Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Легенда про Нарциса - ВІРШ

logo
Тома: Легенда про Нарциса - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Легенда про Нарциса

Тома :: Легенда про Нарциса
Легенда про Нарциса
Жив вродливий юнак на ім'я Нарцис.
Він був сином річкового бога Кефісса. Німфа Ехо, полонений його красою, жорстоко страждала від нерозділеного кохання. В кінці - кінців, Ехо пішла в гори і там померла, залишивши свій голос.
Так вже вийшло, що серце юнака нікому не відповідало взаємністю.
В покарання Немесида напророкувала Нарциса випробувати одного разу всепоглинаюче почуття кохання без взаємності.
І незабаром пророцтво збулося: в спекотний день юнак схилився над струмком, щоб втамувати спрагу і, побачивши власне відображення в дзеркальній поверхні води, завмер
Нарцис був зачарований, закоханий до нестями.
Він не спав, не їв, тільки милувався собою, поки не помер. На місці, де душа покинула тіло, виріс прекрасний самотній квітка з похиленою головою.
24 цікавих фактів  про нарциси
 
Хто з нас не знає нарцисів, цих ніжних квіток із солодким ароматом? Тендітні і дуже красиві, вони дуже популярні у квіткарів, так як вони відмінно приживаються в середній смузі, та й якогось особливого догляду не потребують. Нарцисів існує безліч різних сортів, хоча найбільшою популярністю користуються звичайні білі квіти цього виду.
1. Нарциси добре відомі завдяки своєму сильному, солодкого і навіть запаморочливий аромат. Саме з цієї причини назва квітки має однаковий корінь зі словом «наркоз».
2. Нарциси стали невід'ємною частиною парфумерії ще за часів зародження цього мистецтва, однак зараз натуральні масла цих квітів майже повністю витіснили синтетичні аналоги.
3. У перекладі з загальноприйнятого квіткового мови нарциси означають егоїзм, безплідні надії і бажання.
4. Згідно з легендою, Нарцис був прекрасним юнаком, настільки пишається своєю красою, що він помер на березі струмка, не зумівши відірвати очей від заворожила його відображення. На місці смерті самозакоханого юнака зросли квіти, названі нарцисами.
5. У Закарпатській області України є заповідний масив «Долина нарцисів», що представляє собою величезну квітуче поле з різних видів нарцисів та інших рослин, в тому числі дуже рідкісних.
6. В Англії нарциси називають «весняними ліліями».
7. При гарному догляді нарциси здатні цвісти до півроку.
8. Жителі англійського Уельсу вірять, що людина, яка перша побачила навесні розпустилася нарцис, весь наступний рік буде жити безбідно.
9. На планеті існує до 13 тисяч гібридів нарцисів і всього 54 первинних виду.
10. Сік нарцисів згубний для інших рослин, тому перш, ніж їх в букет, флористи витримують квіти в воді протягом доби.
11. Через отруйного соку нарциси практично не їдять тварини.
12. Букети нарцисів прийнято дарувати на десяту річницю весілля.
13. У давньогрецьких міфах нарциси часто виступають в якості символу померлих. Греки вірили, що з цих квітів плетуть собі вінки Еринії - богині помсти.
14. Стародавні римляни ставилися до квітки інакше і дарували жовті нарциси тріумфаторам битв. Крім того, ці квіти приносили в жертву Плутону і Фуріям.
15. Зображеннями нарцисів були прикрашені стіни в давньоримського Помпея.
16. У Персії насичений аромат нарцисів асоціювався з запахом юності.
17. У Китаї нарциси є невід'ємною частиною святкування Нового року і вважаються гарантією майбутнього щастя.
18. Великий російський письменник Іван Тургенєв називав нарцис своїм улюбленим квіткою.
19. Першою європейською країною, куди був завезений нарцис, у другій половині XVI століття стала Англія - квітка стала подарунком для вельможного вельможі. Можливо, саме тому нарцис залишається улюбленою квіткою жителів королівства, потіснивши з п'єдесталу троянду.
20. У минулому в Швейцарії на початку травня відзначали свято нарциса, прикрашаючи всі вулиці і будівлі квітковими гірляндами.
21. У Пруссії наречена їхала з дому батьків з нарцисом, в новому будинку садила його в горщик і ретельно доглядала за квіткою, так як вважалося, що від збереження нарциса залежить благополуччя молодої сім'ї.
22. У Росії нарциси, як і багато інших квітів, завіз імператор Петро I, що поклав початок створенню аптекарських садів (в нашому розумінні - ботанічних). Однак навіть в першій половині минулого століття нарциси в Росії вважалися рідкісними квітами.
23. Нарцис - національна емблема валлійців, що населяють Уельс в Англії.
24. Нарциси завдяки наявності в них ефірних масел здавна використовувалися в медицині, хоча ці квіти можуть викликати сильні алергічні реакції.
ТОП-20 цікавих фактів про нарциси
Курач Яна Любитель. Київ, Україна)
Нарцис - це не тільки дивовижний цибулинних квітка, але ще і предмет прикраси і захоплення багатьох народів, які придумали чимало легенд про нього, свят на честь нього і обрядів. Ще в давні часи люди усвідомили, наскільки ця квітка гарний і корисний. У європейських країнах в епоху Ренесансу населення вважало нарциси уособленням любові і пристрасті. В Італії, коли чоловіки зізнаються любові, дарують своїм половинкам саме нарциси. Не менш цікава і тема застосування квітів, їх використовують не тільки для прикраси садів, а й в народній медицині або для створення парфумів, адже нарциси мають приємний аромат.
На сьогоднішній день для нас ці квіти, в основному, служать предметом оформлення садових ділянок, клумб і т.д. або прекрасним варіантом для оформлення святкових букетів.
 Вчені розповідають, що вперше цією культурою почали займатися перси, які розводили їх як садові рослини. Але на початку назва цих квітів дали зовсім не те, що відомо нам, раніше нарциси звалися «безсмертної насолодою, яку створила краса». Ці квіти також служать символом приходу весни і щастя, які супроводжують ніжність і чистота.
Багатьом народам полюбилися нарциси і кожен з них з чимось їх пов'язує і придумує різноманітні символи: для греків ця квітка означає смерть, для римлян - перемогу. У Китаї, наприклад, використовують квітка як ялинку для Нового Року. Культивувати їх почали давно, одна з версій свідчить, що ще до н.е. в Давньому Єгипті, а в європейські країни їх завезли аж у 15 столітті. А в Англії вивели більшість сортів, які збереглися і до цього дня, ще в середині 16 століття існувало вже 24 сорти нарцисів. Крім Англії створювали нові види і в Австралії, США. Сорти, які не мають махру, використовують для отримання ефірного масла, яке в свою чергу служить для створення парфумів
Найбільш популярна легенда про нарцисах, яку всі ми напевно знаємо ще зі школи, придумана греками. Вона розповідає спочатку про красиве озеро, куди не ступала нога жодної людини, тому що божества зберігали його і захищали від населення, тварин і забруднення. Навіть вітер дув повз озеро, щоб випадково не зачепити його і зберегти його спокій і чистоту, тільки дерен завжди супроводжував озеро і був до нього близький багато років.
Але в один день, коли ніщо не віщувало біди, то чи боги вирішили відпочити, то чи були зайняті важливими справами, але жоден з них не звернув увагу, як до берега прекрасного дзеркального озера наблизився чоловік - молодий хлопець на ім'я Нарцис.
Він був мисливцем і, втомлений від важкої і безрезультатною полювання, намучилися від спраги, вирішив попити з чистого озера. Він прихилився до нього, щоб зачерпнути руками трохи води і застиг. Але застиг він не від переляку, чи не від докорів сумління, а від подиву. Він вперше за все своє життя розглядали своє обличчя, яке виявилося божественно красивим, і закохався в нього.
Ця любов виявилася нещастям для юнака, здивувавшись своєю красою до глибини душі, до самого серця, він не зміг відірватися від свого відображення і застиг на місці, як камінь.
Незабаром юнак помер у берега, так і не пересиливши це тяжіння самозакоханості. Знайшли його тіло сестри, Наяди, в сумної скорботи вони просиділи над ним, укривши його волоссям, після чого почали готувати багаття. Але коли вони повернулися до берега, не знайшли тіло брата, він зник, а на його місці виросла квітка, краса якої могла зрівнятися тільки з красою померлого Нарциса, і люди в честь юнака прозвали квітка Нарцисом.
Цікаві факти про нарциси
1. У Греції на воїнів, які повернулися з битви з перемогою, віщали гірлянди з квітів.
2. У Швейцарії існує свято в ім'я нарцисів, який проходить на початку травня.
3. Ефірні масла, що входять до складу нарцисів, використовують для створення духів.
4. Нарциси мають сильний, солодкий і вабливий аромат, через що і прозвали квітка словом «нарцис», перша частина якого дуже схожа на слово «наркоз».
5. Існує спеціальний квітковий мову, в перекладі їх якого «нарцис» означає егоїстичність і неналежні мрії чи бажання.
6. На території Закарпаття є заповідник, який називається «долиною нарцисів». Він складається з величезної кількості різноманітних сортів цієї квітки.
7. Весняні лілії - таку назву нарцисів дали в Англії.
8. Якщо за квітами регулярно і ретельно доглядати, є ймовірність, що цвітіння триватиме півроку.
9. В Уельсі існує повір'я, що той, хто першим побачить нарцис навесні, цілий рік буде жити в достатку.
10. Якщо говорити про види нарцисів, то первинні складають всього 54, а всі інші, відомі нам, яких налічують понад 20 тис. - гібриди.
11. Нарциси часто використовують флористи для оформлення букетів, але мало хто знає, що вони містять сік, яких згубно впливає на інші квіти, тому перш ніж використовувати нарциси в букетах, їх вистоюють добу у воді.
12. Травоїдні тварини не харчуються нарцисами, тому що для них вони дуже отруйні.
13. На десятий рік після укладення шлюбу часто дарують нарциси, тому що вони символізують любов і благополуччя.
14. У Стародавньому Римі в Помпеях люди прикрашали стіни картинами нарцисів.
15. У багатьох запах нарцисів асоціюється з молодістю.
16. Нарциси були улюбленими квітами відомого російського письменника Івана Тургенєва.
17. У Пруссії наречена, їдучи з рідної домівки, забирала з собою нарцис, і в своєму новому будинку, де жила вже з чоловіком, садила його в вазон і доглядала. Це символізувало благополуччя.
18. Емблема Уельсу є нарцис.
19. Нарциси можуть викликати алергічну реакцію.
20. З цих квітів ще з давніх часів готують лікарські препарати.
Переклала українською мовою 24.06.19 8.12

ID:  839840
Рубрика: Проза
дата надходження: 24.06.2019 09:39:20
© дата внесення змiн: 24.06.2019 09:39:20
автор: Тома

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (698)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Lana P., 24.06.2019 - 17:08
Пригадалася Долина Нарцисів.💖
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: