Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Поїздка ( проза) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Поїздка ( проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Поїздка ( проза)

Ніна Незламна :: Поїздка ( проза)
  Ясний сонячний день…  Блакитно – синє небо…. деінде  по ньому пливуть пухкі білі хмаринки. Траса, мов чорне полотно, залишалась позаду. Вздовж посадки, на невеликій швидкості по ґрунтовій дорозі їхав автомобіль. Блиск дерев приваблював погляд, торкавсь душі, придавав радості. По іншу сторону дороги хлібне поле, вже доволі налиті, ледь – ледь, ще зеленаві колоски. Від вітру, вони гойдались наче морські  хвилі.   
  Роман задивлявся вдалину… Яка  ж краса! Ото б зупинитись, насолодитись цією красою…та він поспішав.. Спогади гріли серце, хоча часом чомусь навіювали печаль. Добре, що на  сьогодні  і на два дні поспіль, дощів не передбачалось. Чийсь   потаємний голос звав туди, де зріс. Де дід і бабця,  і рибалка.  І річка  з тихою течією, що переливається перламутром. Й вражаючі півметрові соми та швидкі, спритні карасики, карпи, плотва. Де вздовж річки  очерет, як охоронець з пахучим зіллям, а між ним на одній нозі  дрімаючий чорногуз. А  попід  самий берег,  веселі балухаті жаби каламутять воду. До чого ж сміливі  й непосидючи. Інколи,  випускаючи бульки з води, дивним звуком порушують тишу. Та лише хтось з`явиться на березі, за мить, в воді  наче їх і не було. А пізні вечори пахучі свіжістю, нектаром квітів, трав, то насолода, немов  дурман охоплював,сповивав душу й тіло. Приваблювало дивне явище  земної краси, коли ясноокий місяць купається в річці. Чи й втримаєш бажання, вже  там, з ним наче за компанію, плескався, насолоджувався ніжними дотиками води.
 Ну ось нарешті…. побачив старі, покинуті хати, садки з напівсухими деревами. Хоча пройшли роки та все ж неподалік від річки, ще є  лелече гніздо на  стовпі. Як в ті часи…. ось, хто не зраджує рідного краю.Та де ж поділась та широка річка? Геть перехопив подих від напруги,чи  й вже висохла? Аж серце йокнуло… зміліла, звузилась, стрічкою сховалась  серед високої трави. 
   Ледь видніється, в густому спориші дорога. По обіч вклоняються красуні – рожі.  Стежка, де та стежка до цвинтаря? Чи може заросла? Розгледівши, ні –ні, при вході все ж викошена трава та вже й помітно суха.  Що то літо, зранку  сонце з вітерцем попрацювало, а можливо  тут дощик меншим  був. Відстань  сто кілометрів, здається й недалеко. 
   Чомусь несміливо, з хвилюванням, відкрив двері автомобіля і зробив перший крок на рідну, батьківську землю. Стара… сіро - попельнаста з коричневими прожилками,  напізгнила огорожа потопала в  травах й в високих ромашках і синіх сокирках.
   Окинувши поглядом навколо, скотилася сльоза…. Згадав, як колись, неподалік,  крав в полі кукурудзу, ще зовсім молоденьку. Було зубами здавиш молоді зерна,  а там молоко…  таке  дивне на смак. Бабуся сварилася, нащо так зарано наламав качанів та бажання перевершило всі сумніви, хотілося посмакувати якнайшвидше. А дідусь хитро водив веселими очима й підморгнувши шепотів,
-Хай покричить… нічого, таку вже можна зварити, збити охоту. 
Добрячий був, але ввечері повчав, що красти не годиться. Розповідав,що колись і він мав такий гріх та тож все голодні, сім`ї великі. Було й   таке, що за качан кукурудзи  запроторювали за грати. А об`їждчики навіть стріляли по людях. А зараз… де ті хазяї? Хто, що хоче й тягне собі, все мало й мало, хоча  й живуть не в такій бідності, як раніше.
  Лише де –не –де видно вцілілі хрести, а то все більше травою заросші  горбики. Якби не цвинтар, то й не подумав, що то могилки. Ледве знайшов  два  хрести з портретами бабці й діда. Невстояти перед тими добрими поглядами з фото. Низько – низько схиливши голову, припав на одне коліно до землі. Привітався, за якусь мить скам`яніле обличчя. Тиснуло у грудях… погляд в нікуди, вголос прочитав молитву і кілька раз  перехрестився.
   Думки – птахи здіймалися в дитинство…  стікали сльози по щоках. А руки, свою справу робили, поспіхом зривали бур`яни. Здалось вже й посвітліло  навкруги, то наче з неба  бабця посміхалась.Ті ніжні, теплі руки, що пахли хлібом, немов торкнулися його. А поряд  сивенький  дідусь, в руці тримає ложку  з медом. Та чомусь гірко на душі, стискало в горлі, все ж тихо  пролунали слова,
-  Простіть…простіть, що рідко приїжджаю….Рідненькі…  я вас  пам`ятаю…
Думки роїлись…. спогади, як кіно з екрану. Та  наче,  хто на рану насипав сіль. Чому так сплинув час?  Здається і не жив…
  До заходу хилилось сонце… підказувало -  час повертатись. На сході темні хмари збивались в справжні гори… чи грозі бути? Тож не мало бути опадів. Подумки з вітром розмовляв, ну от вже бачиш, я таки дістався села. А то скілька років тільки й думки, що треба з`їздити, провідати старих.  
  Іти по стежці, якої майже не видно, важко та все ж  дістався до свого авто. Це вже  три роки, як залишився сам, давно нема батьків й пішла дружина в інший світ. А діти…  діти, що? В Європі, в  наймах, вже  й мають дозвіл на постійне проживання. А чи хто  й думав, що таке з Україною може статися? Що виїжджатимуть діти, покидатимуть рідну землю, батьків, родину. А чи й знайдуть вони ту стежку, де буду спочивати я. Шкода, що рідня похована не на одному цвинтарі… розкидала доля. 
  Чомусь не заводилась автівка. Вкотре мотор гарчав, як тигр та все марно. З пакету дістав  пляшку води, умився, долонею хлюпнув собі за шию. Так- так, чого рознервувався, втішав себе, ще підніметься тиск.  Провозився з нею майже дві години…. Нарешті  доїхав до села… накрапав дощ і вдалині , раз - по - раз блискала блискавиця. Та грім доходив до вух не зразу, тому   й гріла душу світла надія - все буде добре. Ще декілька хат і  він виїде на трасу. А блискавиця розгулялась… ой,що ж ти,  вгамуйся громова сестрице! Чом не даєш безпечно виїхати мені? Чого доброго поцілиш в автівку, тож поруч ні дерева, ні кущів. Гей, куди ж тікати? Поспіхом покинув  авто, з парасолею у руці,   прямував до хат. Вже майже зовсім темно,  в хатах  не видно світла. Не може бути, щоб нікого не залишилося в селі. Поміж  дерев, в одній із хат,  в вікні побачив випромінювання, мигтіння світла. Полегшено перевів подих, напевно телевізор працює. Пройшло  хвилини дві – три,  стукав у вікно. Раптово, де й взялося, під ногами, заскавуліло маленьке цуценя  й тут же сховалося в  свою комірку. Дзвінкий  жіночий голос топився в гуркоті грому,
- Хто там?
- Це я,- за мить  стояв перед нею.
Обоє  придивлялися,  не могли повірити очам. Наталя злегка посміхнулась і  запросила в хату,
- Заходь… Якщо не помиляюсь,ти Романе?
Й  веселим голосом до чоловіка,
- Чуєш, Григорію, однокласник мій прийшов…Це ж треба в таку пору…. Добре,що не змок.
  Сільська хатина пахла м’ятою і чебрецем. І, як в старі часи, самовар на столі і кілька бубликів в закусочній тарілці.
  За мить на електричній пічці, на пательні смажилось, шкварчало  пахуче сало з цибулею. Напевнно свіжина, бо в роті, аж накопичувалась слина, вже так хотілося посмакувати. Господар чемно запрошував до столу й ледь примружував до дружини очі. На обличчі усмішка,
 -Ти подивися, як моя дружина засяяла, напевно згадала молоді роки.
 Жінка зашарілась, поправиле сиве волосся. Ай справді, в душі  на якусь мить відчула себе зовсім молодою. Розчервонілась,чи то від пательні, на якій вже смажились яйця, чи від несподіваної зустрічі.
  Та ніч, наче солов`їна, скрізь блискало і гуркотіло. Вже й ніхто на погоду не звертав уваги. Щасливий, бо немов потрапив на стежку дитинства. Веселі,  теплі спогади зігріли серце й душу. Час від часу по кімнаті лунав сміх, ніби зустрілися в  білий день. Лягти поспати і думки не було. Після чарчини домашнього вина та смачної закуски, приємний запах чаю спонукав до довгої розмови.
  Ледь - ледь сіріло… Вщухла громовиця…  За вікном вишневий світанок…  Роман вкотре підійшов до вікна,
-Таку красу й не пам`ятаю коли вже бачив… Ви тут на батьківщині, вам добре. Та я не заздрю, бо напевно  теж проблем багато.
Шмат сала й  запеченого м`яса Наталя клала в пакет, задумуючись підтримала розмову,
- А це тобі від нас гостинець. Знаєш, кажуть,  добре там, де нас немає. Тож доживатимемо тут, хоч по селі сім хат залишилось, де хтось зимує. Є й замість дач тримають, шкода, все більше просто покидають. Ніхто з молоді не хоче важко працювати. Все шукають легшого хліба та чи воно того варте. Хто знає, хто вигадає, хто прогадає…
  Вологе повітря пестило  обличчя. На якусь мить відчув себе щасливим птахом, що побував на волі, злітав в дитинство. Окидав поглядом рідне село і тішився його красі.
  Ширі усмішки, теплі  погляди,  найкращі побажання  при  прощанні. Роман відчував чітке серцебиття.  На світі все ж є миті щастя такі непередбачувані, як ці.  Біля автівки дякував…  стискання рук, обійми. Наталя намагалася сховати сльозу, що раптово, повільно котилася  по щоці,
 -Ти приїжджай Романе! Ми  в своїй оселі завжди радо зустрічаємо гостей. Не забувай дорогу до дитинства.
Після цих слів, примружив очі з налитими сльозами. На якусь мить заколотилось серце, мов  виривалося з грудей. Не поспішаючи присів за кермо, зробивши глибокий вдих, намагався вгамувати хвилювання, що вирувало з душі наче  вулкан.
Наталя побачила в очах  сльози, смуток,  закрила двері автівки. І, як в молоді роки, дзвінким голосом сказала, 
-Щасливої дороги, Романе!  Не забувай рідне село і нас!
 У відповідь усмішка на обличчі, підморгнув правим оком й махнув рукою,
-Бувайте здорові!
  Автівка зрушила з місця… колеса злегка ковзали по мокрій траві. Лише декілька хвилин,  виїхав на трасу. З піднесеним настроєм,  час від часу позирав у  вікно, любувався рідними просторами. В душі розлилося тепло, відчуття вдячності долі.  Вдалась поїздка… Знову і знову мимо волі зринали спогади  про бабусю й  дідуся, про дитинство й друзів. …
                                                                                              10.07.2020р


                                      

ID:  888797
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 15.09.2020 13:44:49
© дата внесення змiн: 02.03.2021 15:48:54
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 26 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Тетяна Горобець (MERSEDES), Lana P., ТАИСИЯ, Ніна-Марія, палома, Ольга Калина, Веселенька Дачниця, Світлая (Світлана Пирогова), Валентина Ярошенко, Катерина Собова, Наталі Косенко - Пурик, Олег Крушельницький, Білоозерянська Чайка, Волиняка
Прочитаний усіма відвідувачами (668)
В тому числі авторами сайту (36) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Міла Перлина, 17.04.2021 - 15:11
12 12 Ніно, залюбки прочитала 39 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую! give_rose 22 22 21
 
clapping Браво, Ніночко! ros ros ros
Не прочитала, а проковтнула, це як у спрагу вода із криниці. Дякую за цілющу насолоду tender
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую за теплий коментар!Гарного вечора Вам і натхнення! give_rose 22 22 21
 
Веселенька Дачниця відповів на коментар Веселенька Дачниця, 01.10.2020 - 18:45
meeting НАВЗАЄМ! 021
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose 21 22 22
 
Оксана Квитка, 21.09.2020 - 19:40
Таке просте, але таке тепле оповідання. Мимоволі побажала, щоб герой знайшов гарну жіночку, та переїхав у село.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Навряд,хто повернеться в село,всі тікають та за покликом душі і серця приїжджають когось провідати,чи то на могили. З СВЯТОМ ВАС! МИРУ,ЩАСТЯ! Удачі і натхнення Вам! give_rose 21 21 22 22
 
палома, 21.09.2020 - 18:07
Гарно! Зворушливо! 16 17 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Любов Іванова, 20.09.2020 - 15:22
Ось така вона - дорога у дитинство!!! Хвилююча розповідь... 16 16 icon_flower icon_flower icon_flower 021 021 cup cup
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую п. Любочко! give_rose 22 22 21
 
hi hi hi Ці речі тільки з роками починаєш цінувати! Мои года моё богатство!!! Чудовий твір 12 12 12 23 23 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас!Щиросердечно дякую!Так пане Олеже.саме так,вірно підмітили про роки. Гарного дня Вам і натхнення! give_rose 22 21 22
 
П.Ніно,Ви більше написали прози,як я віршів в 2020.Звідки скільки часу,а матеріал,муза.Невже так сильно пре.А тут ще і така класна поїздка получилася.Я просто зачитався.Як так можна,скажіть ,будьласка.Я знаю,що ВИ талант України,але то треба не спати,щоб так багато писати.Спасибі,ВАМ. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Ну,щоб пре ,ніби й ні,а думок багато,спогадів про життя інших...Час летить,хочеться все написати,що тримаю в душі. Удачі Вам! give_rose 22 22 21
 
Микола Холодов, 19.09.2020 - 10:08
12 12 12 17 17 17 Дякую! give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Нас твори часом так розчулюють,як сумна,душевно - плакуча музика скрипки,чи Бетховена.Я Вас розумію....
Всього найкращого Вам! give_rose 22 22 21
 
Маг Грінчук, 19.09.2020 - 08:37
Життєво і гарно. 12 16 22 22 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! give_rose 22 22 21
 
C.GREY, 18.09.2020 - 23:44
16 12
Виходить зустріч однокласників відбувається і в покинутих селах... Цікава історія! friends give_rose 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна ВАм! give_rose 22 22 21
 
ВАЛЕНТИНАV, 18.09.2020 - 20:56
Дякую Ніно за задоволення від прочитаного. Знову переконуюсь, яка красива мова українська.

Натхнення та гарного настрою.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рада вашому візиту! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Катерина Собова, 18.09.2020 - 19:11
12 12 12 Ніночко, як завжди, я в захваті від Вашої прози: все так реально, зворушливо! Я трохи відволіклась на городньо-садові роботи, тепер уже постараюся надолужити упущене, перечитаю всі Ваші твори, якими я так захоплююсь!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Ну,дякувати Богу,що у Вас все добре. До городу треба часу й сили,що там казати...Ми за Вами засумували.Тож чекаємо гумору,що Вам там сороки- білобоки нашепотіли,вони ж в вирій не полетіли. biggrin Пишіть! Творіть! Удачі і натхнення Вам! give_rose 22 21 22
 
12 Мені до вподоби! 16 give_rose give_rose give_rose Тільки попала на Вашу чудову прозу, бо досі хворію. hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую,дорогенька! Вже досить хворіти.Я весь час пишу шануйтеся,бо здоров*я не купиш. Тож видужуйте! Бо вже сумно без Вас.Удачі! give_rose 22 22 21
 
Ніна-Марія, 17.09.2020 - 19:00
Дякую за чудову розповідь, Ніночко! Це дуже хвилююча тема... Хочеться вірити в краще... 12 12 16 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую, Ніночко! Щастя Вам! Удачі і натхнення! give_rose 22 22 21
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: