Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Шевчук Ігор Степанович: З 2011: Попереду швидка і жахлива переміна всього світу, дуже страшна - ВІРШ

logo
Шевчук Ігор Степанович: З 2011: Попереду швидка і жахлива переміна всього світу, дуже страшна - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

З 2011: Попереду швидка і жахлива переміна всього світу, дуже страшна

           В Єдності найновішій (незнайомій! самоусвідо-млюючій)

Все, що вивалилось з двадцятого століття, — не годиться.
Важливо — особисте самоусвідомлення поета і художника.
Самоусвідомлення художника! — слова ці з новими значеннями називали — одиниці, та й то не щодо себе, а — Мо-царта і Бетховена, у девятнадцятім столітті… (взяти хоча б німецьких дослідників…)

Ніхто не додасть до цього штучно ні риски, ніби з новіших знахідок, правди художніх відкриттів, з процесів освоєння нового часу. Чому?
Штучність, вторинність якось ще можливі у культурно-неперехідному часі і становленні. Та не тепер, в понищеній культурі і депресії всіх творців — окрім тих, які над світським міцно прикріпились до Христа — на переломі й розриві між недуховним і новим еоном…
Нестерпна правда для халтурників по життю — до цього потрібно було… 20 років (хоч би стільки) готуватися, духовно працювати (внутрішня робота).

Якщо я прийшов випередити всю стару суттєво недохудожню підмінену культуру, що після Данте, — то що ж? Єсть бачення, відкриття художні, ідеї небесні, повнота рівноваги небесного з земним: тож неминуче самоусвідомлення художника.
Не придурюйтесь, академічної сухої січки (із земного менталу) в дусі нижчої вибудованості протестантизму — досить, аби здогадатись або побачити думками підхід правди. А на доказ нагадую вищий протестантизм, в якім одиниці своїм незаперечним унікальним перебуванням в серці з Христом (отверезіння розуму і відчуття волі Божої у внутрішній людині) випередили в реаліях відстаюче православ’я московського штибу. 
Мертве воно: не приймає новизни і творчості.

І як інший приклад, Джойс Майєр: мільйони негрів, і білих, і кольорових сама з поміччю Христа витягує з депресій і т. ін., унікально творячи найпотрібніше зараз: єднання світської професійної психології з світлом Христовим. 
Про це знає патріарх Гузар, роблячи кроки Церкви у цьому. Програшним шляхом, військовопсихологічним, патріарх Кирил пробує підкорювати Лівобережну Україну…
Програє християнство, Росія, Україна, і все і всі. Але такі є реальні свого роду змаги чи випробування, сказано, що завжди мусять виявитися між вас і найрозумніші, і найперспек-тивніші в Ісусі Христі.

Проте я скажу: це не має світового значення для художництва. Для культури нової, непідміненої.

Саме світло розуму Христа, а, як знаєте, без нього не було і нема бачення розумними очима в серці ні відкриттів від Бога, ні світозбудувань, ні богослівських відкриттів, ні відчу-вання волі Божої, дає зараз просвітлення культури, набуття культури — просвітленої Христом. А ви скажете: не бачу художників нових, де вони?
Пояснюю, підказую: патріарх Кирил теж не знав, не знає, можливо і не взнає, на що він наштовхнувсь і пробивсь в Україні. Та й може програти вчення, нічого глибинного не усвідомлюючи. Патріархи на дні пекла є, патріархи і на Небі є.

Подвижники і святі — вище за патріархів на Небі. Як казав ап. Петро? Треба слухатись Бога!

Тому, як казав св. Палама, очистимо розум. Залишім не нашу справу, не осуджуємо нікого, робимо в Богові справу свою.

Отже, художники є.
А при христоцентричності і особливо необхідній нині церквоцентричності, при тяжінні до неділимої Церкви Христа, в незчисленності художніх поезій і світів, грандіозності ще не бувалих поем-брил, поліфонічних і драматичних поем-храмів (найоб’ємніший, найвирішальніший вид поезії)... Псалмів, що спалюють похіть (найреліктовіших і найархетипніших брил-першостраховиськ вогненних!), від яких втікають уми-пісюни пізніших вже розпадних фрагментів, вже безнадійної художньої творчості, без найвищого польоту-синтезу органічного орга́ну Богокосмічного в Єдності незнайомій...
Хтось та й буде. Кого Бог дасть...

Бо без запліднюючого, вам скажу, шкворіню не серафічного, а жахливого Божественного Еросу (знають святі), не зможете промовити так, як я.

 Бо без всього цього в мені переорювання ( не мечем — життєдайним Пругом із серця Христа) мене, таїнного нема і слова таїнного нема ніби.  
Бо в міру усвідомлень можете сказати радше, що вас нема (а те настає в радості Бого-людського поєднання й невідрізняння!); не скажете й що ви, але звідаєте Бога, Всеживотворящу Тройцю… прославите Тройцю! 

До Бога наближеним хоча б раз — властиво це, бо вони — преобразились. 

Бо і Христос є, і Мати Сина Божого є , і світи поезії їхньої є… А проте без натхнення Марії і святих дійсно- таки нічого нема! Навіть це видно.
Споживацтво нинішнє — інфантилізм. До загибелі це.
Попереду швидка і жахлива переміна всього світу, дуже страшна — як для нинішніх.

Отже, і ви приймете те, що далі: гри не буде. Не буде дам, «понравіться», тягучки, загравань, не буде кому для кого грати.
Часу мало в художника, оновленого духом-умом, — волі, що себе усвідомлює.
( Досить, трохи зупинимося, чую «радянські пищання»…)

Продовжимо.
Одних час кине — кудись туди, ще одних — десь-інде, третіх — не зна куди, і це безумовно. Споживальщики, що присмоктались до Землі, — вони чи взнають, чого так?
Працюйте і самоусвідомлюйте. Далі вам куди?
Дякуйте Богу, ось тепер веселіше.
Тобто?

Так, як це є в музикальному розучуванні невідомого твору: якщо є у людини вища зібраність духу (і даних) — тоді ясно, що потрібен дух і характер, сама ця якість діючого унікально духу: взаємно проникнутись духом композитора і його твору, тоді вправленість у волю Божу приносить нез’ясненну зосередженість — і точність виконання!
Це при найвищому рівні духу, бо ноти однакові для всіх.
І в розучуванні нового твору теж ніби диво: дух включає цілісність людини, грають водночас дві руки у розучуванні-виконанні твору.
На нижчому рівні звичайно розучують окремо рукою правою, окремо — лівою, потім — зводять докупи.

Професіонали надзвичайно, і дуже сильно й тонко чують  все, і особливо цей момент. 
Бо грати всі вміють, — та справа в тому, що я вам сказав…

Другий приклад, для тих, хто не чує музику, не сприймає.
На тарілці сметана і кусень масла з неї: і як ця сметана споглядатиме гору масла, розуміючи запізно чи здогадуючись: бути в майбутті духовнім і жити в Бозі — можна лише будучи маслом?..

Аналог третій: поліклініка для людей душевних і людей духовних — як це є? Бо коли людина душевна, то в неї одна побудова душі, а в духовної людини — протилежна: перша спрямована назовні, живлення її матеріальне: біохімічне і т. ін. В духовної побудова душі інша: оскільки душа врощена у споживання із внутрішнього джерела (Бога, який Дух). 
Хто що знає далі — вам підкаже, яке лікування до чого привести може...
І тут швидкометикуючим досить. 

Одна суть у цьому і суть ця — дух. Дух — найвищий, діє він по-своєму, неповторно, скрізь. Це дух, він діє так, як він діє, це важливо, а не оцінкові реакції.

Друзів Бог підняв над інтелігенцією, — над глухим кутом.

Важлива висота творчо-молитовного духу. Час — для таких.
Фактура часу особливо сприяє дії духу.
Добре, якщо людина в Церкві давно, якщо вона вкорінена в Христа і в Дух Святий (генералізація! і — свобода!).

Єпископи — стримуючі люди Церкви, так є, вони не відповідають за живий розвій просвітленої Христом нової культури в світі. Бо це ченці.

Відповідальність перед Богом на себе прийматимете? Думати вслід за любов’ю у свободі синів Божих — у Духові Святім будете?
Бо хто керується думкою, що він краще зробить, аніж з Богом зробить, той ще не починав знати. 

Чи витримаєте, як режисер Криштоф Зануссі, признатись іншим: все життя присвятили не тому, чому слід?? Воістину, страшна світова доля інтелігенції.
 
Хто з вас зможе витримати, не тогокнутись, усвідомивши, що вся праця пішла намарно, і все життя пройшло не так, як хотів Христос?? Бог покаже — на розборі. 

І далі: гроблячі Україну середненькі грушевські-невіруючі!.. (Але Бог своїх береже).

А своїм Бог все подасть! Христос перемагає любов’ю, дарує себе. Спасає Кров’ю і Тілом в Церкві. Христос — Голова Церкви. А як підніме над державами вас, Він, як більший?

Думати будете, творити зможете понад коробками держав, конфесій? 

Врешті держава — мотор під кришкою: Вам чому, як то президенту, не вилазити з-під кришки, в шмаровидлі? Чого сидіти там?

Крилам духу — під кришкою потрібно бути??
Чи будете нерозумними?!

Думайте. Уток і основа — в тканині: якщо основою є ментал — це одне, а якщо — дух? Ви, скажуть, бог чи божевіль-ний, — витримаєте для Христа? Підозрілий чи юродивий… 
Хто усвідомив себе в вибранні?

Нема чого робити біля нього трьом єзуїтам, шести євреям і шести українцям — вкупі взятим. Такий духовний отець. Духовний провідник такий… Друзі мої. 
 
Бєсятінкою смотрім? Магією підглядаєте, перешкоджаєте, «християни», російські спецслужби без сорому… Ганьби долучаєтесь?..
Поезія-океан Богоматері і моя, поєднуючи ніби несумісне ( найвіддаленіші ряди і слова, бо — так дозволяє дух!), вибухаючи — зриває стереотипні «сині окулярчики з перенісь» — ментальні вторинні форми — від лівого вуха аж до правого вуха!.. чим у вас засліпленість знищує!.. І — у вас звільнення, воля! А диявол відступає і скаженіє!

Жертвуєм собою, якщо уподібнюємось Христу; поезія така — душі людські спасатиме.
Діти, одіяльцем накриєтесь?
Вивчаємо англійську, зламаного страшка? 
Ок?

5.02.2011

ID:  881032
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Епічний
ВИД ТВОРУ: Поетичний маніфест
ТЕМАТИКА: Релігійна лірика й духовні вірші
дата надходження: 28.06.2020 12:46:34
© дата внесення змiн: 28.06.2020 12:46:34
автор: Шевчук Ігор Степанович

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (334)
В тому числі авторами сайту (1) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: