Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Цікаві факти про чай - ВІРШ

logo
Тома: Цікаві факти про чай - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Цікаві факти про чай

Тома :: Цікаві факти про чай
Цікаві факти про чай 
         З приводу батьківщини чаю думки вчених розходяться досі. Прихильники традиційної версії стверджують, що цей напій вперше стали заварювати в Китаї ще 5000 років тому і спочатку подавали тільки до столу аристократів. Відомо навіть ім'я передбачуваного винахідника чаю - імператора Шен Нунг, який нібито першим здогадався кинути чайне листя в воду. Але ця версія нічим не підтверджена, а перші згадки про чай як про напій відносяться до 4-го століття нашої ери і пов'язані з Близьким Сходом.  Чай - тобто листя, заварені в окропі, - почали пити всього лише сім століть назад.  Слово «чай» має китайське коріння. Тільки на різних діалектах Піднебесної воно звучало і звучить по-різному: десь «тей», в інших землях - «ча» або «чай». Китай залишається «найбільшою чайною » країною і до цього дня: приблизно 2/3 зеленого чаю поставляється на світовий ринок прямо звідти. Інші виробники чаю - Індія, Шрі-Ланка, Японія і Тайвань - значно відстають від КНР за показниками. Навіть висококласне чайне листя втрачає свій смак і аромат через рік. Чай  боїться світла і вологи. Не любить чай і сусідства з іншими продуктами або приправами, тому для його зберігання краще вибрати окреме місце. У чайного пакетика є цілком конкретний винахідник -  Томас Салліван, який продавав чай. Коли торговець зіткнувся з проблемою транспортування металевих баночок, він почав розфасовувати подрібнене чайне листя по паперовим пакетиках. Одного разу один з пакетиків випадково попав в окріп. Чай заварився прямо в упаковці і виявився цілком придатним до вживання. Історія красива, але патент на пакетики з чаєм датований 1903 роком. Згодом чай, який використовується в чайних пакетиках, став найнижчим сортом чаю. Справжні  цінителі чаю їх не вживають. Чай надає на людину оздоровчий вплив:  успішно бореться зі  канцерогенами, покращує роботу серця і судин. Любителі чаю рідше стикаються  з карієсом, тому що фтор , який міститься в напої зміцнює зубну емаль.  Щоб чай допомагав  зубам, його треба пити без цукру і не заїдати нічим солодким ... Зелений чай вважається більш корисним, ніж чорний, адже в ньому вдвічі більше вітаміну С. Чайний кущ - справжній довгожитель в світі рослин. Він може прожити сто і більше років. Правда, за однієї умови: його не можна пересаджувати                                                                             1. Чай - найпопулярніший напій у світі, на другому місці за популярністю виявилося пиво. Виняток становить Англія і Ірландія, де пиво популярніші чаю.                                                  
2. Виявляється, що перша чашка чаю була випита зовсім випадково. Згідно китайської міфології, в 2737 році до н. е. китайський імператор Шень-нун сидів під деревом, поки його слуга подавав йому гарячу воду. Кілька листочків з дерева впали в воду, і імператор вирішив спробувати напій. Випивши води, він здивувався його незвичайному аромату і смаку і побажав надалі вживати тільки такий напій. Дерево ж було дикию рослиною, відомим як камелія китайська.
3. Зелений і чорний чай роблять з одного і того ж чайного дерева сamellia sinensis. Вся різниця в обробці чайного листа. При виробництві чорного чаю з зібраного  зеленого листя видаляють вологу, потім їх скручують на спеціальних машинах-ролерів, після чого відбувається руйнування тканин листя, що дає початок цілій серії хімічних реакцій, в результаті яких в чайному листі з'являються теафлавіни і теарубігіни, що надають характерний смак чорного чаю .  Зелений чай не піддають ферментації. При його приготуванні з листя тільки видаляють вологу. Тому зелений чай схожий за хімічним складом зі свіжим листям камелії китайської і є більш реальним.                                               
4. Коли чай тільки почав з'являтися в Європі, і про нього ще практично нічого не було відомо, на одному з офіційних королівських прийомів з привезеного  чайного листя приготували салат.
5. У минулі часи  клали в чашку чаю  не звичний  нам цукор, а сіль.                                         6. Зелений чай містить на 50% більше вітаміну С, ніж звичайний чорний.                                 
 7. Чай містить безліч антиоксидантів. При помірному споживанні покращує імунну систему, допомагає в профілактиці раку і серцево-судинних захворювань.
 8. Чай здатний вбирати запахи навколо нього, помийте руки чаєм і будуть видалені всі запахи.                                                                                                                                           9.   За  одну секунду на Земній кулі випивається трохи більше двох мільйонів чашок чаю.
10 Збір чаю є одним з небагатьох видів господарської діяльності, які до сих пір не піддаються механізації.Листя чаю збираються і сортуються вручну. Збирачі повинні сортувати листи по сортам в залежності від місця розташування і стану листа. Ускладнює процес і ті  обставини, що плантації часто розташовані у високогірних районах і мають невеликі розміри. Тому культивування чаю залежить не тільки від відповідних природних умов, а й значною мірою від наявності дешевої робочої сили.
11. Існують кілька основних категорій чаю: чорний, зелений, білий, улун, пуер і так далі. Ці чаї часом настільки відрізняються по вигляду і смаку, що багато хто думає, що вони приготовані з абсолютно різних рослин. Однак всі ці види чаю цілком можуть бути створені з листочків, зібраних на одному кущі (Camellia sinensis), і відрізнятися тільки технологією виготовлення.
12. В Європу чай потрапив з Китаю приблизно в середині XVII століття завдяки підприємливим португальцям, голландцям і англійцям. Спочатку чай був популярний як лікувальний напій, але після декількох десятиліть його стали пити просто для задоволення. Поширення чаю відбувалося в боротьбі проти популярного тоді в Європі кави. Новий напій сподобався в першу чергу чоловікам, жінки ж віддавали перевагу більш вишуканій  каві  і какао. Лізелотта фон Пфальц (Liselotte von der Pfalz), невістка короля Людовика XIV, писала в листі до Німеччини: «Смак чаю нагадує сіно з гноєм. Боже мій, як можна пити таку гіркоту? »
13. Далеко не скрізь вживають чай звичним нам способом. Наприклад, в Тибеті в міцно заварений зелений чай обов'язково додається пряжене вершкове масло  і сіль. Отриману суміш в гарячому вигляді збивають до отримання однорідного  густого напою. Цей напій своєрідний за смаком, дуже поживний і володіє сильною  тонізуючою  дією. Такий чай п'ють не тільки в Тибеті, а й в сусідніх високогірних районах, а також у деяких степових народів, що займалися в основному скотарством: монголів, туркменів, киргизів, калмиків.
Хоча популярність чаю в США порівняно невелика, саме цей напій у спосіб з'явився причиною появи цієї держави. В середині XVIII століття навколо торгівлі чаєм утворився складний клубок протиріч, в якому англійці і колоністи займали діаметрально протилежні позиції. В результаті сталося всім відоме «Бостонське чаювання», коли був знищений вантаж чаю, що належав Англійської Ост-Індської компанії. Ця подія стала початком Американської революції і одним з каталізаторів Війни за незалежність США.

14. Ми звикли думати, що лідерами за вживання чаю є перш за все східні країни і Англія, де цей напій можна назвати справжньою культурною традицією. Однак  статистика повідомляє, що найбільше  п'ють чай в Латинській Америці. Так, на першому місці знаходиться Парагвай з 11 кілограмами на людину в рік. За ним слідують Уругвай і Аргентина. Англія в цьому списку знаходиться ближче до середини (1,9 кг на людину), 
15.  Охолоджений чай був винайдений в 1904 році, коли на виставці в Саїнт-Луїсі була представлена марка від Річарда Блечінден (Richard Blechynden). Чай з льодом таким чином став популярний у всьому світі, хоча перед цим охолоджений чай в Америці пили ще на початку 19 століття. Цікаво, що 80% чаю в штатах продається у вигляді охолодженого напою.
16. Чай виготовляється в 5 кроків:
Верхні листки і квітки збираються руками.
Зірвані листя залишаються на добу підсохнути.
Листя прокочуються між металевими валками, щоб перемішати ароматичні речовини усередині листа для кращого аромату.
Обкатані листя залишаються на відкритому повітрі для окислення.
«Окислені» листя нагріваються, щоб припинити подальше окислення і видалити залишки вологи.
17. Деякі сорти чорного і зеленого чаю проходять додаткову обробку - наприклад, додавання олії бергамоту (неїстівного цитрусового фрукта) в чорний чай перетворює його в сорт Earl Gray Tea.
18. Чай вирощується в основному в п'яти країнах - Китаї (майже 80% зеленого чаю), Індії (в основному чорний), Шрі-Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю Ліптон), Японії (різні екзотичні чаї) і Тайвані (різні сорти зеленого чаю).
18 . Схід п'є чай понад 5 тисяч років. А Захід - всього лише трохи більше 400.
19. Існує більше 1500 видів чаю.
20 . Найдорожче в світі чаювання пропонує готель «Рітц Карлтон» в Гонконзі. Чай на двох там коштує майже 9 тисяч доларів.
  21.  За легендою, Будда відрізав собі вії, щоб вони не заважали в нічних медитаціях, і закопав їх у землю. На ранок там виріс чайний кущ.          Зібрала інформацію з різноманітних джерел  і переклала на українську мову  26.08.18 8.34
Чайна церемонія
В основі мистецтва чайної церемонії неважко побачити все ту ж стійку потребу японців поділитися своїм внутрішнім станом, пережитим в певну пору року. Такв звичайна, здавалося б, дія, як спільна трапеза і чаювання друзів, в Японії кілька століть назад перетворилося на високе мистецтво, багато в чому близьке традиційної поезії. Тільки замість поета і читача тут виступають господар і гості, а діалог свій вони ведуть  особливою мовою - мовою речей. Ще задовго до чайного дійства господар продумує і вибирає потрібну для цього випадку посуд,  квіти, пахощі. Кожна деталь важлива і відіграє свою маленьку роль у цих заходах. Гості ж під час зустрічі повинні бути гранично уважні і сконцентровані на тому, що відбувається в цю мить. Вдивляючись в навколишні їх предмети, вони намагаються вловити той настрій і ті почуття, які намагається передати їм господар. Уміння правильно знаходити і підбирати речі в чайному мистецтві досягається завдяки глибоким знанням і багаторічній практиці. Але якщо все вдається, то тут, як кажуть чайні майстри, починають відбуватися справжні чудеса: чайна кімната, сувій, киплячий котел, чайні чашки – всы  речі навколо немов оживають, отримують нове життя і інше значення. Крихітна мить стає незабутньою подією для всіх учасників чайного дійства, які разом створили і випробували дивний стан гармонії і єднання з усім навколишнім світом.
 Зібрала інформацію з різноманітних джерел  і переклала на українську мову  2.09.18 7.36

ID:  826031
Рубрика: Проза
дата надходження: 19.02.2019 07:31:50
© дата внесення змiн: 19.02.2019 07:31:50
автор: Тома

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Лилея
Прочитаний усіма відвідувачами (941)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

ТАИСИЯ, 19.02.2019 - 16:19
Тома классно потрудилась!
Информация нам пригодилась! scenic flo36 love03 flo36 flo26
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Катерина Собова, 19.02.2019 - 10:04
12 12 12 Прочитала на одному диханні! Цікаво!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Лилея, 19.02.2019 - 09:34
12 12 Благодарю, Томачка, за информацию!!!
16 16 39 39 39 flo36 flo36
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Ніна Незламна, 19.02.2019 - 07:51
12 12 Цікаво! friends flo36 flo32 flo06 flo32 flo26
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: