Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Інна Рубан-Оленіч: МОЇ СКАРБИ - ВІРШ

logo
Інна Рубан-Оленіч: МОЇ СКАРБИ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

МОЇ СКАРБИ

Інна Рубан-Оленіч :: МОЇ СКАРБИ
Чи кожен може похизуватися родинними скарбами, реліквіями, які передаються у спадок? Та і взагалі… хто знає імена предків? Чим займалися? Як жили? Відповідь наперед відома… За хаосом сьогодення немає часу та і бажання витрачати час на вивчення минулого. В мене навпаки. З дитинства мене цікавило минуле села, минуле родини і захоплюючі розповіді про те, що було колись і я слухала все з роззявленим ротом.
Родини моїх пращурів не були багатіями чи вельможами, а простими козаками та селянами-землеробами, які тяжко працювали для добробуту сім’ї, але коли відбувалися зміни суспільного устрою, інколи залишалися голодними і без житла. Це було колись. Лишилися спогади, які передавалися новим поколінням, метричні записи, що вказують на реальне підтвердження переказів і скарби…
Скарбами я називала все те, що лежало у величезній дубовій скрині. Хоч такий тайник в кінці ХХ століття був зовсім не актуальним у новозбудованому будинку, але скриня стояла в теплому коридорі, ніби на роздоріжжі між іншими кімнатами і під великим залізним замком тримала в собі таємницю.
До скрині в мене доступу не було. Були щоденні прабабусині монологи про давнину і дитячі фантазії про те, що ж у скрині можуть ховати? З багатосерійних розповідей бабусі Каті пригадую, що скриню з приданим молода брала з собою коли йшла заміж, тому змалечку починала тяжко працювати щоб надбати собі добра.
Спочатку підготувати все для полотна. Коноплі мочити, тіпати, білити, золити, прясти, сукати, ткати… можливо і не в такій послідовності, але без кожного з цих етапів виробництво полотна було б неможливе. А полотно потрібне собі на вбрання та щоб нашити одягу чоловікові та його родині. Вишити рушники на ікони та втиральники, постільну білизну, запинки…
Пряли і вишивали з осені до весни, зазвичай вечорами, бо вдень роботи вистачало. Дівчата брали роботу на досвітки та вечорниці, щоб показати залицяльникам, які вони роботящі і як хочуть заміж. Є прислів’я: «Свадьба сорочку знайде», тому дівчата швидше намагалися напхати скриню плодами свого рукоділля і виглядати судженого. Вишивали в напівтемряві бо на весь гурт дівчат у хаті світився лише один каганець та і від нього світла було небагато. Але не було часу зважати на такі незручності, адже до весілля треба було пошити і вишити сім сорочок. Щоб найкращу вдягти на весілля, празничну – в церкву чи на свята, повсякденні для випікання хліба, годування дитини, для роботи і полі та порання по господарству і «на смерть», бо ніхто не знав скільки віку відміряно.
Сорочки були різні: білі, тоненькі, м’які, вишиті дрібними узорами в одну нитку, то білим по білому, то червоним і чорним, то вирізуванням, то мереживом. Інші були з цупкого сірого, грубого полотна, мали зовсім мало оздоби, але були по-своєму красиві. Рукава розшиті квітами, геометричними елементами, в’юнкими безперервними узорами що нагадують барвінок чи стеблинки трави.
Приблизно сто років тому, вишиті сорочки почали витискати з моди нові, куплені тканини, фасони та аксесуари і сорочки доношували лише старенькі бабусі. Інші вишиванки складали в скриню, як щось дороге, цінне і вже непотрібне. Так з кожним десятиліттям, зі зміною поколінь сорочки вдягали на сцену, коли катали батьків на «свадьбі», або просто рвали на ганчір’я, як непотрібну річ.
Коли у 1998 році померла бабуся Катя, її ховали у вишитій багато десятиліть тому, сорочці з чорними узорами, спідниці і корсеті. Все це добро багато років зберігалося на дні скрині і чекало свого часу.
Минуло трохи часу і бабуся Галя дістала зі скрині вузол зі скарбами. То були сорочки її матері, бабусі, прабабусі, свекрухи, та родичок, які жили набагато раніше. Сорочкам по 100-150 років приблизно і всі вони різні: різний крій і матеріал, нові і благенькі ношені, але вони збереглися такими, як їх заховали у скриню. Кожна сорочка – то шедевр. Зібрана з різних деталей з зубчиками, гармошечками, виточками. Все так бездоганно, тому навряд чи під силу повторити теперішнім майстриням. Деякі сорочки сточені з білої тоненької верхньої частини сорочки і грубого подолу з темного полотна, якого не було видно з-під спідниці. Цими скарбами милуватися можна годинами, та в той час вони були, як музейні експонати: розгорнули, подивилися і заховали у скриню знову.
А я в той час вже набивала руку у вишиванні від маленьких серветок, наволочок, картин, до рушників і до першої власноруч вишитої вишиванки. Я не обробляла коноплі, не пряла полотна, а просто купила білу заготовку з місцем для вишивки. З безлічі узорів та схем які знаходила в Інтернеті чи взагалі бачила на готових виробах, нічого так не зачіпало душу, як орнамент на сорочці захованій у скрині. Я перезняла узор, яким милувалися мої предки і тому, коли одягаю свою вишиванку, відчуваю їх захист, відчуваю зв'язок поколінь, відчуваю приналежність до вікових традицій, любов до рідного краю.

ID:  914382
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 20.05.2021 17:43:06
© дата внесення змiн: 20.05.2021 17:44:08
автор: Інна Рубан-Оленіч

Мені подобається 3 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (276)
В тому числі авторами сайту (6) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 21.05.2021 - 08:31
12 12 12 Дякую, Інночко, за такий цікавий урок з народознавства! Хвала і низький уклін нашим предкам, які зберегли невмируще мистецтво ткацтва і вишивки!
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Катерина Собова, 21.05.2021 - 09:11
Спасибі
 
яся, 20.05.2021 - 22:51
12 tender flowers
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар яся, 20.05.2021 - 23:43
дякую
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: