Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Довіряй, але … - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Довіряй, але … - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Довіряй, але …

Ніна Незламна :: Довіряй, але …
  Не дарма кажуть є прислів`я - Довіряй, але перевіряй» Та часом ми напевно  його забуваємо,  все в надії, що не  потрапимо в халепу.   У нас  в містечку є базарні дні;неділя і четвер. В цідні, з недалеких  сіл люди  привозять продукти на продаж….. В неділю все людей багато і в пільговий автобус не впхаєшся. А платити п`ять гривень за проїзд, вважаю гроші завеликі. Це було напередодні першого травня, ранок видався сонячним та все ж було прохолодно. В цьому році й правда весна з причудами, чи то сказати капризна, як дитя. То день світлий, сяючий, а то похмурий, непривітний, наче сердитий на світ. Дні всі перемішані, то тепло, то на другий день занадто холодно.…Що поробиш, цього ми змінити не в змозі. Я поспішала, щоб не запізнитись на пільговий автобус, вирішила поїхати в четвер, в цей день завжди менше людей їде на базар, мала надію проїхати на дурняк.Ранкова прохолода обійняла мене, з гарним настроєм прийшла на зупинку. Вкотре перевірила в гаманці посвідчення пенсіонера і ті, лиш двісті гривень, що виділила на продукти. До пенсії, ще далеченько,  в думках копошилося -як це купити все, що треба за ці гроші, як вкластися? Губу не розкатаєш… Правда мені пощастило, хоча людей на зупинці не мало та водій зупинився і ми, люди похилого віку, напхалися в нього, як тюлька в банку. За кермом був молодий чоловік, напевно  такого віку, як мої онуки. Чому я звернула увагу? Бо жінки, ті, що везли щось на продаж, задоволено гомоніли, що їдуть безкоштовно, позирали на водія, в розмовах хвалили його. А, ще говорили, що цим маршрутом їздить один сивий водій, десь років п`ятдесяти, то той би точно не зупинився на зупинці. Я ж  загалом рідко їжджу на базар, тому й водіїв не знаю. Та дякувати водію і Богу ми доїхали до базару нормально. Правда водій  дві зупинки проїхав не зупиняючись, людей же повно, тут треба зізнатись й подякувати йому, добре хоч нас взяв. А воно ж і так буває, водій – господар, хоч і напівпустий та може проїхати, лише задоволено в усмішці, показати свої білі зуби. Хто любить пенсіонерів? Питання риторичне...  Базар розташований неподалік від залізничного вокзалу  і автовокзалу. Торгівля йшла на «ура», людей багато, гуділи, як бджоли у вулику. Стоять люди, торгують де можна, де й не можна. Раніше поліція розганяла, намагалася всіх, як стадо, загнати за столи на базар. А  зараз анархія, хто де хоче там і стоїть продає, чи то яблука, чи сир, чи щось інше.  Вибір продуктів, що хочеш, що душа бажає,  тільки давай гроші…
  Наче всі ображені на малі пенсії, зарплати та все ж кожен, щось купує, їсти ж хочеться. Я придбала те, що спланувала собі, залишилося купити яйця. Хотілося взяти домашніх, чоловік любить випити сиреньке та й ціна з магазинною ціною, різниця лише одна гривня. А в мене в гаманці лишилося  п`ятьдесят гривень. Тішилася, що все добре і підійшла в той ряд, де сільські жінки продавали яйця, торгівля йшла з землі, бо  всім місць на столах не достатньо. Вони наче  домовилися, ціна   в  усіх однакова; двадцять дві гривні. Я навіть зраділа, на два десятки яєць мені грошей стане, ще залишиться на автобус. Пільговий ходить за графіком, буде, аж через дві години. Ну чекати ж я не буду?  Пішком не піду, бо ж ноги болять, ще й часто зашпортуюся, боюся носом зарити. Думаю, Бог з ним, так і буде, хоч в одну сторону проїхала безкоштовно і то добре.
  Навесні кури гарно несуться, яйця величенькі.  Продавчині веселі, привітні, всіх запрошують,
 - »Беріть! Беріть, тож не дорого, це ж домашні….»Я раз пройшлася поміж рядів, роздивилася на яйця,  на продавців, думала в кого ж взяти?  Мені в очі чомусь запала старенька жіночка. Така худорлява, в старенькій, пошарпаній хустинці, але одяг на ній був хоч і старий та чистий. Мабуть десь вже всі років вісімдесят є -  подумала я за неї. Шкода, стоїть, тупцює ногами, а то часом трохи схилиться. Напевно стояти вже не може, вирішила пожаліти стареньку, купити в неї яйця. В її широкій сумці, було правда багатенько яєць, десятків чотири напевно. Я так собі подумала,  візьму два десятки, ще хтось та й ця бідна старенька поїде, чи піде додому, бо ж  вид вона мала змученої, виснаженої людини. Я рішуче попросила два десятки яєць, запитала,
- Ви мені в пакет покладете, чи самій брати?
Вона нагнулася, тремтячою, жилавою, кістлявою рукою взяла два яйця, клала в мій білий пакет, рахувала, – «Один, два….» Я спробувала присісти, допомогти їй та вона мило посміхнулася і відвела в сторону мою руку,- Та я сама справлюся, не хвилюйтеся. 
Мені ж незручно в такій позі, адже я заважала людям, що проходили мимо, мусила піднятися. Намагалася уважно дивитись, чи всі ж яйця вона покладе, чи не зіб`ється з рахунку та вже почула - «десять». Яйця були в пакеті, вона випрямилася. Отримавши  від мене гроші, скрутила кінцівки пакету, подавала мені.
-А ну- ну, почекайте, щось мені здалося на вид, що там немає два десятки.
Мене переслідувала якась підозра, що вона не вірно, занадто швидко порахувала. Старенька знову мило посміхнулася,
-Ну, що ви! Ось ще раз порахую…
-А може давайте я сама? - запропонувала я.
Миттєво почула в відповідь,
- А, що я не годна?
Вона поклала пакет на землю,двома пальцями тикала в яйця. Мені звичайно не було добре видно в пакеті, в які яйця вона тикала. І сама не знаю чому та все ж  недовірливо її перепитала,,
- Ну, що, всі двадцять?
- Так, так… Ну, що ви, де б я  на душу гріх брала, - заспокоїла мою допитливість жінка, весь час даруючи мені усмішку.
Вона зав`язала пакет і я  подякувавши, задоволено поклала яйця в свою сумку.
   За двадцять хвилин я  була вдома. Здавалося все добре та коли стала викладати яйця, таки двох яєць недорахувалася.
 Вирячивши очі, сіла на стілець, руки звісила, як та баба біля розбитого корита в мультику ; » Казка про рибака і золоту рибку».  Та й сама й до себе подумки - от « тютя», тож чомусь була підозра,  треба було відразу самій перевірити, так ні!  Я пригадала її радість в очах і  привітну усмішку, яку вона мені дарувала вслід, коли я  пішла.
   Ось так пригадалося мені це прислів`я. Та щоб дуже бідкалася, признаюся чесно - ні. В душі сміялася з себе, якась таки інтуїція була та я  нею не скористалася. А потім наче себе втішала, це ж всього чотири гривні й сорок копійок, навіть менше чим проїзд в автобусі. Тож чому буду свою  душу травити?  Краще буду вважати, що проїхала на  платному автобусі, не так буде образливо за свою помилку. Та згодом все ж дивувалася, така привітна жінка, ще й в таких літах, а  ще й згадувала про гріх… До чого котиться світ? Чому люди  такими стають? В думках сказала,» стоп»! А можливо та жінка два рази збилася в рахунку, чи на той час їй затьмарило розум? Хто знає, тож і судити  мабуть не треба, не маю на це права. Шкода та мабуть в такі моменти в житті ми втрачаємо довіру один до одного, яка вимірюється в вірі,  в чесності, доброчинності та компетентності.
      Цей випадок в якійсь мірі дає сумнів на порядність людини, тому в черговий раз, хоча я вже і в літах, для мене це є наука - »Довіряй, але перевіряй! ».

                                                                                                 Травень 2018р.
        

ID:  795144
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 10.06.2018 20:51:32
© дата внесення змiн: 19.02.2021 19:08:46
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 23 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Міла Перлина, Світлая (Світлана Пирогова), Лилея
Прочитаний усіма відвідувачами (884)
В тому числі авторами сайту (60) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

12 життєва історія hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! give_rose 22 22 21
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, шановний! give_rose 21
 
Міла Перлина, 05.02.2019 - 18:53
12 12 12 чудовий прозовий твір flo36
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! give_rose 21 22 22
 
ВАЛЕНТИНАV, 24.09.2018 - 17:01
Життєве оповідання. Ви не обідніли, а бабуся не розбагатіє. Та краще сподіватись, що вона справді помилилась.

Бажаю успіхів, та підвищення пенсії, або зниження цін.
Я кажу і зовсім не сумніваюсь у своїх словах, що це геноцид українського народу...
Мабуть тому, що покірні, ще існує наша нація...
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,Валічко! Таке життя на жаль... Не знаємо чого чекати завтра...
Всього найкращого Вам!!! give_rose 21 22 22
 
Андрій Л., 31.07.2018 - 21:29
friends 23 friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,Вам! 21 give_rose
 
Лана Мащенко, 14.07.2018 - 13:51
Така історія повчальна:
"Хоч довіряй, так провіряй"
Треба дослухатися і до інтуїції, вона часенько нам підказує, тільки ми рідко дослухаємося. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже Вам дякую! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
Тома, 30.06.2018 - 12:48
12 Мудре ваше рішення, можливо старенька помилилась,а якщо і ні, ви праві ображатись за такі дрібниці не слід,ви ж ні в чому не винні... give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую Вам!Рада,що читаєте прози. Всього найкращого Вам! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
Lana P., 19.06.2018 - 03:09
Насолоджуюся Вашими творами🍓🌹🍒🍧
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую,Ланочко!Завжди Вам рада. give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
Ірин Ка, 18.06.2018 - 09:40
Цікава і повчальна розповідь. 12 12 12 16 Помилка і дрібне шахрайство часом схожі як близнюки і не відрізниш...
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Гарного літнього настрою Вам!!! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
ТАИСИЯ, 16.06.2018 - 19:46
Интересная проза! Ниночка! Спасибо ещё раз за науку! И не забывай!
Доверяй...но проверяй! meeting yahoo love03 flo36 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Любов Іванова, 16.06.2018 - 19:00
Якою б не була правда - бабусю шкода... Здоров"ячка усім людям, особливо - літнім.. 12 12 16 16 flo22 flo22 flo22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Любочко! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
Так гарно написали,пані Ніно.Зачиталася! flo26 Сюжети розповідей-навколо нас. 12 12 12 А я знала таких людей в віці,що просто так звикли.Не знаю,як ця жінка...Ще скажу,що чомусь за добрі наміри так буває. 17 frown
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Хто знає? Тільки той ,що на небесах і йому судити нас. Успіхів Вам! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
Зоя Енеївна, 13.06.2018 - 10:59
Висновки на мою думку,Ви правильні зробили-можливо,що людина два рази збилася:"Довіряй,але перевіряй."
Цікава розповідь! 23 23 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, Зою! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
Катерина Собова, 11.06.2018 - 07:29
12 12 12 Ніночко, у Вас благородні думки і поведінка, ця втрата повернеться Вам сторицею, а людина, яка на комусь заробила - втратить набагато більше. Мене теж часто обманювали, я знаю, що почуваєш себе після цього некомфортно.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Рада,що завітали. Всього найкращого Вам! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Valentyna_S, 10.06.2018 - 23:12
Признаюся, пані Ніно,що коли читала Вашу розповідь, мені хотілося, щоб вона мала продовження. Але... Мене не раз на базарі обманювали з гнилими овочами, а мені, не повірите, було соромно навіть робити продавчиням зауваження.Було й інше6 не раз забувала, оплативши товар,забирати з собою, але у магазинах продавці в нас культурні--наздоганяли і віддавали.Усяке буває в житті. Думаю, бабуся все ж обманула, на жаль.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, Валічко!Скажу Вам чесно,колись я навіть не торгувалася за товар та таке тепер життя,що кожну гривню рахуєш.Хіба хочеться їхати в пільговому,як придавлена тюлька? Звичайноно НІ,тоже б хотілося з комфортом,якби ж достатки були більші.А те,що обманула,Бог з нею,вона не розбагатіє за ті копійки,а я набагато бідніша не стану biggrin Сприймаймо буденне життя таким ,як є і не втрачаємо надії на спілкування з чемними і чесними людьми.Всього найкращого Вам!Гарних літніх деньочків! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: