джері» ― підійшла маленька, худорлява, восьмирічна дівчинка, її донька Ліля, з цікавістю роздивляючись кошенятко.
― Еге, гарненький котик? Я його знайшла у траві, коли виводила Марту пастися. Хороший котик, тільки голодний  і замурзаний. Нічого, ми його нагодуємо, полікуємо. Ось, іди поїж, Том, поправляйся ― налила у мисочку молочка, кошеня жадібно з’їло. Тоді раптом, тільки, плиг і мишка уже в нього в зубах. «Мамо, а Томик мишку спіймав» ― здивовано сповістила дівчинка. Оля теж здивувалася: «Таке маленьке, а вже господар. Ну, тримайтеся, миші і щурі, будуть тепер вам непереливки».
 Жінка всміхнулася, нагадавши перший день свого улюбленця, коли це було? Уже і Лілечка не дівчинка, а доросла дівчина, навчається в університеті, Оля теж не така молода, як тоді. Жінка з жалем гладила по спині кота, а він жадібно поїдав їжу думаючи: «Не здамся, буду їсти і у мене знову появиться сила. Колись, ще в молодості, ось таку варену ковбасу приніс був Олі, цілу палку, запаковану. Герда, правда, мало не забрала та, дарма, що вона була великою собакою, ба навіть, доберманом, він теж був не слабенький, виліз на самий верхній щабель драбини і міцно тримав свою здобич, аж поки хазяйка не вийшла з хати. Тоді теж ось так гладила і говорила до нього: «Ой, який молодець, годувальник ти наш. Що, знову на цех бігав? Дивися, щоб з тебе там ковбасу не зробили».  «Ага, це у неї такий собі гумор» ― Том сам до себе всміхнувся. Хіба раз він приносив ковбасу, витягнуту з торбини, що була винесена робітником з м’ясного цеху. Повісять сумку чи торбину з ковбасою чи шинкою або м’ясом  на деревину, щоб собака не дістав, смішні, а кіт?  Правда не завжди Том ділився з господаркою, більше з Гердою, а потім з Роєм, її онуком, бач, обох пережив, завдяки своїй спритності і розуму, а може то така доля? «Оля, пам’ятаєш, який я спритний був? Чи міг я тоді подумати, що ось так будеш ти мене годувати, пережовуючи для мене їжу. Охо-хо-хо, а ще «гроза» щурів і мишей. Де і сила поділася?».
― Том, що зітхаєш? Бачиш, не можеш ковтнути, ага. Це тобі мої курчатка вилазять боком чи вірніше горлом, шкідник, рудий. Казала: « Не займай курчат», то поки  не відлушпериш, не дійде до твоєї дурної голови. 
Він сів, притулившись до теплої ноги господарки, примружився, згадуючи теплий літній день, навкруги багато-багато маленьких  і пухкеньких,  жовтеньких, чорненьких, біленьких, рябеньких, аж очі розбігаються від розсипаних курчаток  по зеленому споришу. Такі собі маленькі смачненькі клубочки, не вгледишся, як уже, якесь і ковтнеш, зовсім ненароком. Тільки чує — Оля вже кричить: «Ну, все, Том, тобі кінець, усиплю, завтра ж, або у мішок і втоплю в річці, ні, я тебе, клятого кошару, задушу голими руками. Де чорненьке курчатко?» ― яку кару тільки не придумає, поки ганяється за ним по подвір’ю і шукає по закапелках чи у бур’яні, а він ховається під лопухом, або десь на горищі, думаючи: « Хто ж знав, що вона помітить, коли він з’їсть те курча? Їх же так багато. Ні, таки догледіла». Тут головне було пересидіти у своїй схованці, поки «буря» пройде. Так було кожне літо, як доживе, буде чотирнадцяте. А чотирнадцята весна ось уже і настала. Том сидить, облизуючись після з’їденого яйця, трішки втамувавши ненаситний голод, що пожирає десь із середини, дивиться, як Оля перебирає картопельку на посадку. Висипала дрібну у чавун, мабуть буде худобі варити. Потім нахилилася, роздивляючись, почала відбирати із тої, що була уже в чугунку, маленьку, але з добрими і товстенькими вічками, відкидаючи до посадкової. «Пощастило барабольці. Малися її зварити, аж ні, тепер вкинуть у земельку й ще сонечко побачить, буде рости, квітнути, народить бараболенят» ― зітхнув із заздрістю, дивлячись на те перебирання. Дивна думка полізла у котячу голову: «А що, як і котами, і людьми, навіть собаками чи тими ж курчатами, «Хтось» невидимий, ось так само перебирає, вирішуючи: цьому жити, а цього треба відкинути. Вже картопля зібралася було зваритися, щоб її поїла худоба, а її, бац, забрали із чугунка і посадять. Можливо  він теж, несподівано, візьме та  і одужає.  От би знати… Та, хіба можна знати наперед, що буде завтра, чи про що думає в цю хвилину господарка?»
― Том, а пам’ятаєш, як ти рибу додому приносив? Я тоді цілу миску нажарила. Де ти її брав? Зовсім свіжа була, ще кидалася, неначе тільки з ставка виловлена ― спитала, ніби думала одержати відповідь від кота.
Той здивовано подивився на господарку: «Я хворий, але не на склероз. Звичайно пам’ятаю. Сусіди, через дві хати, повні ночви тої риби поставили. Я тільки принесу, а ти забереш, а я знову принесу. Носив, поки не втомився, так ніхто мене і не нагнав, бо не помітили. Люблю жарину рибку, сира не така» ― смачно облизнувся: «Чи доведеться ще посмакувати? Вряд… Геть кепсько себе почуваю».
― Ой, Томик, Томик, хто ж мене від щурів оборонятиме, якщо ти пропадеш?
«А, це ми  ще побачимо, чи я пропаду. Дай ще ковбаски вареної.  М′я-у ».
 Він їв, голосно чмакаючи, важко було ковтати, і дивився на двох кошенят, зовсім схожих одне на одного, мов близнюки, та на нього, такі ж руді з білими лапами,  білим животиком і так само  спритні, яким колись був він, що само собою думалося котові: «Може це мої дітки і є. Цікаво б було дожити, коли вони виростуть. Ех, коротке котяче життя. Навіщо котам дали дев’ять  життів, краще б одне та довге, як у людей, хоч вони теж кажуть, що в людини коротке життя, а чому так кажуть?  Та, як на мене, яке б життя не було, боротися потрібно за всяке, коротке воно чи довге». Кіт підняв голову до господарки: «Дай ще чогось пожувати, що ти мені, ковбасу та ковбасу. Сирку дай, котлетки чи рибки піди впіймай, абощо.  М'яу-у-у».

ID:  303493
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 01.01.2012 08:59:32
© дата внесення змiн: 01.01.2012 08:59:32
автор: Ольга Сільчук

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (725)
В тому числі авторами сайту (9) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: