Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Іра Задворна: Між мрією і світом - ВІРШ

logo
Іра Задворна: Між мрією і світом - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Між мрією і світом

                                                                    Між мрією і світом
Сьогодні я прокинулася близько восьмої години ранку. За вікном окрім оголених  дерев, автомобілів в дворі під будинком,  декількох людей, які не поспішаючи йшли по своїх справах, мені здалося, що я побачила за масою сірих, немов склеєних хмар, сховане сонце. Сміх чотирирічного племінничка, який лунає з сусідньої кімнати, уже став моїм улюбленим звуком. У нас дорослих безліч непотрібних думок і страхів, у дітей все простіше, у них все щиро. Їхні запитання, розмови, вчинки, сміх, проста мила усмішка —  щирість, якої так не вистачає багатьом дорослим сьогодні у світі. Цього недільного ранку за вікнами рідко де-не-де цвірінчали вже бадьорі горобчики і було чути відлуння церковних дзвонів, подібно до новоствореної пісні. На мою думку, якби щастя увійшло в кожен дім, як ця ранкова пісня,  яке зробить кожну людину щасливою по-своєму, то прийшов би кінець усім стражданням, які проникають в життя людей сьогодні, подібно землетрусу, який трусить, руйнує, тільки людську душу.
Я ще з того покоління, в дитинстві якого не було чудних смартфонів без кнопок, «дітей» комп’ютерів — планшетів, фантастичних бездротових навушників, соціальних мереж, дивних автоматичних пилососів, розумних телевізорів з плоским екраном і Інтернету взагалі, а також безліч всього іншого. Якось влітку ми з татом їздили по справах в село і наша увага зупинилася на двох хлопчиках, які сиділи на зеленій траві, попід парканом, і кожен «прилип» до екрану свого смартфону. Через хвилин тридцять, на зворотному шляху, наша увага знову була звернена в сторону тих двох хлопчиків, які все так само сиділи в телефонах. І у нас виникла бесіда стосовно побаченого. Ми жартома надіялись, що  вони хоча б обговорюють те, що бачать на екранах. Але це зовсім не жарт! Якщо для старшого покоління сучасний прогрес це як пригода чи новинка, без якої дехто може і обійтись, то для дітей ті ж смартфони це не просто засіб для спілкування, це їхнє життя! 
Але я ще з того покоління, яке не засуджує прогрес навколишнього світу, а навпаки бачу безліч плюсів у ньому.  Наприклад, щодо Інтернету. Зараз у кожного є доступ до гігантського джерела інформації, в будь-яку секунду можна послухати улюблену пісню улюбленого виконавця, подивитись історичну дату, яку потрібно згадати, прочитати будь-яку книгу, за допомогою навчальних відео освоїти нове хобі чи навіть нову професію, слідкувати за новими чи продивлятися улюблені фільми тощо. І цей список нових можливостей дуже довгий. Щодо соціальних мереж, не розповім, звичайно, нічого нового, їхня поява відкрила можливості спілкуватися не лише з друзями, знайомими, а також знайомитись з новими людьми, навіть з інших країн. А також опублікувати ту чи іншу фотографію чи відео, які б набрали велику кількість «вподобайок» – особлива нова радість. Я спостерігаю, як зараз часто вживають словосполучення «живе спілкування», «зустрітись вживу», «порозмовляти вживу». Цікаво, що «живе спілкування», а також хоча б тимчасова відмова від соціальної мережі, смартфону, телевізора тощо, подібне цілющому ковтку повітря того життя, коли ми не ставимо смайлики під дописами.  Все має свої плюси і мінуси.
Коли я була малою, в енциклопедії «Географія», в розділі «Завтрашній день» (книга 1999 року випуску) писалося: «Колись люди винайдуть відеотелефони з телеекраном так, що під час розмови можна буде не тільки слухати, але і бачити один одного». На той час, напевно, це були роздуми зі світу фантастики, приємно бути свідком їхнього здійснення. Зараз світ чи не найцікавіший за всю історію людства!
Але люди не перестають відчувати в такому цікавому, різноманітному світі. Відчувати ненависть, заздрість, гнів, нелюбов, неприязнь, нещирість – почуття, які не лише руйнують людину зсередини, а і приносять багато зла, як самого собі, так і іншим людям в житті. Але якби ми не зустрічались зі злом, ми б не відчували тієї радості і блаженства, що дарує добро, але не навпаки!  Ніхто не мріє про війну, біду чи нещастя. Чи не так? Наше життя це щось більше, ніж риска між датою народження і смерті, це те, чим живе наше серце. Це місця і люди, де і з якими ми почуваємось потрібними, місця і люди, які потрібні нам.
Діти, як молоденькі пагінці навесні, як ще зелений колосочок в полі, як нова зірочка, що запала на небі. А ми дорослі, подібні зрілим плодам, колоскам повних запашного зерна, зірці, що стала сонцем. У нас всередині завжди живе та щира і життєрадісна дитина, яка раділа кінцівці казочки, в якій добро перемагало зло, вставала раніше всіх, щоб подивитись, що Дід Мороз приніс під новорічну ялинку,  гралася в іграшки, копіюючи доросле життя, раділа життю такому, яким воно є. Радіти зимовому снігу, солодко пахучому цвіту навесні, маленьким успіхам, дозволяти собі сумувати, коли сумно, сміятись, коли радісно, зустрічати новий день і робити у ньому маленькі добрі справи, творити, навчатись, мислити, спілкуватись, дружити, любити, працювати, мріяти, аналізувати своє життя, попри все іти вперед, дивитись на негатив, як на щось прозоре, а якщо підсолодити життя чашечкою солодкої ароматної кави, то життя здається наповнене більше добрим, аніж злим. Цей перелік нескінченний і кожен його зміг би продовжити, доповнити чи переписати заново на свій смак, кому що ближче до душі.
Світ сьогодні відкриває для нас усі можливості для самореалізації і розвитку. Але не впускати в своє життя ненависть, заздрощі і інше зло — це чи не найважливіша можливість доступна кожному в будь-який час, в будь-якому світі. Всі народи, що говорять різними мовами, мають власну історію, свої звичаї і традиції, однаково мають потребу в щасті, любові, радості, дружбі.  Щаслива людина випромінює добро, радість, любов. Перед такою людиною всяке зло розтане, як сніг перед сонцем. Якби кожна людина стала щасливою по-своєму, то прийшов би кінець всім стражданням на землі. А раптом, це маленькі роздуми з світу фантастики, свідками здійснення яких стануть наші діти, внуки, правнуки? Хтозна… 

12.01.2021

ID:  908095
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 15.03.2021 19:23:10
© дата внесення змiн: 15.03.2021 19:23:10
автор: Іра Задворна

Мені подобається 10 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Svitlana_Belyakova
Прочитаний усіма відвідувачами (420)
В тому числі авторами сайту (14) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

moden, 19.04.2021 - 17:35
hi Автор випромінює багато дефіцитного і необхідного всім позитиву 12 23
 
Grace, 19.03.2021 - 07:13
12 12 Правильные размышления!!!
Доброе утро и удачного дня Вам!!! give_rose 22 22
 
Арі Задворна відповів на коментар Grace, 21.03.2021 - 15:53
І вам добрий день give_rose
Вдячна щиро hi
icon_flower
 
Юрій Пивоваров, 16.03.2021 - 21:18
Нарис – супер!
12 16 32 32 32 32 32 give_rose
 
Арі Задворна відповів на коментар Юрій Пивоваров, 21.03.2021 - 15:54
Дуже дякую вам hi
16 smile
 
Так, в життя владно увійшли нові технології і для людей зараз головне - використовувати їх правильно. Те, що діти спілкуються "не вживу", не є добре, бо це шлях до нового виду залежності, яка може виявитися значно страшнішою за наркотичну чи ігрову. На жаль...
fright 42 43 17
 
Арі Задворна відповів на коментар Людмила Григорівна, 21.03.2021 - 15:59
Будемо вірити в те, що щоб не робилося то до кращого smile give_rose
Дякую вам за увагу hi
 
Арі Задворна відповів на коментар Наталі Косенко - Пурик, 21.03.2021 - 15:54
дякую smile hi
16 16 16
 
яся, 15.03.2021 - 23:38
12 clap bye flowers
 
Арі Задворна відповів на коментар яся, 21.03.2021 - 15:55
smile дякую hi
23 23 23 23
 
Павло Коваленко, 15.03.2021 - 20:25
Правильні і хороші думки! 12 23
 
Арі Задворна відповів на коментар Павло Коваленко, 21.03.2021 - 15:55
Дякую вам hi
give_rose
 
Lana P., 15.03.2021 - 20:03
12 32 32 32 32 32
 
Арі Задворна відповів на коментар Lana P., 21.03.2021 - 15:55
дякую hi
icon_flower
 
Irкina, 15.03.2021 - 19:56
12 Дуже гарні позитивні роздуми! 23 Так,треба намагатись нести в собі якнайбільше добра і позитиву-може тоді дійсно світ стане добрішим! 16
 
Арі Задворна відповів на коментар Irкina, 21.03.2021 - 15:58
хоча згодьтеся це нелегко...адже ох як багато всього того від чого так гірко...і ще плюс наша власна темна сторона... 31 smile
дякую за ваш коментар hi
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: