Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Галина_Литовченко: НЕ МАЛА БАБА КЛОПОТУ (бувальщина) - ВІРШ

logo
Галина_Литовченко: НЕ МАЛА БАБА КЛОПОТУ (бувальщина) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

НЕ МАЛА БАБА КЛОПОТУ (бувальщина)

Галина_Литовченко :: НЕ МАЛА БАБА КЛОПОТУ (бувальщина)
                                                
             Над озером розсіявся ранковий туман і умитий очерет чітко вимальовувався на тлі піщаного берега. Озеро поки ще чисте і повністю відповідає своїй назві. Заміське водоймище стоїть упритул до житлових кварталів міста і давно стало улюбленою зоною відпочинку містян.  До Дінця теж рукою подати, але поїздка якийсь час забере і на маршрутку витратитись доведеться,  а тут он  – два кроки і лови вдосвіта рибку скільки заманеться. Ну, скільки заманеться – це, звичайно, голосно сказано, бо риби тут – хіба що коту на сніданок наловити пощастить.  Але ж і посидіти та посмакувати самим процесом для справжнього рибалки вже не маловажно. 
              У вихідний день народ полюбляє довше поспати і любителям риболовлі ніхто не заважає. Хіба що якийсь фізкультурник після ранкової пробіжки пірне в свіжу водичку Чистого озера та прожене дрімоту, яка, буває, нападе на самотнього рибалку.  
             Дід Льоша вже мав у поліетиленовому пакеті, що був йому за садка, кілька окуньків та невеличкого підлящика, та додому не поспішав – себе теж побалувати треба після трудового тижня.  Скаже на цей раз дружині, що не чув, коли вона казала, що в Борівське на дачу збирається. На дачу – це теж голосно сказано, бо там не до відпочинку буде: наробишся, як віл. Грядки, картопля… паркан поладнати –  куди від цього дінешся? Будинок дістався в спадщину від тещі, продавати жалко, потрібно використовувати з користю для сім’ї. Хоча в квартирі тепер вони на пару з дружиною залишилися. Діти живуть окремо, але ж він вже п’ять років, як «дід Льоша»! Онука і яблучком, і порічкою свіжою з куща пригостити приємніше, ніж купленими на базарі. Туди теж свіжими виносять, але гордості перед онуком за куплені з прилавка фрукти та овочі не відчуваєш. Своє воно і є своє. Знаєш, що без хімії, без нітратів.
             За спиною щось несподівано крякнуло і дід Льоша аж підскочив на місці. Повернувся і не повірив своїм очам. На піску стояв страус, вірніше, страусеня. Оце так! Звідки така екзотика? Пташка застигла на місці і втікати не збиралася, уважно дивилася чоловікові в очі.
             - Тась-тась-тась…. – намов каченя, покликав дід Льоша і протягнув страусові руку. 
             «Екзотика» витягнула свою довгу шию, маючи надію чимось пригоститися. Ніяких делікатесів, крім розмочених сухарів в рибалки не було, але страусеня й цьому було раде. Ковтнуло м’якуш і знову пильно подивилося в очі. 
            - А ну розказуй, птахо, звідки ти тут взялася? Чи не з зоопарку пересувного, що недавно стояв на площі, втекла?
             Схоже, саме так воно і було. Дід Льоша відвідував з онукою той приватний звіринець і, хоча Тимко радів небаченим раніше у їх місті представникам фауни, дід про себе відмітив, що за такі гроші, які брав підприємець за квитки, міг би і кращі клітки замовити. 
             Страусеня швидко освоїлося і до рук чоловіка потрапило без проблем. Однією рукою він зібрав своє рибацьке причандалля, другою тримав за ноги птаху та притискав до грудей його тулуб, щоб не вирвалася. Але страусеня поводилося пристойно.
              - А гуска звідки, на рибалку ж ходив?  Невже на вудочку спіймав? – здивовано зустріла в коридорі дружина.
              - Та ти подивись уважно, сільпо… В селі виросла називається… Страус це!
             Дід Льоша поставив страуса на ноги – той головою діставав вже майже до поясу. 
              - І що тепер будеш з ним робити? Ти що, в Борівське не збираєшся?!
              - Збирався, та доведеться тобі самій їхати. Треба ж щось придумати для пташеняти… Ох і красень!  Може на балконі кліть зробити?
              - Чи ти здурів? Воно через три місяці вище тебе буде. Хочеш щоб очі мені виклювало?
              - Онукові ж треба показати? – ніяк не відреагував на невеселу перспективу дід Льоша. –  Їдь без мене, а я після обіду підскочу.
              - Нащо ти мені після обіду здався! От знайшов відмазку – хатку він на балконі будуватиме! Очі мої тебе не бачили б!
              - Ну хто ж думав, що мені така оказія трапиться? Воно ж до людей звикло – не міг я його залишити,  комусь іншому дісталося б. А ти чула, щоб у когось тут страус був у господарстві? Ні… Може придумаємо йому якесь застосування. 
              Жінка сердито махнула рукою.
              - Не гнівайся, Таню! – підлесливо обійняв дружину, – Завтра ще день буде.
              Дружина сунула ноги в шльопанці та взяла підготовлені для поїздки речі.
              - Залиш одну сумку, я привезу після обіду.
              Тетяна зважила руками сумки і одну з них опустила на підлогу:
              - Зачини за мною двері!..
              Дід Льоша крутнув ключем і повернувся до страуса:
              - Отак, друже… Знайдеш собі колись таку ж Таню і будеш мучитися все життя.
              На балконі знайшлися рейки та дошки і під вмілими руками купа деревини, яка вічно заважала дружині перетворилася на чималий відсік, закритий зверху негустою решіткою. Якщо і підросте страуся, то головою в дашок не буде впиратися.  
              Після обіду дід Льоша, як і обіцяв, появився в Борівському. Дружина вже добряче попрацювала, але зробила висновок, що з наміченим впоратися до кінця дня не вдасться. Вирішила заночувати в селі, щоб вдосвіта продовжити роботу.
              - Тільки б квартирант там не накоїв чого-небудь… Ти теж залишишся! – скомандувала чоловікові.
              Дід Льоша мовчки підкорився.
              Після полудня наступного дня приїхали додому. На лавочці біля під’їзду сиділи сусідки.
              - Таню! Що це у вас на балконі так кричить? З шести годин спати не давало.
              - Та що там може кричати? 
              Тетяна вдала, що не розуміє про що йдеться. В ліфті накинулася на чоловіка:
              - Оригінал чортовий! Не мала клопоту…
              Засмучена пташка сиділа у кутку клітки. Миска з залишеною їжею була порожня, воду з бідончика теж висмоктала. Дід Льоша впустив страуса до кімнати, а сам заходився прибирати на балконі.
              - Дзвони дітям, нехай за картоплею йдуть. 
              Чоловікові не терпілося показати  страуса онукові.
              Тимковій радості не було меж. Ввечері додому збирався зі сльозами.
              - Діда Льоша, я завтра в садику дітям розкажу – ото здивуються. Ні в кого дома страуса немає! А як його звати?
              - Як придумаєш, так і зватимем, – дав завдання внукові на вечір.
              - Мартин! – через півгодини закричав Тимко в слухавку. 
              До зими страус і справді помітно підріс. Дід Льоша зробив для нього вуздечку та віжки, щоб вигулювати птаху вечорами, а якось вирішили з Тимком запрягти його в сани, та спробувати покататися. Мартин важно ступав своїми довгими ногами по снігу, а Тимко легенько поганяв його прутиком. Поглянути на таке диво зібралися діти чи не з усього кварталу. Дехто вже тримав у руці гривню, щоб і їм не було відмови. З прогулянки дід Льоша приніс десять гривневих купюр. Гроші поклав в коробочку, щоб використовувати  Мартинові на корм. 
              Апетит у страуса, особливо після фізичних навантажень, був неабияким. Двері на кухню вже давно почали зачиняти, бо траплялося й таке, що Мартин мовчки, поки нікого не було поряд, знімав дзьобом кришку з каструлі, що стояла на плиті і з’їдав наготовлені Тетяною страви. Не нехтував нічим. М’ясо теж виловлював з картоплі, дарма, що не з хижаків. Закриті двері згодом почали його дратувати, особливо, якщо хтось був у кухні. Страус заглядав крізь  віконця і, якщо йому не відчиняли, починав бити дзьобом у скло. Від його ударів скло дало тріщину. У Тетяни рвався терпець,  дід Льоша покірно вислуховував дорікання дружини.
               - Закінчиться зима – я його в Борівське відвезу, буде там в хліві жити.  Але ж він не дармоїд, Таню. Сам гроші заробляє. Ти в неділю відпочиваєш, а він трудиться, – виправдовувався чоловік.
               - І ти разом з ним в село переїдеш! Набридли вже обидва… Бізнесмени…
               Про ті здібності, які відкрилися у страуса на початку літа в селі, ніхто і не здогадувався. Якось вдосвіта дід Льоша вийшов з хати і вгледів Мартина в городі. Той ходив по міжряддях у картоплі і ретельно вишукував жуків-колорадів. Картопляні кущі з тих пір були зелені і не ушкоджені. Сусіди по черзі почали запрошувати Мартина до свого городу. Навіть на пиво, а то й на щось міцніше приносили Олексію. 
               Через деякий час Тетяна помітила дивну поведінку Мартина. 
               - Льош! Мені здається, що це Марта, а не Мартин. Їй бо воно на гніздо хоче сісти! Ану зроби йому якесь кубло.
               Чоловік вимостив у хліві страусові гніздо і той відразу ж всівся в нього. Метрові ноги стирчали вперед з гнізда, немов антена від старого телевізора. Хлів трусився від реготу на таке видовище, а птаха набрала блаженного вигляду.
                Білок ледве не витікав з літрового слоїка. Яєшню їли гуртом два дні.
                - Це б якби Марточці ще пару, то можна було б ферму відкривати. А так – яйця, хоч і смачні, але ж не запліднені.  Це ж який дохід може бути – перша страусина ферма в області!
               Та мріям діда Льоші збутися не світило.  В кінці літа під його ворітьми зупинився чорний джип. Бритоголові братки увійши на подвір’я.
               - Батя! Це в тебе страус живе?
               - А що таке? – чоловікові від погляду амбалів стало незатишно.
               - Нащо він тобі треба? Жив ти без нього і далі проживеш! Тільки без заперечень!
                Це була погроза і дід Льоша злякався. Марту було жалко, з нею змирилася навіть Тетяна, але життя – воно дорожче.
                - Знали б ви, хлопці, скільки на нього грошей пішло…
                 Спроба розжалобити та хоч трохи розкрутити бандюків виявилася недаремною. Один з них дістав з кишені пачку зелених купюр, про щось подумав, повагався, але дві сотенні поклав чоловікові в нагрудну кишеню сорочки.
                  Щоб Тимко не плакав за Мартою, дід Льоша вирішив купити малюкові мобілку.

26.02.2017
                - 
               

ID:  720976
Рубрика: Проза
дата надходження: 01.03.2017 09:15:29
© дата внесення змiн: 02.03.2017 18:51:15
автор: Галина_Литовченко

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (487)
В тому числі авторами сайту (13) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Серго Сокольник, 02.03.2017 - 01:19
biggrin biggrin biggrin give_rose
 
Галина_Литовченко відповів на коментар Серго Сокольник, 02.03.2017 - 18:39
22 22
 
Олекса Удайко, 01.03.2017 - 15:36
smile Цікава історія, Галино! Таке й насправді могло бути... Чи не Януковичевої страусарні? apple biggrin biggrin biggrin
 
Галина_Литовченко відповів на коментар Олекса Удайко, 01.03.2017 - 16:01
Це в Сєвєродонецька знайомий в 90-х роках знайшов страусеня. Не знаю, чи мав на Донбасі Янукович звіринець...
 
Ганна Верес, 01.03.2017 - 15:05
Цікаво! 12 16 17 give_rose
 
Галина_Литовченко відповів на коментар Ганна Верес, 01.03.2017 - 16:01
Дякую, Ганно! 13
 
сподобалася ваша оповідка. не зовсім вона вписується в рамки новели. хороша мова. цілісність тексту. мудро написано. тому досить читабельно. натхнення. щасти!
 
Галина_Литовченко відповів на коментар НАСИПАНИЙ ВІКТОР, 01.03.2017 - 10:47
Дякую, пане Вікторе!Довелося ще редагувати після публікації. Помилково скопіювала чернетку. 22 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: