Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: mriya: Ворожка - ВІРШ

logo
mriya: Ворожка - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Ворожка

Збиралася  баба Анниця до міста. Здоймала з-за образа пацьорки, із куфра доцігала принедільну  спідницю, блюзу. Бери й лишай всю господарку  й лети до міста, бо  біда. Не раз чула, що таке по між людей ходит. Є зависниці-відьми, що біду людям роблять. А це уже і її годувальниця Ружена урвала молоко. Ото з сусідами повезло – огій на них… Баба Анниця зазирала то в оден бік, то в другий і гадала: котра ж то така сусіда з чорними очима? Котра нендза  так зурочила корову, що та молоко підтягнула і ради на це нема. Лиш прийде час доїти, а її Ружена, як оґір скаче лука, а ногами, як ціпом молотить і ніяк здоїти не мож. Замість того, щоб дати відро молока, ледве літра набігає. Казала сусіда Василина, що її корова так три дни мучиласі, аж змарніла сарака. Нічо не помагало поки  до баби ворожки не поїхала. 
Баба Анниця гладила свою Ружену і краєм фартуха втирала сльози, що росилися з очей. Корова – то її  розрада і годувальниця. Уже давно живе сама. Доньки подалися до міста. Приїздять із сім’ями тільки на великі свята. Йой, як банує за ними! Відрада в літі, як дітлахи на канікули приїдуть, то й веселіше їй. Та й любить малеча випити кварту молока з шумом. А бабі радість, як дітвора щебече й одне наперед одного наставляє горнятко.  Бабуся доїть корову, а та й вухом не веде – стоїть смирно. Певно розуміла, чому тішаться діти, коли п’ють ще тепле молочко з піною.  Баба свою Ружену дуже любить. Вона її виховує ще з маленької телички. А назвала її так, бо та така гарна була, як ружа. Ніколи голови не завернула їй. Все їсть, п’є, пасеться мирно –  така плохенька. Все було добре до сьогодні. Корову, як підмінили. Баба Анниця гладила свою Ружену, а та норовисто закидала голову і фиркала то в одну, то в другу сторону. Ото взнати б, яка то короста так наврочила її?..
 Переробила Анниця усю вранішню роботу і пошкандибала до міста. Про ворожку  їй колись розповідала сусіда. Ворожка Рузя могла відробити вроки, страх злити дітям і навіть вернути молоко корові, а ще й на карти кидає. Але, що чекає бабу Анницю в майбутньому, її мало цікавило. Дасть Бог здоров’я, то й все буде добре, а от бідна корова Ружена… Ніби збугайковіла. От якби могла ворожка сказати що то за відьма молоко вкрала, то баба Анниця їй би то не подарувала. 
Ого скільки передумала, шкандибаючи дорогою. Автобуси не ходили, то їй прийшлося подолати немалий шлях пішки. Чого тільки вартувало через штрику перейти. Однак справа була того варта. Ось нарешті й невеличка хата на околиці міста. Бабуся взялася за клямку і фіртка зрадницьки рипнула й піддалася. Тут же до воріт кинувся сторож – великий і кудлатий пес, який вишкірив свої страшні зуби на незнайому.
-	Ай, ай Мірку, чую. Йди, так фист не гавкай, бо людей розпуджиєш, -  крикнула жінка на свого вірного  стража.
Мірко вильнув хвостом і побіг до господині за подякою. Баба Рузя вдячно погладила його і тільки після цього пес спокійно почимчикував до буди.
-	Слава Йсу…
-	Навіки Богу Святому, ходіт ближче, - запросила господиня.
Баба Анниця невпевнено переступила через поріг.  Якось лячно було їй. Ніколи по ворожках за своє життя не ходила. Добре знала, що ще замолоду дівчата зверталися за допомогою до ворожок. Хто хтів наперед про своє життя дізнатися, а хто приворожити парубка.  Анниця такою не була. Вона завжди покладалася на Бога. Побачила на стіні образ святого й трішки заспокоїлася. Ниньки нечистий  закрався до її стайні й ради тому нема – мусить бути тут.
-	Що вас до мене привело? – запитала баба Рузя свою гостю.
-	Ади, закарало… біда…
А відтак, стримуючи сльози, повіла їй про своє горе.
-	То нічо. Я вам відроб’ю. Але то буде довго. У вас своя біда, а в мене своя. Банєків ціла гора немитих, а сама я нездужаю, руки ломит, - пожалілася ворожка на свою біду.
-	То давайте я вам допоможу, як ви помагаєте мені,  - відказала баба Анниця й взялася за роботу.
Брудних каструль й казанів було багатенько. Йой, як закапариласі баба Рузя… Чи й справді ворожка не могла впоратися з брудом, чи не любила цю справу? У хаті  срач –  валялася лупина від мандибурки. Баба Анниця зо три години все те мила, шкрябала драпаком, потім ще й підмела, катраном підлогу втерла. Згодом  і ґаздиня нагодилася. 
-	Ой, як ви мені допомогли – дай вам боже здоровє! А я уже й зі своєю роботою справилася, - сказала вона сідаючи навпроти гості.
На середину стола ворожка поставила пляцок, встромила в него свічку. Далі вона розкидала  навкруг карти і щось шептала. З миски брала воду, кропила той пляцок. Баба Анниця мовчки спостерігала за працею ворожки. По столі лазила велика чорна кітка, яку гійби й не бачила господиня. Все те виглядало не зовсім правдоподібно, навіть смішно. Баба Рузя час від часу скрикувала прокльони, спльовувала на підлогу. Раз по раз баба Анниця поривалася піти і не дивитися на ту оказію, але пригадувала, що вдома скаженіє її добра Ружена. І тільки це примушувало її з острахом дивитися дивну поведінку ворожки. 
Нарешті баба Рузя звела очі до небес і томно прохрипіла: 
-	Амінь! А  тепер мусите цей пляцок дати корові. Конче аби вона йго з’їла… Бо йнакше відьма молоко не віддасть, - закінчила вона.
-	Дякую. Буду сподіватися, що поможе, - тільки й витиснула з себе баба Анниця.
Вона вже хотіла було йти, як ворожка її зупинила:
-	З вас 35 гривень.
Баба Анниця витягнула з-за пазухи пулярис. Обміняла  гроші на пляцок й пошкандибала додому.  Поки добралася до хати, уже й смеркати почало. Цілий день втратила на походеньки. Замучилася, ледве волочила ноги. На подвір’ї її зустріли голодні кури та качки, що голосно кричали на всю обору.  Та, най його – лиш би допомогло…
Поки відмикала колодку, що висіла на дверях, коржик поклала на сходи. Вона торгала за клямку, але замок ніяк не піддавався. Мешкаючись біля дверей, вона краєм ока уздріла  пса, який схопив пляцок й погнався на город. Бабуся кинула ключі й подалася за ним. Але за Бровком, який дуже зголоднів за день, уже й слід простиг. Баба й кімаком за ним кидала, й кликала, та дарма. Аж нарешті сіла на стежку й схопилася за збунтоване серце.  А в стайни з ноги на ногу тупцювала її люба Ружена, яка ніяк не могла втямити куди щезла на цілий день її ґаздині?.. 
 Вим’я тріщало від молока.

ID:  210854
Рубрика: Проза
дата надходження: 14.09.2010 17:12:37
© дата внесення змiн: 14.09.2010 17:12:37
автор: mriya

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (899)
В тому числі авторами сайту (11) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: