Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Теоретик: Основи поетики. Анаколуф. - ВІРШ

logo
Теоретик: Основи поетики. Анаколуф. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Основи поетики. Анаколуф.

Анаколу́ф (дав.-гр. ανακόλουθον ‘непослідовний, неузгоджений’) — синтаксична конструкція, що не відповідає загальноприйнятим нормам, полягає в граматичній неузгодженості членів речення. 

Наприклад: «На сто колін, перед стома богами // Я падаю: прийди мені, прийди!» (І. Драч) — замість: Прийди до мене.

Анаколуф підкреслює відтінки емоцій того, хто говорить, свідчить про його внутрішній стан (найчастіше — схвильованості), слугує засобом створення комічного враження, інтонацій живої розмовності тощо.

Як стилістична фігура вживається для характеристики мови персонажів, зокрема — задля комічного ефекту, як у комедії М. Куліша «Мина Мазайло», в якій розкривається однойменний персонаж: «Жодна гімназистка не хотіла гуляти — Мазайло! За репетитора не брали — Мазайло! На службу не приймали — Мазайло! Од кохання відмовлялися — Мазайло! А він знову: „Вам чого? — питаю“». 

Анаколуф почасти вживається у ліриці задля посилення експресії поетичного мовлення, надання їй особливого колориту, постаючи різновидом вільності поетичної:

На рожево сміються таксі,
На чорняво ридають каштани.
Ще не всі, ще не всі, ще не всі
Відпекли недоспівані рани. 

Ще один приклад: Опухла дитина — голоднеє мре… (Т. Шевченко)

Аби надати своєму твору експресивності, поети та письменники різних епох і течій застосовують анаколуф навіть в авторському мовленні. 
Анаколуф зустрічається у великих майстрів літератури -  О.Пушкіна, М. Лермонтова, Ф. Тютчева, С. Єсеніна, Б. Пастернака та ін.

Усердно помолившись богу,
Лицею прокричав ура,
П р о с т и т е,  б р а т ц ы,  м н е  в  д о р о г у,
И  в а м  в  п о с т е л ь  у ж е  п о р а. 
(О.Пушкін)

Тут між першим і другим двовіршем пропущені слова ("я кажу"), другий двовірш не буде взятий в лапки як пряма мова. І анаколуф полягає в тому, що дієприслівникові звороти перших двох рядків з'єднані з другим двовіршем без проміжної ланки до мови, яка прозвучить у другому двовірші.

Як явище синтаксичної неузгодженості в реченні, Анаколуф слід відрізняти від Амфіболії і Солецизму, які є порушенням морфологічних і граматичних норм літературної мови.


ID:  819989
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 03.01.2019 12:27:54
© дата внесення змiн: 03.01.2019 12:32:14
автор: Теоретик

Мені подобається 5 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Светлана Борщ, геометрія, Svitlana_Belyakova, Зоя Енеївна
Прочитаний усіма відвідувачами (733)
В тому числі авторами сайту (28) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

геометрія, 03.01.2019 - 20:11
Дякую за нову порцію знань. Забираю. 12 16 girl_sigh writer flo31 flo12
 
Олександр Обрій, 03.01.2019 - 13:32
Доброго дня!
Дуже вдячний за цікавий теоретичний матеріал!
Є лише одне зауваження.
Щодо наступної фрази:

"Анаколуф зустрічається у великих майстрів літератури - О.Пушкіна, М. Лермонтова, Ф. Тютчева, С. Єсеніна, Б. Пастернака та ін."

Коли ми нарешті відкинемо оце малоросійське плазування, накинене нам Російською імперією перед своєю імперською російською культурою (за часів політичної і культурної окупації наших земель)?

При словах "великі майстри літератури" чому би не згадати наших, українських поетів? У крайньому випадку, когось із західних (Байрон, Шекспір і т.д.) або ще когось іншого.

Чи не час вже на 6-му році російсько-української війни почати позбавлятися комплексу національної меншовартості? Чи ви є одним іх ідеологів кремля? Сумніваюся.

За батьківщину просто серце болить.
Гарних свят!
Слава Україні!
 
Ноунейм відповів на коментар Олександр Обрій, 03.01.2019 - 15:51
Хотілось би довідатись, в чому полягає зв'язок поміж перечисленими поетами та вашим ось цим "малоросійським плазуванням" ? Що Пушкін, що Пастернак мають також безпосередній зв'язок з Україною та її культурою, і також багато чим поплатилися, відстоюючи свої інтереси перед тогочасним режимом. Чи у вас є претензії щодо їхньої майстерності? Пастернак, наприклад, отримав Нобелівську премію , а ваші українські поети, яких ви мали на увазі?
 
Олександр Обрій відповів на коментар Ноунейм, 03.01.2019 - 16:48
наші українські поети - по ГУЛАГах і Соловках порозпихувані системою сиділи
Якщо ви не знали: через окупацію політичну і культурну нашій землі і продихнути не давала імперія, незважаючи на сильну мову і культуру. Вона (імперія) популяризувала набутки своєї культури, а наші паростки нещадно зрізала протягом трьохсот останніх років. Ви або цього не знали, або прикидаєтеся, що не знаєте. І все одно, в умовах найстрашніших репресій, геноцидів, етноцидів, якими труїли нашу землю, на світ з'являлися такі генії, як Павло Тичина, Євген Плужник, Микола Вінграновський, Василь Симоненко, Ліна Костенко, Ігор Римарук, Грицько Чубай, Володимир Затуливітер, Тарас Мельничук, Василь Голобородько, Олег Лишега та багато багато інших. Ви хоч про половину з них чули? Чи досця живете в парадигмі, створеній імперією, яка всіляко перешкоджала популяризації нашої культури закордоном, а також розвиткові нашої творчої еліти. А ваша малоросійська позиція проявляється вже в тому, що наших українських поетів названо обмаль і мимохідь, а російських - ціла плеяда і при цьому названа геніями. Я не вважаю їх геніями і переважна більшість мого київського поетичного оточення, яка є адекватною, свідомою, патріотичною. Звідки ви взяли, що вищеназвані російські поети геніяльні? З москрвської пропаганди?
А тепер спробуйте її відкинути і почитати наших незаслужено забутих генії і ви зрозумієтер, як жорстоко вас дурили увесь цей час. "Слушайтє, укрАінци, вот наши геніальниє паети, патамушта русскіє, а русская культура вєлікая і гєніальная"
 
Ноунейм відповів на коментар Олександр Обрій, 03.01.2019 - 19:41
Не тільки наші поети там сиділи, по-перше, по-друге це не виправдовує їхню безграмотність , вторинність та сірість( Симоненко, Стус, Драч, Костенко) Ви аналізували в їх віршах хоч щось, окрім черезмірного націоналізму та вульгрного патріотизму? По-вашому, ''Маруся Чурай'' написана добре? Це суцільне кліше з застарілих архетипів, що розтянулись на цілий роман у віршах, у якому відсутні нормальні рими та стабільна силабо тонічна система. Чи, може, вірш Стуса ''Як добре те, що смерті не боюсь я'' - це хороший вірш? Чи, можливо, просто популістичне чтиво самозакоханого чоловіка, який раціонально просто не вмів мислити, через що так часто і ''попадався''. З усіма іншими аналогічна ситуація. Ви кажете, що не було можливості розвитку культури. Тоді дайте відповідь на запитання, чому на початку 20 століття Іван Франко, декадент та псевдо-революціонер, який так і не зміг написати жодного нормального сонету, критикував Вороного та інших персонажів, які намагались внести щось нове в культуру, збагатити її , освіжити? Ваш псевдо-патріотизм ще раз показує обмеженість, вузькість мислиння, яке не здатне виходити за визначен ідеологією категорії, і ніякі репресії не шкодять культурі так, як такі ''творці''. Це просто абсурдно, що практично в кожному місті, селі стоїть пам'ятник алкоголіку, що розходжував в плащі Макінтош по Санкт-Петербурзі, проводячи час з російською елітою, коли вся сім'я в кріпацтві, та який врешті-решт помирає від цирозу печінки. Це абсурдно, що автор першого в історії української літератури історичного роману, який критикує підкупність бере і здає всіх своїх побратимів з братсва владі, з якою сам боровся. Це несінитниця, що перший і єдиний кларнетист пише ''Трактор в полі дир-дир-дир'', продовжуючи отримувати грамоти, відзнаки, премії, а весь народ його досі возвеличує як великостраждальника Це не паростки культури, це її пухлини, що сіяли безграмотність та безглуздість, прикрашену фальшивим патріотизмом. А ваше упереджене ставлення
 
Ноунейм відповів на коментар Олександр Обрій, 03.01.2019 - 19:43
ще раз це доводить. Адже яка різниця, російський поет чи український? Головне, що він написав, а не якою мовою і в якій країні. Краще я буду все життя читати різноманітні поезії Пастернака, ніж строфоїди Шевченка, в яких одне і те саме по великому рахунку.
 
Володимир Кепич відповів на коментар Ноунейм, 03.01.2019 - 19:56
чому завжди пара Україна Росія 17
були поети Німеччини Франції Іспанії Італії та цілого світу...
 
Ноунейм відповів на коментар Володимир Кепич, 03.01.2019 - 20:04
І вони також заслуговують бути згаданими.
 
Амадей відповів на коментар Ноунейм, 03.01.2019 - 20:38
Я не хочу, та й не маю права оцінювати писанину
Пушкіна чи Пастернака, іх оцінить майбутнє.
А от відносно генія-пророка Тараса Шевченка, то
світ уже визначився. Тарасові Шевченку в світі
поставлено, вдумайтесь, найбільше пам"ятників як найбільшому з Великих Поетів всіх часів і народів.Можливо Ви цього й не знали, але це факт.Тарасові Шевченку встановлено, щоб Ви знали, більше 1100 пам"ятників, це більше ніж
якимсь там Пушкіним і Пастернакам разом узятим.
ВІЧНА СЛАВА ГЕНІЮ ВЕЛИКОГО ТАРАСА ШЕВЧЕНКА !!!
СЛАВА УКРАІНІ, ЗЕМЛІ, ЩО ПОРОДИЛА ТАКОГО ГЕНІЯ
 
Олександр Обрій відповів на коментар Амадей, 03.01.2019 - 20:53
То ви або кремлівський агент, або сєпар до мозку кісток, або "пліснявий совок", або просто дурень. Гидко читати ваші однобокі люті "висери".
Шкода, що не в моїх повноваженнях - знайти вас і знешкодити.
 
Володимир Кепич відповів на коментар Олександр Обрій, 03.01.2019 - 21:00
Олександре
Ви до Амадея чи Ноунейма
незрозуміло
 
Олександр Обрій відповів на коментар Володимир Кепич, 03.01.2019 - 21:08
до сєпара того драного!
 
Ноунейм відповів на коментар Олександр Обрій, 03.01.2019 - 21:27
Як ви вважаєте, Шевченкові сподобалось би те, що на кожному кроці стоїть його пам'ятник ?
 
Ноунейм відповів на коментар Амадей, 03.01.2019 - 21:25
Те що так багато пам'ятників встановлено Шевченкові ще раз доказує, що це вже не просто пам'ять, а нездоровий культ. Він був звичайною людиною , яка писала , вибачте за прямоту, не найкращі у всім світі вірші. А робити з нього божество - ну це вже діагноз. Він нічим не відрізняється, не кращий Байрона, наприклад, який був одним з основоположників! стилю , в якому Шевченко робив свої не найвдаліші спроби творити
 
Володимир Кепич відповів на коментар Ноунейм, 03.01.2019 - 22:03
Ноунейм
Алєсь Бузіна подібно
писав про Шевченка
його спіткала недоля
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: