Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: філософ: Які двері відчинити? - ВІРШ

logo
філософ: Які двері відчинити? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 17
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Які двері відчинити?

-Я знову пригадую забутий смак заварного чаю. Запашного, з травами, ніжною, пестливою мелісою, що огортає душу кашеміровою ковдрою, п’янкою м’ятою, яка вирує у крові шаленим маршем, перетворюючись на пухкий сніг спокою. Стільки часу минуло відколи відчувала тепло горнятка, воно співало свої пісні, пригортало долоні, нашіптувало щось на вухо, звабливо запрошуючи у світ насолоди та ароматів. Мабуть багато речей адаптуються до нашого життя. Щось змінюється, щось лишається до останнього подиху, дещо деформується у спогадах, намагаючись увійти у  нову категорію нашої свідомості, пам’яті. Безперечно, іноді виникає бажання чи то ми самі прагнемо забути усе, перекреслити усі написані рядки прожитих, змарнованих, розбитих, щасливих років власної історії. Дивно, чому ніхто досі не зважився винайти пігулку для людської амнезії? Безліч речей зникло б з горизонту наших спогадів. 
Знаєте, що я хочу забути, витерти, вирвати зубами з минулих років?? Один лише день, той коли життя розділилося на «до» і «після», коли світ став одностороннім, практично монохромним у почуттях, емоціях та прагненнях. Аналогічна ситуація складається з людьми. Досить часто виринало запитання, ким для мене були, лишаються, будуть усі ті люди, співавтори мого щодення. Очевидно вони розбредуться по трьом  кімнатам спогадів: минуле, сьогодення, майбутнє. Хоча не виключно, що дехто постане перед дилемою, куди вирушити, ким бути і чи варто продовжувати цей вояж. Користуючись правом власника свого існування, дозволю собі відкрити декому двері не лише однієї кімнати. 
Дівчина з ароматом кави у коричневому пальто. Її життя постає прикладом для наслідування, гордості, що маєш можливість ділитися своїми думками з нею, відчуваєш, що тебе розуміють. Мабуть вона з тих не багатьох, яких запрошу у залу під назвою «Назавжди». Життя витріпувало мою душу як старенький килимок, який хтось давно забув, затоптав хатніми капцями, проте раптом згадав, що і він потребує свіжого повітря, подарував йому ковток свободи. Її очі завжди були поряд, відчували біль, радість, навіть тоді, коли між нами пролягали кілометри відстані.  Жодної маски, фальші, страху нерозуміння… Щастя…
Незнайомець з холодними очима, виринув у житті спонтанно, так наче веселка після дощу. Його душа завжди була вкрита мороком недоказаних сліз, химерних фантазій за якими тихенько сиділа справжня душа. Здавалося, що вона забула своє власне відображення, підхоплена вихором вигаданого образу. Важко читати чужі душі, коли вони живуть у туманах, блукаючи з простягнутою рукою перед собою, боячись наштовхнутися на нерозуміння чи відмову. Усі ми граємо свої ролі, свідомо обираючи репліки, грим та освітлення. Якась частина душі виграє усіма барвами у сяйві софітів, інша- скніє, худне, перетворюється на анемічне створіння. Суцільні знаки запитання…..Людина з минулого….  
Зелені очі теплоти, турботи і впевненості. Той, кого малюєш у мріях, складаєш невдалі вірші, бережеш і чекаєш. Такі люди з’являються  як спалах зірки на нічному обрії, ніколи не вгадаєш, коли почуєш їх стукіт у двері душі. Поруч з ним сміливо закриваєш очі, крокуючи у майбутнє, ступаєш на колючі негаразди щодення, розчаровуєшся, проте не боїшся. Коли хочеться співати, втрачаючи більшу частину слів, забуваючи їх, смієшся з власних помилок, розкриваєш крила за плечима, очікуючи кожного нового ранку. Кохання…. Майбутнє…..
Пусті вулиці серця запрошують на гостини інших персонажів прожитих років. Багато з них мчить до вокзальних віконечок, аби встигнути придбати квиток на потяг  «Майбутнє», дехто вагаючись сидить на холодних лавках, роздумуючи над подальшим життям. Важко встигнути привітатися з кожним із них, поцікавитися новинами, вислухати. Шкода. Життя іноді надто квапиться розказати нам свої плани, забуваючи про почуття. Проте тільки від нас залежить, чи ми згадаємо забуті слова, аромати та які двері відчинимо для кожного перехожого. 
Очевидно, що втрачаючи когось, не завжди варто сумувати, адже іноді ми стаємо сильніші завдяки цьому, розуміючи суть багатьох речей та слів. Кожен сам обирає, у які двері бажає завітати….

ID:  498938
Рубрика: Проза
дата надходження: 14.05.2014 15:45:03
© дата внесення змiн: 14.05.2014 15:45:03
автор: філософ

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Мизантроп, Льорд
Прочитаний усіма відвідувачами (1390)
В тому числі авторами сайту (36) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Сергій Ранковий, 07.07.2014 - 00:19
Вітаю, Марина. Вже вдруге перечитую твою оповідь сподіваючись зрозуміти свої відчуття. Чомусь перший раз залишив сірий відтінок пилу у моїй душі. Мабуть тому, що я також є тим перехожим твого життя. Хоча, ні, радше я лишень тінь, яка промайнула поряд. Лишень миттєвість, але все ж маю обрати кімнату для свого подальшого існування. Що ж вибрати? Напевно минулє, бо я вже віддав усе, що міг дати тобі. Чи можливо сьогодення? Бо ж мої вірші завжди до твоїх послуг, і ти завжди можеш до них повернутися, а значить знову впустити мене до своєї дійсності. Можливо... Але одне я знаю напевно, це не майбутнє. Пробач, але це не майбутнє. Доречі, пігулки для амнезії давно вже існуюсь, з початку існування цього життя, і це смерть. Так, саме смерть руйнує нашу свідомість, залишаючи лишень душу. Тож не варто шукати забуття, варто піклуватися про те, що залишиться потім.
І ще хочу сказати, що не варто думати про те, хто який вибір робить у житті, варто думати про те, який вибір робиш ти.
Ось і все, що я відчув. Дякую... friends give_rose give_rose give_rose smile
 
філософ відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Доброго ранку, Сергію!!!!Спілкування з Вами привнесла у моє життя багато хороших думок, вражень та порад, а це все змінювало частково моє дні. За це я Вам дуже вдячна і з радістю читаю нові поезії, хоча прикро, що Ви так рідко з"являєтеся тутfrownСтосовно того, які двері відчинити, то сподіваюся, що Ви будете у моєму житті сьогоденням та майбутнім!!!
 
Льорд, 30.06.2014 - 16:28
Маринко як завжди цікава філософія....особливо кінцівка сподобалась.... flo18
 
філософ відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую Володя!!!! приємно бачити тебе знову flirt
рада, що тобі сподобалося написане love18
 
повітря, 21.06.2014 - 18:15
гарно... бажаю щастя!
 
філософ відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Вам!!!навзаєм 23 23 23
 
Шон Маклех, 19.05.2014 - 21:29
Дуже цікавий текст! give_rose give_rose give_rose
 
філософ відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
apple дякую,що прочитали!!!! приємноsmile
 
Мизантроп, 16.05.2014 - 21:20
а ты действительно - философ!! ты самые заурядные вещи слегка гиперболизируешь и заставляешь верить в их офигенную значимость!! hi
 
філософ відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
apple apple appleоу, такого компліменту я не очікувала!!!!!можливо деякі звичайні речі іноді мають більше значення, ніж ми їм надаємо, просто у ритмі життя відчуття тонких, невагомих граней, на яких вони існують стирається... іноді шкодую про це....
22 23
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: