Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Валентина Ланевич: Моє босоноге дитинство - ВІРШ

logo
Валентина Ланевич: Моє босоноге дитинство - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Моє босоноге дитинство

  Діти сиділи на печі, найтеплішому місці у хаті. Їх було троє: дівчинка та двоє старших її братиків. Зодягнуті хлопчики були в домоткані, власного покрою, лляні сорочечки та такі ж штани з пришитими до них лямками, що застібались на ґудзики навхрест. На дівчинці красувалась ситцева шапочка з рюшечками та зав’язочками, з дрібними, голубими квіточками по ній, кофточка з тієї ж тканини та широка, зібрана в поясі у складочки, лляна спідничка.
   Нова, велика хата, поставлена на міцні дубові колоди, ще пахла смолою, її п’янкий запах розносився по сінях, розміщених майже по центрі хати. З сіней, праворуч, двері вели до комори, ліворуч - до просторої світлиці на три вікна, з якої можна було потрапити до хазяйської спальні, а прямо - до великої кухні з піччю у лівому її кутку.
   Вздовж печі, біля столу, стояв дерев’яний запічок, що слугував, як за добротну лаву, так і за ліжко, коли на нього клали домотканий, лляний матрац, набитий м’яким, сушеним сіном. Такий же матрац, накритий рядном з тонкої лляної пряжі, лежав і на широкому дерев’яному ліжкові, котре стояло уздовж бічної від печі стіни.
  За вікном, у правому кутку кімнати, на стіні висів образ Пресвятої Богородиці з маленьким Ісусом на руках, а над ліжком витанцьовувала гопака, вишита хрестиком, молода пара. На обох картинах красувались, вишиті гладдю, яскраві квіти на рушниках.
   Діти прислухались, як весело потріскують, горять дрова у печі, як гуде за вікном січнева хурделиця, жалісливо плачеться вітер, гойдаючи довгим колодяжним журавлем. З інших дверей світлиці, що виходили на кухню, швидко вийшов молодий чоловік 32 років, середнього зросту. Дістав з причілка великого чавуна, з відра, котре стояло на табуретці біля печі, налив води і вправним рухом рогача відправив його у піч, приставив до вогню, а сам, на мить схилившись на ручку рогача, завмер, споглядаючи, як полум’я зализує покаті пічні боки. На його гарному обличчі, з хвацько закрученими, смоляними кучерями, з припухлими губами, блукала радісна і, разом з тим, тривожна усмішка. Він ніби прислухався чи то до того, що діється з ним самим, чи до того, що відбувається там, за зачиненими дверима великої кімнати.
  -Тату, тату, - відізвалась трирічна дівчинка з печі, простягаючи до нього свої тендітні рученятка, - я хочу до мами.
   Усміхаючись лише самими куточками великих карих очей, ніби пробудившись, Михайло перепитав: 
  - До мами? До мами, Шурочко, зараз не можна.
   Малі діти не розуміли, що відбувається. Раптом до їхнього слуху долетів ледь чутний плач, який чим раз ставав голосніший. Плач доносився із-за дверей сусідньої кімнати, куди їм суворо заборонено було заходити.
   З дверей цієї кімнати вийшла баба Параска, пов’язана білою хусточкою з квітчастим бережком. На ній широка ряба ситцева спідниця, зібрана у складки у поясі, на ногах, пошиті із чорного сукна валянки, поверх них резинові галоші. Рукава домотканої, вишитої дрібними квітами лляної сорочки, були закочені по самі лікті.
  - Михайле, давай воду, - скомандувала вона.
   На її, поораному зморшками, обличчі можна було прочитати спокійне задоволення. Вона успішно допомогла з’явитись на світ ще одній дитині. Тією дитиною була я. І мала я уже свою персональну няньку. Це був мій восьмирічний братик Іван, на якого змушена була залишати мене мама, коли йшла виконувати нагальну роботу, якої завжди не бракувало.
   Коли мені виповнилось дві неділі, мене повезли до церкви хрестити.
   Коні, підганяючи себе, швидко бігли рипучим снігом. Мій майбутній хрещений батько, закутавшись у теплий кожух, сидів на перших, здвоєних полу санках, моя майбутня хрещена зі мною на руках - на других. Раптом ланцюг, яким скріплювали полу-санки роз’єднався і перші поїхали далі, а другі завмерли на місці. То була перша пригода у моєму житті.
   Жили ми на хуторі на шістнадцять дворів. Наша хата стояла край болота, яке кожної весни вкривалось зеленню із жовтогарячим лататтям по ньому, із цілою зграйкою галасливих, пернатих мешканців, що постійно зчиняли між собою сутички, а вечорами на авансцену виходив ніжний, голосистий жаб’ячий хор і від їхнього злагодженого співу аж дух перехоплювало, так би й слухав його - не наслухався.
   Навколо хати красувався сад з вуликами у ньому. Я любила дивитись, як бджоли одна за одною, вервечкою, що не закінчувалась, одні вилітали з вулика, а інші повертались до нього, а навколо бринів їх монотонний, гулкий переспів, а ще любила, як і всі непосидючі дітлахи лазити по деревах. Мамі приходилось тільки скрушно хитати головою, ставлячи знову латку на нову дірку в моєму одязі, а я в той час згадувала, як то цікаво було спускатись донизу шуляка з берези, обхопивши її верхівку одними руками. А інколи і з вільхи пробувала, правда, вільха має крихку деревину і, часто вершечок ламався і ти, разом з ним, чіпляючись за гілля, що пом’якшувало падіння, летів униз, в обійми зеленої травички та папороті. 
   Хутірські дітлахи, збираючись разом, самостійно вивчали навколишню територію. Грали різні ігри. Однією з таких була "Війна". Відразу за хутором, у смузі соснової лісопосадки, в’юнились старі окопи Ковельсько-Сарненського укріпрайону і ми, розбившись на дві команди, де кордоном, звичайно ж, були окопи, розходились у різні бики. Перемагала та команда, хто більше чоловік перетягне на свій бік, а бо у кого першого знайдуть захований прапор. Лазили по пластунськи і тоді нашим матерям приходилось нагрівати багато води, змішувати її з деревною золою та покришеним господарським милом і заливати у ступу, вкинувши туди попередньо наш брудний одяг. Згодом він витягувався звідти і на грубій дошці відбивався дерев’яним прачем, потім полоскався у чистій воді та відправлявся сушитись.
   Ми були дітьми природи, її невід’ємною часткою, так, як своїми босими ногами відчували дихання землі, бо ходили по ній босоніж з ранньої весни до самої холодної осені.
   Взувались тільки, коли йшли в ліс за грибами, чи по ягоди і ліс приймав нас у свої володіння, де з захопленням ми ганялись за білками, які завжди виявлялись прудкішими за нас, насторожено споглядали за совами, коли випадково натрапляли на них, бо вони відлякували нас своїми величезними нерухомими, як нам здавалось, очима. Вслухались у шум вітру, що розкошував у кронах дерев, раз по раз струшуючи сухі галузки, які з тихим тріскотом падали додолу та у розмаїті співи лісових птахів, що раділи сонцю та погожому теплому літові.
   Особливе місце в нашому дитячому житті посідали свята, коли до нас приходили гості. За один стіл з дорослими нас не садовили, їсти нам ставили окремо від них. Зате, добре попоївши, ми мали змогу насолоджуватись їхніми піснями, що йшли від душі, із самої її серцевини і заповнювали собою увесь простір,  і тій пісні уже затісно ставало у кімнаті, і вона, через відкрите вікно, виривалась назовні і пливла, ширилась, злітала високо до неба і аж там замовкала, гублячись у його безмежжі.
  А потім у моє життя прийшла школа, що знаходилась за три кілометри від хутора і відкрила мені інших світ, незвіданий донині. Це був світ друкованого слова і я з жадібністю накинулась на книжки.
   У кінці першого класу зі мною сталась подія, що вперше примусила мене задуматись. 
   Наша вчителька, Галина Трохимівна, наклеїла на свою сумку паперову наклейку, а бачили усі ми, учні, її вперше. Коли вчителька вийшла, залишивши портфель на кріслі, діти збіглись туди. Я, певно, з тої великої цікавості, доторкнулась до портфеля рукою. Що тут почалось. Мене стали обзивати злодійкою, зі мною ніхто не хотів розмовляти. Добре, що то був кінець навчального року. За літо діти забули про це, а я дійшла висновку, що можуть тебе зробити винною, засудити та поставити на тобі клеймо просто так.
   Ще декілька відчутних прецедентів сталось зі мною у восьмому класі.
   Одного разу до нас у село приїхали артисти, вони ставили у клубі виставу "Вовчиця" і мені дуже хотілось її подивитись, хоч учням і заборонялось відвідувати клуб. І треба тому було бути, що на початку вистави, зайшовши у середину клубу, я якраз зустрілась обличчям прямо із директором школи, який і вказав мені на двері. А на другий день мене викликали на килимок, вимагаючи сказати, хто ще з учнів був там присутній. Так, як я була абсолютно чесною дитиною, сказала.
    Покарання не було сильно відчутним, бо, певно, учителі і самі розуміли, що карати нема за що та на душі ще надовго лишився холодок від цього випадку. І коли, уже в десятому класі, на початку шкільної дискотеки, у гуртожитку вихователька заскочила дівчат за відкриванням пляшечки вина на шістьох, і мене, за якимось збігом обставин, знову повели до директора школи, при цьому, вихователька в одній руці тримала злощасну пляшку, а другою тягнула мене за собою, то у кабінеті директора я випалила:
   -Із себе я своєї вини не знімаю, а хто ще був зі мною, казати не буду.
   Директор, ледь стримуючи усмішку, мовив:
   -А я й не чекаю цього від тебе, - і до виховательки, - ви б хоч пляшку заховали під полу. Кумедність цієї неоднозначної картини, видно, розвеселила його, а, можливо, згадались і свої роки, як був студентом.
   Так я отримала ще один нагальний урок від життя.
   Ще одна подія сколихнула мене із середини своєю безтактністю.
   Ми, учні восьмих класів, знали, що інші класи готуються до участі у загальношкільній конкурсній програмі на краще виконання патріотичних пісень та нам наші класні керівники, чомусь, про те, щоб ми також готувались до нього не сказали, а в день концерту, нас усіх, у добровільно-примусовому порядку, запросили до залу, як глядачів. А, після закінчення концерту, на сцену вийшла Лілія Данилівна, замісник директора по виховній роботі з дітьми і наголосила, підкреслюючи, власне, нашу так звану безвідповідальну-бездіяльність:
- Дякую, усім учням перших та сьомих класів, які брали участь у проведенні такого гарного концерту.
   Від такої промови ми дістали короткочасний больовий шок, з ним і розійшлись по домівках, а в середині у кожного із нас бунтувало почуття несправедливості.
   Скоро потому відбулися комсомольські збори, де я, як секретар шкільної комсомольської організації, мала звітувати про зроблену мною роботу та висунути кандидата на свого наступника. І тут із моїх вуст, і вирвались слова, що засіли в моїй свідомості, після того концерту, і я сказала, що вчителі мають нас за "живих мерців".
   На зборах була присутня тільки одна вчителька, Галина Дмитрівна. Вона не знайшлась, що відповісти на мої слова, а я трішки охолонувши подумала, що тепер мені таки не поздоровиться. Та я помилилась. Галина Дмитрівна нічого нікому не сказала, інакше хтось із учителів таки дорікнув би мені таким висловом.
  Так я отримала ще один життєвий досвід, який свідчив, що розумні люди, незважаючи на певний внутрішній дискомфорт від почутого на свій рахунок, здатні і собі зробити з цього корисні для себе висновки.
  Ось так закінчилось моє безхмарне дитинство, а назустріч йому ступила юність, а за нею і зрілість, і ще багато разів саме життя ставало мені, коли жорстким, а коли і поблажливим учителем.
   20.01.14

ID:  473804
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 20.01.2014 13:39:34
© дата внесення змiн: 07.03.2022 22:33:35
автор: Валентина Ланевич

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1403)
В тому числі авторами сайту (28) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Радченко, 30.09.2016 - 11:57
Гарно. І як я пропустила цей твір? 12 12 12
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Хіба ж за всім услідкуєш? biggrin Та однако надійшов час і його прочитати. 16 Дякую, Олю! give_rose
 
З превеликим задоволенням прочитала. Майстерно, що й казати! Не пройшли дарма Ваші життєві уроки. бо і поезія, і проза класні. Відчувається єднання з природою.
З Весною Вас, Валечко! Хай весняно буде завжди на душі. 12 12 12 16 17 give_rose
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так, дитинство все певною мірою відкладає свійвідпечаток на нас, бо формує наш первинний світогляд. 16 Дякую, Ганно! give_rose Навзаєм! friends
 
OlgaSydoruk, 25.01.2015 - 22:42
12 12 12 Классно,интересно,..вдохновения,..воспоминания ведь не закончились? give_rose friends
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ой, не знаю, Олечко, можливо, коли буде більше вільного часу, щось іще й пригадається. flirt Дякую люба! 16 friends
 
Ліоліна, 21.01.2014 - 11:00
Валюнь, спасибі, нагадала дитинство. А от я сама була нянькою для свого братика 16 42 43 39 39 39
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Молодша сестра молодша за мене тільки на два роки, няньки з мене бути ще не могло та воювали за прихильність до кожного з нас старшої нашої сестри з нею ми доволі довго. 16 Дякую, Ліоліночко! give_rose friends
 
Віталій Назарук, 21.01.2014 - 05:58
12 16 flo12
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую щиро, Віталій! 16 give_rose friends
 
Наталя Данилюк, 21.01.2014 - 01:26
Так світло і ностальгійно! 16 Сподобалась Ваша душевна розповідь про свої дитячі літа! 12 Кожному з нас є що згадати... girl_sigh 19 flo32 icon_flower
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
...всі ми родом з дитинства і воно є міцною зав’яззю, тією невидимою ниткою, що супроводжує нас постійно по житті... 16 Дякую, Наталочко! 16 give_rose
 
Дід Миколай, 20.01.2014 - 22:53
flo12
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую від душі, Миколо! 16 give_rose friends
 
Lana P., 20.01.2014 - 19:44
Сокровенно і читається затишно. 12 give_rose apple
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
І мені дуже приємно, що вам сподобалось! 16 Дякую, Лано! 16 give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 20.01.2014 - 19:02
12 12 Гарні, приємні спогади і мені навіяла твоя розповідь..
Дякую тобі, Валюша...
flo11 flo11 flo11
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так. Спогади дитинства відвідують нас не один раз на протязі нашого подальшого життя. 16 Дякую, Надійко! 16 flo21
 
Любов Ігнатова, 20.01.2014 - 18:56
У Вас гарна проза - не читаєш, а переживаєш усе написане Вами. Дуже сподобалося! Особливого присмаку надають Ваші життєві уроки ...
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Хотілось виділити якісь особливі моменти, бо ж і з свого дитинства ми виносим певний досвід, який і у майбутньому стає чи не основою нашої життєвої позиції. smile Дякую, Люба! 16 give_rose
 
Леся Shmigelska, 20.01.2014 - 18:44
Валю, приємно здивувала щирою і такою "терпкою на смак" прозою. дитинства...Гарно, дууже-е-е! 16 give_rose 23
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
І я, Лесю, щиро рада, що вона прийшлась тобі до душі. Дитинство залишає у пам’яті, у душі свій неповторний слід.16 Дякую! give_rose friends
 
Раїса Гришина, 20.01.2014 - 17:25
Ми були дітьми природи, її невід’ємною часткою, так, як своїми босими ногами відчували дихання землі, бо ходили по ній босоніж з ранньої весни до самої холодної осені.

Валечка, трудно нам было, но я об этом не жалею... 12 16 give_rose
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
...було, звичайно, по всякому та ми все таки були дітьми тієї єпохи і почувались щасливими, живучи у ній... 16 Дякую, Рая! give_rose friends
 
A.Kar-Te, 20.01.2014 - 16:24
12 Валюша, интересно было. А природа, да кувшинки tender Я ведь тоже выросла на природе. Помню, как ловила стрекоз в садоводстве (большущая территория парковая) на р.Тарапуньке biggrin в Полтаве. Ну и много иного..
.Пробудила ты и мои воспоминания. Спасибо wink
16 friendz give_rose
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
І мені приємно це чути, бо, признаюсь, я добряче сумнівалась, як сприйметься те, що я описала... flirt Сердечно дякую, Олечко! 16 friends
 
klasno))))))))))))) apple give_rose friends cry frown biggrin 16 : 12 friends
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Богдане, дякую!!! 16 give_rose friends
 
Навіяли багато спогадів, дякую. 12 12 12 icon_flower
 
Валентина Ланевич відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
І Вам, Антоніно, моє щире дякую! 16 22 give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: