Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тетяна Акименко: стежками дитинства - ВІРШ

logo
Тетяна Акименко: стежками  дитинства - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

стежками дитинства

Осінній день  по літньому теплий  гуляв міськими  вулицямии, паркам, мостами,  пускав  за водою  перші  золоті листочки ,  радів  разом з людьми  щедрості землі і сонця. А я йшла  на останнє побачення зі своїм вірним другом – велитенським   старим берестком, з яким знайома  з самого  народження. Вже тоді він був  високим і розлогим. ЩЕ В ПОЗАМИНУЛОМУ СТОЛІТТІ, ТОЙ БЕРЕСТОК ,МАЛЕНЬКИМ РОСТОЧКОМ, У ЗЕМЛЮ кинув  батько мого дідуся. Такі величезні берестки росли на кожному подвір»ї, нашого провулку, який  упирався огородами прямо у річку – невеличку. Дід говорив, що  ці дерева навмисне насаджували біля осель як захист від грому і блискавок. А сьогодні  він помре. Я бігла до нього  мов  до людини, щоб попросити пробачення  за те, що скоро його вже не буде, щоб обійняти в останній раз і притулитися до  теплої кори  щокою. Зі своїх друзів, таких же давніх дерев- берестків, Він був останнім. Сусіди нарікали, просили сварилися , - «Зрубай»-, побоючись , що цей старий велетень колись упаде на одну з  сусідських оселож ь. І я  вимушена була здатися.
Біля воріт вже стояла  спеціальна техніка , метушилися люди … БЕРЕСТОК ЗУСТРІВ МЕНЕ РАДІСНИМ ШЕЛЕСТОМ  ЛИСТЯ.  Я         припала до його тіла - кори і заплакала. « Пробач мені, мій вірний друже, ти  був  оберегом   мого дитинства і юності . ТИ БУВ ОХОРОНЦЕМ  ОЦЬОГО НАЙРІДНІШОГО КЛАПТИКА  ЗЕМЛІ ДЕ Я ЗАВЖДИ БУЛА ЩАСЛИВОЮ. Спасибі тобі за все». Я знову була тією маленькою дівчинкою, яка  бавилася   в тіні його  розлогої крони в спекотні літні дні, ховалася від  раптового сліпого дощу., і слухала цікаві  захоплюючи розповіді дідуся  ПРО   УКРАЇНСЬКОГО БОГАТИРЯ    , ПРО ТЕ , ЯК ВІН  БОРОВСЯ З ВОРОГАМИ,  що за зброю тому богатирю  служила  величезна булава з найвищого дерева , яке він вирвав з корінням   , і я із захопленням  піднімала свою голівку угору і дивлячись на бересток  промовляла : «Дідусю, таке дерево як наш бересток», - Як наш бересток ,- підтверджував дід. Із споминів  винирнув і той   день коли  бересток сховав  мене  від моїх старших сестер, які  саме збиралися на річку  і їм так не хотілося  возитися з малечою. Тож вирішили  непомітно вислизнути з двору. Але це їм не вдалося. Сховавшись за берестком   я  дочекалася коли за ними  закриється хвірточка, вилізла у невеличку дірку в  заборі і побігла по тепленькому пісочку за ними.
 Розжарене сонце  вже  всілось на верхівку сосни   в Котловині , щоб трішки перепочити  перед  тим , як  вмоститися на ніч  в прохолодній  воді Монастирського озера  на Гуливій горі, і заснути до ранку.
Останні його  промінці   бігли по хвилях невеликої . але  з чистою і прозорою водою –річечки, і цілували   мене в щічку а я ,  стояла  на березі  із захопленням дивилася на  своїх старших сестер , що  плескалися у воді, і плавали так далеко, аж до самого  перев’яного мосту , який ділив  місто  навпіл .  « Коли підросту, то  обов»язково  попливу не тільки до мосту  а й  до Дарагана і навіть  Росторгуєва ,  а то навіть і до Котловини, де сонце сідає спочити . туди де річечка –  невеличечька в падає  у Ворсклу.». Думало я   і жалкувало , що так повільно йде час. І ще так довго чекати до того «як виросту «Надвечір»я пахло матіолою ,м»ятою , річковою прохолодою і втомою.  На землю поволі спадав вечір. Три дівчинки- сестрички  тринадцяти, одинадцяти   і п»яти  років  йшли з вечірнього купання додому. В хатинку –рукавичку, яка  стояла зовсім близько .,в якихось  ста метрах  від  улюбленого бережку. В ХАТИНЦІ -РУКАВИЧЦІ ЗАВЖДИ БУЛО ТЕПЛО, МИРНО І ЗАТИШНО . Там  на нас  чекали мама, тато , бабуся Анна і дід Андріян і смачні  бабусині смажені пиріжки з картоплею та капустою . Під  грушою ,посеред двору, стояло старе ліжко з периною наповниною духмяним сіном. Дід Андріан любив спати теплими літніми вечорами під відкритим небом , під грушою і кожного вечора  хтось зі старших сестер    виборював право  разом з дідом спати на духмяній перині. « Ти  ще маленька, говорили  мені-, ще трішки підрости-,І це «трішки»  настало саме цього вечора.  Такого   красивого неба  земля напевно не знала з самого  свого створіння.  В зоряну музику вплітався  земний жаб»ячий оркестр , а потім на місячну   нічну сцену виходив дивовижний соліст соловей. Стиглі літні груші лимонки , мов маленькі ліхтарики світилися у ночі. « Спи , дитинко, спи -, промовляв дід ,- а я тобі  розкажу казку. Хочеш казочку. ?»
  ТА  я  була спроможна   тільки кивнити головою у знак згоди. Сил на слова вже не було. І КРЗЬ СОН  ЛИНУЛИ СЛОВА ДІДУСЯ ПРО  річечку – невеличечку, про Манастир, що височив на Охтир горі, про цілющі джерела  ворсклянських берегів, про  Царя  батюшку ….але сон вже повністю сполонив моє маленьке тільце і я солодко посміхалася уві  сні.. А ранок теж був особливим. Дідусь збирався  до схід сонця по голки. Це був цілий ритуал. Дід брав  найбільшу ряднину, ховав її у мішок, туди ж клав кусень хліба,, чи  пиріжок, огірочок, цибулинку і обов»зково  грушевий компот  і помолившись Богу, прочитавши «Отче наш» вирушав у дорогу. І так було кожного  літнього ранку. І цей   світанок  не був винятком.
- « Дідусю, рідненький, візьми і мене з собою.-
-Ти ще маленька , у тебе ніжки заболять… І  я не зможу взяти тебе на руки , бо нестиму    повний лантух голочок. А бабуся розтопить на  вулиці ніч тай спече тобі пиріжка. Ти ж любиш пиріжки ?Ти залишайся , а я принесу тобі він зайчика лісової солодкої малинки.
- Ні, дідусю, ось побачиш , я не  проситимусь  на руки , я ж уже   доросла, ти  візьми мене  з собою.
- Ну добре,- погодився дід.- Тільки дивись , щоб не плакала  у дорозі.
Я була  щаслива без меж. Стежка  пролягала  понад річечкою . Ось і знайомий улюблений бережок, а там через міст , козацьку водокачку і ми вже у лісі. Сідаємо спочити на зелений килим трави. Дід розв»язує торбинку. Пригощає вареним яєчком, огірочком з бабусиної грядки і смачним грушевим компотом.
-Ну, що втомилася?-, запитує дід. Я звичайно втомилася ,але  заперечую 
- Ні, ні, дідусю.
- Ну, добре, ти у мене молодець. Ось відпочинимо і я подарую  тобі щось дуже цікаве.
_ Що , дідусю, що?
-	Потерпи трішки-  незабаром дізнаєшся.  К оли в лузі спаде ранкова роса  ти і одержиш свій подарунок.
-	Я візьму його додому і покажу мамі, і бабусі і сестрам.
-	Ні, дитинко,- сказав дід.,- Цей подарунок не можна взяти з собою.
-	Як це , адже він мій.?
-	 Звичайно твій, і зостанеться з тобою на все життя. Ну, що пішли по  голки .-,
Дідусь   загрібав соснові  голки, складував їх на ряднину , а я  рвала  смолку , це такі високі червоненькі квіточки , і грілася на сонечку. 
А потім ми спустилися у луг. Трава пахла так,  мовби хтось вилив  велику бочку парфумів,. З під ніг вискакували зелені коники , мов маленькі вертокрилики , зависали над головами  стрекози . Пузаті джмелі   войовниче гуділи. Та ось дідусь зупинився і  ставши на коліна   розгорнув траву. 
- Нахилися, дитинко,- сказав дід.  Біля ніг  зюркотіло невеличке джерельце.
Дід набрав у пригоршні  джерельної води. 
-	Візьми  покуштуй,- Вода була солодка і прохолодна.
-	Сподобалася водичка?, - запитав дід. Потім ми знайшли друге, третє, четверте  джерельце і  скрізь вода була іншою на смак. Але ж такою прозорою і смачною.
-	- Оце і є мій подарунок тобі. І хай він на все життя залишиться з тобою.
( На жаль   по тілу приворсклянського лугу проклали  асвальтовану     трасу , але я  завжди буду пам»ятати  смак джерельної води і той найційніший подарунок , який я   мала ОДНОГО раз у своєму  житті.)
-	Ну, що онучко- ,  сказав дід, - якщо ми вже вирішили з тобою сьогодні подорожувати, то  не скупатися  нам просто було б грішно. Спочили, напилися смачненької водички, а до мосту  рукою подати. Лантух з голками сховаємо у траві , тай поплаваємо з тобою.
Ми дійшли до великого мосту, що  з»єднував обидва береги Ворскли і зупинилися . Дід першим  нирнув у воду, а за ним і я  плескалася біля берегу, бо плавати ще не вміла. Дід вчив мене плавати ,-  з ним було весело і цікаво. БУЛА ВОСЬМА ГОДИНА РАНКУ. Пляж  стояв  порожнім, тож нікого не соромлячись ми  у два голоси заспівали улюблену дідову пісню 
« розпрягайте . хлопці, коней,
Тай лягайте спочивать,
А я піду в сад зелений
Тай криниченьку копать»
«Маруся, раз, два, три 
 Калина Чорнявая дівчина 
В саду ягоди брала « Линула пісня і  завмирала  у висоті неба. Дідова улюблена пісня. Вічна, як вічний спомин про той незабутній чарівний  день.





	

ID:  793922
Рубрика: Проза
дата надходження: 31.05.2018 22:04:49
© дата внесення змiн: 31.05.2018 22:07:58
автор: Тетяна Акименко

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (493)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Шон Маклех, 10.01.2019 - 03:52
Дуже цікавий текст! Спогади - це дуже цікаво.... give_rose
 
Тетяна Акименко відповів на коментар Шон Маклех, 10.01.2019 - 05:51
Дякую 23
 
яся, 01.06.2018 - 11:06
flo18
 
Тетяна Акименко відповів на коментар яся, 10.01.2019 - 05:51
22 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: