Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Вікторія Т.: Антон - ВІРШ

logo
Вікторія Т.: Антон - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Антон

					
	І яка ж вона гарна! Це екзотичне, витончене, смагляве, з правильними рисами, обличчя, ці темні мигдалевидні очі, у яких—оксамитові задушливі ночі Індії, яскраві кольори, нічні вогні над Гангом, фантастичний світ химерних божеств... Хоча ні, багатобожжя –це не для неї. Вона –сікх, і у них свої «святі» – суворого вигляду благородні вожді-гуру, які тримаються рукою за коштовні рукоятки кинжалів, і за кожним із них – трагічна історія звитяги, загибелі і духовний заповіт нащадкам. 
	Втім, матір її не відрізниш від типових індійок – багатослівних, емоційних, із характерним акцентом, до якого треба звикнути, занурених із головою у справи своїх родин і в особливу опіку про дочок, яких треба належним чином виховати, щоб з ними одружився хтось порядний, із «становищем» -- хорошою освітою і надійною роботою, десь в електроніці, звичайно... Усе ж таки – Сіліконова долина...
	Щороку на Анін день народження (насправді в неї закручене індійське ім’я, але в домашньому побуті її називають Аня, не здогадуючись, наскільки звично це звучить для іншого народу, який нічого спільного з Індією не має) уся сім’я їздила у храм дякувати Богові за її появу на світ. Мені здавалось це дуже зворушливим і правильним. Чи їздять вони тепер?
	Її мама подзвонила мені і, захлинаючись від сліз, сказала, що її дочка хоче міняти стать. Я спочатку не зрозуміла. Вона лесбіянка? Тоді нічого не потрібно міняти. Саме тут їй і місце – в годині їзди від Сан -Франциско. Ні, вона хоче міняти стать, тому що ненавидить усе, що пов’язане із жіночою фізіологією. Вже перев’язує собі груди... Для цього також є засоби –заспокоювала я її, не потрібно нічого оперувати. А, може, в неї депресія? Врешті-решт ми домовились, що вони підуть до психолога -спеціаліста з питань сексуальності і розв’яжуть цей тугий клубок конфліктуючих переживань у пошуках самоідентифікації.
	Через два тижні її мати зателефонувала знову. Вона була розгублена, шокована. Спеціалістка одразу стала на сторону її дочки і сказала матері, що якщо вона не хоче остаточно втратити із нею контакт, стати їй ворогом, вона повинна погодитись із її бажанням і всіляко йому сприяти. «Ви уявляєте, --мало не плакала мати,--вона мене звинуватила у тому, що я їй перешкоджаю, що не йду  назустріч». 
	Залишалась ще одна надія... Медикаменти, операції коштують грошей. Доки дочка закінчить навчання в університеті, доки знайде роботу і назбирає потрібну суму, пройде час і, можливо, вона передумає...
	Однак і тут ми прорахувались. Маючи сильну мотивацію, Аня швидко знайшла роботу, а через роботу –медичне страхування, яке (хто б міг подумати?) оплачує усе необхідне для зміни статі. В пам’яті одразу виринули почуті й прочитані жахливі історії, коли цілі сім’ї розорювались на чиємусь лікуванні, діставши відмову  у страховому покритті, а тут...
	Аня телефонувала  моїй дочці (як-не-як –подруги зі школи), і голос її ставав усе хрипкішим, все нижчим --вона вже приймала гормони. Вона давно обрізала своє густе чорне волосся, носила хлопчачу стрижку, її худорлява точена фігурка ховалась в охайній чоловічій сорочці навипуск і джинсах. Я уникала звертатись до неї на ім’я -- називати її «Антон», як вона тепер себе іменувала, в мене просто не повертався язик. Виручала відсутність родових закінчень у дієсловах англійської мови: скажімо, питання: «Ти бачила цей фільм?» і «Ти бачив цей фільм?» англійською звучать однаково.
	Гормони  робили своє діло справно,  невдовзі в неї стала рости борода і вона почала голитися. Останній раз, коли вона зайшла за моєю дочкою, я заховалась за ширмою, вдаючи, що мене немає –  боялась того, що побачу. 
	Ми зустрілись з  її мамою в магазині – вона рухалась повільно, вогонь в очах згас – і я почула втомлене й глухе, ніби тяжкий камінь впав і земля здригнулась під ногами: «Вона вбила мою Аню».
	Нещодавно Антон зробила «верхню» операцію. Батьки відвідали її в лікарні. Вона шукає власне помешкання, щоб жити окремо, і готується до наступного етапу...

								

ID:  662624
Рубрика: Проза
дата надходження: 28.04.2016 07:10:04
© дата внесення змiн: 29.04.2016 03:58:05
автор: Вікторія Т.

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (622)
В тому числі авторами сайту (11) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вікторія Т., 19.06.2016 - 02:45
Ось трапилась стаття на цю тему: http://www.newsweek.com/what-wish-id-known-undergoing-transgender-surgery-470386
Виявляється, багато з transgenders страждають від психічних і психологічних проблем, і зміна статі не тільки не допомогла, а навіть поглибила їх.
 
Тост, 03.05.2016 - 21:55
жесть 12
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. Тут немає моєї заслуги, звичайно. Просто життєва історія.
 
yaguarondi, 02.05.2016 - 09:34
Дійсно, планшет і зміна статі незрівнянні, але завзятість і спрага отримати бажане негайно - у юних однакові. У юні дуже вразливі душі, дуже стійкі враження; ми, батьки, маємо своєчасно заспокоювати дітей, згладжувати їх реакції на життя - світ зараз непростий
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сучасний світ, дійсно, непростий і батькам складно, як ніколи.
 
Вікторіє, це, власно, реакція вже не на твір. Навряд чи адекватним є порівняння бажання мати планшет і отакої проблеми.
В останні роки медицина з'ясувала отаку от річ: у людей, що прагнуть змінити стать, певні ділянки мозку не відповідають їх фізичній статі, - вони тотожні ділянкам мозку протилежної статі.
Додам, що розмови про чоловічий і жіночий розум не на порожньому місці виникли: ті ж такі науковці кажуть, що між мозком чоловіка і самця шимпанзе більше спільного, ніж між мозком чоловіка і мозком жінки.
...Гадаю, людяність в таких випадках вимагає певної байдужості: не подобається тобі зміна статі - не змінюй стать.
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я думаю,yaguarondi мала на увазі певну особливість людської природи: якщо ти сам (або з чиєюсь допомогою) фіксуєшся на відчутті якогось дискомфорту, то це відчуття розростається до гігантських розмірів, витісняючи усе інше. Щодо даних науки...треба подивитись, наскільки серйозним було це дослідження, в якому науковому журналі опубліковано,які були peer reviews, а також бути готовому до того, що те, що стверджується сьогодні, завтра може бути переглянуто (як це часто буває в науці). Не те, щоб я сходу заперечувала, просто виявляю обережність.
 
Еkатерина, 01.05.2016 - 00:06
Нещасна мати.
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
От і я про це ж...Дякую! flo26
 
yaguarondi, 30.04.2016 - 13:17
12 give_rose
Ніхто не знає меж нестерпності. Я учора ма́ла конфлікт з нашим малим, якому було нестерпно без планшета... Велика кількість населення планети безкінечно довго терпить свої нереалізовані потенціали. Можливо тим, хто не зміг існувати в образі, дарованому Богом, треба було ампутувати саме нестерпність,
або ампутувати язики тим, хто нав'язує мо́лоді думки про зміну статі... який родився, такий і пригодився! І крапка. Люди іноді народжуються повністю, або частково без деяких органів, і не всі медицина здатна замінити штучно
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ви багато в чому праві. Крім того, як я це бачу, відбувається заміна однієї проблеми на іншу (або інші), а назад дороги вже нама. Дякую.
 
Гадаю, на одну козак-дівку припадає чимало самогубців. Глянув і літературку: так, відсоток депресій, що призвели до самогубства, серед гендерних дисфоріків, які отримали гормонально-хірургічне лікування, нижчий, ніж серед тих, хто його не отримував. Тобто вибір приблизно такий (для бітьків): Анна-(потенційна) -самогубця або Антон. І на це теж треба зважити.
До речі, навіть консервативний Мінздрав РФ у рекомендаціях до зміни статі зазначив такий показ: висока суіцидонебезпечність.
...Стерпне, кажете? )
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ви примушуєте мене серйозно зайнятись вивченням цього питання. На жаль, це мені зараз не на часі, так що воно --для мене--залишається поки-що відкритим. Бачила передачі про те, як трансгендери пробували зв"язати своє життя з коханою людиною, а для цього треба було признатися у своїй таємниці. Дивитися було тяжко й боляче, і нічим хорошим це не закінчувалось, але знову ж таки --Ви приводите серйозні аргументи, так що я нічого стверджувати не буду. В цьому оповіданні я намагалась тільки передати свої враження від життєвої історії.
 
Це ще велике питання, чи знали їх "такими, якими вони були". Тут радше люди знали свої уявлення про те, якими вони були, а не те, ким ті нещасні почувалися. Звісно, когнітивний дисонанс виникає, але це проблема тих, у кого він виникає. Я і не підтримую, і не осуджую тих, хто змінює стать, це їх приватна справа. Але мені важко було б зрозуміти рішення на користь змін чи проти неї, скероване тим, що думають люди довкола. Коли я свої власні кордони усуваю перед чужою думкою, рано чи пізно це закінчується конфліктом, або навіть розривом стосунків, - тому що поступатися собою неможливо постійно, колись воно все одно вибухне. Коже все одно житиме своїм життям, тому жити чужим - це все одно що чинити самогубство. Якось так.
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
В подібних ситуаціях, звичайно, усі--жертви. Я себе більше ототожнюю із жертвами -батьками, тому що більше розумію, що вони відчувають. Про те, що відчувають трансгендери, --ні Ви, ні я не знаємо. Якщо поговорити з ними (або з сексопатологами, які направляють їх на операції), то і ті, і другі скажуть, що їхні страждання --нестерпні. Якщо ж поглянути на історію людства в цілому, почитати літературу, то, хоча завжди існували варінти сексуальної орієнтації (в українському фольклорі часто фігурує «козак-дівка», є історична Єлизавєта Дурова...), таке враження, що "нестерпними" вони стали тільки тоді, коли медицина (і суспільство) дала можливість їх радикально вирішувати, натомість "даруючи" прооперованому і його (її) сім’ї соціально -психологічні проблеми до кінця життя.
 
Так я ж про це і кажу: якщо невизначеність лякає, уявіть собі стан людини, яка почувається хлопцем, а побудована як дівчина. От де невизначеність у страхітливій формі, от кому лячно і некомфортно.
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Мені це важко уявити, але я думаю, що в тих, хто це робить, якраз немає невизначеності. Щоб іти проти суспільних установок, волі батьків, можливих ускладнень, насмішок, безповоротності змін треба мати сильне внутрішнє переконання. Відчуття нереальності, "підвішеності у вакуумі" виникає у їхніх рідних і друзів, тих, хто знав і любив їх змалку --такими, якими вони були.
 
Щодо статі непевність існувала завжди. Просто оперувати не вміли. А зараз... Он, вчора читав: наука не знає, чому люди затинаються. Не знає. і край. Є випадки спадкового затинання - але то лише кілька родин в одній місцині у Пакістані. А чому інші затинаються - ніхто не відає. Аби з'ясувати, вчені (мабуть, славнозвісні британські) клонували особливих мишей - ті миші затинаються.
...Звідки ж узятися визначеності? Якщо вже ми можемо клонувати те, природи чого не знаємо...
Та чи краща визначеність? В широкому розумінні? Чи означає вона відсутність вибору? Подивіться на москалів: повна тотальна суцільна визначеність, невизначеність суворо переслідується і карається позбавленням волі і т.д. і т.п.
Свобода вимагає невизначеності. Визначеність заперечує свободу.
А діти - вони наші діти тільки в тому сенсі, що ми їм щось винні. Вони нам теж щось, але навряд чи це їх свобода вибору абощо.
Ну, Остапа понесло ) - мабуть, полемічний задор ще після сварки із начальниками не минув )
Написано добре.
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
В житті багато відносного, звичайно, ітреба бути готовим до несподіванок, але абсолютна невизначеність лякає, людина почувається некомфортно. Крім того, не маєш можливості нічого планувати, навіть приблизно уявити своє майбутнє неможливо.
Куди б цей Ваш задор направити, щоб не пропадав марно? Тільки не на начальників --собі гірше зробите.
 
Жесть, звісно. Я не про зміну статі. Гадаю, людина йде на такі штуки, коли вже бути в старому тілі нестерпно. Типу, бути чи не бути, буквально. І стільки спротиву довкола. А якщо вважати зміну статі метафорою, той спротив вимальовується ще яскравіше. Інший, відмінний - ворог.
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ми вступаємо в епоху навизначеностей. Щодо дітей невизначеність завжди існувала (якими вони виростуть людьми --ніхто не знає), але тепер не можеш бути впевненою навіть у їхній статі...
 
Yurko Okhapkin, 28.04.2016 - 11:06
Жесть. Аж здригнувся.
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Де Ваш оптимізм? Я так на нього надіюсь!
 
Олег М., 28.04.2016 - 08:42
12 12 12 give_rose
 
Вікторія Т. відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. 41
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: