Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Радченко: Роздуми, які написало безсоння - ВІРШ

logo
Радченко: Роздуми, які написало безсоння - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Роздуми, які написало безсоння

Радченко :: Роздуми, які написало безсоння
 
                                                    
          Що  з  цього  вийде  –  не  знаю.  Про  що  буду  розповідати?    Про  себе. Про  свої  мрії  і  думки,  сумління  і  впевненість, біль  втрати  і  розпачу,  про  кохання  і  розчарування.  Буду  писа-ти  про  життя,  поле  якого  пройти  не  так  то  і  просто,  а  головне  –  навчитися  йти  стежкою  долі  не  шкопиртаючи, не  падаючи, бо  підійматися  завжди  важче, чим  впасти. Писатиму  про  родину,  про  минуле, теперішнє  і  майбутнє. Точно  знаю, що  останні  рядки  буду  писати не я,  а  мої  діти,  онуки  і  правнуки.       
          Життя  зовсім  недавно  подарувало  мені  шістдесят  першу  весну. А  я  згадую  минулий  рік,  той  день, коли  мені  виповнилося  шістдесят. З  самого  ранку  я  відчувала  несподіване  й  незнайоме  занепокоєння, відчай, розпач  і  розгубленість. Свята  не  відчувала  зовсім,  хотілося  заховатися  від  усіх  і  від  усього, виплакатися, посидіти  в  німій, стривоженій тиші з заплющеними  очима  …  і  все.  Заховатися  не  було  можливості,  а  ось  плакала  я  мовчки,  кусаючи  губи,  не  хотіла, щоб  Саша  почув  моє  хлипання. Здавалося, що  Вовка, брат,  був  поруч  і  так  само,  як  і  я,  не  розумів,  що  зі  мною  відбувається.Він  дивився  на  мене великими,сумними очима  і  посміхався.  Від  його  усмішки  серцю  ставало  ще  важче, а  відчай  все  відчутніше  огортав  мене  з  голови  до  ніг. Вовка  ніколи  не  відчує  того, що  відчуваю  зараз  я,бо  ніколи  вже не доживе  до  шістдесяти, як, ймовірно, не дожив  до  п’ятидесяти років. В  пам’яті прокручувалися  кадрами  фільму  дитинство,юність, зрілі  роки. Кадри  повторювалися  і повторювалися, ніби  минуле хотіло  засвідчити,  що  нічого не забулося, не загубилося  в  вирії років  і  миттєвостей. Знову і знову в спогадах  я  поверталася  в той  день, коли ми відзначали мамині  шістдесят  і  я  її запитала: «Невже це  зима твого  життя, мамо?».  Вона  усміхалася: це тільки  шістдесят років, шість десятків,  донечко».Тепер я сама  в  себе запитую: «Невже це  зима  мого  життя?».
          Життя  прожити  –  не  поле  перейти. І  справді  поле  довжиною  в  шістдесят  один  рік  пройти  було  нелегко  і  водночас  цікаво. На  моєму  шляху  зустрічалися  люди,  які  підтримували  чи не  розуміли мене, яким  я довіряла чи  просто  залишала  їх  на  обочині  свого  життя  і  йшла  далі  без них, не шкодуючи, але  пам’ятаючи все чому  вони  мене навчили:не довірятися, не  бути  надто  відвертою і  не  розкривати душу всім підряд, віддаючи на чужий  розсуд  свої почуття.  За  це  їм  щиро  дякую.
          З  чоловіком  мені  пощастило.  Але  це  я  можу  сказати  зараз,  а  колись…  було  важко від  непорозумінь, від надокучливого побуту, який  заглушував  почуття, як бур’ян  городину. У кожного  із нас була  алергія на повсякчасні, не завжди радісні  і  за  короткий  час  остогидлі  сімейні обов’язки, до яких  ми звикали важко й  виходило не завжди добре. Робота, перша донечка  Оленка, заочне  навчання,будівництво  -  це  навалилося якось несподівано важко  і  надоїдливо.  Іноді  від розпачу  і  відчаю  кохання  забивалося  в найтемніший куточок душі  і  терпляче  чекало  свого  часу, боячись  навіть  обізватися і  нагадати  про  себе. А  ми ще не розуміли, бо не мали якогось  життєвого  досвіду, що  й  найтерплячіші почуття,  можуть втомитися терпіти і чекати,борса лися в життєвому  вирії і тонули все глибше і  глибше в образах, сварках  і  непорозуміннях. Коли  народилася  друга  донечка  Наталка, ми  вже дечому навчилися:терпінню, менше ображати і ображатися, розуміти  один  одного, але ще втече немало води до того часу, коли ми зрозуміємо, що  інакше  жити, без побуту  з його вічними проблемами, просто неможливо, бо побут  –  головна  складова життя. Час  біг, річка  мого  життя  глибшала,наповнювалася різними подіями: значущими і  майже непомітними. Щось відкарбувалося  в  пам’яті  назавжди,а щось  -   губилося в  минулому,  як  камінці  на  дні гли-бокої  річки. Дівчатка росли, прийшов час і  вони одна  за одною,через два місяці, вийшли заміж. Невдовзі стали  мамами, а  ми  –  дідом  і  бабою, онуки  Аня  і  Андрійко  внесли  в  наше життя приємні  і  цікаві  зміни. Деякий час в  нашій оселі  було  гамірно  і  весело,  водночас  важко, бо  три сім’ї під одним  дахом  –  це  випробування  і  надзвичайно непросте. В цей період  так  неочікувано пішли в  вічність  мої батьки. Пройшло  більше п’ятнадцяти років, а  я й  досі  не можу звикнути до цієї втрати.Часто, надто часто, я  згадую  останні  хвилини їхнього  життя.  Донечки  і чоловік підтримували і розуміли  мене,але поступово  я  навчилася все  менше показувати свої почуття, бо  й  рідних треба берегти, вони так,як і я,  дуже  важко переносили цю втрату.Потім дітвора  роз’їхалися  вже по  своїм  домівкам, а ми залишилися вдвох.Звикали  довго  до  незвичної  тиші  в  хаті  і  до того, що  діти до  нас  приходять  в гості. Погостювавши, вони  йшли  до  себе  додому, де  жили  своїм  життям, в якому  з’явилися  нові  традиції, звички, особисті  свята. З зятями Юрієм і Арсеном в нас рівні, досить теплі,без зайвих обов’язків,  стосунки.
          Коли  старшим  онучатам  було  по  дев’ять  з  половиною  років,  менша  донечка  подарувала  нам  ще  одного  онучка  –  Віктора. Ми  знову з головою  пірнули в світ  прекрасних  почуттів, переповнених ніжністю і радістю. Вітя  народився  взимку, 2  січня,  зима була  сніжною,  морозною, але ми кожної  неділі чи суботи  спішили в гості  до  молодшої  донечки, щоб  побавитися  з  меншеньким, потримати його на руках, поколисати, притулити малесеньке диво до  себе  і  знову  відчути таку  безмежну ніжність  і  радість, що аж  дихання  перехоплює.  А   через одинадцять місяців  сталася  ще  одна  важка  і  раптова  втрата  –  не  стало  чоловікового  батька,  мого  свекра,  якого  я вважала  своїм  другим  татом,  бо  він,  справді, відносився  до  мене, як до дочки.На сьогодні жива моя свекруха, їй вісімдесят вісім років, останні чотири – прикута до ліжка.Я її називаю мамою - це й не могло бути інакше, бо вона відноситься до мене, як до рідної дитини.  
          Час  йшов, ми стали пенсіонерами. Живемо в  злагоді, бо вже й справді  навчилися даремно не ображати  і  ображатися, терпіти і  розуміти  один  одного. Через  декілька  днів  старшим  онучатам, Ані  і  Андрію, виповниться по двадцять років. Аня  навчається, в особистому  житті  все  складається  добре.  Андрій  закінчив  технікум,  вже  працює, створив  свою  сім’ю, чекає  на  первістка.А ми чекаємо  на  правнуча. І  так  хочеться, щоб  поля  життів  наших дітей, онуків  і  правнуків  були довгими, широкими, щедрими на  кохання, радість і  щастя, а  випробування  життям  вони  пройшли без сумнівів, сліз  і  болю. Пройшли  впевнено  і  достойно.
          Я  дуже  вдячна донечкам за те, що вони  майже ніколи не тривожать мене своїми  проблемами, сімейними чи  побутовими. Вони будують  самі  свої  стосунки в  сім’ї, виховують по-своєму  дітей.І якщо  вони  бережуть  моє  серце,не розказуючи про  свої  проблеми  – це не  значить,що  вони мені не  довіряють чи не поважають. Зовсім  ні. Вони  люблять, цінують і поважають мене, прислухаються до моїх порад, а я прислухаюся до їхнього бачення, як треба йти полем життя, бо як же може бути  інакше? Я – не знаю.
                 Майже  всі  мої  мрії  збулися,  окрім  однієї:  я так і не  купила  теплої  махерової  кофтини  мамі  зі  своєї  першої  зарплати – це була моя найперша доросла мрія.Не здійснилася, так  вишло.  Я все  життя  картаю  себе за те, що  не  змогла  піти  проти  волі  батька,  бо він вважав, що гроші  повинні  були йти  в загальний бюджет  сім'ї  і  не  інакше.Вже після  того, як  я  вийшла  заміж  були  різні  подарунки, але  ж... Надіюся,  що  моїм  дітям, онукам  і правнукам буде не соромно  за  мене. Я  отримала вищу освіту, про  це  дуже  мріяли  мої  батьки;  я  навчилася  перетворювати  свої думки,  спогади, сумління  в  вірші  і  прозу, про це дуже  мріяла  і  вірила  в  мене  мама. Я люблю  свою сім’ю, не  вимагаючи чогось  зайвого  від  дітей  і  онуків.  Я  вірю, що вони навчилися пам’ятати  тих, хто вже  пішов  від  нас  в  вічність.  Я  вдячна  своїй  долі  і  Янголу-охоронцю  за  все  що  сталося  і ще станеться  в  моєму  житті.





ID:  675135
Рубрика: Поезія, Лірика кохання
дата надходження: 29.06.2016 17:39:52
© дата внесення змiн: 30.06.2016 00:12:17
автор: Радченко

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (618)
В тому числі авторами сайту (16) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

12 Так, Олечко, життєвий рушник все вишивається різними кольоровими нитками: подіями, вчинками, значимими датами і важливо, який урок для себе ми з цього винесемо, що полишим опісля себе. 16 give_rose
 
Радченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рада тебе бачити, Валюшо. Дякую. 16 smile give_rose
 
A.Kar-Te, 30.06.2016 - 08:42
12 Іде стежина поміж два поля. Чимось ті поля такі схожі, чимось різні, як наші долі smile
Гарні спогади-роздуми, Олю, щирі wink 16 16 flo04 hi
 
Радченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Олечко.
 
Н-А-Д-І-Я, 30.06.2016 - 06:45
12 12 Пролистала твою Книгу Життя, Олю! Хай вам всім щастить! 45 flo12 flo12 flo12
 
Радченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Надюшо. 16
 
Любов Матузок, 29.06.2016 - 23:43
Дуже щиро,дуже гарно,бо все без прикрас!
 
Радченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. Так і хотілося написати. 16
 
РОЯ, 29.06.2016 - 20:15
16 16 16 16 16 flo21
 
Радченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. 16
 
Аяз Амир-ша, 29.06.2016 - 17:44
23 23 23
 
Радченко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. 16
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: