Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Олександр Обрій: МОВУ НА ХЛІБ НЕ НАМАЖЕШ! - ВІРШ

logo
Олександр Обрій: МОВУ НА ХЛІБ НЕ НАМАЖЕШ! - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

МОВУ НА ХЛІБ НЕ НАМАЖЕШ!

Олександр Обрій :: МОВУ НА ХЛІБ НЕ НАМАЖЕШ!
«Мову на хліб не намажеш,
ніби вершки чи паштет.
Є в нас «язик». А она же,
мова, к чєму тет-а-тет?

Кільцями мову не вріжеш,
мов запашний сервелат.
Пельки стуляйте скоріше!
Годі про мову волать!

В пляшці не булькає мова,
не шарудить в гаманці.
Мова... Яка в ній основа?
В мови і так є митці!

В мови і так – цілі села!
І у законі – рядок.
Нащо нам мова місцева?
Нащо й закон? Щоб він здох!

Мова тарифи не знизить, 
не підійме зарплатню,
щастя не вселить в мармизи
і не зашиє матню.

Як би не борсалась лунко, 
знаєм, – горгону ще ту!»
– – – – – – – – – – – – –
Мова не зцілює шлунки
і в головах «ніщєту»…

© Сашко Обрій.

ID:  834411
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 04.05.2019 00:59:03
© дата внесення змiн: 04.05.2019 02:15:11
автор: Олександр Обрій

Мені подобається 12 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Олекса Удайко, Зоя Енеївна, Леонід Луговий
Прочитаний усіма відвідувачами (1513)
В тому числі авторами сайту (32) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Володимир Кепич, 11.05.2019 - 10:34
альтернативи українській мові в Україні нема
нею зобов'язаний спілкуватися кожен 16
 
Олександр Обрій відповів на коментар Володимир Кепич, 12.05.2019 - 15:11
friends
 
Ярослав К. відповів на коментар Володимир Кепич, 12.05.2019 - 17:48
Цікаво, яким законом "зобов'язаний" і де у розвинутих країнах когось примушують спілкуватися певною мовою, нехай і державною.ви не розумієте, що таке європейська демократія, пропонуючи кальку совкового підходу
 
*SELENA*, 07.05.2019 - 07:31
Продовження – прошу вибачення за розлогий коментар)
але депутатам і можновладцям всіх часів начхати на народ – головне гроші, а закони можна під них підмарафетити…

І мабуть тому ми стали окраїна чи то Польщі, чи то Австрії, а не Русь чи Малоросія (Мала Русь – тобто центральна, яка навколо себе об’єднала Велику Русь) – комусь се дуже муляє і заважає прихватизувати під свої знаменні і свої обряди, по обрубувати коріння і стерти з карти історії, а ми біжимо як вівці на заклання
І хотілося би завершити словами Т.Г. Шевченка про «потребу братського об’єдиненія слов’янства "на почве единства и любви"» - Шануймося бо у взаємоповазі і мирі сила.
З повагою, до Вашої творчості і патріотичної душі.
22 19 22 give_rose
 
*SELENA*, 07.05.2019 - 07:27
Хочу Вас відправити до Вашого земляка і р’яного націоналіста тих часів, який ремствував за ствердження малоруського язика, за що і поклав голову на плаху і як гарно обіграли цю тему деякі «любі друзі» зі статті самі зрозумієте хто і як змінили нашу граматику і вимову на свій лад, щоби доказати що вони пани над нами і нашою територією…
Авґустин Волошин «О ПИСЬМЕННОМ ЯЗИЦІ ПОДКАРПАТСЬКИХ РУСИНОВ»
http://litopys.org.ua/volosh/volosh30.htm - (прочитайте вдумливо і зверніть увагу на граматику, слова і порівняйте нинішню мову і куди ми прямуємо)…

Волошин – деякі цитати з публікації:
— великорусский язик общеслов’янський (який був колись старослов’янський),
— польська шляхта і жиди (боялися од просвіти селянського народа)
— Шевченко в письмі Шафарику проповідує потребу братського об’єдиненія слов’янства "на почве единства и любви".

3. Ненависть против малоруського язика питала реакція польських поміщиків України против освобожденя малоруських крестян, котрим їх родна школа почала отворяти очі і обучала їх людським правам. Сесі поляки і "пустили в ход обвинение учителей этих школ в возбуждении крестьянства к мятежу" (13 ст.).
4. К реакції св. Синода, поліції і польських поміщиков присоєдинилися і жиди, котрим также не було в інтересі культурне поднесеня малоросов, і їх ґазета "Сіон" первий раз обвинила українцьов у сепаратизмі.

—зайди лемки перенесли сесю непримириму вражду і к нам
—У Росії упав царизм - У нас настала вже можливость свободного розвиваня нашого родного слова. — порівняйте, як родноє слово змінилося за сотню років у бік спольщення, а ще через 100 його зовсім може не стати…….

Мова – Вікісловник – Етимологія - Псл. *mъlva «гомін», *mъlviti «гомоніти»; припускається зв'язок з лат. murmurāre «бурмотіти», з псл. mel-/mol- «молоти» https://uk.wiktionary.org/wiki/%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0
Тобто, язик від старослов’янського язици – народ, мова – від польського – гомоніти, бурмотіти…
 
Ярослав К. відповів на коментар *SELENA*, 10.05.2019 - 17:43
Почавши читати статтю Волошина за посиланням, зацікавився його персоною і натрапив на досить контраверсійні матеріали
https://ua-reporter.com/uk/news/avgustyn-voloshyn-u-lystah-do-adolfa-gitlera
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ярослав К., 10.05.2019 - 18:29
Ярославе, так у будь-якiй статтi увагу потрiбно звертати не тiльки на ii змiст, не лиш на те, про що там йде мова, а ще й на те, хто е автором даноi статтi. I хто ж е автором тiеi статтi, на яку ви навели посилання? Колишнiй депутат Верховноi Ради Украiни вiд комунiстiв, вiд Партii Петра Симоненка КПУ Iван Мигович. Оцей ось персонаж:
http://dovidka.com.ua/user/?code=34755

А як кажуть у народi: "Cкажи менi - хто твiй друг i я скажу - хто ти". Подiбнi дiячi можуть таких нiсенiтниць навигадувати, що й на вербi грушi виростуть. Ну, недарма ж iхнiй партiйний лiдер часто iздить до Москви приймати участь у росiйських полiтичних ток-шоу i погоджуеться з усiм, що говорять росiйськи журналiсти-пропагандисти. Ось, на 33 хвилинi 30 секундi натиснiть i кого там можна побачити i почути - 33:30.

 
Ярослав К. відповів на коментар Дмитро Кiбич, 11.05.2019 - 02:20
Була в мене думка поцікавитися тим депутатом, але, чесно кажучи, полінувався. Проте, там наведені документальні підтвердження, не думаю, що сфальшовані. Я вкотре дивуюся, що ви дивитеся заборонені росканали, невже вам то цікаво? Та на тій передачі "українцям" платять за те, щоб з них клоунів робили як з представників нашого народу, і взагалі, мені байдуже, що там росполітикани про нас мелють. Той симоненко вже мабуть не знає, де підробити, пенсії не вистачає чи що umnik
 
*SELENA* відповів на коментар Дмитро Кiбич, 11.05.2019 - 07:35
Що я Вам скажу, з приводу автора публікації І.І.Миговича (без політики) – безумовно дані, що наведені в публікації, взяті із закритих документів архіву Німеччини, і з їхнього дозволу йому було дозволено над ними працювати (і не більше, тобто в допускові до державної таємниці чітко вказується об’єкт дослідження) і оприлюднено, щоби викинути йому у відкритий доступ такі матеріали теж потрібно брати акт експертизи про нерозголошення державної таємниці (більш ніж дозволено) – це загальноприйняте правило для наукових публікацій + закони Німеччини, де за фальсифікацію даних чи плагіат з тебе знімуть регалії і заставлять заплатити штрафи. Тобто у відкритий доступ викинуті дані його рецензованих наукових досліджень, і якщо німці не підняли питання про спростування даних - то є правда.

Але я хотіла звернути увагу не на саму публікацію, а іменно на мову, якою вона написана і також на відсутність самого терміну – «мова» , яке пізніше було введено, як чи то «гомін», чи то «бурмотання», яким нині ми дуже пишаємося… і зараз хтось дуже задоволений вкушаючи наші дурні суперечки. Але що маємо – те маємо frown .
give_rose
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар *SELENA*, 11.05.2019 - 13:15
Селено, ну, тут же ще й територiальнi особливостi, регiональнi дiалекти впливають на основне джерело спiлкування у конкретного етносу. Становлення украiнськоi мови вiдбувалося ж не виключно завдяки ii закарпатьському дiалекту - не тiльки ж дiяльнiсть Августина Волошина е головним прикладом. Тим бiльше, що Закарпаття межуе з 4 краiнами - Угорщиною, Польщею, Словаччиною i Румунiею i в тих чи iнших районах даного регiону помiтний ще вплив на украiнську i цих чотирьох мов - у багатьох людей суржик украiнськоi з тими мовами мае мiсце.
А, якщо вже про дiячiв минулого та сучасних iз Закарпаття пiшла мова, то яке у вас ставлення до того, що депутати нещодавно проголосували за змiну останньоi лiтери у назвi мiста Мукачеве якраз на Закарпаттi? Було "МукачевЕ", а з недавнiх пiр невiдомо чомусь - "МукачевО". От я, наприклад, нiяк не можу цього зрозумiти - у зв'язку з чим там повинна на кiнцi бути лiтера "о"? Абсурд же, правильну, грамотно сформульовану назву "МукачевЕ" змiнили на невiдомо що. Якби ще змiнили на "МукачIВ", то це ще можна пояснити - теж в украiнському стилi подiбне звучання. Але "МукачевО" - ну, не властиве подiбне звучання украiнськiй мовi, а от якраз росiйською - саме лiтеру "о" там вживають. Ну, от рiдне мicто поета Володимира Сосюри - Дебальцеве Донецькоi областi. Росiйською воно звучить "ДебальцевО", але ж украiнською офiцiйно - "ДебальцевЕ". Iншi мiста на Донеччинi так само украiнською "Енакiеве", "Селидове". В Луганськiй областi е мiсто i украiнською звучить "СватовЕ", то, якщо росiйською буде - "СватовО". У Харкiвськiй областi мiсто "БарвiнковЕ" - саме з "е" на кiнцi. А що ж це тодi за дивнi метаморфози з Мукачевим? Це що - прагнення наслiдувати тi назви, що розповсюдженi в Росii? Ось там справдi усi подiбнi географiчнi об'екти з "о" на кiнцi звучать - мicто i аеропорт - "ДомодедовО", аеропорт "ШереметьевО", мiсто "ОдинцовО". I навiть поселення, яке колись знаходилось на мiсцi нинiшньоi Москви, називалося - село Кучково.
 
*SELENA* відповів на коментар Дмитро Кiбич, 12.05.2019 - 11:51
Дякую за діалог give_rose
З приводу діалекту, так вірно і він на Західній Україні вже був спольщений, в Києві меньше, а на лівобежжя не дійшов... але при падінні царизму і встановленні радянської влади в наших освітянських сферах і масмедіа засіли любі друзі п...ки і є...ї - от і маємо велику різницю. Я не випадково скинула посилання на західний регіон - де ці нав"язування зайшли найбільше (І що відстоював Волошин) і щоби співставити з нинішною... а мова лівобережжя вона ближча до малоруської чи староруської (як Вам краще сприймається)...
з приводу топонімів, так вони мабуть мають відображати найдавнішу назву - хто? що? - селище (воно) Мукачево -- чиє Мукач (Мукачиве (дорев)), яке - Вишневе, Золоте, від др.рус. городище - город - Лвів, Київ і т.д.
--- я вважаю це не підсмикування топонімів під рос. мову, тому що за часів Русі закінчення на більшій території були однакові.
-- але, в даному випадку, зміна однієї літери, а скільки грошій можна списати на зміну документів і т.д., що нині на часі...
- в нас хто не приходить, той і міняє топоніми, а найдревніші назви ми вже й позабували
ось деякі забутії http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=604534
give_rose
 
*SELENA* відповів на коментар Ярослав К., 11.05.2019 - 07:29
а тоді мабуть не можна було по іншому, спочатку його щиро купили на щирому патріотизмі (а ми пошти всі є патріотами незважаючи на різнобачення ситуації), а дальше почали зомбувати і маніполювати у свою користь (ще в 20-ті роки були пристрої, які перекодовували мислення на свій лад. діяли на частоті до 22 герц і на відстані до 15-20 метрів, а в 50-ті роки уже до 200км), готовився великий похід на схід і потрібно було максимально просунутися мирним шляхом. І у Волошина виходу не було, або пуля в потолицю чи свої повісять на гиляці, або співпраця з противниками Росії і незалежна Підкарпацька Україна, а Гітлер знав що буде по іншому - так як їм входило в плани.... Тут судити важко, я вважаю, що ним грали втемну, а за Гітлера він вхопився , як за спасительну соломинку, а оказався товкач, який його штовханув у вир, коли він зробив свою роботу. Завжди прибирають з дороги ватажків, щоби народ обезточити..
Дякую за прочитання посилання і небайдужість до фобій, які нам нав"язують give_rose історія бігає по колу cry на жаль cry
give_rose
 
Ярослав К. відповів на коментар *SELENA*, 12.05.2019 - 20:44
Я не засуджую за подібну співпрацю не тільки Волошина, але певна недовіра до окремих наших історичних персонажів все ж присутня. Проте в минулому важко щось зрозуміти, надто багато є зацікавлених сторін, тут хоча б із сучасними керманичами розібратися, хто за що і як воно буде далі.
 
Окрилена, 04.05.2019 - 18:39
Обивателі дбають про те, що називають "намазати на хліб", але не думають про те, що перш ніж намастити треба мати рідну землю, мову, духовність і волю...
ПРіоритети... 17
 
Олександр Обрій відповів на коментар Окрилена, 04.05.2019 - 21:49
cry
 
Олекса Удайко, 04.05.2019 - 15:19
wink Ой, яка то болюча правда! Але ж отих мармизників у нас - хоч гребля гати! apple 17 17 17

Я б сказа більше:
http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=813263
 
Олександр Обрій відповів на коментар Олекса Удайко, 04.05.2019 - 16:14
friends friends friends
 
Олена Жежук, 04.05.2019 - 14:34
аж страшно усвідомити, що насправді є такі мармизи, що саме так думають. Невже совєЦка зараза по генах передається?
 
Олександр Обрій відповів на коментар Олена Жежук, 04.05.2019 - 16:12
У Черкасах спалахнув освітній скандал. У міській гімназії №1, що славиться вивченням іноземних мов, четвертокласників на уроці музики вчили співати "Вставай, страна огромная", "Катюшу" і показували Путіна.

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/133034/?fbclid=IwAR1RG4KnEvT0w9Asws_QH-F8s8K-6SIvjp2fZf_TCinZPYX6MstUrU5rgtoУ
 
Ярослав К. відповів на коментар Олександр Обрій, 09.05.2019 - 09:29
https://youtu.be/xhIQSJn6s4E
 
Олена Жежук відповів на коментар Ярослав К., 10.05.2019 - 18:27
нема бажання слухати "руськАй речи", тому після інформації про "вставай страна АААгромная" вимкнула. Таких вчителів не звільняти, а гнати поганою мітлою треба і бажано в расєю. Уявляю, як на уроці в рос. школах слухали б пісні січових стрільців.
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ярослав К., 10.05.2019 - 19:05
Ой, Ярославе, а що - той "журналiст" Анатолiй Шарiй, який на цьому вiдео розповiдае про дану iсторiю - хiба вiн е для вас авторитетом? Шарiй же кожне свое пояснення робить пiд диктовку ФСБ Росii. Он, навiть вийшла книга, у якiй Анатолiй Шарiй разом з iншими спiвавторами називае украiноненависника Олеся Бузину - пророком i мучеником. Саме того Бузину, який закликав до знищення нашоi краiни, ставив пiд сумнiв iснування Украiни. Ось, дивiться, передостаннiй у 2 рядку - чие iм'я вказане:

 
Ярослав К. відповів на коментар Дмитро Кiбич, 11.05.2019 - 02:10
Про фсб насмішили, петя всіх своїх опонентів агентами кремля називав, ми ж не зомбі, щоб за ним повторювати. Шарія дивитися принаймні цікавіше, ніж олігархічні телеканали, хоча, звісно, не з усім згоден. Але фактаж, журналістські розслідування та інсайдерська інформація в нього бувають бомбезні, можна було б багато кого посадити, якби хто відмашку дав. Бузина запам'ятався епатажністю, його політичнми поглядами не цікавився, але вбивство і саботаж із розслідуванням - це неприпустимо.
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ярослав К., 11.05.2019 - 17:53
Ярославе, ну, якщо я iз всюдисущнiстю ФСБ часом перегинаю палицю, то у вас та ж сама картина, тiльки з поки що нинiшнiм Президентом - також намагаетесь пов'язати дiяльнiсть багатьох дiячiв з фiнансуваням iх Петром Порошенком. Так що загальний рахунок рiвний - 1:1. biggrin wink Хiба ж у наведеному вами вiдео була згадка про Порошенка? Там розглядалися вчинки Евгена Iванцова - колишнього шкiльного вчителя, а зараз - журналiста з Черкас. Що - i вiн вже е порохоботом на ваш погляд? А те, що вiн пiдписав - "дивiться, як ми тут зiганули" - ну, це ж просто був тролiнг, емоцiйна вiдповiдь на провокацii, якi влаштовуе росiйська пропаганда, а не те, що вiн е фанатом вчення Гiтлера "Майн кампф". Адже у росiйських пропагандистiв - там усi, хто виступае за еднiсть Украiни, за територiальну цiлiснiсть нашоi краiни - це вже фашист, нацист i щось у цьому стилi. Олег Сенцов проти того, що "Крим - це iсконно росiйська земля", а заявляе, що Крим i станом на сьогоднi залишаеться одним з регiонiв Украiни. Все - у Росii його до фашистiв зараховують. Письменниця Iрен Роздобудько, яка, до речi, народилася в Донецьку, заявила, що Донецьк - це мiсто нi в якiй не в Новоросii, не в ДНР, а виключно в Донецькiй областi Украiни. I через це росiйська пропаганда i ii вже фашисткою називае. Журналiстка з Луганська Марiя Варфоломеева - те ж саме - вона проти Новоросii, проти Луганськоi Народноi Республiки, а говорить, що Луганськ - це мiсто в Луганськiй областi Украiни. У зв'язку з цим - i ii вже пропагандисти в Росii фашисткою охрестили.
Ну, невже ви хочете сказати, що й вiдео з украiнською журналiсткою Янiною Соколовою в образi Гiтлера - що i це треба сприймати "за чисту монету", а вона е фанаткою Адольфа Алоiзича? Це ж просто спроба зiпсувати нервову систему росiйським журналiстам-пропагандистам - усього-навсього:
 
Ярослав К. відповів на коментар Дмитро Кiбич, 11.05.2019 - 19:58
От так само я не сприймаю за фанатів Сталіна, Леніна чи днр тіх людей, які приходили у Києві на день перемоги з радянською символікою, думаю, відео ви бачили. А зігувати у Німеччині, між іншим, заборонено законом.
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ярослав К., 12.05.2019 - 12:18
У тому то й справа, що вони не тiльки з радянською символiкою проходили пiд час "Безсмертного полку", а ще й портрет Сталiна несли над головою, називаючи його героем i переможцем у вiйнi, що не вiдповiдае дiйсностi, оскiльки переможцями були простi солдати Червоноi Армii, а не цей псевдогенералiсимус. I на цьому ж заходi зустрiчалися деякi дiячi з георгiiвськими стрiчками на грудях, зокрема - Олена Бережна. А георгiiвська стрiчка з початку Украiнсько-росiйськоi вiйни, з кiнця лютого 2014 е символiкою засланих козачкiв вiд Путiна, "iхтамнетов" так званих. Спочатку на тому заходi бiгала з георгiiвською стрiчкою, а потiм подалася на концерт телеканалу "Iнтер" присвячений Дню перемоги. Сидiла там - плескала у долонi, коли ведучий Андрiй Доманський "страшилки про бандерiвцiв" розказував.





 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ярослав К., 11.05.2019 - 17:56
https://www.dialog.ua/ukraine/177679_1556807603
 
MaR!Я, 04.05.2019 - 11:47
наболіле girl_sigh
 
Олександр Обрій відповів на коментар MaR!Я, 04.05.2019 - 16:03
give_rose
 
яся, 04.05.2019 - 11:12
Мова серця, душі крик, війна шлунку для нашого
порятунку.
 

Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: