Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Небайдужий: Венера. - ВІРШ

logo
Небайдужий: Венера. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Венера.

Венера, таку кличку мала одна із колгоспних конячин. І коли свого часу, Валєрка довідався, що є така планета, то дуже дивувався, що цілу Планету назвали на честь колгоспної кобили. Але таке трапилось пізніше, а спочатку була кобила Венера.
Не всі колгоспні коні мали клички, деякі так і доживали свого конячого віку, залишаючись безіменними. Венера, характер мала мирний і покладистий. Її можна було запрягати в воза, вона не лякалась гуркоту автомобілів, то і в місто нею можна було виїжджати, але саме головне...
Головне, полягало в тому, що Венера дозволяла їздити на собі верхи, що для семирічного Валєрки було величезною втіхою.
Колгоспних коней виганяли пастись на вигін, який знаходився на краю села. Для того щоб коні не розбігались та тримались купи, на одну, чи дві конячини одягали пута, після такого, всі інші коні трималися біля цих, свобода пересування яких була дещо обмеженою. Спутані коні пересувалися дивним способом, піднімаючи одягнуті в пута передні ноги, та перестрибуючи на задніх. Валєркі було шкода коней, але його старші брати Василь та Володька, казали, що без такого коні порозбігаються та нароблять біди не тільки на колгоспному полі, а що найбільше лякало, зайдуть на чийсь город, та потопчуть городину. Пута на коней, ще перед вигоном, одягав батько, який і працював колгоспним конюхом.
Колись конюхів було два, але після того як розформували МТС і в колгоспів з'явилася можливість купувати та мати  у своїй власності трактори та автомобілі, необхідність у гужовому транспорті різко скоротилась, що потягнуло за собою скорочення кінського поголів'я, а значить і - персоналу, що таким опікувався. При цьому об'єм робити для одного конюха залишався досить великий....
Потрібно було кормити, поїти, чистити конячок. Водити їх своєчасно до кузні, щоб обрізати ратиці, деяких - підковувати та міняти ті підкови. А ще потрібно було ремонтувати збрую, що вимагало від конюха спеціальних знань, уміння та - відповідного шорного інструментарію. 
На таку посаду, навіть при наявності тих знань та вміння, погоджувались не всі чоловіки, хоч і посада передбачала цілорічну зайнятість та стабільний прибуток, на відміну від тих, хто працював в колгоспі тільки в сезон.
Батько, погоджувався на цю роботу, та і куди йому було діватися, маючи четверо дітей. Тому і сини допомогали йому пасти тих коней, коли він сам виконував інші роботи.
Потрібно визнати, що Василь, хоч і був найстаршим, коней тих боявся і не тільки ззаду, а і спереду. (Скажу по секрету, що він боявся усіх тварин, та й тепер, перебуваючи в похилому віці не перестав їх боятися). Тому близько до них не наближався, а віддавав команди Володькі та Валєркі. Володька, якщо не пустував, кидаючись у щось чи у когось камінням, при цьому дуже мітко вражаючи ті цілі, то був зайнятий читанням книжки, яку неодмінно носив з собою. Тому єдиним відповідальним виконавцем залишався Валєрка, якого брати підсаджували на хребет Венери та і використовували таке сімбіозне утворення коня з хлопчиною, як дистанційне керування випасанням колгоспних коней. При цьому, конячина була без вуздечки, тому у вершника не було поводу, а єдиним засобом керування - була лозина, якою Валєрка злегка стукав Венеру по морді, щоб відволікти ту від щипання трави та зрушити з місця, а під час руху, тією ж лозиною, вказати скотині напрямок руху. Як правило, рухалися в сторону порушників, що вийшли за межі випасання, чи то відходили в сторону від косяка. Венера таке добре розуміла, і бігла в бік порушників, витягуючи вперед голову, прижимала свої вуха та шкірила зуби.
Валєрку таке лякало, а ще більше лякало, коли порушник у відповідь на дії Венери відповідав останній таким же вишкірюванням своїх зубів. Тоді Венера поверталась до тої задом, підстирибувала і обома копитами задніх ніг била противника, чим примушувала останнього відновлювати порядок. Під час таких еволюцій, конячина переставала реагувати на дії Валєрки і задача того полягала в тому, щоб міцно вчепившись в гриву, втриматися на хребті та не впасти під ноги розлючених коней. Після цього Венера вела себе спокійно, але бувало таке, що вона позбавлялася свого вершника. Для чого також повертала до нього голову, вишкірівши зуби, а коли той намагався щось вказати їй тією ж лозиною, то вона тими зубами брала Валєрку за труси, то було єдине, у що була одягнута дитина, та й різким рухом скидала його на землю. Після цього і до кінця дня, сідати на себе не дозволяла нікому. 
Але можна було і задобрити Венеру. Вона дуже любила цукор. І хоч Валєрка теж любив той рафінад, який був великою лакідкою, але щоб відновити стосунки то і приносив у жертву невеликий шматочок білого щастя. Та навіть взявши своїми колючим губами той цукор, Венера могла повестися не досить привітно, а мотнувши головою, піти собі пастися далі. Але могла і підкоритися. Тоді Валєрка легенько стукав її під переднє коліно, на яке вона і опускалася, а хлопець швиденько залізав на конячину, бо довго та не чекала. 
Так проходило все літо, та навіть не одне. 
Пізніше брати підросли, та й пішли у світ. Тож Валєрка пас тих коней сам, точніше - з Венерою.
Через деякий час люди покинули те Село та переїхали в сусіднє, то і коней перевели, частину  в сусіднє, а деяких в центральне  відділення колгоспу. Венера залишилась в сусідньому відділені, куди переїхали і батьки Валєрки.
Венера ще багато років працювала в колгоспі, було в неї і декілька лошат, схожих на свою матір. 
Конюхом тут був чужий чоловік, злий та непривітний. Вряди годи Валєрка зустрічався з Венерою та частував її чи то цукром, а бува і просто хлібною скоринкою. Та навіть більше ніж через десять років після того, приїжджаючи до батьків,цікавився, як там Венера? “А що їй буде, казав батько. Працює як коняка”.
Але якогось року на його питання, батько відповів: "Давно вже немає твоєї Венери".
© В. Небайдужий. 2021.
Із спогадів дитинства.

ID:  922895
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 22.08.2021 10:52:46
© дата внесення змiн: 22.08.2021 18:42:48
автор: Небайдужий

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (259)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

 
Небайдужий відповів на коментар Володимир Бабієнко, 22.08.2021 - 18:28
hi
 
Андрій Ключ, 22.08.2021 - 11:17
Дорослі коні, як люди – все розуміють. Тільки не розмовляють.
Я теж ніколи не забуду, коли старші хлопці говорили про те, що з волосинок конячого хвоста можна сплести жилку, якою даже добре ловиться риба. І зважився насмикати волосинок із гриви молодого коня. Далеченько ж я полетів після того, як він махнув головою.
 
Небайдужий відповів на коментар Андрій Ключ, 22.08.2021 - 18:28
hi
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: