Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Мар’я Гафінець: Стежка (проза) - ВІРШ

logo
Мар’я Гафінець: Стежка (проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Стежка (проза)

	Стежка до бабусі бігла напрямки через город, повз стару стодолу, ряд високих з розчепіреним в усі боки віттям слив, різко повертала біля куща смородини, змушуючи гальмувати підошвами та розсипати навсібіч хмари пилюки і далі, вже повільно, тягнулась повз старий тин й спинялась, заплутавшись у порічковому кущі. А він, рясно вкритий червоними гронами манюсінькіх намистин-ягід, так і манив зробити тут привал та перекусити з довгої дороги. Що ми з братом завжди і робили: плюхали тут же - під кущем - на сиру землю, відхекувались та зривали гіркуваті ягідки прямо ротом з нижніх гілок, пирскаючи час-від-часу смішками та задираючи один одного штурханцями.  
	Втім, наш бенкет тривав не довго.  Раптом з тіні вистрибував бабин Кіт і, дряпнувши когось із нас за руку чи ногу (куди діставав у поспіху, з просоння), кидався через подвір”я, попід тин і далі - кудись у свої дикі простори, яких нам відркрити ніколи не вдавалось — надто вже прудко замітав він сліди своїми чотирьма лапами та довгим хвостом. Цей звір з родини котячих був дуже дивний - худий, довголестий, з короткою завжди скуйовдженою сірою шерстю і шаленим блиском у зелених очиськах. Він був справді диким: додому приходив раз у кілька днів, щоб поїсти та зализати рани, отримані в своїх кругосвітніх блуканнях. Причому їжу брав виключно з бабиних рук, тоді коротко лизькав її зморщені, земельного кольору довгі пальці і блаженно помуркуючи йшов під порічковий кущ — відсипатись.  Тут і перетинались завжди наші з Котом дороги — ніхто не хотів поступатись вигідним місцем відпочинку. 
	Після сутички з Котом, заробивши кілька подряпин і геть втративши апетит, ми простували далі. А за кущем стежка, як за помахом чарівної палочки, перетворювалась нараз у красиву, гладеньку, вилиту бетонну доріжку. Справа ж тут зовсім не в паличці феї, а в татових руках  (це він вимостив, щоб бабулі легше було ходити). Тільки-от баба Настуня цього нововведення так і не сприйняла. Щоразу, коли дід скошував траву, розсипала її ретельно по всій стежці, щоб сохла на сіно та бурмотіла при цьому: “Все подвір”я спаскудили, паршивці, скоро й билині вирости ніде буде!” Баба взагалі буркотуха була ще та. Сердита, худа і дуже вертлява, вона встигала так провернутись, що могла схопити одною рукою Кота за карк, коли він саме збирався шугонути зі стежки попід тин, а другою дати запотильчника нам з братом одночасно за те, що «Схарапудили бідну тварину...» 
	Баби Настуні боялись всі: я - вже віки бачивша дев"ятилітня відданиця; мій братик - малий білоголовий вітрогон з величезними, повними неба, блюдьцями замість очей;  Кіт - безстрашний сам-по-собі-вічно-голодний-і-дуже-гордий-бродяга і, навіть, дід Федьо. Хоча, навідміну від бабулі, дід стежку любив. Любив тупцяти по ній, пахкаючи люлькою та вистукуючи закаблуком своїх скрипучих чобіт  якийсь монотонний ритм; любив виточувати хатнього ножа, водячи боком леза по виступі на бетоні і видобуваючи при цьому такі надвисокі ультразвукові хвилі, що нам від них хотілося скреготіти зубами і струшувати невидимих мурашок, які розбігались по всьому тілу; любив... Дід взагалі любив! Все, що бачили його, прикриті кошлатими, густими бровами від сліпучого сонця та різкого вітру, теплі очі; все, до чого торкались його жилаві, вмілі руки; до чого тягнулось велике, добре серце. 
	По вечорах, коли мама залишала нас з братом у баби, дід варив токан. Він виймав з халяви велику дерев"яну ложку, брав з братрури чистий казанок, наливав у нього криничної води і починав чаклувати: сипнув кулачок кукурудзянки, дещицю пшеничної муки, дрібку солі, горстку того, пучку цього... Лишень ложка мелькала над казанком то зникаючи, то виринаючи з густої, апетитної пари, що клубочилась над кухнею. А ми сиділи у кутку на лаві втрьох - я, брат і Кіт - принишклі, голодні, втомлені денними пригодами та зачаровані дійством, що відбувалось у нас на очах. У вечірніх сутінках то спалахував, то притухав вогонь у печі; на стіні мерехтіли довгі тіні, страхаючи своїми загрозливими силуетами; у казанку смачно булькав токан; заспокійливо гудів дідів бас, що переплітався з бабиним пронизливим сварливим тоном; мирно сопів, несподівано присмирнілий в очікуванні своєї порції, Кіт... 
	Сонливу ідилію порушував раптово різкий квапливий цокіт каблуків - це мама проривалась повз чіпкі гіллячки порічкового куща та поспішала забрати нас додому. «Цок-цок-цок» -  нетерпляче вистукувала вона свій призив, «час-час-час» - відлунювала нам її кроки стежка.	

ID:  648731
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 03.03.2016 20:49:54
© дата внесення змiн: 03.03.2016 21:36:40
автор: Мар’я Гафінець

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (771)
В тому числі авторами сайту (17) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Олекса Удайко, 04.03.2016 - 10:54
tongue Забавка... apple biggrin biggrin biggrin
 
Фіночко, написано гарно, передає атмосферу, ауру... Щодо детальок, то є що поправляти. Не "напрямці", а "напрямки" або "навпростець". Не "пир", а "бенкет". Не "царапати", а "дряпати" і, відповідно, "подряпини". "Причому" пишеться разом (у даному випадку). А взагалі - дуже сподобалося! 12
 
Мар’я Гафінець відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
русизми, правопис, а ще ж є пунктуація!! fright Так, проза, це тобі не два-три римовані рядочки... Дякую Таню, що так ретельно і небайдуже прочитали! 45 19 22 22
...ото закортіло мене до словоблуддя writer
 
гостя, 03.03.2016 - 21:00
ідилія дитинства,Фіночко flo34 to_become_senile 32 32 32 flo36
 
Мар’я Гафінець відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
...так часом туди назад хочеться frown Ех..Дякую, Наталю give_rose 22 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: