Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Мирослав Вересюк: Диктатура - міраж чи реальність? - ВІРШ

logo
Мирослав Вересюк: Диктатура - міраж чи реальність? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Диктатура - міраж чи реальність?

                                          Диктатура – міраж чи реальність?
   
                     В мене не було наміру оприлюднювати цю історію, адже вона здавалася спочатку моєю приватною справою. Та наступні події почали вимальовувати певну тенденцію, що і спонукало поділитися з вами своїми спостереженнями.
                   А все почалося з того, що дев’ятнадцятого березня, з огляду на події, якось склалися у невелику віршовану форму слова, які я проілюстрував заставкою з інтернету, – 
                                         А в Україні пандемія вже давно – 
                                         «Коронавірус мізків» її звати! 
                                          Розпочалась з кварталу і кіно,
                                          Крім хліба, дурням, треба ще поржати.
                                          Тепер сміятись будемо до сліз, 
                                          В країні вже у всьому «обісрація»!
                                          Здолати вірус, цей зелений слиз, 
                                          Поможе лиш кривава вакцинація.
                       Розмістивши цього вірша на своїй сторінці в Фейсбуці я пішов в садок займатися обрізкою плодових дерев. Карантин карантином, але догляд за садом ніхто не відміняв. Так от, забрався я з ножівкою та секатором на черешню, всівся мов шпак, десь так на висоті чотирьох метрів, аж тут задзвеніла мобілка.  Дивлюся по коду –  дзвінок з Києва, думаю, – Хто ж це мене на черешні знайшов?
                      – Мирослав Петрович?
                      – Саме він! – Відповідаю я.
                      – Вас турбує кіберполіція! Ви щойно розмістили на Фейсбуці допис, він вже набрав тридцять поширень.
                       – Ну і чудово, – Кажу я. 
                       – Ваш допис не на часі! Він може сприяти поширенню панічних настроїв, то ж ви видаліть його.
                       Ось така вийшла в мене розмова, досить ввічлива, але з певними вимогами. Завершивши обрізку черешні я рішив глянути,, що там робиться на моїй сторінці і як цей допис може сприяти панічним настроям. Так, є кілька десятків поширень цього вірша тих, хто розуміє загрозу державі від «коронавірусу мізків».  Але з огляду на дзвінок, щоб не бути звинуваченим у заклику до насильства і не бути заблокованим, замінив слова «обісрація» на літературне  обсервація, хоч так було виразніше, а «криваву» на болючу, та сам вірш видаляти не став.
                             Та на цьому моя історія з кіберполіцією не завершилася. Зранку, двадцять п’ятого березня у вікно побачив, що біля хвіртки тупцюють два поліцаї. Думаю, що я правильно вживаю це слово – у формі іменника, по аналогії – вчитель, лікар і т.п. Та 
все ж чомусь слово поліція сприймаю, а ось поліцай – викликає якесь психологічне напруження. І це бачу не в мене одного, адже всі вживають форму прикметника – поліцейський. Поправте, якщо я не правий.   
                             Так ось ці два поліцаї приїхали за особистою командою якогось генерала скласти на мене адмінпротокол. Я подумав, що за вірш! А ні! Склад вчиненого мною адміністративного порушення , –  «11.03.2020 року гр. Вересюк М. П. у соціальній мережі «Facebook» поширив неправдиві чутки щодо»Коронавірусу», що можуть викликати паніку». 
                              Зрозуміло, що за вірш скласти такий протокол було недоречно, адже там панікою і не пахне.  А ось «помститися» за вірш, так! Тож послалися на допис, в якому я виклав свої думки, щодо природи виникнення цього вірусу, він і зараз розміщений на сторінці «Коронавірус біологічна зброя?»  Не буду багато говорити про абсурдність цього звинувачення, адже згідно ст..34 Конституції України «Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір». І це якраз моя думка і викладена моїми словами… Складаючи протокол поліцаї знехтувала конституцією та посягнула на свободу думки і слова, бо ж треба виконувати команду якогось генерала. Я пізніше пожалкував, що не уточнив прізвище цього поліцая в генеральському званні.
                                Та я хочу звернути увагу на інше. Так ось приїхали поліцаї до мене не по місцю реєстрації, а в село де я самоізолювався по ІР-адресу  комп’ютера. Тобто поліція має можливість встановити місцеперебування кожного власника телефону чи комп’ютера.
Але чомусь інтернетшахраїв та крадіїв смартфонів ніхто не ловить, а ось спробувати обмежити права громадян – запросто. Я з цим стикнувся вперше, хоч пишу гостру громадянську поезію давно. Та навіть за часів Януковича ніхто не пробував обмежити публікацію моїх віршів. Хоч читаючи на Майдані мою збірку «Сполох» люди з подивом сприймали, що я наважився таке писати та ще й видати і адекватно оцінюючи ситуацію перепитували, чи не боюся, що мене можуть вбити?
                                 Не було обмежень в публікації і виданні громадянської поезії і за часів президентства П. Порошенка, якою мені потім дорікали в період президентських виборів, що я продався і став «порохоботом».  Але критика влади і поливання брудом та оббріхування, це зовсім інші речі. Тому кажу, що я підтримаю Зеленського коли побачу, що він діє як Президент України і захищає її інтереси. Та, на жаль,  підтримувати його сьогодні немає за що! Повний провал у всьому. 
                                 На мою думку сьогодні влада використовує ситуацію з коронавірусом щоб позбавити суспільство громадянських прав і свобод та приховати свою неадекватність і дії, які суперечать інтересам України. На другий план влади відійшла війна з Московією і щоденні втрати нашої армії. Таке враження, що цей кронавірус є тією соломинкою, схопившись за яку влада намагається приховати та виправдати провальну економічну політику, спад виробництва, невиконання бюджету, неадекватну зовнішню політику і навіть свої злочини. Так, наприклад, за реалізацію за кордон  масок і інших засобів захисту населення не покарали нікого. А це рівноцінно тому, як позбавити солдат касок та бронежилетів. Чому тепер цей канал Г+Г і його «зливний бачок» Наталя Мусійчук не репетують, що це мародерство на смертях?
                          Чому не відповість ніхто за те, що населення двогривневі маски тепер купляє по 20-30 гривень і навіть за таку ціну вони відсутні в аптеках? То чи не є злочином сьогоднішньої влади введення захмарних штрафів в розмірі 17 тис. гривень за появу на вулиці без маски, коли своїми діями саме вона позбавила людей цих масок.   
                               Саме злочинна бездіяльність  влади сприяла поширення короновірусу в країні та неналежної підготовки медичних закладів до пандемії. Ми пам’ятаємо з якою помпою і як на цьому піарилися всі, від президента до міністрів, проводилася обсервація наших громадян в Нових Санжарах. І що? А потім без всякого контролю з-за кордону повернулися десятки, сотні тисяч українців, які без всякої обсервації роз’їхалися по всій країні.
                                Короновірус убезпечив сьогодні владу від протестних акцій і від відповідальності за свої злочини. А як інакше можна розцінити, що ніхто не відповів за порушення законодавства зафіксовані в так званих записах Труби. Це ще не забулося, а на черзі вже записи Єрмака! І президент береться захищати Єрмака лише на тій підставі, що  це його друг! А проти депутата, який це оприлюднив, відкривається кримінальна справа за розкриття державної таємниці!? Повний абсурд! Та Єрмака треба було звільнити лише за спробу легалізацію і введення в правове поле так званих ЛНР, ДНР і спробу зробити з Московії спостерігача, а не учасника війни. Тож вже за ці записи Зеленський, який став президентом на лозунгах боротьби з корупцією, кумівством, офшорами – мав би вже вдруге звільнити Єрмака! 
                                 Та навіть більше! Після тих недолугих пояснень, які прозвучали з офісу президентства з трьохмісячною затримкою про те що його поїздку до Оману оплатила його дружина, а повернення влада Оману, вже після першого  року президентства, він мав би зрозуміти, що своїми діями, навіть діючи несвідомо, він шкодить Україні! І чим довше він буде на цьому посту, тим більшої шкоди завдасть, навіть і не маючи таких намірів. Блазень, ставши президентом, залишився блазнем.
                                   Але вчинити так йому не дасть його оточення. Оточення, яке сценарій фільму і кварталу екстраполює на всю Україну. Свої провали вони намагаються компенсувати посиленням влади, обмеженням прав і свобод громадян тільки заради утримання самої влади. І прояви таких дій, як і виконавці, уже намітилися. Адже неможливо не помітити, як розширилися повноваження головного поліцая – міністра МВС Авакова. Він сьогодні перебирає на себе і питання обсервації і  дозволу на польоти літаків за кордон і  посилення боротьби з короновірусом. А ось з цінами в Авакова боротися бажання нема. Хто ж бореться з своїми баригами і мародерами?
                                                                    Ще пару тижнів і в багатьох людей закінчаться засоби до існування. Вже навіть в заможній Італії значно зросла кількість крадіжок в супермаркетах, через безгрошів’я. Як буде вирішувати цю проблему влада у нас, чи є у неї хоч якесь бачення розвитку ситуації і попередження цього? Виявилось, що є ! І дуже цинічне! Влада дозволила працювати кредитним спілкам і ломбардам, передбачаючи, що зубожіле населення буде вимушене за безцінь позбуватись житла, яке  зазвичай є заставою для отримання кредиту і збувати найцінніші речі, якими є ювелірні прикраси. Хто їх після завершення карантину або в разі  смерті зможе повернути та відбитися від колекторів і де для цього візьме кошти? Ніхто!!! Це одразу нагадує кроки радянської влади під час голодомору, коли щоб вижити, люди за безцінь віднесли в магазини системи «Торгсин» дев’ять тон ювелірних прикрас, вага яких лишень кілька грам. А тепер треба поцікавитись, хто є власником системи кредитних спілок та ломбардів і в чиїх інтересах прийнято таке рішення? Президент сміявся з В. Ющенка за відновлення пам’яті про жахіття та мільйонні жертви українців від голоду та називав його «сеньйор Голодомор». Яке прізвисько отримає від народу тепер він? Думаю, що на «короноірод» вже заслужив.
                                В тій же Італії влада вирішила випустити з тюрем достроково значну кількість засуджених, щоб убезпечити їх від зараження. А в нас навіть безпідставно звинувачені волонтери і добровольці у вбивстві Павла Шеремета вже майже пів року перебувають під вартою і їх не збираються звільняти від арешту. А за їх арешт пряму відповідальність несе саме Аваков, який разом з Зеленським піарилися на пресконференції з цього приводу. 
                                    Я вже не хочу писати про підготовку медичних закладів до прийому хворих на коронавірус. Та в нас хворих в  рази більше, чим подається офіційно, адже тестують лише тих у кого вже є прояви захворювання, а не всіх. До яких дій вдасться влада, коли від цієї хвороби стануть вмирати сотнями, тисячами, що збільшить соціальну напругу в суспільстві. І чи не вдасться тоді вона до запровадження надзвичайного стану, як останнього способу утримати владу? Тривожні тенденції для такого сценарію, на жаль, проявляються як у словах, так і в діях влади.
                                 Для тих, хто турбується поширенням панічних настроїв, хочу підкреслити, що це мої думки викладені словами і що свободу думки та слова  дає мені ст. 34 Конституції України.

                  07. 04. 2020 р.                                             м. Вінниця




ID:  871102
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 07.04.2020 15:13:58
© дата внесення змiн: 08.04.2020 21:25:03
автор: Мирослав Вересюк

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Lana P.
Прочитаний усіма відвідувачами (374)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Lana P., 09.04.2020 - 20:32
frown вразили реаліями! А чим закінчилася ця історія - обійшлося без штрафу?
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар Lana P., 09.04.2020 - 20:44
hi дАТА СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ ЩЕ НЕ ПРИЗНАЧЕНА. бОРІМОСЯ, ПОБОРЕМО. friends
 
Lana P. відповів на коментар Мирослав Вересюк, 09.04.2020 - 20:48
Ви - поет-воїн! Переможете!
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар Lana P., 09.04.2020 - 21:31
hi friendsПатрони подавати ще можу! meeting
 
Ганна Верес, 07.04.2020 - 22:51
Повністю згодна з кожним словом! Дякую за статтю. Вона болюча, але актуальна і правдива. 12 12 12 give_rose
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар Ганна Верес, 08.04.2020 - 08:08
hi Довело життя до публіцистики! Такі реалії. Я змінив четвертий абзац знизу...
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: