Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Світла (Імашева Світлана): Павлу Тичині - ВІРШ

logo
Світла (Імашева Світлана): Павлу Тичині - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Павлу Тичині

Світла (Імашева Світлана) :: Павлу Тичині
                               
                                            *********************
                                Павлу Тичині присвячую

                           Ішов за  "плугом" - Долю-шлях верстав
                           Так сонцеквітно, так глибинно-пружно,
                           Гучав серед сонетів та октав,
                           А замовкав так болісно-натужно...

                          З ним гомоніла українська ніч,
                          А липа шепотіла про кохання...
                          Він - молодий: всі думи чорні - пріч:
                          Вібрує арфи золоте гучання.

                          Знов перед ним "акордились" світи,
                          Знов Всесвіт плив музичною рікою,
                          А в самім серці, Україно, - ти,
                          Твій гомін золотий понад горою.

                          Метала стріли горобина тьма,
                          І всі шляхи кривавились - Вітчизна...
                          Він був, Тичина, - чи чужа сурма,
                          Коли змія ужалила залізна?                   

                          Ти є, Тичино, - батько твій - Орфей,
                          Знов арфи забриніли сонцеструнні.
                          Той голос України - апогей - 
                          Вчуваю у пісень твоїх відлунні.

                          

ID:  743144
Рубрика: Поезія, Громадянська лірика
дата надходження: 23.07.2017 10:49:15
© дата внесення змiн: 23.07.2017 13:07:03
автор: Світла (Імашева Світлана)

Мені подобається 16 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Іванова, Янош Бусел, Tychynin Herbert, Сіроманка, Ol Udayko
Прочитаний усіма відвідувачами (1380)
В тому числі авторами сайту (31) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Анатолійович, 14.08.2017 - 09:20
12 12 12 Сподобався і вірш, і Ваші глибокі знання про творчість Тичини, і переконлива дискусія. 16 16 16 give_rose give_rose give_rose friends friends friends
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Анатолійович, 14.08.2017 - 13:47
16 Дякую сердечно і за добрі слова, і за моральну підтримку smile 16 friends
 
Устин Кармелюк, 13.08.2017 - 19:56
Світланко - це Ви, чи це той пан Лискунчик видалив мою відповідь на той стараний його вихиляс відносно цього вірша?
Ду-у-же негарно. Грайте і далі - в одні ворота.
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Устин Кармелюк, 13.08.2017 - 20:58
16 П.Лискунчик порадив видалити Ваш коментар, оскільки на чужій (моїй) сторінці вам дискутувати з ним не зовсім коректно.
А я власну думку висловила чітко.
 
Ol Udayko, 12.08.2017 - 08:17
12Гарно сказали, Світлано, про мого земляка та любимого поета... І добре відповіли отому бунтареві, що назвався Устином (Хоч у Кармелюка було інше ім'я). Нам зараз з вільного світу легко судити тих"соцреалістів", котрі нам зберегли українську мову та українську ідею! Зокрема Павло Тичина, який всьому світові показав, що він непересічний поет. Проте, одні боролися відкрито, як Олесь, Стус, Світличний, а інші маскувалися під "соцреалістів" як згадані Павло та Володимир. Не кожен міг покласти свою голову на плаху... Така вже природа людини... Та й яка користь від голови, що покотилася в кущі?! У кожного була своя тактика боротьби зі злочинним режимом. І оте "тир,тир, тир", було криком душі поета! Пародійність творчості поета,що своїми "кларнетами" переконав невірних у своїй громадянськіі позиції і таланті, була цілком прозорою для мислячих людей. А "Партія веде" було написано за одну ніч "у казематі ЦК" як спасіння від вірної погибелі поета! Але був і вірш "Я єсть народ", по якому вчились покоління небайдужих поетів та громадян. А Сосюра перший написав "Мазепу" ак "антиполтаву" Сашка Гарматника! А що варте його "Розстріляне відродження"!. Якби пан, що назвався іменем бунтаря, жив у ті часи, він мав би іншу думку про світочів української літератури! І, певно, прикусив би язика! apple
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Ol Udayko, 12.08.2017 - 14:18
Дякую за ідейну підтримку. Я роками декламувала учням поезію Тичини та ін. укр. поетів, тому ця тема мене зачепила. Тим більше, що за кордоном Тичину називають генієм і знають його твори, перекладають їх, ось як Герберт Нойфельд, що друкується тут на сайті. Думки Нойфельда про Тичину підтримав відомий укр. дисидент і літературознавець Є.Сверстюк, я читала статтю і відгук на неї. Тобто поезія Тичини пройшла випробування часом, звичайно, кращі, справжні мистецькі шедеври. Тому відкидати Тичину, огульно висміювати його не маємо права, треба краще вчитатися в інші його твори. Ще раз дякую за небайдужість і вдумливий підхід до нашої класики. 16 16 22 give_rose
 
Устин Кармелюк, 12.08.2017 - 07:28
Світланко. Полеміка відносно Павла Тичини не вдалася. Я оперую фактами, а Ви, не спросовуючи їх, позахмарними припущеннями і догадками. Тому хай йому грець.
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Устин Кармелюк, 12.08.2017 - 14:26
Звичайно, висміяти і відкинути будь-що найлегше. Є й інші думки з приводу творчості Тичини . Загляньте на мить ще раз на мою сторінку, у вас з'явився ще один опонент. 22
гляньте вище, над цим коментарем.
 
Устин Кармелюк, 11.08.2017 - 15:52
Світланко. Я реаліст, маю великий досвід життя, а тому не літаю в хмарах від кожної дурниці. Тичини , Сосюри і відомі інші поети в радянський час за свої вірші отримували платню. А тому мусили були по своїй волі, а чи ні - її відробляти. Ви пишете: " Дослідники ... вважають." Вважати можна, це поки що не забороняється. Але Тичина був тим, ким він був. Він працював за платню, а, отже, і на радянську владу. Я і надалі буду придержуватися думки, що всі його оці "тир, тир, тир, пир, пир, пир" - дуже далекі від академічної поезії і він їх подавав всьому загалу не для сміху, а щоб відробити платню. І, окрім того, нагадую Вам, що в ті часи ніякі хитруни не могли сміятися з радянської влади - каралося на смерть! Тичини, Сосюри і інші добре це знали. Тому і прожили довго і щасливо, Вшановані радянською владою, заробляючи собі на "хліб з маслом" різноманітними дуже неакадемічними "тир, тир, тир."

Пробачте, що відповідаю Вам через повторний коментар. Поки що не освоївся на цьому сайті, тому не знаю, як тут напряму давати відповідь.
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Устин Кармелюк, 11.08.2017 - 20:31
Молодий Тичина зазвучав своїми"Сонячними кларнетами" на всю Україну і далі. То невже міг просто так зникнути талант поета?І чому з'явилися оті на межі з частівками куплети-гасла, з яких сміялися? Розумні люди пояснюють це так(наведу уривок статті - думку дослідника творчості Тичини Г.Нойфельда, цю думку підтримав і Є.Сверстюк).
У Ф.Ніцше в "Заратустрі" єепізод. Автор, гуляючи на природі, чує виття собак, іде на звук і бачить, що хлопцеві-пастуху в язик вчепилася чорна змія, ось задушить. Тоді Ніцше кричить йому: "Відкуси! Відкуси". Нарешті пастух відкусив язик, врятувався від змії, не без наслідків, звичайно. Ніцше, котрий вважав поезію найпотужнішою формою філософії, у цій сцені передбачив і долю ,зокрема, Тичини. Кривава совєтська тоталітарна система з її антимистецьким ідеологічним тиском і була ота чорна змія , що бере справжнього поета за язик і душить. Тичина наважився на те, щоб замість загибелі(не на власну користь , звичайно, але загинути було б легше, ніж зробити те, що він зробив) поет "наче відкусив голову цій чорній змії тоталітарної системи шляхом відчайдушно маштабної та безжалісної пародії на соцреалізм, тобто він свідомо створив зразок "поганого, низькопробно-крикливого графоманського соцреалізму" - і народ "пішов" за своїм приховано "антисоцреалістичним поводирем", тобто масово, хоч і напівлегально-відкрито насміхався над його "поет-продукцією", але зневажали цю продукцію українці невільно разом з усіма партійно-ідеологічними гаслами, якими вона була пересипана". Як на мене, ці думки знаючих людей заслуговують на увагу. Тичина приніс у жертву свій талант і справжню популярність, я думаю, не лише, щоб вижити.
А тепер від себе я додам, що навіть якби Тичина написав лише "Сонячні кларнети", він залишився би в історії укр. літератури як непересічний поет-новатор.
З повагою - Світлана.
 
Устин Кармелюк, 11.08.2017 - 08:54
Світланко. Ваша справа кого любити і кого хвалити. Але. Памятаєте в читанці віршик Павла Тичини: "Трактор в полі тир,тир,тир. Ми за мир, ми за мир!" В ЧИТАНЦІ !!! І подібне.
Тичина був, як на мою думку, непоганий поет, але не кращий за інших. Але, дякуючи радянській владі і отаким віршикам, про який я нагадав, піднішся над іншими поєтами на недосяжну висоту і став академіком від поезії. Ще за радянських часів, народ влучно висловився про його академічність:
"А Тичина пише вірші, та все гірші, та все гірші. Та все як один, та все як один."
Пробачте мене. Але, отакої.
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Устин Кармелюк, 11.08.2017 - 09:04
Просто Ви не все знаєте про Тичину. Дослідники його творчості вважають, що Тичина наступив на горло своїм сонячним поезіям і почав писати агітки в стилі частівок для того, щоб сміючись над його віршами люди одночасно сміялися і над компартійними совєтськими ідеями.Це доводять науковці. А молодий ранній Тичина - геніальний поет, згадайте його "Сонячні кларнети", "На Аскольдовій могилі", "Арфами..." 22 16 Дякую за візит.
 
Леонід Луговий відповів на коментар Світла (Імашева Світлана), 11.08.2017 - 09:19
Ви знаєте, Світлано, трішки поаналізував - схоже що ви праві. Наїхали на тодішніх поетів, і цілком можливо що він тихцем, з розпачу, знущався над червонозадими... 16 flo23
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Леонід Луговий, 11.08.2017 - 11:08
На цьому сайті у розділі Бібліотека(підрозділ -Критика) є стаття про Тичину (автор - Г.Нойфельд), там цікаво аналізується творчість Тичини.
 
Чайківчанка, 09.08.2017 - 13:36
give_rose 12
 
stawitscky, 07.08.2017 - 21:56
Гарно і глибинно!
12 12 12 give_rose
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар stawitscky, 07.08.2017 - 22:59
16 Дякую 22 16
 
Любов Іванова, 05.08.2017 - 08:51
Просто неперевершена присвята!!!! 39 39 39 12 12 16 16 flo26 flo26 flo26 16 16
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Любов Іванова, 05.08.2017 - 09:16
16 16 Величезна подяка - за добрі слова 16 21 give_rose friends
 
Юрий Стайер, 30.07.2017 - 19:12
Сильно й добре сказано ))
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Юрий Стайер, 30.07.2017 - 19:16
16 Вдячна Вам 16
 
Ось так і було. Все тонко підмічено і показано у вірші. " ...Метала стріли горобина тьма..." 17 flo31
 
Трагедія Поета і трагедія народу сто років тому. 17
Дякую за увагу 16 22
 
Сіроманка, 23.07.2017 - 12:51
!!! 16 ...Тичина зростав у духовному оточенні,звідси світ - наповнений високими поетичними образами.Дуже велику шкоду принесло Тичині радянське літературознавство,яке забарвило його творчість виключно у червоний колір і вчило багато поколінь на шкільних трафаретах. 17 flo26
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Сіроманка, 23.07.2017 - 13:00
16 Так, прекрасні світлі поезії молодого Тичини западають у душу. А далі... - душевна драма, навіть трагедія ... Як йому було тоді непросто пережити власну славу і неславу . 17
Дякую, що прочитали. give_rose
 
Зоя Енеївна, 23.07.2017 - 11:41
give_rose give_rose give_rose
Гарно написали!
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Зоя Енеївна, 23.07.2017 - 11:53
22 16 21
 
Леонід Луговий, 23.07.2017 - 11:21
12 22 22 icon_flower
 
Світла (Імашева Світлана) відповів на коментар Леонід Луговий, 23.07.2017 - 11:52
16 22 16
 
Дякую, Світлано, за пам*ять до Поета Павла Тичини.
12 22 19 22 31 flo26
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: