Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Інна Рубан-Оленіч: ГАДАННЯ І ВИЛИВАННЯ - ВІРШ

logo
Інна Рубан-Оленіч: ГАДАННЯ І ВИЛИВАННЯ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ГАДАННЯ І ВИЛИВАННЯ

Інна Рубан-Оленіч :: ГАДАННЯ І ВИЛИВАННЯ
         Скільки себе пам’ятаю, до нас майже щодня приходили чужі люди. Йшли вони до бабусі Каті по допомогу. Чи хтось щось загубив, чи заплутався в житті, чи захворів, чи потрапив у скрутні обставини, односельці та люди з інших сіл йшли і їхали до бабусі, щоб вона кинула на карти.
         Бабусин хист до гадання мав цілу історію. Ще на початку двадцятого століття бабуся Катя будучи маленькою дівчинкою із братом, матір’ю, та бабусею Ялосоветою в пошуках кращої долі їздили з рідних Гнідинець на Тургал. Та їхня поїздка виявилась невдала. Скоро сімейство Ренжеренків повернулося в село, ночували по хатах у сусідів та родичів, бо власного житла вже не мали. Баба Ялосовета заробляла якусь копійчану гадаючи на картах, її під час мандрів навчила стара циганка. А бабуся Катя зазирала з усіх боків, придивлялася і дуже скоро сама стала ворожити. 
          До такого хисту бабусин чоловік Іван Іванович ставився дуже скептично. Забороняв розкладати карти, відряджав людей що йшли до бабусі за поміччю, а одного разу навіть вкинув карти в піч. А все тому що на початку війни, сусідці якій прийшла з фронту похоронка, бабуся наворожила, що її чоловік живий і скоро повернеться. Коли так і сталося, то прийшлось дідові змириться з таким особливим бабусиним вмінням.
           Люди йшли дізнатися, що скажуть карти і несли бабусі гостинці: солодощі, відрізи тканини на спідницю, чи на кофту, платочок, хлібину. Сідали в залі біля столу і починалося справжнє дійство. З шухлядки дзеркала бабуся  брала свої старі затерті карти замотані в носову хустинку, розгортала, хрестилася і просила тричі пересунути частинки карт. Потім розкладала карти в купки, потім з них викладала дивні фігури, складала з перевернутих карт цілу композицію а коли перевертала, то всі зображення на картах малювали дивний сюжет, а бабуся дивлячись туди розказувала і пояснювала, що на картах випало. 
           Часто коли була дуже маленькою я сиділа за столом де відбувалося ворожіння. Пильно дивилася і уважно слухала. Казала бабуся Катя, що кожна карта «чотири предмети означає», і як і коли вона випаде, може означати зовсім інше тлумачення. 
            Одного разу вихователька в садочку дуже плакала, бо не могла знайти якусь важливу річ. І я їй порадила піти до моєї бабусі, бо до неї всі ходять. Замість обідньої тихої години я її повела додому. Поки бабуся їй ворожила, я сиділа поруч і з’їла миску квашеної пелюстки. Повернулися в дитсадок і за кілька днів пропажа знайшлася - все так, як і сказали бабусині карти.
            До своїх карт бабуся торкаться не досволяла, щоб я їх не зіпсувала. Говорила якщо ними гратись, то вони правди не казатимуть. Та одного разу коли стареньку бабусю дідусь Павлусь тракторі відвіз у Варву до дочки гостювать, я убралася до забороненого об’єкту. Передивилась всі карти, сама з собою в дурака заграла, а потім всі по величині поскладала. Від шістки червової до туза, далі так бубнові, жирові (як казала бабуся) і зверху винові (пікові). Коли бабуся повернулася з гостей і почала ворожити, то випадали, що не карта то чорна. Це нічого хорошого не віщувало. Кілька разів починала бабуся гадання, а тоді сказала, що карти брешуть і пильно подивилася на мене, тут уже нікуди було діватись, прийшлось сказати правду. Бабуся взяла нову сховану колоду карт і почала гадати, та після того, що я утворила не часто пускала мене до гадання.
         Скільки я не сиділа над душею, скільки не зазирала, нічого я не запам’ятала. Тьотя Надя навіть записувала, але ж так ніхто з нас і не навчився ворожити.
         Коли мені було років шість помер на Бубликівці дід Федот, а бабусю Саню забрали до нас. Хоча і було в неї ще два сини і дочка, забрала найменша – моя бабуся Галя. Стали ми жити в сімох: бабусю Саню поселили в кухні на дивані, бабуся Катя переїхала в залу на диван зі свого полика. Ходити бабуся Саня могла лише опираючись на табуретку, дуже повільно, і постійно охкаючи бо боліли ноги.
          Скоро почали люди йти і до бабусі Сані, бо вона виливала воском переполох. Це дійство проходило при закритих дверях, але мені ж теж вона виливала, тому дещо пам’ятаю. Я сідала на маленькому ослінчику біля бабусі, відвернута від неї спиною. Вона щось шептала і ламала та кришила віск у консервну баночку з ручкою. Хтось із молодших,( хто був дома), ходили розтоплювати його на плиті і приносили полумисок з холодною водою. Бабуся Саня тримаючи миску над головою виливала туди розтоплений віск, поливала його водою, а коли перевертала то у химерних викрутасах застиглого воску бачила те, чого людина злякалася. Інколи навіть я могла щось роздивитись. Після таких сеансів люди переставали заїкатися, клапати очима, нормально спали вночі та не «ловили риби».
         Було так цікаво, коли хтось приходив і питав: «Чи можна до вашої бабусі?» - я допитувалася: «до якої?» Потім бігла, казала хто прийшов і проводила до тієї бабусі, до якої прийшли. Я була ніби адміністратор салону магії. Бувало що одночасно одна бабуся переляк виливала, а друга, в іншій кімнаті ворожила на картах.
           Восени 1993 року бабуся Саня померла, а через рік бабуся Катя стала погано бачити, прогресував склероз і людям, які приходили за поміччю просто відмовляли. На початку 1998 року бабусі Каті не стало. Їхньої справи не продовжив ніхто, нікому не передали вміння. Свої дари бабусі забрали з собою у вічність.

(*- на фото прабабуся Катя сидить на сундуку в кухні, а бабуся Галя наводить лад на полику)

ID:  875831
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Оповідний
ВИД ТВОРУ: Поема
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 14.05.2020 08:37:14
© дата внесення змiн: 14.05.2020 09:12:53
автор: Інна Рубан-Оленіч

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (314)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Валентина Рубан, 14.05.2020 - 12:19
Подорож у минуле... Гарно Інночка, цікаво згадати 12 16 23 16
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Валентина Рубан, 14.05.2020 - 12:58
дякую
 
Ulcus, 14.05.2020 - 10:03
такі спогади дуже цінні. в них оживає те, що вже ніколи не повернеться. відходить у небуття цілий таємничий пласт, що йому нема продовження. і в мене був час, коли активно спілкувалася з народними цілителями, переважно з «травниками», а от з «магами», ворожками - не доводилось. лише певні елементи такої народної магії були в бабусі, як от злизування «вроків» з лоба, проймання попід столом від переполоху, обтирання спідньою сорочкою. дякую за цікавинку
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Ulcus, 14.05.2020 - 11:12
і Вам дякую, що читаєте моє.
 
Катерина Собова, 14.05.2020 - 09:04
12 12 12 Мені самій доводилось звертатись до сільських знахарок і вони дійсно допомагали! Продовжуйте, дуже цікаво!
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Катерина Собова, 14.05.2020 - 09:13
Надзвичайно дякую Вам за увагу до моїх оповідань.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: