Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Краб і панцир (притча) - ВІРШ

logo
Тома: Краб і панцир (притча) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 9
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Краб і панцир (притча)

Тома :: Краб і панцир (притча)
Краб і панцир (притча)
 
 Народився краб.  Він був маленьким і здавався собі зовсім беззахисним, майже нічого не знаючи про той  величезний  океані, в якому він мав жити.  Він не розумів спочатку, що для нього небезпечно, а що - ні.  І йому довелося пристосовуватися і вчитися, щоб вижити.
 Однак, це виявилося не такою  вже важкою справою.  Згодом краб у всьому розібрався, адже у нього, як і у будь-якого живої істоти, з самого народження були інстинкти, які говорили йому, де і як добувати собі їжу, куди і коли ховатися, щоб відпочивати або рятуватися від загроз.
 Скоро він також зрозумів, що природа дуже завбачливо поставилася до нього і подбала про його безпеку, подарувавши чудові обладунки: клешні і панцир.  Завдяки їм він міг захищати себе і не боятися хижаків.
 Однак небезпек навколо було чимало, і краб мріяв скоріше вирости, щоб стати таким же великим і впевненим, як інші дорослі краби, і не бути обережним на кожному кроці.
 Але була у нього серйозна проблема.  Маленький крабик міг рости тільки за однієї умови - скинувши свій старий вузький панцир, який не дозволяв йому ставати великим і стримував його зростання.  Йому потрібно було набратися мужності і не побоятися ризикнути, залишившись без своїх облаштунків, таких надійних і міцних, але занадто жорстких і тісних.  Звичайно, у нього з'явився б новий панцир, побільше, але спочатку він був би м'яким і податливим, щоб тільце краба могло рости і міцніти всередині нього.  Він став би таким же твердим, як старий, але для цього потрібен час.  Так вже задумано природою і з цим нічого не можна вдіяти.
 Але крабові було занадто страшно втратити свій  надійний  захист.  Тому він все ніяк не наважувався скинути старий панцир, який був таким безпечним і звичним, хоча і заважав йому рости.  Маленький краб відкладав цю неприємну  подію  знову і знову, пропустивши спочатку одну линьку, а потім другу, третю ... Йшов час, а крабик анітрохи не підріс, тому що жорсткий панцир обмежував його  ріст.
 Так і опинився краб всередині зачарованого кола - він боявся скинути свій панцир, тому що був дуже малий і слабкий, а маленьким і слабким він залишався тільки тому, що не хотів розлучитися зі своєю міцною оболонкою, яка захищала його.  А якби він наважився зняти її і обходитися недовгий час без своїх міцних і твердих облаштунків, то зміг би підрости.
 Чи не правда, таке трапляється іноді з усіма?  Нам потрібно подолати свої сумніви і вагання, щоб стати більш успішними, впевненими та сильними.  Адже бути уразливим - страшно.  А наш спосіб життя, навіть якщо він заважає особистісному зростанню, такий звичний, затишний і безпечний, і його так важко ламати і переробляти.
 Але лише одного разу перемігши свою невпевненість, ми змінюємося самі і міняємо своє життя.  Вчимося вирішувати свої проблеми по-новому, більш ефективно і якісно, і робимо світ навколо себе таким, яким ми хочемо його бачити.
 І часто тільки перший крок викликає страх і саме його так важко зробити.  Але пам'ятайте - досить і цього одного кроку, щоб стати іншим, більшим і прекрасним.
Переклала на українську мову    23.03.19      8.45

-----------+

Краб и панцирь
•	
Родился краб. Он был маленьким и казался себе совсем беззащитным, почти ничего не зная о том огромном океане, в котором ему предстояло жить. Он не понимал поначалу, что для него опасно, а что - нет. И ему пришлось приспосабливаться и учиться, чтобы выжить. 
Однако, это оказалось не таким уж трудным делом. Со временем краб во всем разобрался, ведь у него, как и у любого живого существа, с самого рождения были инстинкты, которые говорили ему, где и как добывать себе еду, куда и когда прятаться, чтобы отдыхать или спасаться от угроз. 
Скоро он также понял, что природа очень предусмотрительно отнеслась к нему и позаботилась о его безопасности, подарив замечательные доспехи: клешни и панцирь. Благодаря им он мог защищать себя и не бояться хищников. 
Однако опасностей вокруг было немало, и краб мечтал поскорее вырасти, чтобы стать таким же большим и уверенным, как другие взрослые крабы, и не осторожничать на каждом шагу.
Но была у него серьезная проблема. Маленький крабик мог расти только при одном условии - сбросив свой старый узкий панцирь, который не позволял ему становиться большим и сдерживал его рост. Ему нужно было набраться мужества и не побояться рискнуть, оставшись без своих доспехов, таких надежных и прочных, но слишком жестких и тесных. Конечно, у него появился бы новый панцирь, побольше, но сначала он был бы мягким и податливым, чтобы тельце краба могло расти и крепнуть внутри него. Он стал бы таким же твердым, как старый, но для этого требовалось время. Так уж задумано природой и с этим ничего нельзя поделать. 
Но крабу было слишком страшно лишиться своей надежной защиты. Поэтому он все никак не решался сбросить старый панцирь, который был таким безопасным и привычным, хотя и мешал ему расти. Маленький краб откладывал это неприятное событие снова и снова, пропустив сначала одну линьку, а потом вторую, третью... Шло время, а крабик нисколько не подрос, потому что жесткий панцирь ограничивал его рост. 
Так и оказался краб внутри заколдованного круга - он боялся сбросить свой панцирь, потому что был очень мал и слаб, а маленьким и слабым он оставался только потому, что не хотел расстаться со своей прочной оболочкой, которая защищала его. А если бы он осмелился снять ее и обходиться недолгое время без своих крепких и твердых доспехов, то смог бы подрасти.
Не правда ли, такое случается иногда со всеми? Нам нужно преодолеть свои сомнения и нерешительность,  чтобы стать более успешными, уверенными и сильными. Ведь быть уязвимым - страшно. А наш образ жизни, даже если он мешает личностному росту, такой привычный, уютный и безопасный, и его так трудно ломать и переделывать. 
Но лишь однажды победив свою неуверенность, мы меняемся сами и меняем свою жизнь. Учимся решать свои проблемы по-новому, более эффективно и качественно, и делаем мир вокруг себя таким, каким мы хотим его видеть. 
И часто только первый шаг вызывает страх и именно его так трудно сделать. Но помните - достаточно и этого одного шага, чтобы стать другим, большим и прекрасным.

ID:  830067
Рубрика: Проза
дата надходження: 23.03.2019 08:48:21
© дата внесення змiн: 16.04.2019 14:27:47
автор: Тома

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (236)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 23.03.2019 - 09:33
12 12 12 Повчальна історія!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: