Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Легенда. Перша посмішка весни. Пролісок. - ВІРШ

logo
Тома: Легенда. Перша посмішка весни. Пролісок. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 22
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Легенда. Перша посмішка весни. Пролісок.

Тома :: Легенда. Перша посмішка весни. Пролісок.
Легенда. Перша посмішка весни. Пролісок.
Про незайману  квітку -
Весняних мрій предтеча! (И.Северянин)
 
Ще лежать снігові замети, а на проталинах вже бачиш блакитні, як небо, квіти - маленькі, тихі, ніжно пахнуть. І починає здаватися, що саме їх, крихітних, але сміливих, злякалася зима і здалася.
Холонуть проліски на жорстокому вітрі, самотньо їм, незатишно і невтямки, напевно, що це від них ось-ось пуститься бігти навтьоки останній сніг ...
Давним-давно, коли на землі тільки починалося життя і все навколо було вкрите снігом, одна сніжинка, кажуть, нібито ризикнула перетворитися в квітка, щоб своїм теплом зігріти землю. Більше нікому було це зробити.І стала вона квіткою - проліском, і зігрів ніжна квітка землю, і на ній з'явилося життя.
У казці це йдеться ще про блакитному дзвонику. Сніг був щільний, важко було пробитися нагору, і дзвіночок побудував собі під ним крижаної будиночок. Він і нагрів його так, що в будиночку стало тепло - можна було навіть цвісти і запилюватися. І тоді дзвіночок запропонував проліски: «давай жити разом. Нехай у нас тут завжди буде весна ». Але пролісок відповів йому: «якщо кожна квітка буде цвісти в своєму будиночку, то весна ніколи на настане».
Дивовижний характер у проліска. Зацвіте ще в холоди, а в благодатний пору літа ховається в землю. Якщо обережно викопати рослина з землі, побачиш крихітну коричневу цибулину. Це його підземна комора. Він поповнює її за весну і літо, набирається сил, щоб стійко перезимувати і раніше прокинутися.
Цікаві факти
Розмножуватися квіткам допомагають мурашки, вони розтягують їх насіння.
2. За латиною пролісок називається «галантус» і означає «молочна квітка».
3. Щоб не замерзнути в морозну ніч, галантус вміє згинати свій стеблинка і ховати головку під пухнастий сніжок.
4. 19 квітня відзначається всесвітній день проліска.
5. Англійці називають його «snowdrop», що в перекладі означає «сніжна крапля».
6. Пролісок отруйний, тому в народній медицині не застосовується. З нього роблять сильнодіючі медичні препарати.
19 квітня багато країн світу традиційно святкують чудове весняне свято День проліска. У 1984 році англійці заснували це свято, адже в Великобританії цвітіння пролісків припадає саме на середину квітня.
Про пролісок зібрано безліч історій, цікавих фактів і легенд, адже саме усвідомлення того, що під снігом криється щось живе викликає захват. 
Цікаві факти
У всьому світі налічують близько сотні видів проліска, серед яких є і грецький, і візантійський, і кавказький, квітучий так високо в горах, що дійти до нього так само важко, як до едельвейса.
Проліски бувають самих різних кольорів і форм. Існує навіть кулястий пролісок, що носить назву проліска Ельвіс. Він виростає іноді до 20-25 сантиметрів. Дуже гарні підсніжники махрових сортів, а деякі з них ще й божественно пахнуть.
Пролісками можна лікувати хворобу Альцгеймера. Дослідження показують, що ця квітка може допомогти в лікуванні хвороби Альцгеймера і деменції, в зв'язку з активним інгредієнтом, який в ньому міститься. Йдеться про Галантамін, речовина, яке вчені ще вивчають, щоб відкрити його лікувальний потенціал.
Представники сімейства амарилісових багатим речовиною, яка стимулює блювотний центр в мозку. Отруєння виникає, коли цибулину рослини приймають за ріпчасту цибулю. У великих дозах (для дитини достатньо кількох цибулинок) викликає нудоту, блювоту, важкий пронос, випадання волосся, порушення згортання крові і ураження нирок.
Щоб знайти цю квітку, не потрібно йти в ліс - більшість видів занесено до Червоної Книги і збирати ці квіти не можна. Але проліски зараз вирощують в теплицях, на клумбах і у власних городах. І навіть на підвіконні, у квітковому горщику.
У деяких країнах, пролісок не привід для радості, по крайней мере, для тих, хто вірить в забобони. Ці люди пов'язують пролісок зі смертю в зв'язку з легендою, яка говорить про те, що молода дівчина знайшла свого нареченого мертвим, а поруч з ним знаходився пролісок.
Пролісок - це не тільки перша весняна квітка, але перша квітка в світі.
Є одна гарна легенда про проліски. Йшли вигнані з Раю Адам і Єва по холодній і безлюдній Землі, їх босі ноги обпікав колючий сніг, була зима, стояли морози. Бідна Єва розплакалася, не стільки від холоду і болю, скільки від жалю про загублений Рай, де завжди світило сонце і цвіли квіти. Зглянувшись, Господь перетворив кілька її сльозинок в квіти проліска, щоб ці маленькі квіти втішили її і дали зрозуміти, що Бог не залишив своїх дітей.
Весна роздавала квітам наряди до першого сонячного дня, проліски дістався білий, але сніг теж побажав взяти участь у святі, і сміливий квітка розділив з ним своє плаття. Разом святкуючи, вони так здружилися, що до сих пір не розлучаються.
Згідно з повір'ям жителів туманного Альбіону, пролісок є не тільки символом надії і весни, що наближається, але і прекрасним оберегом від нечистої сили, тому всі власники котеджів висаджують його навколо будинку, а жителі міст розводять прямо на вікнах
Пролісок користувався популярністю з давніх часів. Ще Гомер, описуючи пригоди Одіссея, згадував траву Моли. Цю траву бог Гермес дає Одіссею для того, щоб протистояти чарам відьми Цирцеи. Трава Моли - це один з видів проліска.
Молочна  квітка »: 10 фактів про проліски
Ольга Звонова
 1. Латинська назва проліска «галянтус» (Galаnthus) походить від грецького коріння «гала» - молоко і «антус» - квітка, що на російську мову можна перевести як «молочна квітка». Білосніжні бутони пролісків і справді схожі на застиглі краплі молока. У народі пролісок має безліч назв - підсніжний тюльпан, СОНЧІК, разлапушнік, бобрик, одномесячнік, великодній дзвіночок.
2. Пролісок - родич нарциса. Вони належать до одного і того ж сімейства амарилісових. Зацвітає пролісок негайно після сходження снігу, починаючи з січня, і цвіте до квітня.

3. Найбільше видове різноманіття пролісків існує на Кавказі. Там було виявлено 16 видів пролісків.
4. У пролісках міститься органічна сполука галантамин, яке вперше було виділено з цибулин підсніжника Воронова і входить в список «Життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів». Галантамін використовують для лікування залишкових явищ поліомієліту (дитячого спинномозкового паралічу), рухових порушень, пов'язаних з порушенням ЦНС і інших захворювань.
5. Незважаючи на те, що підсніжник з'являється по весні, він здатний витримати десятиградусний мороз. У цьому йому допомагає своєрідний «чохол» з тонких волосків біля основи стебла.
7. Термін «галантофілія» означає колекціонування пролісків. Одна з найбільших колекцій пролісків виростає на заході англійського графства Глочестершир, в містечку Колсбурн-парк. Почав збирати ці ніжні рослини натураліст Генрі Джон Елвіс більше 130 років тому, в честь нього навіть був названий один зі знайдених їм в Туреччині видів пролісків - «пролісок Елвіса».
8. Проліски нерідко стають героями різних художніх творів. Варто згадати хоча б казку Ганса Християна Андерсена «Пролісок» (1862), в якій розповідається про маленького відважного квітці і про непостійній кохання дівчини,
або казку Самуїла Маршака «Дванадцять місяців» (1942), де зла мачуха відправила пасербицю збирати проліски посеред зими.
9. У Червону книгу  занесено 6 видів пролісків - кавказький, Лагодехський, вузьколистий, широколистий, підсніжник Борткевича і пролісок Воронова.
10. За незаконний збір та торгівлю пролісками громадяни можуть бути оштрафовані .
Переклала на українську мову 23.06.19     10.20

ID:  839737
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 23.06.2019 11:16:28
© дата внесення змiн: 23.06.2019 13:42:19
автор: Тома

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: геометрія
Прочитаний усіма відвідувачами (845)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

ТАИСИЯ, 23.06.2019 - 19:16
Исчерпывающие сведения... sty101 love03 icon_flower
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
геометрія, 23.06.2019 - 16:30
Дякую,Томо!Надзвичайно цікаво, з а б и р а ю! 12 12 16 curtsey icon_flower
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Катерина Собова, 23.06.2019 - 15:41
12 12 12 Ваші легенди про квіти Томочко, надзвичайно цікаві!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: