Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Інна Рубан-Оленіч: ЯК Я КИНУЛА ПАЛИТИ - ВІРШ

logo
Інна Рубан-Оленіч: ЯК Я КИНУЛА ПАЛИТИ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЯК Я КИНУЛА ПАЛИТИ

Інна Рубан-Оленіч :: ЯК Я КИНУЛА ПАЛИТИ
             Підлітковий вік  - час для експерементів. Мабуть немає жодної людини, яка б, щоб самоствердитися, чогось там не утнула. От і я не виняток. 
          Взагалі то, тютюновий дим мені ніколи не подобався, але ж коли мої подруги пробувала курити, я теж від них не відставала. Чи на дискотеці, чи просто коли гулять ходили в ничку пробували цигарок. Я ніколи не тримала інформацію про свої експерименти в секреті. Та і мене ніколи за це не лаяли, просто говорили: «Кури, як ума немає!». А його мабуть справді не було, бо час від часу я все ж брала до рук ту гидоту.
           Одного разу, під час святкування Нового року у Віти, ми вирішили покурити. Якраз у кишені випадково опинилася пачка «Отаману», яку я виграла у конкурсі на бал-маскараді. Після зустрічі Нового року, бою курант і застілля ми з Вітою пішли на вулицю. Трішки походили Подолом і вирішили покурити біля колодязя. Якраз в той час, коли ми голосно кашляли після першої ж затяжки отруйного диму, до нас підійшов Віталій, забрав у мене цигарку і загасив на своїй долоні. Такого неподобства я не витримала, бо він вважав мене своєю дівчиною, і думав, що має право заборонити формуванню шкідливої звички. Я ж, як бунтарка, підкурила ще одну цигарку, якою він теж пропалив собі вавку на долоні. Далі ми не продовжували, бо він би цілу пачку б роздавив собі об долоню. Ми з Вітою швидко забули цю новорічну витівку, а Віталій довгий час носився зі своїми опіками від моїх цигарок.
             Коли ми їздили у Варву виступать, то Віта купила нам по дамській цигарці «Море». А як повернулися в село вирішили їх використати, та де знайти місце, щоб ніхто нас не впіймав, ми не знали, тому не придумали нічого кращого ніж заховатися у шкільній вбиральні. Звичайно, не комфортно і не приємно, але ж у вихідний день нас там би ніхто не побачив. Але ми глибоко помилялися, адже цього дня п’ятикласники святкували День іменинника і тому в непідходящий час всі вивалили на шкільне подвір’я. І треба ж було їм стрімголов прибігти до туалету, де ми тільки починали підкурювати тонкі і довгі цигарки. А малі, як саранча оточили туалет, і почали ломитися у двері і кричати, що там хтось курить. Ми тримали в роті по цигарці, обома руками тримали двері, котрі малявки розхитували і намагалися відчинити. Через щілини кидали на нас сміття та жмутки сухої трави. Як на зло в той час підійшла Надія Іванівна – класна керівничка «п’ятаків» і своїм спокійним і виваженим голосом почала розбиратися, що там творилося. 
            Ми не мали іншого виходи, треба було виходити, хоч і не хотілося, щоб відмінницю і чемну, тиху ученицю помітили за курінням. Тому ми вийшли і почали дружно брехати: що ми зайшли в туалет, коли там було накурено; хто це зробив - ми не знаємо; що малі нам заважали вийти… Звичайно, зараз я розумію що наші відмазки були просто смішними, але ж – пронесло.
             Колись на вихідних перед завершенням другої чверті, я пішла до Віти готуватися до контрольної. Спочатку ми щось писали, вчили, аж поки Віта не згадала, що в неї є заховані сигарети, (які Віка Красієва, яка в той час квартирувала у Віти, залишила у своїх речах). Люби Іванівни вдома не було, а дядькові Миколі не до нас, тому ми взяли по цигарці і пішли надвір. 
            Сонячного, морозного, зимового дня по дворах метушилися сусіди, тому у дворі заховатися не вийшло. Ми пішли за хату, присіли в затишку, тільки почали нашу таємну справу, аж тут почули погрозливий голос з туалету. Дядько Микола своїм басом нас запитав, що ми там робимо. Відмазка про дихання свіжим повітрям спрацювала. Ми пішли по городу, по коліна брели по блискучому снігу, бо в кінці городу у Джуганів ми побачили купи кукурудзиння, де б можна було спокійно покурити. Знайшли хорошу хованку, взяли по цигарці, аж тут дядько Джуган нас злякав і крикнув: «Хто там лазить?». Лазили ми, тому розчаровані побрели снігом далі. 
          Неподалік було старе дворище де ніхто не жив, і люди там могли з’явитися лише тоді, коли обробляли там город. Ми розмістилися під вікном, там де нас точно не побачать, і саме там вирішили спокійно покурити. Та за шибкою мазанки ми почули дивні звуки: чи то привиди, чи п’яниці вирішили нам завадити. Ми ноги в руки і вибігли на дорогу. Щойно в бік села пройшов грейдер, тому йти було зручно, але ж де заховатися ми не знали. У кожному дворі були люди, зачувши нас гавкали сусідські собаки, тому ми спокійно рушили за село в бік Винницької. 
             Біля мосту, де нікого не було, ми знову вирішили з четвертої спроби покурити, та треба ж таке, серед зими, по двадцятиградусному морозі по долині баби Дрючихи, чогось носило її зятя, батька нашої однокласниці Оксани Щербашиної. Він нас помітив, тому продовжувати, вже не було сенсу. Ми пішли далі, хоч і планували покурити просто серед дороги, та чомусь польова дорога в зимовий час перетворилася на автобан: з Кухарки їхали на санях якісь люди, із села в поле поїхала колгоспна вантажівка. 
             Коли прийшли до шовковиці, для цілковитої впевненості ми по височезних заметах полізли в чагарники. Де-де, а тут точно ми були в повній безпеці. Ми взяли по цигарці, витягли сірники, чиркнули сірника і він погас, а крім нього у коробці залишився один згорілий сірник, а ще один переламаний. Ми стояли по пояс в снігу, далеко за селом у кущах із цигарками і голосно сміялися, наша афера не вдалася. Яскраво світило сонце, було дуже холодно, у селі гавкали собаки та стелився дим з печей, а ми як дві дурочки – так і не накурилися.

        Так завершилася моя епопея із палінням, після такої невдачі мені вже не хотілося куштувати цигарок, не спокушало навіть, коли в студенські роки всі сусідки по кімнаті диміли, як паровози. А ще, через кілька років, у мене з’явилася алергія на дим, особливо на цигарковий. Так я позбулася шкідливої звички, яку допуття і не скуштувала.

ID:  880229
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 20.06.2020 09:33:13
© дата внесення змiн: 15.02.2021 21:45:08
автор: Інна Рубан-Оленіч

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (397)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Аскет, 22.06.2020 - 20:10
Хоч я теж Віталій, але я б радше підкурив цигарку. Мені соромно за тьозку. Він не достоїн і мусить переіменуватись
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Аскет, 22.06.2020 - 22:57
ха ха
 
Valentyna_S, 20.06.2020 - 20:48
Ви дивовижна,Інно 16 smile Не кожен готовий відкрити душу загалу.І Вас гарно виходить проза-так тримати 16 give_rose
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Valentyna_S, 21.06.2020 - 16:44
Дуже Вам дякую!
 
Катерина Собова, 20.06.2020 - 16:29
12 12 12 Захоплююсь Вами, Інночко, адже про свої негативні звички не кожен розповість! Слава Богу, що Вас це обійшло стороною! В нашій сім"ї ніхто ніколи не палив, тому я засуджую тих, хто підриває своє здоров"я!
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Катерина Собова, 21.06.2020 - 16:44
я ТЕЖ ДИМУ НЕ ЛЮБЛЮ
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: