Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Валя Савелюк: КОСМИНИ (казка, прозою) - ВІРШ

logo
Валя Савелюк: КОСМИНИ (казка, прозою) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

КОСМИНИ (казка, прозою)

Жили собі, були собі вдова з сином. І була в них хатина біла, і котик чорний, а ще й сонячно-золотавий котик був. Був у них пес – розумний, що тільки говорити людською мовою не вмів, рудий, аж із червоним мідним відливом, з білим комірцем і маніжкою, в білих гольфиках- шкарпеточках на всіх чотирьох ногах. Сад був…

Син – молодий удовиченко – орав землю сьома кіньми, а вдова сіяла жито, садила і доглядала всіляку городину і дуже любила квітки.

Багато квіток цвіло у неї – і на городі, і в саду, і у дворі, та й попри кожну стежку. І чорнобривці цвіли, і пом`яки, і гвоздички, айстри, ешшольції – з родини маків, та й самі маки, жоржини, у дворі – півонії, троянди, тюльпани, лілії, проліски – білі і блакитні… Багато квіток дуже гарних, бо – любих, цвіло.

На городі посіяла якось вдова космини – білі, рожеві і бурячкові. І так сподобалась косминам вдова, що наступного року вони вже й самі посходили – і то по всьому городові. Вдова обполювала і залишала їх, казала, що рука не здіймається квітку зрубати.  

Влітку зацвів її город косминами – пишно і розкішно. Як наче триколірні хмари впали на той удовиний город, та там і залишилися плавати, як у дивному чудернацькому озері. І городина родила – космини не заважали вдові господарювати, бо чемними були, розуміли, що захоплювати всю територію тільки самим собі – не ввічливо.

З того часу так і повелося – щоліта і до осені вдовиний город укривався квітковими хмарами – гарно було. Милувалася вдова своїми косминами – і зблизька, і зоддалік: звідки не подивиться на город свій: «…краса…» – усе, що й подумає собі.

Не відомо чому, але саме космини ті безневинні стали дратувати сусідів. Скоро сусіди з усіх шести сторін взялися судити вдову, змовляючись, дорікати, що вона розвела на городі в себе оте неподобство. Хоч їхні ж таки бджоли, збираючи в косминах меди, дуже навіть раділи і дивувалися, чого це їхні господарі, тримаючи пасіки і сподіваючись мати в господарстві мед, не насівають квіток. 

У вдови не було ні бджіл, ні меду – так-но квітки були.

День за днем, рік за роком – росли космини і барвисто пишалися красою на вдовиному городі, і так само день за днем і рік за роком сусіди, як чорні хмари з усіх шести сторін, розросталися плітками і зловісно палали ненавистю до вдови і її квіток. 

За те, що вдова не зважала на злостивість їхню, взялися сусіди з усіх шести сторін підкопувати межі, розсувати свої наділи, які і без того були великими, бо з діда-прадіда жили в тій місцині сусіди ті, крадучи землю одне в одного, і скрізь, де тільки могли її вкрасти. «Привласнити чуже  – це не вкрасти, а – добути…» –  так вважали вони, красти – це й означало для них "хазяйнувати". 

Вдова довго мовчала на підступність сусідів своїх, але врешті стало очевидно, що вони не зупиняться ніколи, бо всього їм мало. І скоро не залишиться вже місця біля вдовиної хати – ні для стежки, ні для бузків її, ні для криниці, ні для любистків, ні для чорнобривців, ні для саду, а ні для космин… 

«Не крадіть, - сказала вдова сусідам якось одного разу, - бо за крадіжку Бог покарає…». Вдова знала, що Бог добрий і нікого не карає, але люди самі карають себе злостивістю своєю, а тоді все на Бога звертають, але сказала так, щоб сусіди її зрозуміли.

«Тут все наше, – відказали сусіди, – ми не крадемо, а забираємо». І змовилися після того убити вдову, і не тільки вдову, а й сина її. 

І от спочатку отруїли собаку, а тоді котів – обох: чорненького і руденького. Тоді, підкинувши до курника свіжу кролячу голову, прикликали на запах лисицю, яка вбила усіх вдовиних курочок і півня. 

Врешті змовилися сусіди, що певної ночі, дочекавшись певної години, коли на Лисій Горі позбираються відьми, щоб, хихикаючи, розповідати одна одній про свої чорні справи – у таку ніч напасти на вдову і сина її, щоб розправитися з ними: сина вони задумали вбити одразу, а вдову, якщо сама з горя не вмре, потім уже услід за сином одправити.

Настала вальпургієва ніч, сатана, що очолював святкове гуляння на Лисій Горі, давав відсьорбнути хмільного зілля з кінського черепа тим, хто йому догодив, тих же, що провинилися, стьобав батогом. А сусіди, зібравшись за змовою своєю чорною, підійшли до дверей вдовиної хатини.

Та Янгол, який допомагав удові квітки сіяти і доглядати, а тоді милувався ними спільно з удовою, хоч вона його ніколи й не бачила очима своїми, але завжди знала, що він поруч завжди, то Янгол сказав удові тихенько проз сон її: «Забирай сина свого і сама з ним покинь хатину твою, бо змовилися вони убити вас…»

Коли прийшли сусіди вночі, щоб убити вдову і сина її – удовиченка молодого, Янгол став перед дверима і не впустив їх. Але наступної ночі вони знову змовилися прийти. 

Вранці вийшла вдова за поріг хатини своєї і побачила, як туман нічний, осівши вранці, скрізь і на всьому повисихав, а залишилася вологою тільки одна пляма під дверима… Як так може бути, здивувалася вдова. 

Придивившись, одразу ж і зрозуміла: волога пляма та, що не встигла висохнути спільно з іншою дрібною росою ранковою, як наче тінь, мала форму людського силуету. А точніше – дитячого. 

Ось голівка – з кучериками навіть, ось тільце дитяче, ніжки, плащик ніби, чи сорочечка – так роздивлялася і впізнавала вдова тінь, що на сонці не зникала, – а ось і складені крильця… а це – якась ніби дитяча іграшкова зброя – клинок біля пояса, клинок у піхвах – не оголений клинок, дитячий-іграшковий – виходило так, що Янгел-Заступник її – Янголя… дитя років п`яти-шести і не старше… Маленький Янголик оберігав їх… Але убивць до хати не пустив… 

Росказала вдова синові своєму, удовиченкові, як Янголик їх врятував минулої ночі від душогубців, що змовилися проти них, і що знову прийдуть убивці, а Янголик не покине місця сторожі своєї, та він – дитя… з іграшковою зброєю в піхвах… то треба полишати хатину і йти геть – у світ за очі… щоб не приходили більше вбивці і не мучили Янголика нашого… 

Так і зробили вдова з сином – вийшли і пішли, залишили все, як було: хай беруть не своє сусіди злостиві, може, хоч тим наситять утроби невситимі, злобу і заздрощі свої.

Минув рік, другий минув. Зраділи сусіди, що земелька вдовина травою поросла: нема квіток, заглухли в бур`янах. І тільки космини, розрісшись могутніми кущами, продовжували панувати на городі.

І от взялися сусіди наввипередки між собою межі гризти – кожне собі спішило чим більше землі вхопити, бо – хазяї ж. Почали вони космини, кожен на своєму вкраденому куску, ламати, виполювати, викорчовувати. Але щоразу і щоранку космини знов устигали відрости… Довго боролися сусіди з тими впертими квітками, сварячи і проклинаючи вдову, що косминами землю засмітила. Але квітки не піддавалися.

Більше того, почали космини і на їхніх грядках проростати – швидко росли, як з води живої, і невдовзі позаймали собою сусідські городи і двори. Та так густо розросталися, що й стежок жадібним сусідам не залишали – доводилося їм з сокирами з хат їхніх виходити, щоб хоч якось між космин до криниць діставатися…

Чим більше нищили сусіди космини, тим густіше вони проростали і пишніше зацвітали – тільки бджоли і раділи тій війні.

Врешті зрозуміли сусіди, що за зло і жадність свою покарані, і що тільки вдова може з косминами своїми домовитися, щоб не заростали вони собою усіх сусідських стежок і городів. 

Пішли сусіди вдову шукати. Довго шукали, і от добрі люди підказали їм, поспівчувавши, де вдову з сином знайти. 

Знайшли вдову, поскаржилися їй на космини її, що кроку сусідам ніде ступити через ті квітки, і попросили втрутитися. 

Прийшла вдова до космин своїх, обняла їх, пригорнула до серця – як же я скучаю за вами, любі і дорогесенькі мої… як же я вас люблю… Закивали космини квіточками з усіх кінців, зраділи, вдову свою узрівши… Вернулася!
 
Ні, – сказала вдова, – не можу я вернутися, не пора ще мені… Янгол перекаже, коли вертатися нам  з сином до любої хатини нашої, до саду, двору і до вас, кохані мої квіточки… А поки я дуже прошу вас: не виходьте за межі наші, хай ці люди не скаржаться…

«Земля не належить людям», – заперечили, засумувавши, космини. «Я знаю, Кому належить земля, мої дорогесенькі,  – погодилася з косминами вдова, – але сусіди не знають, бо забули. Вони вже навіть «Отче наш…» забули, нічого не пам`ятають…»

Поговорила вдова з косминами своїми і пішла. Космини ж вернулися в межі свого городу, полишивши сусідські уділи. Росли і цвіли там, удома, як в раю.

Раділи сусіди, знов хазяйнували на ділянках своїх, здалеку ненавидячи і космини, і вдову, яка вміє з ними говорити.

Але не довго радіти довелося їм, бо почали то там, то там витикатися із землі їхньої гриби. 

Білі-білі, схожі до печериць. Спочатку зраділи сусіди майбутнім прибуткам – на дармових печерицях добре заробити можна. 

Але якось сів комар на ту печерицю – і одразу ж упав мертвим. Так само муха – ще й дотулитися всіма лапками до того гриба не встигла, як уже склала крильця і обсипалася долу. Наступною була миша, яка хотіла грибочком біленьким поласувати. Виявилося, що гриби ті – отруйні і страшенно ядовиті.

Придивилися сусіди уважніше і упізнали: то не печериці в дворах і городах їхніх засіялися і поросли, а бліді поганки. Смертельно отруйні гриби, настільки ядовиті, що не було від них ніякого спасу нічому живому.

Дуже швидко зайняли поганки все, що вважали сусіди своєю землею, і ніякими засобами не виходило їх позбутися: де хоч стежку прокошували сусіди, там гриби одразу купами виростали.

Що робити сусідам? Порадилися і знов пішли вдову шукати.

Знайшли, про все їй, скаржачись, розказали, і попросили ще раз прийти, цього разу уже з грибами-поганками поговорити, щоб не росли ті поганки на кожному їхньому кроці.

Вислухала вдова і тільки головою заперечливо погойдала. Ні, не зможу я вам допомогти цього разу, не зможу з поганками вашими домовитися, щоб поганки ваші не нищили вас і все, що ви своїм вважаєте…

«Але домовилась же ти з косминами, чому ж від грибів отруйних порятувати нас не хочеш?» – спитали сердито невдоволені сусіди.

Відповіла їм вдова: «Космини послухалися, бо вони мої і ростуть з мого городу. А поганки мене не послухають, бо вони – ваші, і виростають з отруйних ваших сердець». 

24.02.2017

ID:  720143
Рубрика: Поезія, Містика
дата надходження: 24.02.2017 22:42:23
© дата внесення змiн: 14.07.2017 12:21:57
автор: Валя Савелюк

Мені подобається 6 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Наталя Данилюк
Прочитаний усіма відвідувачами (662)
В тому числі авторами сайту (17) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Гарна Ваша казка, гарні і поезії. 12 12 12 flo12
 
Валя Савелюк відповів на коментар Світла (Імашева Світлана), 22.04.2017 - 08:34
вдячна Вам 22 приємно, що завітали smile give_rose
 
Наталя Данилюк, 25.02.2017 - 22:01
Гарна казка, з глибоким змістом... І щемна, бо знаю, що все це провідчуте і пережите... Прикро, коли через злих і підступних сусідів доводиться залишати рідну хату... 17 Примножують свої заздрощі і злобу, як оті отруйні поганки... А от вдова із сином залишили цілий город барвистих квітів, бо помисли їхні були чисті і добрі. 16 - це вона? Бо я не знаю літературної назви, картинка у пам'яті виринає, але не впевнена... flo21 osen1
 
Валя Савелюк відповів на коментар Наталя Данилюк, 26.02.2017 - 08:02
так, Наталочко, тут вся історія - отака казочка врешті... smile поганки ростуть із сердець жадних людей - такий образ видався мені дуже промовистим і точним...

дякую Вам, Наталю 16 osen1

а на малюночку- так, це космина (космея офіційно) - саме бурячкова... а ще вони є біленькі і ніжно-рожеві... (скажіть мені, читавши цю казку ззовні, чи не зла вона? бо я ж її можу тільки зсередини подій прочитати...)
 
Наталя Данилюк відповів на коментар Валя Савелюк, 26.02.2017 - 10:19
Зовсім не зла, навпаки - автор оповідає стримано і розмірено, робить мудрі і повчальні висновки, спокійно аналізує події. Злою вона може хіба що видатися тій людині, яка, читаючи її, злісно налаштована і роздратована, тому сприймає все крізь власні негативні емоції. Все тут на місці. wink osen1
 
Валя Савелюк відповів на коментар Наталя Данилюк, 26.02.2017 - 10:27
дякую Вам, Наталочко smile бо якщо - казка, то має бути мудрою smile 16 osen1
 
Валя Савелюк відповів на коментар Надійка Голобородько, 25.02.2017 - 09:20
вдячна Вам smile 22 give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: