Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: …про що тобі той метелик? - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: …про що тобі той метелик? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

…про що тобі той метелик?

...метелик пурхав над газоном на Аскольдовій могилі. Метелик не абиякий, сам адмірал, з родини сонцевиків, коштовна окраса нашого літа. Геральдичні кольори, оксамитові шати, шляхетні візерунки – уособлення літа, квінтесенція його краси, та й краси як такої.

А газон той був суцільна адміралові протилежність і антитеза: занедбаний, поритий кротами та подзьобаний ящірковими і павучими норами, здичавілий так, що годі відшукати бодай згадку про «газонну траву». Його захопили й на ньому безперешкодно процвітали дикуни: кропива, пирій, польовий осот і жовтий польовий осот, петрові батоги, щириця, квасениця, пасльон, лобода, кульбабки, пушняк, молочай, чистотіл, м'яточник чорний, вже всохлий о цю пору кінський часник і знову й знову кропива – ще, ще і ще, вона вочевидь переважала на цьому газоні та гадала захопити його весь, густо обсипаючи все довкола блідо-зеленим пилком зі своїх непоказних суцвіть. Звісно, кожна рослина прекрасна, а за природою своєю жодна не є бур'яном, та в середовищі «газон» всі вони разом і кожна окремо перетворювалися саме на це – на бур'яни.

А метелик не зважав: ниций агрономічний статус, прикра зовнішність, всохле або обгризене гусінню листя та навіть і пекучі волоски його не відлякували. Він пурхав понад газоном, раз-у-раз сідав на ту чи іншу рослину, навіть і всохлих не минаючи, робив кілька кроків і рушав далі своєю примхливою траєкторією. А я сидів нерухомо та бездумно, зачарований метеликом, і просто дивився. Та ось думка моя, нарешті, прокинулася від млосного заціпеніння та подала голос – і враз ніби розгалужилася, як річка розгалужується навколо острова, і далі тече вже двома річищами, наче це не одна й та сама річка, а дві окремі річки. А може, то були ніякі не річища, а просто думки з різних півкуль мозку, вони, кажуть, асиметричні за функціоналом, ла-те-ра-лі-зо-ва-ні, але це не точно.

Одна моя думка сунула хоч і сухуватим, проте незаперечним шляхом, і нашіптувала мені, що цей адмірал недарма кружляє понад заростями, в яких домінує кропива пекуча. Красень адмірал, як не крути, є метеликом, а метелики о певній порі свого життя є гусінню, і кропива для адміральської гусіні – рідна домівка, і харч, і прихисток. Це, мабуть, адмірал-самиця, нашіптувала мені та наукова думка, підштовхуючи вказівним пальчиком окуляри на своєму вченому носі, і вона вже носить запліднені яєчка, нині ж уже серпень, а крильця в неї он там і он там ніби зношені, ніби міллю трачені: вона вже доживає свого коротенького віку, якщо ще не на Божій дорозі, ач, яка вона повільна. А просто тут і просто зараз вона відкладає по одному яєчку на кожен листок кропиви, себто кормової рослини свого виду, а вже нині ввечері вона присяде десь на свої чотири ніжки, закине смугасті вусики за спину, востаннє складе крильця над головою та застигне назавжди, і найслабший подув вітру перекине цей маленький постамент літу, що вже минає, та життю, що вже минуло.

А інша думка цуралася науки, науковості, сухості та певності. Вона аж вуха долонями позатуляла, аби не чути про гусінь, яєчка та кормові рослини, і торочила про своє. Он-де поглянь, благала вона, той метелик – це ж сама краса, годі уявити щось гарніше. Та оця втілена неповторна краса пурхає понад занедбаним газоном і раз-у-раз сідає на затяті бур'яни. Знаєш…

– Та це вона яєчка там!.. – втрутилася перша думка, але друга тупнула на неї ніжкою, перша неохоче замовкла, а друга повела далі:

...Знаєш, про що тобі цей метелик над бур’янами? – про те, що світ увесь сповнений краси, він із неї зроблений і нею до тебе обернений, а ти доріс поки що тільки до краси метелика, ти в цьому світі – першачок-початківець. І це або так, або краси ніякої не існує взагалі.

...отут ті дві мої думки злилися в одну суголосну й далі посунули разом – і слідом за метеликом. А той пурхав собі з рослини на рослину – обважений новим поколінням адміралів, втомлений майже достиглим літом і безмаль відбутим життям, сповнений краси у сповненому красою світі.

VIII.2022

ID:  955693
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 07.08.2022 19:14:32
© дата внесення змiн: 07.08.2022 19:14:32
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (126)
В тому числі авторами сайту (7) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вікторія Т., 08.08.2022 - 09:48
Філософський життєвий момент. Такі чомусь запам'ятовуються. Дивуюсь Вашим знанням з ботаніки!
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Вікторія Т., 08.08.2022 - 10:13
Так, саме такий був момент - прозріння-озаріння-просвітлення, щось побачив у буденщині, збагнув, а надто відчув - і запам'ятав. Дякую, Вікторіє - в мене ж дідусь був вчений агроном, а бабуся стихійний, від них набрався ботанічної не так обізнаності, як допитливості. Бачу рослину - хочу знати її на ім'я та за властивостями
 
Вікторія Т. відповів на коментар Максим Тарасівський, 08.08.2022 - 10:15
Я також хочу, але від моменту, коли хочеться, до того, щоб узяти довідник у руки -- така довга дистанція! Майже ніколи не долається. smile
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Вікторія Т., 08.08.2022 - 10:33
Зараз все це набагато простіше - є програми для смартфонів, які допомагають визначити рослину. А далі вже справа техніки, гугль знає все про все )
 
Вікторія Т. відповів на коментар Максим Тарасівський, 08.08.2022 - 10:50
Бачите, а я не здогадалась. Колись накупила довідників, нібито-то кишенькових, але хто їх буде носити? Тепер вони лежать, а я залишилась ботанічним невігласом.
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Вікторія Т., 08.08.2022 - 14:17
Ну, зате ці довідники колись стануть антикваріатом, а комп'ютерні програми ним не стануть ніколи. А як зникне світло, зв'язок та інтернет, Ви все одно будете мати під рукою ті довідники. То Ви добре зробили, як не крути
 
@NN@, 07.08.2022 - 20:50
А я так люблю всю цю траву, особливо перед Маковієм... В нас завжди борються два світи - первозданний, Божий, і упорядковании людиною... можливо, коли вони зіллються в один, ми щось величне в цьому побачимо,і це стане довершеністю, але боюсь, то вже буде кінець цивілізації, чи початок чогось нового...
 
Максим Тарасівський відповів на коментар @NN@, 08.08.2022 - 06:50
"Прекрасные сорные цветы" - так писав про них Набоков, і я сам так їх бачу. Можливо, це було би краще в естетичному та бюджетному сенсі, якби газони та узбіччя залишили цим рослинам і не витрачали кошти на безкінечне пересівання безкінечно занедбуваної газонної трави )
 
Добре! Добре!

"...поки що тільки до краси метелика,
ти в цьому світі – першачок-початківець.
І це або так, або краси ніякої не існує взагалі."
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Шевчук Ігор Степанович, 07.08.2022 - 19:23
Д 16 я 16 к 16 у 16 ю 16 !
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: