Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Nikolska Mary: Зустрілися два береги - ВІРШ

logo
Nikolska Mary: Зустрілися два береги - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Зустрілися два береги

Men can meet, but mountains never
Не презирайте ни одного из малых сих (Евангелие от Матфея 18 стих 10)
Возвеличу малих отих рабів німих! Я на сторожі коло їх поставлю слово
Т.Г.Шевченко
 



                                               Дим

Дим накривав усе, його гіркий присмак не дозволяв дихати. Невгамовно сльозилися очі. Шлях загубився. Здалеку долинали несамовиті крики людей і сигнали автівок, раптово залишених у сосновому бору, який за лічені секунди з тріском охопило полум'я. «Тільки б ВІН не згорів!» - свердлило в голові, поки Оленка летіла куди очі до моря. Зупинятися не можна, бо згориш живцем ...
Пролунали оплески і ... Оленка прокинулася. "Хто він? Про кого я подумала уві сні? » - не покидала думка. На щастя, це лише сон-Оленка звикла спати, де доведеться: в аеропорту, на вокзалі, в автівці, а тепер вищий пілотаж - у літаку.
Пасажири невгамовно аплодували пілотові щирими «Браво!»
- Навіть на стілець не завжди так м'яко сядеш, - правомірно помітила її сусідка по ряду, що їхала з чоловіком, в рази старшим за неї. Кавалер сопів, йому не подобалося геть усе - і стюардеси, що майже не говорять російською, а тільки грецькою й англійською, і ціни на сувеніри, і їжа (відмінної якості, хоч і не ресторан високої кухні) . Навіть немовлята вели себе витримано, як космонавти! А цей мужик - із молодою коханкою, доглянутий, ще не зовсім старий - що йому не догодило?
- Ой, у цих Афінах за перекур в аеропорту 500 євро штраф! - тривали його подальші обурення.
Цікаво, а де менше? Чи йому кортить посперечатися із поліціянтами? На Кіпрі, до речі, в п'ятизірковому готелі штраф 650 євро - для курців-початківців ...
Бортпровідниці чемно посміхалися пасажирам, що просувались до виходу. Оленка щиро подякувала екіпажу грецькою мовою - вона не просто закінчила ВНЗ за фахом, але й працює - в Греції, на Кіпрі, та мало де ще!
- І ми дякуємо Вам! - посміхнулася їй старша бортпровідниця.
Людей багато: пік «високого» сезону! Оленка намагалася не літати в Грецію в цей період, хіба що за терміновими завданням по роботі. А тут шеф, відомий Філіппос Анастасопулос, наполегливо благав відвідати з «особистих питань» свого старого знайомого, який вже встиг привітати Оленку і з Великоднем, і з Трійцею, і з Днем Ангела (який в Греції шанують не менше, аніж день народження). «Йому щось від тебе треба, цьому « старому доброму знайомому! » - попереджав Оленку занепокоєний батько. Оленка облітала всю Україну і не тільки - ніколи її тато не хвилювався, навпаки - підтримував, якщо донька на перших порах сумнівалася і лякалася. Але тут щось тато сам не свій! А вже його інтуїція рідко підводить - він же інженер-геолог не тільки за освітою! Мама, навпаки, зраділа в надії, що Оленка нарешті створить сім'ю: «Інакше навіщо цей Атакіс стільки раз тобі дзвонить?» Відверто кажучи, Такіс (саме так правильно звучить його ім'я, Атакісом мама прозвала виключно за наполегливість) вже надіслав фотографію свого сина: красень, майже Нікос Вертіс!
Афіни зустрічали туристів загадковим досвітнім небом, де-не-де укритим зірочками. І свіжістю ранкового вітерця ...
- Тут повітря чистіше за наші санаторії! - не приховувала свого захоплення Оленкина сусідка по ряду в літаку, проте їй не вдавалося підняти настрій своєму «бувалому в бувальцях» супутнику.
На прикордонний контроль українські пасажири прибули разом із китайськими, спритно і непохитно штурмуючими пропускний пункт, незмінно проголошуючий різними мовами світу «Ласкаво просимо до Атени!»
"I am sorry - we are first!» - впевнено зупинила Оленка китайську експансію. На щастя, англійською вона теж непогано володіла!
«Ги-ги!» - відповів їй молодий китаєць «інтернаціональною» мовою, багатьом зрозумілою. Йому довелося пихато потрусити рудим фарбованим волоссям і більше не штовхатись.
Нарешті дійшла Оленкина черга на паспортний контроль - після мам, бабусь і закоханих. Прикордонник не поспішаючи розкрив її паспорт. Перегорнув одну сторінку, іншу, вкотре подивився Оленці в очі крізь шибку кабінки. «Що йому так не подобається ?!» - подумала Оленка
- Так, «Олена», значить ... - задумливо промовив молодий прикордонник.
- «Елені» грецькою, - вона намагалась не втрачати спокою.
Службовець встав і пішов в іншу кабінку. Черга обурювалася різними мовами - від української до китайської! «Начебто на роботу поспішають, де за запізнення - депреміювання,» - подумала Оленка. Так, їй довелося попрацювати і в такому режимі - коли за зайву витрату стрижня в авторучці було позбавлення премії, не кажучи вже про запізнення на роботу!
- Навіщо Ви приїхали до Греції тільки на три доби? - запитав Оленку вже інший прикордонник, немолодий і вельми суворий зовні.
- Адже у нас же «безвіз» - до 90 днів немає проблем, - Оленка вже почала сумніватися не лише в «безвізі».
- У тому-то й справа, - продовжував прикордонник. - Ви можете бути і довше, але прибули тільки на 3 дні в пік сезону? - він окинув Оленку підозрілим холодним поглядом.
Як же йому пояснити? Адже не хотілося жити на забезпеченні незнайомих людей більше 3 днів. Ще бабуся (спадкова дворянка!) вчила: «Гості, дитинко, на третій день псуються »
І тут Оленка знайшла правильну відповідь на питання прикордонної застави - розстебнула курточку і скинула її з плечей. Прикордонники ледве не вилетіли з кабінки - стриптизу бояться, чи що?
- Бачите, що написано у мене на футболці? - красуючись, запитала Оленка, відкинувши назад біляве довге волосся і демонструючи обтягуючий топ з ручною вишивкою. - «Серце не піде на торги, хоч має знижку!» - продекламувала вона грецькою.
Прикордонники, вилупивши очі, переглянулися.
- Знаєте, з якої пісні ці слова? - повіривши в себе, продовжувала Оленка. - Отож-то й воно, жоден грек не знає цю прекрасну пісню, а я знаю, тому що я - сестра Нікоса Ікономопулоса! Хіба ж ви по очах не бачите, як ми з ним схожі? А він так чекає на свою сестру!
Знемілий від подиву молодий прикордонник бомбанув штамп в її паспорт. Тепер шлях вільний!
В Австрії чи в Німеччині цей жарт навряд чи оцінили б. Але тут Греція - і все по-іншому. Жарти - теж своєрідні: адже у Нікоса Ікономопулоса немає сестер - тільки брати, і Оленка це знала.
Подорож без багажу - економія не тільки грошей на квиток, але й часу на очікування у «стрічки роздачі». «Двері свободи» нарешті відкрилися – постав натовп зустрічаючих-очікуючих, з табличками і без. Назустріч наближався надзвичайно красивий хлопець, неймовірно схожий на Нікоса Вертіса! Невже син Атакіса вирішив зробити їй сюрприз? З-за спини молодик дістав величезні червоні троянди зі словами:
- Я на тебе чекав усе життя! - і простягнув букет приголомшеній Оленці ...
- Ти мені кажеш чи цій дівчині? – пролунав за нею невдоволений жіночий голос.
«Віслятко, на якому Господь в'їжджав до Єрусалима, теж вважало, що це його квітами і пальмовим гіллям зустрічають,» - згадала Оленка слова проповіді і відійшла. Звичайно, цей молодик звертався не до неї, а до іншої дівчини, яка йшла слідом, але він не міг відірвати очей від Оленкиного намиста, що вдало гармонувало з топом «Серце поступається, але не продається». Декілька років тому, саме тут, в аеропорту Елефтеріоса Венезелоса, ризикуючи запізнитися на літак, Оленка придбала це намисто, яке досі носить із величезним задоволенням. А з ароматом справжньої кави «Еллініко» задоволення зростає в геометричній прогресії.
Найсмачнішу каву  в житті Оленка пила в Сіагас-Біч, на пляжі із духмяним полином, під покровом зірок безкрайнього темно-оксамитового неба Коринфії. Аеропортовська кав'ярня намагається не відставати від пристойних закладів і пропонує досить цікаві варіанти.
 Оленка присіла і занурилася у спогади. Ніхто її не зустрічав. Занадто рано, пороми на Евію поки що  не ходять, а до порту ще треба доїхати. Перший автобус прибуде тільки через півтори-дві години, є час випити кави, відчувши таємничу атмосферу аеропорту, який проводжає неземною музикою, а зустрічає затишком і спокоєм, оповитим небесно-блакитною підсвіткою.
Оленка запевнила Атакіса (тобто, Такіса – хоча б мамино прізвисько з вуст не злетіло!), що вона знає шлях до Евіі і прибуде на поромі самостійно. Але, підпливаючи до порту, зателефонує або напише повідомлення.
Греки дуже гостинні, незважаючи на фах - ось хоча б цей сусід за столиком у кавярні, який люб'язно запропонував Оленці солодку булочку, на що довелося тричі відмовитися, пославшись на збереження фігури. «У Вас прекрасне тіло!» - запевнив молодий грек. «Тому мені є що втрачати,» - не розгубилася Оленка. Адже якщо їсти все, що пропонують в Греції, то літаки перестануть злітати з аеропорту Елефтеріоса Венезелоса ...
Що це? Блищить під ногами - 10 євроцентів? Ні, українські 10 копійок, ба! Набагато менше, ніж 10 євроцентів, і навіть в Україні на них нічого не купиш, але ...
Знайти 10 копійок для Оленки - гарна прикмета! Колись, маючи лічені копійки на руках, вона благала тітоньку в метро пропустити її без жетона «до університету», але та відмовилася: «Ти - молода, здорова, чому ж я повинна тебе пропускати разом із бабусями? Іди працюй!" 
  Роботу Оленка шукала щодня, довго і нудно, оглядаючи газети і журнали, ганяючи по всьому Києву, але звідусюди отримувала відмову або мовчання. Одні казали: «Ви ще молода - скоро народите маленьких дітлахів! А хто має за Вас працювати? » (дітей, до речі, в Оленки немає, не було і не ніколи вже не буде). Інші роботодавці докоряли їй відсутністю інвалідності: «Нам на роботу потрібен інвалід, соціально незахищена особа за квотою, а Ви і без нас роботу знайдете.» Щоразу після таких співбесід Оленка відчувала себе зайвонародженою, але пошуки не спиняла. І ось одного разу біля тієї ж тітки в метро, що не пускала Оленку до ескалатора, раптом блиснула ... монетка в 10 копійок! Її не візьмуть навіть жебраки - це занадто принизливо для їх «почуття власної гідності». Оленка не сприймала це почуття (до кого ж його, справді, треба відчувати?), тому підібрала монетку, саме якої не вистачало на жетон. А в черзі до каси  високий худорлявий чоловік середніх років, але з довгою посивілою бородою, простягнув Оленці якийсь крихітний пакетик і сказав: «Раба Божа, мій маленький дар - земелька з могилки святого, який дуже молився про подорожуючих. Візьми, рідна, буде у тебе на життєвому шляху багато подорожей по різних країнах! » Оленка мало не скипіла - які подорожі, він що, з глузду з'їхав? Тут немає чого їсти, мама з татом безробітні і бабуся з пенсією в 4 долари, а він - про подорожі ?! Але відчувши, що ця людина бажає їй добра, Оленка вагалася «послати його подалі» і прийняла «маленький дар», який і тепер у неї в сумочці. А монетку 10 копійок вона теж зараз тихенько підбере під лавою, поки її сусід по столику пішов розраховуватися за каву. Може, дійсно сьогодні чекає добра вдача? Може, Атакіс (Такис, тобто! Хоч би не забутися знову!) і його сім'я стануть Оленці такими друзями, як і Філіп - теперішній шеф?
Слід додати, що в той день, коли вона знайшла 10 копійок, робота теж знайшла її! Так, довелося просидіти в черзі на співбесіду в «солідну фірму з іноземними інвестиціями», бачити, як одна за одною виходять дівчата з перекошеними помутнілими обличчями. Оленка була останньою в черзі кандидаток, завдяки чому почула слова адміністраторки за стінкою: «Там ще одна потвора в коридорі, Ісааку Рудольфовичу – запрошувати її чи ні?» Мабуть, Ісаак Рудольфович потвор не лякався і запросив Оленку увійти, без ентузіазму вислухавши її історію про вступ на заочне відділення за фахом «грецька мова» і про те, що роботу з такою спеціальністю важко знайти. «Так-так, нам це відомо! Але чим Ви можете бути нам корисною? » Оленка почала перераховувати, що ще вміє друкувати «всліпу», але це не цікавило Ісаака Рудольфовича: «Я і сам можу друкувати - за що я Вам маю гроші платити?» Оленка готова була вже встати і піти геть, як Ісаак Рудольфович запитав: «Ви ж потребуєте грошей, чи не так?» На що Оленка відповіла на порозі: «А хто не потребує грошей?» Ісаак Рудольфович вперше за час розмови глибоко замислився і відповів: «Ви маєте рацію. Сідайте! » Вона навіть не повірила - невже так просто виграти співбесіду? Їй, потворі, яку навіть на танок ніхто ніколи не запрошував, а квіти подарують хіба що помилково! «Ви - розумна дівчина, я це бачу», - продовжував Ісаак Рудольфович, погладжуючи свою лисину. «Ну-с, як у Вас взагалі справи? Як життя?" - запитав він, схрестивши товстенькі ручки на животику. Оленка ненавиділа слово «життя» з самого дитинства: впадеш, вдаришся, плачеш, а бабуся примовляє: «Це життя, дитинко люба!» Відтоді Оленка зрозуміла: коли говорять «життя» - це означає «справи кепські» (часто-густо – гірші за смерть). Але ж їй довелося відповідати Ісааку Рудольфовичу, що вона живе з батьками (не безробітними, ні в якому разі –вони  ведуть свій власний бізнес). Це не сподобалося Ісааку Рудольфовичу: «Ви ж - доросла людина! Чи не набридло жити з батьками? » ( «Знову - жити?» - подумала Оленка. «Що він мене своїм життям переслідує?») А вголос промовила: «Думала на німецьку філологію поступити, щоб за кордон виїхати, а мені тільки грецьке заочне відділення запропонували ... Тому що я не з багатодітної родини, не селянка і не сирота, мені квота при вступі не передбачена ». Ісаак Рудольфович не дав змоги договорити: «Так Ви й німецьку знаєте? Звідки? » «Журнали« БРАВО »перекладала з дитинства задля усіх фан-клубів, куди моя подруга записувалася», - чесно відповіла Оленка. "Ти ба! - сплеснув товстенькими лапками Ісаак Рудольфович. - Ельвіра Феліксівна, а ми тут шукаємо перекладачку для німецьких оголошень! », - вигукнув він тій нафарбованій дамі, яка охрестила Оленку«потворою». Фарбуватися Оленка дійсно не вміла - алергія, а Чорнобиль і столичні викиди тільки підсилювали симптоми. Однак ще в дитинстві вона прочитала німецькою про всі життєві гаразди і негаразди західних зірок - від Майкла Джексона до Джоя Темпеста, а тепер – хіба ж їй важко перекласти російською оголошення якогось сивого бюргера (і при цьому не сплутати його з бургером)
Працювала Оленка чесно і сумлінно, іноді цілодобово, іноді - кілька діб поспіль. Хоча Ісаак Рудольфович обіцяв 200 доларів на місяць, але в реалії залишалося близько 150 - інше «з'їдали» податки. І то добре - сім'я з 4 осіб могла поїсти. А якщо були вільні години вночі, Оленка встигала ще й підробляти курсовими з німецької своїм одногрупницям, яким «почуття власної гідності» не заважало наступного ранку навіть привітатися з нею!
 А потім сталася біда - Оленку знівечили ... Як з'ясувалося на суді - «помилково». Інвалідність їй не світила - не тому, що Оленка після побоїв змогла б похизуватися міцним здоров'ям, а тому, що за аналізи треба було сплатити близько 500 доларів, яких у неї , звісно, не було.
Вона довго приходила до тями - переслідував постійний біль, зраджувала пам'ять. Оленка раніше не вірила - як це можна забути? А тепер, не пам'ятаючи ані маму з татом (бабуся на той час уже померла), ані російську абетку, мусила все відновлювати знову, витирала піт, ледве тримаючи книжку в руках. Німецьку абетку, як їй здавалося, вона забула назавжди, а грецьку - тільки починала вчити. Добре, що в університеті дозволили взяти академку до «повного одужання». А жити треба було за щось! Тато вже зморився в селі, висаджаючи картоплю і зовсім не отримуючи пенсії (його документи завбачливо спалили відразу ж після відрядження до Чорнобиля, завдяки чому він взагалі не мав права на пенсію, фактично будучи інвалідом), мама теж навряд чи потягнула б тюки на базарі. Оленка знову почала пошуки роботи - її не брали, "тому що в двадцять п'ять років треба влаштувати особисте життя». А бідолаха Ісаак Рудольфович зник в невідомому напрямку після того, як чарівна Ельвіра Феліксівна в своєму прагненні   вийти заміж обікрала фірму! Поліція виявила масу цікавих фактів, внаслідок чого шлюбна контора Ісаака Рудольфовича збанкрутіла, а слідчий лише голосно пожартував з приводу Ельвіри Феліксівни: «Наречені з краденим капіталом чим старіші, тим коштовніші.»
Все, що Оленка могла запропонувати на ринку праці - це «сліпий» набір текстів (до секретарки вона не дотягувала - «потвора» за визначенням Ельвіри Феліксівни). Друкувала Оленка на старенькій бабусиній машинці, промиваючи шрифт і змінюючи стрічку, в режимі «на вчора» - знадобилися дитячі навички з набору інтерв'ю західних естрадних зірок. Але тепер їй набагато важче: голова нестримно боліла вранці та ввечері. Оленка вже не могла, як раніше, за пару діб, не виходячи з дому, набрати комусь дисертацію і отримати хоч і невелику, але необхідну купку грошенят. Іноді мучила амнезія, змушуючи знову і знову пригадувати елементарні речі.
Знайомство з Філіппосом Анастасопулосом почалося з того, що він попросив Оленку перекласти рекламний проспект його готелю з німецької на російську і набрати на комп'ютері (добре, що надав їй свій ноутбук - інакше б Оленка змушена була б відмовитися від роботи). Завдання Філіпа здалося дуже легким - Оленка навіть не знала, скільки просити за роботу. А він просто поклав їй на стіл 200 доларів і запитав: «Стільки вистачить?» Оленка здивувалася, подумала, що він помилився купюрами. Для того, щоб заробити 200 доларів, їй доводилося цілий місяць набирати тексти в безперебійному режимі! «Ви вже дали 100 доларів, друга сотня - зайва ...» - засоромилася вона. «Якщо знайдеш, хто надрукує грецький текст - дам ще стільки ж!» Філіп, очевидно, вже не вірив, що це можливо. Оленка несміливо промовила: «Взагалі я починала вчити грецьку в університеті. Але зараз я в академвідпустці. Якщо вже є готовий текст, спробую його перенабрати », - нерішуче запропонувала вона. Філіп радий був її розцілувати і відразу дав не 200 доларів, а цілих 250! «Ось текст. На завтра встигнеш? Тому що післязавтра я вже відлітаю на Кіпр », - заявив він. Так, Оленка тоді постраждала над текстом, але іспит з грецької після академки здала «на ура!», навіть готуватися не довелося. А Філіп привіз їй підручники грецької, які полегшили подальше навчання. Щоправда, кіпрська грецька відрізняється від материкової Еллади, але незабаром і в Елладу Оленка почала подорожувати разом із Філіпом, де він заснував нові ресторани, на презентації приходило багато людей з російської діаспори і не тільки. Познайомилася і з його сином Алеко - милим хлопчиком років 12, який дуже хотів вивчити російську мову, і треба сказати, робив успіхи! У нього відмінний музичний слух. «Ти як Македонський - Олександр Пилипович,» - пожартувала Оленка, бажаючи привчити Алеко до поняття «по-батькові», за що отримала від Філіпа стабільну надбавку до зарплати ще в 100 доларів.
Філіп теж брав кілька уроків російської мови, яку вважав «занадто складною». А українська на його думку - «дуже некрасива мова». Ображена Оленка готова була розповісти про великого Тараса Шевченка, свою улюблену поетесу Лесю Українку, ерудованого Івана Франка та світило сучасності - Олеся Гончара, та й справді - хіба Філіп розуміється на українській мові? Але він обійшовся коротеньким поясненням: «Якщо українська мова красива - то чому ж я на вулицях постійно чую одне й те саме слово? Я ж не можу бути впевненим, що це - пристойне слово? » О, логіка є! Взагалі греки вміють і говорити, і сказати (а це далеко не завжди одне і те саме, недарма в цих словах - різний корінь, і не тільки в українській мові). В Греції і на Кіпрі, по суті, знання грецької необов'язково - Вас зрозуміють будь-якою мовою по очах!
Своєю роботою Оленка задоволена і до цього дня ...
Раптово аеропорт поплив перед її очима, в залі запанувала лише акустична мелодія. Наче крізь серпанок вималювався молодик арабської зовнішності, що сидів неподалік, жадібно втупившись поглядом в її біляве волосся. За мить до нього підійшла жінка років 30, фарбована блондинка з розкішними стегнами, і принесла каву. Араб мовчки ковтав, як і раніше не зводячи очей з Оленки, поки дебела супутниця йому щось щебетала, розмахуючи руками. Оленка затремтіла і вирішила замовити собі ще чашечку «Еллініко» ...
Ой, ні, не може бути - автобус пішов, вже 10 година ранку! Замріялася, і в вікно не подивилася ... 
Оленка схопила свою валізку і почухрала з аеропортівської кав`ярні просто до зупинки, що ледве завиднілася крізь синю шибку. Точно, це той самий автобус на Рафіну поїхав! Доведеться чекати наступного ...
Оленка присіла на лаві, спостерігаючи, як стюардеси переходять такий знайомий шлях до готелю. Даленіють гори, одвічно запитуючи в неба: «Що ж нам готує прийдешній день? Чому хмари то вкривають нас до п'ят, то геть зникають? І скільки сонце буде випалювати нам верхівки? »
Оленка підійшла до кіоску за кавою і знову повернулася на зупинку. До наступного автобуса чекати близько години, добре, що вона не домовилася з Такісом на визначений час.
- Куди ви прямуєте? - пролунав приємний чоловічий голос.
Молодик вийшов їй назустріч із автомобіля поряд.
- Мені треба в Рафіну, в порт ... – втрачаючи надію, протягла Оленка.
- Сідайте, я туди їду!
Звичайно, в Україні Оленка б не погодилася. Але грецьким чоловікам можна довіряти - вона не одноразово в цьому переконалася: і довезуть, і з речами допоможуть, і готель знайдуть. Запропонуєш гроші - образяться. Якось їй навіть пояснили: «Розумієш, ми, греки, самі багато років поневірялися у вигнанні по різним чужим країнам, і знаємо, як важливо, щоб тебе добре прийняли і допомогли. Жоден справжній грек не візьме з тебе гроші за допомогу. »
- Ви - з України? - запитав її водій.
- Ааа, відчуваєте по акценту? - сумно відповіла Оленка.
- Ні-ні, Ви добре вимовляєте, - він намагався бути переконливим, хоча Оленка розуміла: має пройти декілька днів, перш ніж вона освоїть вимову відповідного регіону. На Кіпрі - одне, на Родосі - інше, в Афінах - третє ... Але найкрасивіша грецька - у Північній Елладі, в Салоніках! «Вони говорять так красиво - неначе французи», - сказала вона якось Філіпу. І той погодився: «Так, ти маєш рацію - скільки я вже регіонів Греції об'їздив, а в Салоніках - найкрасивіша грецька, і дійсно, трохи схожа на французьку!» А як красиво салонікійці говорять російською! Афінянам, південним грекам, російська мова дається набагато важче.
- Тоді чому Ви вирішили, що я - з України? - уточнила Оленка у незнайомця. Минулого разу в грецькому готелі її громадянство видав кульок «Сільпо». А цього разу - що, як не акцент?
- Ви - дуже красива жінка, - з легким сумом промовив водій, задумливо піднявши на Оленку ясні блакитні очі.
Він вімкнув музику голосніше – пролунало "When the smoke is going down". Раптово пройняв жах - Оленка згадала свій сон в літаку: смог, попіл, тріскотня палених гілок, людські крики і морок ...
- Можна переключити мелодію? - несміливо запитала вона.
- Вам не подобається ця група? Наскільки мені відомо, українці люблять «Скорпіонз», адже у Клауса Майне - один з найсильніших голосів у світі?
- Згодна, але ця пісня ...
- Сумна?
- Дуже страшна! - Оленка схопила водія за руку. Він стиснув їй руку сильніше, перемикаючи мелодію іншою рукою.
-До речі, яку швидкість ти полюбляєш – «на повну» чи повільну? - він непомітно перейшов на «ти».
- Мені однаково - я не поспішаю, аби водій був гарний, - чесно відповіла Оленка, не випускаючи його руку.
Для них співав Нікос Ікономопулос – «Я хочу!»

Бути як блиск в твоїх очах -
Єдина мрія ти моя!
Перетворююсь тінь -
Поринаймо разом скрізь!
 
Стану я веселим жартом,
Щоб сміятися змогла!
Одним словом бути варто,
Що скажеш, де б ти не була!
 
Я завжди - твоя підтримка,
Як відчуєш в житті зле!
Розгорну свої обійми
І втішу понад усе!
 
Хочу темрявою стати,
Зовсім втратити себе!
Не лише, щоб тебе мати -
Бо кохаю я тебе!
 
Як самотність поглинає,
Відчувай моє плече!
Обійму тебе, кохана,
І сп янію від тебе!
 
Щоб розум твій заполонити -
Саме тут, цієї миті -
Ребром твоїм готовий бути,
Голос душі твоєї чути!

День набирав сили. Магазини блищали красивими сукнями у вітринах, а сонце все ще дрімало - там, далеко, за морем, яке ліниво чекало на ранніх пляжників, що перекочовують за сніданком від одного бару до іншого. Правда, сьогодні занадто багато машин на вулицях - ніколи ще Оленка не бачила тут такого скупчення!
 Здалеку з'явилася фігура поліціянта. Водій звернув кудись праворуч від основної траси. Раптом задзвонила його мобілка. Кілька фраз він сказав незрозумілою Оленці мовою. Що це? Він - не грек? Куди він її везе і з ким домовляється?

                         Маті

І тут він вимовив чистою російською мовою: «Їдьте негайно - туди, куди вас на мотоциклі доставить Дімітріс, не чекайте нікого - інакше ви не зможете виїхати, на дорогах затори, а часу обмаль!»
Він вимкнув мобілку і подивився на Оленку.
- Чому ти не сказав, що знаєш російську? - єдине, що Оленка вичавила з себе, відповідно перейшла на «ти».
- А хіба ти росіянка? Ти ж казала, що українка?
- Так, але я знаю російську - моя мама з Росії. Я вчила і російську, і українську, добре володію обома мовами.
- Дивно - стверджують, що на Україні російська мова не потрібна, - зітхнув водій і продовжував: - Я російську в Албанії вивчив - багато років тому починав торгувати в кіоску поруч з російським готелем, отже, російська – моя третя рідна мова після грецької та албанської. Зараз потрібні ті, хто знає російську - в лісі на горі пожежа, а вітер стрімкий, буквально через годину-другу вогонь дістанеться до Марафону і Маті! Друзі працюють там на тартаку, а інші - зі мною біля Коринфа, в Кінеті, де пожежа вже давно розгорілася. Вони попросили мене під'їхати в Маті, щоб допомогти, бо там вкрай небезпечно. Але туристи не розуміють, що залишатися не можна, натомість треба швидко виїжджати!
Оленка слухала зі здриганням серця і гострим небажанням вірити, що незнайомець каже правду. Може, перебільшив? Корінфія, Кінета - це ж вирій, оспіваний ще в давнину, коли був заснований древній Коринф! Де сонечко потопає на заході у м'яких хвилях затоки, а воду можна пити просто з-під крану - вона не тільки безпечна, а й цілюща! Де камера не встигає клацати красиві види зарослих соснами гір на тлі сходу і заходу, а по дорозі перед тобою раз у раз відкриваються дивовижні гірські монастирі і церкви - як вони змогли так міцно на століття угніздитись на скелях? Там найсмачніші оливки й оливкова олія в усій Елладі! (Хоча Атакіс запевнив, що на Евіі оливкова олія найсмачніша) Така краса – і в пожежі ???
- Деякі мої друзі вже переносять на собі маленьких дітей, а у кого є мотоцикли - відвозять їх у безпечне місце, до пристані - там корабель чекає, - продовжував водій, а Оленка слухала і не вірила своїм вухам. - Зараз на вагу життя - знання мови! Хто знає англійську, вже з самого ранку обходить вілли і просить туристів виїжджати, але моїм друзям не особливо довіряють, думають - приїде пожежна команда і якось влаштується! Тому я їду зараз в Маті, щоб поговорити зі школярами з літнього табору і російськими туристами, які не знають ані слова англійською.
І тут Оленка зрозуміла, до чого був її сон в літаку:
- Поїдемо разом! Я знаю і російську, і німецьку, і англійську ...
- Далі можеш не перераховувати - ми їдемо в порт і ти сідаєш ... до речі, на який корабель тобі треба?
- У Мармарі, - образилася Оленка, що незнайомець не сприйняв її пропозицію.
- Я власноруч куплю тобі квиток!
- Ні, я сама ... Скажи, як тебе звати?
- Костас. А тебе?
- Елені.
- Ти є на фейсбуці?
- Так, але там я просто - Еллада!
- Еллада?
- Прізвище у мене складне і довге - Драгоманова, Олена Драгоманова. Тому для друзів я просто - Еллада!
- Гаразд. Я направлю тобі запит в друзі, а ти напишеш, як допливла до Мармарі, добре?
- Звісно! А ти ... відповіси? - Оленці не хотілося вірити, що вони розлучаються з Костасом назавжди.
- Відповім, - пообіцяв Костас і зупинився. Тільки зараз він відпустив Оленчину руку. «Час виходити з машини», - не без жалю подумала Оленка. Їй так хотілося залишитися в цих надійних руках!
До кас - не проштовхнутися, але Костас миттю повернувся, простягнувши їй квитка:
- Поквапся, пароплав відпливає за 10 хвилин!
Оленка вистрибнула з машини - благо, сумка невелика. Вже на ходу озирнулася, перекривши шлях машині Костаса, який здивовано висунувся із віконця автівки. Оленка дістала з маленької сумочки пакетик, який багато років тому подарував їй в метро загадковий незнайомець, і простягнула оберіг Костасу.
- Що це? - здивувався він.
- Святиня. Вона мені багато разів допомагала - нехай же допоможе і тобі!
Костас вийшов з машини і обійняв Оленку, притиснувши її худенькі плечики до своїх – міцних і мускулистих.
- Спасибі! - в його очах блиснула сльоза. Він підтягнув рукав курточки, знявши з зап'ястя вервиці, на місці яких оголився грубий глибокий шрам:
- Подарунок тобі - може, колись згадаєш мене ще? Вервиці- від Святого Єфрема!
- Неа-Макрійского?
- Так! - на ходу випалив Костас і завів машину знову.
Пароплав відчалив. Чим далі він відпливав від берега, тим яскравіше поставало коло диму на горі і заграва пожежі в Маті ... неземному куточку нашої роздертої землі! Де з самого ранку щебечуть птахи в соснових заростях, доглянуті вілли хизуються перед цікавими туристами оригінальним витіюватим куванням огорож, за якими розквітають дивовижні рослини - величезні квіти, пальми, апельсини і лимони ... Повітря кришталевої чистоти! Чути шурхіт кожної хвоїнки, яка, здається, даремно намагається розрізати цю ідилію ... А як було приємно прогулятися в Маті вечорами! Всі вулиці - асфальтовані, біля кожної вілли - своє, унікальне, неповторне освітлення! Кружляють нічні метелики і ти поринаєш у мрії і спогади… Одного разу Оленка так замріялася, що не помітила, як заблукала далеко в гори, і незнайомий водій фури довіз її до готелю, який виявився зовсім не близько!
Коли вітер з моря, баранці піднімаються на хвилях мальовничоюй піною - запановує приємна прохолода, але якщо вітер із суші - в Маті нестерпна спека. І так з травня по вересень. Чи не тут палахкотить та заграва пожежі, яка видно навіть з моря?
   Оленка згадала слова свого тата, що об'їздив раніше весь Радянський Союз, героя-учасника ліквідації аварії на ЧАЕС: «Хвойний ліс згоряє за лічені секунди - навіть пожежники не завжди встигають ...»
Вона не хотіла вірити, що зараз в Маті вийде саме так. Невже немає пожежників? Руді спеціалізовані вертольоти раз у раз літають над Грецією! Ні-ні, повинні загасити, обов'язково впораються! Є ж і добровольці, які завжди прийдуть на допомогу.
Оленка ніби знову відчула сильну руку Костаса, знівечену шрамом, його мужні плечі, і подумки поринула у сповнені смутку блакитні очі ... Вервиці! Його чотки! Так, тут точно є маленька іконка Святого Єфрема Неа-Макрійского, великого чудотворця, який став відомий лише в 1945 році, коли його тіло було знайдено черницею Макарією нетлінним після багатовікового забуття. До цього дня відомо стільки чудес Святого Єфрема - в монастир стікаються прочани з усього світу з проханнями, благаннями, подяками ... З Неа-Макрі в Маті - рукою подати, пішки дійти можна, невже Святий Єфрем не допоможе ... врятуватися від пожежі ?!
     Оленка раптово відчула, як змерзла на палубі, і швиденько спустилася в каюту. Народ гудів - кожен своєю мовою. Заграла мелодія ... "The Wind of Change" - це чиясь мобілка.
    Ой, треба мамі з татом СМС написати, щоб не хвилювалися! Нехай знають, що у неї все добре - в принципі, так і є: не згоріла ж в Маті ... поки що!
      Оленка стрімко відійшла в бік, притулившись до скла, щоб бачити тільки хвилі, і в першу чергу спробувала видалити «When the smoke is going down" зі свого старенького кнопкового мобільника. Вона дуже любила цю пісню і колись, сповнена натхнення, переклала її російською і скопіювала в мобільник, однак, скільки живеш, стільки чуєш нові відтінки нот старих пісень. Сьогоднішній відтінок її просто приголомшив, залишивши безодню гнітючих роздумів ...
- Екск'юз мі, із іт зе шип ту Італії? - почула Оленка і обернулася. Перед нею стояла немолода дебела дама із яскраво нафарбованими губами.
- Nо, nо, - заперечила Оленка.
- О, що ж я наробила! - обурилась жінка.
- А що сталося? - байдуже запитала Оленка. На її думку, ця дама повинна радіти, що ні застрягла з туристами в пожежі.
- Я ж мала в Італію потрапити! - продовжувала дама у розпачі.
- А ви самі звідки?
- З Маріуполя, - сповнена погорди, відповіла дама..
- А чому ж відразу на Італію квиток не взяли з України?
- Та мені в Маріуполі грецьке консульство річну візу дає!
- У нас же безвіз? - здивовано вигукнула Ленка
- А мені 90 днів замало - я їду до приятеля моєї юності, - дама дещо розпливлася в посмішці, немов забула, що сіла не на той корабель. - Треба було спочатку в Грецію, щоб віза не пропала, а потім на поромі - до Італії, тільки я ось переплутала назву міста, коли просила касирку мені квиток виписати. Ех, треба було не поспішати, а ще краще - вчити мови!
- В даному випадку Ви абсолютно правильно зробили, що поспішили. Може, з Мармарі або Халкіди будуть ще пароплави до Італії?
- І що мені так не щастить! - заголосила жінка. - У турка свого жила 9 років, розтовстіла, як він хотів, «щоб інші не викрали», подали ми з ним, нарешті, заяву про шлюб, у четвер розписуватися - а він (на тобі!) - у понеділок помер! Що поробиш - довелося в Україну повертатися, а там в одному будинку мої діти, онуки, вже і правнук намічається. Ось я і згадала про Леонардо - ми з ним ще в молодості в італійському кафе разом працювали. Добре, що запросив мене до себе - є до кого на старість поїхати, - обличчя  пані похилого віку знову посвітлішало. - Тільки я його чесно попередила, що набрала ще 9 кіло за останні 9 років, - знову засумувала дама.
Оленка чомусь згадала Ельвіру Феліксівну із її завданням на переклад з російської мови на німецьку шлюбного оголошення однієї з клієнток: "У мене помер другий чоловік - тепер шукаю третього ..."
Тим часом на горизонті замаячили береги Мармарі - сумного маленького порту, який миттєво спустів, коли корабель відчалив. Оленка написала Такісу СМС, залишившись одна на березі. Перед її очима, крізь піну хвиль раз у раз поставав чорний клубінь диму над Маті, який вона бачила з моря, коли корабель відчалював.



                                    Промінь надії

Таксисти жваво зазивали навперебій, а потім наче крізь землю провалились.
Оленка машинально пошкандибала куди очі. На вулиці сіріло посеред біла дня. Промайнула декілька лотків із фруктами та рибою - і знову овіяло морем. Невдовзі завиднівся православний храм. Треба визнати, що у греків кожен храм - це витвір мистецтва!
Ковані двері відчинені, але служби не правлять. Ані душі навкруги! Оленка присіла на лавочку (правильно називається: стасидія, щоб і сидіти, і стояти, не пересуваючись з місця на місце і нікому не заважаючи). На відміну від України чи Росії, в грецьких православних храмах не заборонено присісти на службі, і це не вважається порушенням, так само як і відсутність головних хусток у жінок. Тільки коли вихваляють Богородицю, все греки в храмі дружно встають.
На Оленку дивилися з ікон Георгій Побідоносець, Іоанн Предтеча, Костянтин і Олена ... Немов на крилах підлетіла Оленка до цієї ікони і подумки попросила: «Господи, я довго вимолювали тільки необхідне - спочатку« християнської кончини »на літургії (хоча і не розумію - навіщо?), а вже потім - хліба насущного. Тепер набираюся нахабства і хочу вимолити нескінченно багато у Тебе: не смерті, а життя ... не мені, а Костасу, благаю, врятуй його! Я не хочу вірити в його "кончину", навіть християнську, бо не бажаю смерті надії ... і любові! »
Оленка не думала, що коли-небудь поставить любов попереду хліба насущного. Скільки разів їй доводилося стикатися з хамством мужиків і хлопчиків, і що? Не померла ж! Тому що мужики - це не хліб насущний, без них запросто можна обійтися (іноді - дуже довго). А ось без любові Оленка жити не могла - вона любила все, чим займалася: іноземні мови, вишивку, квіти ... Якби не любила своє покликання, то давно повірила б, що любов померла ще багато років тому. Ось тільки дим вона не витримувала, бо наковталася Чорнобильських вітрів, які не вгамовуються на Україні вже понад 30 років. І собачу вовну - алергія давала про себе знати. Мужиків обходила заздалегідь, як і собак - на них теж була алергія! Ну, не на всю протилежну стать, але на їхні хамство, примітивізм і тупість, щедро политі «почуттям власної гідності», прямо пропорційним всьому вищепереліченому. Грецькі чоловіки, звичайно, не «совкові мужики» і не «хороші хлопчики» - на щастя, комунізм пройшовся не по всій планеті і не скрізь зіпсував генокод революціями, голодоморами та колективізаціями. Багато грецьких чоловіків  відповідають своєму визначенню, викликаючи Оленкіну симпатію, але ... тільки і всього! І аж ніяк вона не могла б собі уявити, що її серце з першої миті належатиме одному з них - не принцу, але і не холопу ... Не дарма ж в Греції ніколи не було рабства!
          Господи, що ж з Костасом зараз у Маті?
 Оленка безпорадно водила очима по потьмянілим від часу іконам у храмі, а сльози котилися невблаганно, дедалі ще дужче осліплюючи очі, позбавляючи можливості бачити щось, крім свого болю. Тим часом сонячний промінь впевнено пробивався до храму з-попід високого купола. Хмари на вулиці, здається, розвіялися, ніби відчувши її молитву. Старовинні ікони несподівано засяяли відблиском світла.
Оленка поквапилася залишити на столику записочку «За здравіє» грецькою мовою - за себе, маму, тата .. і за Костаса, звичайно. І тут задзвонив мобільник:
- Доброго ранку, Елені! Це Такіс. Де ж ти? Ми з Софією весь порт вже оббігали в пошуках!
Ура! Адже не доведеться пішки шкутильгати до Халкіди ...
- Як ти долетіла, люба? Все нормально? - потискуючи їй руку при зустрічі, запитав Такіс - чоловік невисокий на зріст, типовий грецький колорит, в літах, але якийсь ...  надто задумливий як для середньостатистичного грека.
- Так, все гаразд - я полюбляю літати з «Егеан Ерлайнерс», - Оленка не обмовилася про пожежу в Маті: хіба є такі слова, хоч грецькі, хоч українські, щоб відразу передати біль, тривогу, острах і дикий шок? А найголовніше - вона розуміла, що дуже хвилюється за життя людини, яку бачила лише кілька хвилин, проте ніколи не забуде. Якби хтось чи щось могло зараз допомогти Костасу! Але той промінчик світла в храмі, який пробився крізь скельце, дарував їй надію - Оленка ніколи не вірила, що «надія вмирає останньою», а інакше - підкажіть, будь ласка, на якому цвинтарі її ховають?
- У тебе надзвичайний напис на футболці - «Серце не піде на торги, хоч має знижку!» Так, хто здатний поступитися, той не продасть і не зрадить. І, навпаки, хто здатний зрадити - від того не дочекаєшся ніяких знижок, ці люди часто-густо називають себе "принциповими". Мені теж дуже подобається ця пісня - у тебе прекрасний смак, - схвально зазначив Такіс і стримано представив Оленці свою супутницю:
- Познайомся: моя дружина Соф"я.
Софія була обдарована нев'янучої красою. Видно, що вона вже далеко не молода, проте дуже доглянута дама з тонким смаком. Спостерігаючи це подружжя, згадалися кадри з фільму «Моє велике грецьке весілля»: чоловік - голова, жінка - шия ...
- Дуже приємно, Софія ... Я - Елені, - відрекомендувалася їй Оленка.
Цікаво, що Такіс називав її саме Соф"я, а не Софія - теж виходить якось не зовсім по-грецьки. Але краса Софії говорила сама за себе: в ній було щось величне, недосяжне і загадкове.
- Ми надсилали Філіпу для тебе фотографії ... нашого сина, - Софія і Такіс обмінялися поглядами: мабуть, щось приховують.
- Я бачила фотографії, спасибі! Дуже симпатичний молодик. І зрозуміло, чому: адже у нього такі красиві батьки, - щиро сказала Оленка.
Софія і Такис знову зам'ялися.
- Ми б хотіли зупинитися в затишнній кавяренці, щоб поговорити, - Софія вправно заповнила паузу. - Ось наша автівка!
Такис керманив добре - можна сказати, навіть дуже добре ... з огляду на його вік. За віконцем відкривалися мальовничі краєвиди Евіі - гори плавно переходили в зарості азалій та пальм, оточені безкрайніми хвилями. «Бути як блиск в твоїх очах - єдина мрія ти моя!» - не вгамовувалось Оленкине серце, а думки не відпускали: як там Костас? Чи загасили ту страшну димову завісу, що насувалася на Маті?
- Дивись: ось найкрасивіше місце Евіі! - Такис відчинив вікно. - За бажанням можеш вийти і відчути , яка гармонія панує. Тільки будь обережна!
    На щастя Оленка не носила високі підбори, надаючи перевагу платформам, тому можна сміливо вийти з автівки назустріч свіжому вітерцю.
       Тут зустрілись два береги - західний і східний. Море панувало скрізь, а над блакиттю хвиль і небес духмяніли азалії вузенького напівострова, витріщивши оченята своїх серединок крізь рожеве вбрання пелюсток туди, вгору, назустріч сонцю й вітру.
      Праворуч море гомоніло білими "баранцями", а зліва - тихо і поважно несло свої води в нескінченність, загадково овіюючи все навколо, змиваючи сірість спогадів і даруючи надію. Що йому варто, морю, подарувати нам надію? Нічого! Надія народжується з нічого - як ці хвилі, вітер, азалії або ... мрія! Мрія - це не брехня, а неоплачена реальність. Але всьому свій час - колись азалії цвітуть, колись - обсипаються, колись - знову вкриваються бутонами.
     Дивишся на хвилі з верхівки скелястого обриву - і відчуваєш себе рибою, викинутою на берег. А ще кажуть «Не знаючи броду - не лізь у воду!» Щоправда, висота, з якої ти падаєш - це найпринизливіше, хоча так захоплює: коли земля тікає з-під ніг, тоді небо стає ближче, де сонцю теж заважають хмари, але воно попри все неухильно рухається, ані на мить не зупиняючись ...
    Оленка почула відлуння кроків. Такіс наблизився і впівголоса запитав:
- Ну як? Подобається?
- Чесно кажучи, досі не бачила нічого красивішого! - щиро відповіла Оленка.
- Ну, тепер мандруємо далі? Спочатку в Еретрію зазирнемо - там оригінальна кавярня на березі моря.
Такіс включив музику - загралα «Νοημα» незрівнянної Зіни Пенгі. Колись давно цей голос пройняв Оленку на «бузуках». І сама Пенгі виявилася милою, чуйною жінкою - прийшли до неї в гримерку кілька шанувальників, з ними літня дама в інвалідному візку, і співачка приділила їм персонально стільки уваги ... Унікальний голос і зворушливі пісні!

Димом цигарки мрія мерехтить.
Мляво і невпинно догорає.
Здолати б її присмак хоч на мить -
Самотність крає!
 
Адже без тебе я - у чому сенс життя?
Навіщо серце б"ється, душу роздирає?
Тіло чекає смерті, загаса,
Бо у житті тебе одного я кохаю!
 
Накрила чорно-біла маячня.
Різнобарви сяють за дверима.
А поряд, як отрута, - самота,
Що п"ю невпинно!
 
"У чому сенс життя?" - подумала Оленка. «Костас  там, у пожежі, а я тут - з музикою, на шляху до кафе», - промайнуло в голові. «Накрила чорно-біла маячня!»
      Нарешті доїхали в Еретрії - Оленка навіть не уявляла, що крихітний півострів на мапі насправді величезний!
   Хвилі м'яко колихалися біля пальм невеличкої ресторації біля моря. Еретрія  просто потопала у квітах. Вдалині від дороги заховалися затишні чистенькі готелі, мешканці яких вже охоплені міцним пообіднім сном, поки нові гості мають змогу спокійно насолодитися морозивом і кавою.
- Що ти обереш у меню? - люб'язно поцікавився Такіс.
- Полуничну граніту та «Еллініко», - відповіла Оленка
Софія мовчки курила на березі. Чим вона так схвильована?
- Наш син Міхель, напевно, повинен одружитися, - промовив нарешті Такіс. - Адже йому  46 років, ми з Софією в цей вік вже думали про онуків, - продовжував він. Цікаво, що назвав його «Міхель» - греки б сказали «Міхаліс». Ну, то дарма, не має великого значення!
Софія спішно приєдналася до бесіди.
- Люба, чим тебе пригостити? - Такіс простягнув їй меню.
- Будь ласка, тільки воду, - Софія помітно переживала.
- Ось фотографії Михеля, подивися, - Софія розкрила планшет. - Тут синові 4 роки, - Софія поважно вказала на фото, де вона зі смуглявою дитиною на руках: справжня Мадонна!
- А ось він у бабусі в селі - пізніше там гольф-клуб побудували, -  урочисто показала Оленці наступну фотку:
- Дивись, яким він був в школі ...
- Скільки йому років на цій фотографії? - запитала Оленка, дивлячись на вгодованого хлопчину.
- Років 14. Ось ще - тут він вже більший, в новій школі, з друзями ...
Раптово Оленка втратила дар мовлення - з фотографії на неї дивилися такі знайомі очі ... Костаса! Праворуч від Михеля, в непримітній футболці, в той час як інші хлопці виряджені за усіма канонами тодішньої моди
- Міхель досі дружить з цими хлопцями? - нарешті запитала Оленка. Прямо задавати питання про те, хто цей світлоокий парубок, зрозуміло, вона не наважилася.
- Так, дружив, але ... хлопці ж різні! Андреас, наприклад, дуже розумний, - Софія, затягуючись цигаркою, вказала на високого парубка в окулярах. - Вивчився на лікаря: з ним привітатися коштує 25 євро, а розповісти, як погано ти себе почуваєш - це ще 50 євро. Він з дитинства мріяв: «Хочу стати лікарем, і, нарешті, розбагатію.» Але по-справжньому розбагатів, коли його сестра вийшла заміж за власника великої цукерні, а сам Андреас заснував власну клініку для схуднення.
- А Спірос, - продовжувала Софія, - довго працював стриптизером, навіть в наш нічний клуб хотів влаштуватися на роботу, але ми його не взяли, - вона хизувато задерла свій витончений античний носик. Оленка заради інтересу зазирнула в її планшет, щоб оцінити, на що жінки гроші викидають, після чого запевнила Софію:
- Мабуть, Ваше рішення виявилося абсолютно правильним!
- Він спочатку добре заробляв, а потім справи пішли кепсько ...
     «Хіба ж такий бізнес до старості може гарантувати процвітання?» - подумала Оленка, з нетерпінням чекаючи, коли мова зайде про Костаса.
- Ну, а цей Костас, - Софія зробила чергову димову затяжку, - безглуздий якийсь! У нього 5 братів і сестра, він найстарший, тут працював на різних роботах, то будівельником, то далекобійником, то вантажником, а потім в Албанію поїхав - знайшов там роботу і «дівчину своєї мрії», яка через п'ять років його зрадила, наживши двох дітей і регулярно вимагаючи грошей. Костас метуситься, гроші збирає, дітей дуже любить, а розлучитися не може - в Елладі велика проблема розлучитися, якщо діти маленькі, - зітхнула Софія, глибоко замислюючись.
- Хто замовляв полуничну граніту та «Еллініко»? - гарсон з"явився дуже вчасно.
- Я! - Оленка боялася скрикнути.


                       "Заручини"

Тепер зрозуміло, чому у Костаса такі сумні очі і шрам на руці - напевно, не від легкої роботи! Автівка? Оленка навіть не запам'ятала марку, але як він добре керманить, природній талант! Чи врятується Костас у Маті? Адже люди, здатні прийти на допомогу іншим, думають про себе в останню чергу - є чимало тому прикладів ...
      Оленка занурилася в «граніту» - полуничне морозиво без молока, натуральне й ароматне!
- У нас в Елладі багато питань зараз дуже складні, - Такіс продовжив тему, потягуючи «фраппе» через трубочку. - Наприклад, весілля і хрестини призначають на один день, щоб священнику платити тільки один раз.
- Та невже? - Оленка раніше спостерігала в Греції подібні картини, але думала, що це - рідкісна випадковість.
- Так-так, - запевнила Софія, перейшовши до основного предмету своїх турбот. - Міхель сказав, що вже знайшов свою обраницю, і вона живе на Україні!
- Ми, звичайно ж, дуже раді, - підхопив Такіс, - але ... тут стільки нюансів! Саме тому ми хотіли  в спокійній обстановці поговорити з тобою ...
- Нам сказали, - продовжувала Софія, - що у дівчини Михеля вже є дитина, а це така ганьба в Елладі, якщо чоловік одружується на жінці з дитиною! Ми - відомі люди, нам є, що втрачати, і ми хочемо власних онуків, а не чужих!
Почуття застрягли в горлі бутербродом - добре, що Оленка вчасно долизала «граніту»: з одного боку, їй приємно позбутися необхідності штурмувати вершини «жіночого щастя», а з іншого - неясно, що саме від неї вимагається? Бути рефері? Або повитухою? Так, вона знала, що деякі жінки ховають в селах своїх дітей від «попередніх відносин», щоб почати «нові відносини». Слово «відносини» в українській мові красномовно вживається тільки у множині, і в російській мові - переважно у множині, а в грецькій ... переважно в однині. І навпаки, «любов» в російській і українській - тільки однина, а в грецькій - найчастіше вживається і в множині ...
- Філіп говорив нам, що ти працювала у шлюбному агентстві, чи не так? - запитала, нарешті, Софія.
- Так, багато років тому, - підтвердила Оленка. Тоді у неї ще не боліла голова, не віднімалися ліва половина тіла від раптових диких болів і не мучила періодична амнезія, коли елементарні речі доводиться заново відновлювати в пам'яті ... це було зовсім інше життя!
- Але ти не могла б зробити для нас послугу по дружбі? Повір, ми добре тобі віддячимо, - запевнив Такіс.
- Геть !!! - скрикнула раптово Оленка, коли нахабна кішка кинулася до неї на коліна. «Еллініко» її навряд чи хвилює - їй би чого крутіше! Тільки Оленці не можна торкатися котів через алергію, та хіба оточуючим поясниш «чому ти так не любиш тварин»? Вони вважають, що тримати кішку в квартирі - це любов до тварин, хоча, по суті - знущання! Он мама її шкільної подруги Клео, Маргарита Платонівна, жаліслива актриса зі стажем, підібрала кішку на звалищі, привела в квартиру на п'ятому поверсі, але кішка не оцінила цей душевний порив, вистрибнула у вікно, на свободу, до родичів, і ... розбилася! Якби не «доброта» Маргарити Платонівни, то кішка, може, і досі перебувала б у статусі «міс звалища» або «місіс» ...
Такис і Софія здивовано переглянулися від Оленкіного «геть!» Офіціант витріщив очі - йому теж незрозуміла «нелюбов до тварин». Та й Оленка насправді нічого не мала проти кішки, тим більше - вагітної.
- Кошенята скоро будуть? Поповнення? - ввічливо поцікавилася Оленка у офіціанта.
- Ні-ні, - посміхнувся гарсон. - Це кіт роз'ївся, а не вагітна кішка!
«Кіт представляє відділ маркетингу в ресторані - потенційний клієнт клініки для схуднення, очолюваної Андреасом», - подумала Оленка.
А Такіс заразливо розсміявся:
- Ось це так - кіт!
- Може, ти знаєш людей, які б достеменно перевірили, чи є дитина у дівчини Михеля? - весь цей час Софія пильно дивилася Оленці в очі. «Їй би гінекологом працювати», - подумала Оленка, а вголос промовила, глибоко зітхаючи:
- Тут справа не в грошах, і навіть не в зв'язках. Повірте, у нас інформація про особисте життя (діти, хвороби, політичні погляди і не тільки), не підлягає розголошенню, нікому і ніколи - без згоди самої фізичної особи. Якщо дівчина Михеля навмисно приховує від вас інформацію про своїх дітей, відносини, хвороби ... - це її право!
Обличчя  Софії затьмарила неприхована скорбота при згадці «хвороб».
- Виходить ... одружуються з жінками, яких зовсім не знають? - Такіс і Софія відкрили роти.
- Є різні варіанти. Можна дійсно жити по 5, 10 років і не знати, з ким насправді ти живеш, але насолоджуватися спільним сном і прокиданням. Я знаю рекорд - 22 роки молоді (і поступово старіючі люди) жили разом, а коли жінка запитала: «Коли ми одружимося?», то чоловік поставив їй зустрічне запитання: «Тобі що - і так погано?» Ясна річ - якщо погано, то треба не одружуватися, а розбігатися! А якщо добре - то навіщо щось міняти? Але хіба можна, скажіть, вважати «чорнеткою» прожиті разом 5,10 років або навіть один день, всього-на-всього один відсоток або тисячну частку відсотка свого життя? Хіба можна викреслити з життя хоча б її мить, хоча б секунду? Як сказав один український психолог: «Цивільний шлюб - це ОСОБИСТЕ життя. Зареєстрований шлюб - це публічне життя: ти заявляєш суспільству про свого обранця, і потрібно, щоб суспільство сприйняло твій вибір, незалежно від того, добре тобі чи погано з цією людиною. Тому в цивільному шлюбі важливо, щоб двом було добре, а в зареєстрованому шлюбі головне, щоб суспільство вас сприймало. Цивільний шлюб можна порівняти з тапочками: в них зручно ходити по кімнаті, але в офіс або в театр бажано, все ж-таки, вдягнути туфлі, навіть якщо вони і не такі зручні, як тапочки. І, зрозуміло, якщо у вихідних туфель спиляти підбори, вони все одно не стануть тапочками ».
Софія і Такис мовчки перезирнулися.
- Виявляється, можна жити разом багато років, і не знати, з ким живеш насправді, - сумно зауважила Софія.
Море задумливо грало під пальмою. Сонце піднімалося все вище, і Оленка пересіла, щоб не згоріти.
- Може, ще щось замовимо? - запитав Такіс. - Що б ти хотіла, Елені?
- Якесь морозиво ... кавове!
- Мені - воду, - сухо промовила Софія і знову закурила.
Дивлячись на сині хвилі, Оленка незмінно ловила себе на думці про Костаса: його блакитні очі, сильні м'язи, непросте дитинство, невдалий шлюб і сьогоднішній ранок - пожежу в Мати ... Звичайно, така людина не буде ховатися за спину друзів або батьків і першим поспішить на допомогу! Чи врятується він? Не хотілося б думати про різні наслідки ... Як же забути ті кілька хвилин, проведені разом у машині, хоча це всього-на-всього соті частки життя, якщо не тисячні? Як же забути ту сильну руку, оповиту чотками?
- Невже немає в Україні служби, яка б перевіряла, чи є у людини діти, чи ні? - здивовано запитав Такіс.
- Є така служба - вона займається захистом прав дітей, однак не уповноважена давати відомості іншим особам, крім суду і правоохоронних органів. І кожна така служба стежить за правами дітей тільки в одній області, а про інші місцевості нічого не знає. Тобто, наприклад, якщо жінка прописана в Києві, а дитину віддала мамі в село Житомирської області, то саме служба захисту прав дітей Житомирської області буде займатися цією дитиною, а в Києві його матуся може далі шукати собі наречених, і не тільки в Києві , - розповідала Оленка.
Софія тим часом допалювала чергову цигарку.
- Якщо Міхель і Тетяна не оформляють шлюб, то Тетяна повинна полетіти на Україну на чергові 90 днів, - розсудила Софія. Такіс глибоко зітхнув.
- Є підозра, що Тетяна вагітна, але ми не можемо бути впевнені! Але якщо вона повернеться на Україну, то тим більше не зможемо бути впевнені, що вона вагітна саме від Михеля! - Софія розвела руками.
- І чому у вас таке законодавство - 90 днів? Адже живуть же у нас чешки, польки скільки хочуть, і не зобов'язані повертатися до себе на батьківщину? - запитав Такіс.
- Польща і Чехія - це інші країни, - відповіла Оленка. Їй, як ніколи, сталися в нагоді знання, отримані в шлюбній  агенціі Ісаака Рудольфовича.
 - До речі, Тетяна зараз живе за ваш рахунок, якщо я правильно зрозуміла? - ризикнула уточнити Оленка з метою роз'яснення «життєвих реалій».
- Так, звичайно, - гордо відповів Такис.
- За «чистої науки» вона повинна весь дохід, отриманий тут, задекларувати в Україні, - впевнено продовжувала Оленка.
- Але вона не отримує доходу - вона ж не працює! - здивувалася Софія.
- Щоб отримувати дохід, не обов'язково працювати, - спокійно пояснювала Оленка. - Їй надано нічліг, їжу - заради цього люди працюють по 10-12 годин на добу. Хіба це не дохід?
Тут вже і Такіс потягнувся за цигаркою.
- Та хіба нам шкода? - запитали вони з Софією практично в один голос.
- Подарунки з-за кордону від нерезидентів теж треба декларувати в Україні, навіть невеликі за вартістю: пригощання , прикраси, сукні, наприклад, - відкривала їм очі Оленка. - Ви ж не члени однієї родини, вірно?
- Ми б хотіли стати сім'єю, але, - Такіс зам'явся. - Як же ми зможемо оформити шлюб, якщо раптом у Тетяни в Україні виявиться дитина?
- А ви не думали про шлюбний контракт? - наважилася запитати Оленка, коли вони вже виклали їй стільки інформації.
- Але ж ми поки що  не маємо наміру вступати до шлюбу, - замотала головою Софія. Вона щиро і однозначно сказала - «ми»!
- Я знаю, що в різних країнах оформляють і контракти на заручини також, не тільки на шлюб як такий, - продовжувала Оленка. - Це відчутно дисциплінує! Чоловік не має права викликати поліцію, якщо дівчина прийшла до нього в гості - завдяки контракту на заручини він не зможе оголосити свою наречену «злодійкою, що таємним шляхом проникла серед ночі з метою пограбування». Він також зобов'язаний прийти на призначене ним побачення і не має права сказати при всіх своїй нареченій: «Мадам, що Ви тут до мене чіпляєтеся - я вперше Вас бачу!» В іншому випадку, згідно умов контракту на заручини, він повинен заплатити дівчині штраф. І навіть якщо дівчина пробачить - від суми прощеної штрафу горе-наречений повинен сплатити до бюджету прибутковий податок - адже це по суті подарунок від чужої людини, що пробачила тобі борги! Причому іноді це чималий подарунок, і перш ніж жартувати, молодик сто разів подумає. Аналогічно і дівчині можна поставити умову -  якщо вона приховує суттєву інформацію (наявність дітей, кредитів, хвороб, попередніх шлюбів, судимостей) - то повинна сплатити штраф! І, зрозуміло, при цьому заручини можна вважати розірваними - з усіма наслідками, що випливають, податковими і не тільки. Крім того, ви тут - відомі і шановні люди. А чому б в контракті не прописати умови про збереження Тетяною таємниці особистого і професійного життя -що стосується фінансових витрат, знайомств, роботи ваших готелів, гольф-клубів? Адже Тетяна може отримати безліч цінної інформації стосовно вашого бізнесу і зв'язків, опанувати комерційною таємницею і використовувати її неправомірно, навіть якщо в особистому плані нема чого приховувати! А якщо майбутня невістка зараз відмовиться від підписання контракту, робіть висновки своєчасно, - Оленка згадала не тільки Ельвіру Феліксівну зі шлюбного агентства, яка за вкрадені гроші раптово вийшла заміж, але й свою шкільну подругу Клео, яка жила в цивільному шлюбі з «хорошим хлопцем», який раптово зник разом з відеокамерою Клео, де зберігалися унікальні фото - Оленка і Клео, а поруч - «Скорпионз» у повному складі! Хіба ж за гроші відновиш фотки з незабутнього концерту улюбленої групи? У ВУЗі, де начебто навчався хлопець Клео, про нього і знати не знають, а міліція не приймала заяву про крадіжку- адже зламу в квартирі Клео не виявлено! Начебто Клео сама віддала відеокамеру - добре, що ніяких інших коштовностей в їх з мамою квартирі не було. Ох, є про що подумати, якщо є, що втрачати!
Оленка із задоволенням ковтнула «Еллініко», покінчивши з кавовим морозивом, смачним і ароматним, як у Відні - в кафе "Osteria Allora».
- Точно! Я знаю! - Софію пройняла грандіозна думка. - У нас це називається «договір про співжиття», ми його оформимо на рік, а далі - подивимося! Принаймні, цей рік Тетяна буде у нас, і можна до неї придивитися, - на радощах вона покликала офіціанта і замовила апельсиновий фреш.
- Тільки оформляйте договір в адвоката, який володіє українською мовою, тому що Тетяна в будь-який момент може сказати, що крім рідної мови жодною іншою не володіє, - спокійно зауважила Оленка.
- Але її рідна мова - російська! - витріщив очі Такіс.
- Вона народилася в Україні, отже, зобов'язана знати українську мову, а от знання інших мов для неї не обов'язкове. Вона взагалі має вищу освіту? - дозволила собі запитати Оленка.
- Ой, ми не знаємо точно - хіба що вона раніше в сусідній кав"ярні допомагала, коли з Міхелем познайомилася, - розгубилася Софія.
- А Ви кажете - немає доходу в Греції, - посміхнулася Оленка. - У нас тільки планують, що знання англійської буде обов'язковим для всіх абітурієнтів ВНЗ. Але якщо вона ВНЗ раніше закінчила, або не закінчила взагалі, то навіть англійську не знає, а вже грецьку - та де там! Може згодом стверджувати, що ані слова не розуміла у шлюбному контракті, який підписувала, якщо їй це буде вигідно з певних причин, - Оленка останнім ковтком чесно розквиталася з "еллініко».
- У нас такі штучки не пройдуть! Якщо підписав - значить, знав, що підписував, чи то продаж нерухомості чи то шлюбний контракт, - категорично замотала головою Софія.
- Гаразд, - махнув рукою Такіс. - Еленіца, ти нам надала багато корисної інформації, ми вже знаємо, як діяти далі! Шкода, що ти приїхала зовсім ненадовго - ми б хотіли, щоб ти і відпочила, і повеселилася, і позагорала ... У липні багато греків навіть не виходять з моря годинами - воно таке тепле, як оливкова олія!
- Дякую, але на мене чекає робота, - ввічливо відмовилася Оленка.
- Дрібниці, сьогодні ввечері у нас в готелі будуть «бузуки», і ми з радістю запросимо тебе! А поки що  - поїхали з нами, тобі вже повинні приготувати номер, як ти і просила - повище, тихіше і з шикарним виглядом з балкона, - браво повідомила Софія, поки Такіс оплачував чек.



                                                2%

Дорога до Халкіди, столиці острова, здалася Оленці занадто довгою і порівняно з розмовою в Еретрії навіть не цікавою. Все миготіло у підсвідомості – шлюбні контракти, кішки, кава, дитячі фото Михеля і ... Костас поруч з ним! Серце знову тьохнуло - як там Костас? Шкода, що в Оленки - кнопковий мобільник. Смартфон вона не носила принципово - навіщо? Щоб гроші зняли? Або стежили за нею? Але сьогодні Оленка вперше у житті пошкодувала через свою архаїчність - якби у неї був смартфон, вона б давно подивилася запити  у друзі на Фейсбуці, адже Костас обіцяв їй відгукнутися, а вона - написати, як доїхала ...
- Ось і наш готель, - поважно вказала рукою Софія у бік великої модерної будівлі.
        Мармуровий хол відчутно рятував у літню спеку. Дівчина на рецепції привіталась із ними, як тільки подолали пальмову алею.
- Це - наша гостя, Елені Драгоманова з України. Вона в нас поживе декілька днів. Еленіца, тобі обід в номер або на терасу? - запитав Такіс.
- Ні-ні, дякую, - Оленка навіть не очікувала такого сервісу.
- Давай, а то зовсім зійдеш нанівець, - Такіс був наполегливим.
- Тоді мені - грецький салат і фреш на терасу! А взагалі-то я б поспала до вечора, - несміливо буркнула Оленка, заповнивши анкету мешканця.
- Еленіца, що це? - Такіс тицьнув у заповнену анкету гостя. Оленка не відразу зрозуміла, чого бракує.
- Рік народження - 1974? – Такіс здивовано витріщив очі.
Саме в цей момент Оленка згадала, що багато років тому, коли їй видавали перший закордонний паспорт, в міліції закінчувався картридж, і четвірка вийшла затертою, зовсім як дев'ятка. Навіть досвідчене око професіонала не одразу визначить, що за цифра тут мається на увазі. А після подорожей до Греції Оленці на вигляд давали лише 30 років, не більше! Тому сприяла грецька оливкова косметика і ... непередаваний комфорт, якого Елені ніколи не відчувала у себе на батьківщині, і не тільки через Чорнобиль.
-Так, я народилася в 1974 році, - спокійно відповіла Оленка.
- Філіп казав - в 1979, - розгублено вимовив Такіс. Софія знову полізла за щигарками.
«Чи не збиралися мене посватати? А зараз тема відпала: я - прострочений товар! Ох, вже цей кругообіг інформації в природі - Філіп передав навіть дані мого старого закордонного паспорта », - стало трохи смішно, і щоб перевести розмову, Оленка повідомила Такісу, користуючись відсутністю рецепціоністки:
- Це в старому паспорті картридж розмазався - тепер уже повний порядок, можете бути впевнені! До речі, якщо у Тетяни з собою український паспорт, є сенс прямо там і подивитися графу щодо її дітей? Це значно надійніше і дешевше, ніж бігати по різних службах.
- Ми бачили тільки один її паспорт – міжнародну пластикову картку, там ні про яких дітей не написано, - сказали Такіс і Софія в один голос.
- А треба попросити паперовий український - там все враховано, на одній з останніх сторінок, - порадила Оленка.
Такіс мовчав. Софія набрала повітря у груди і, нарешті, промовила:
- Тетяні не обов'язково знати про наші сумніви, і тебе попросимо - не говори їй поки що про контракт на співмешкання, добре? - змовницьки попросила вона.
- Мені відомо, що таке професійна таємниця, - посміхнулася Оленка.
- Дуже добре, дитинко! - прибадьорилась Софія. - Спасибі тобі! Тепер відпочинь після довгої подорожі. А увечері чим думаєш зайнятися?
     У греків життя розпочинається тільки ввечері. І не дивно - багато хто із них працює буквально з ранку до пізнього вечора, до 21-22 годин як мінімум, і тільки ніч (як вони кажуть - «вечір») залишається на особисте життя. Саме вночі провадять бузуки - грецькі вечори з різними частуваннями, пригощаннями, живою музикою і танцями! Оленці доводилося відвідувати ці вечори, де сільські артисти співають краще за київських випускників консерваторії, тому що в Греції - висока конкуренція серед співаків, музикантів, а поети віршують вже більше 4000 років. І немає такого, щоб один співак диктував іншому умови! Хто подобається, до того на концерти і приходять, тобто - на бузуки!
- Увечері? - перепитала Оленка.
- Так, - підтвердила Софія. - Ми б хотіли запросити тебе на вечерю з «бузуки», якщо ти не проти. Міхель і Тетяна теж повинні бути, - вона перейшла на напівшепіт. - Ну а зараз - тебе на терасі чекає обід!
Аромат туї і троянд - апогей сієсти, легко і приємно дрімають туристи ... Після відпочинку в Греції не одразу звикаєш не спати опівдні!
      Однак небо знову сіріло без натяку на дощ. Бджілки не кружляли. Оленка розбавила апельсиновий фреш водою і жадібно ковтнула. Апельсини в Греції падають мало не на голову - як у Києві каштани. А головне - абсолютно натуральні, непропшикані хімікатами, бери - не хочу, помаранчевий сік -  найароматніший і насичений!
     Спекотно. Куля стискає груди, скільки б соку не випила. Може, запитати на рецепції доступ до комп'ютера? Але Оленка кілька разів змінювала пароль на Фейсбуці, і тепер заходить в свій екаунт тільки зі старенького домашнього комп'ютера. Як же вона зможе зламати пароль і ввійти в еккаунт з готельного компа? Правду кажучи, боялася собі зізнатися, що Костас вже ніколи не відгукнеться ... НІ КО ЛИ! Вона бачила його перший і останній раз у житті - справжнього, мужнього, трохи довірливого чоловіка, готового віддати життя заради порятунку зовсім невідомих йому людей, при цьому - дуже красивого.
     Красиві чоловіки, на жаль, перевелися. Та й жінки теж - схоже, у краси вкрай мало шансів врятувати світ, як би їй цього не хотілося! Ще пару років тому український жіночий журнал надрукував фотографії відомих куртизанок, коханок імператорів та інших «фавориток» - які мимри, одна одної «привабливіша»! Через них володарі світу війни влаштовували? Бідний світ! Тільки на Жозефіну можна подивитися - віват, французька косметика! Сама Оленка в Україні ніколи не вважалася красунею - «мимра» за визначенням Ельвіри Феліксівни. До послуг сучасних потвор - 

ID:  916918
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Оповідний
ВИД ТВОРУ: Балада
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 15.06.2021 18:35:35
© дата внесення змiн: 15.06.2021 18:35:35
автор: Nikolska Mary

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (266)
В тому числі авторами сайту (1) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: