Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 20. П'ЯТЕ ЖИТТЯ. Чорнобиль. КАТАСТРОФА. 1. - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 20. П
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 20. П'ЯТЕ ЖИТТЯ. Чорнобиль. КАТАСТРОФА. 1.

20. П'ЯТЕ ЖИТТЯ. Чорнобиль. Катастрофа.1.
10.02.2016* 15:50

Борис, виявляється, був депутатом Верховної Ради України п'ять разів підряд - таке тільки в Радянському Союзі могло бути, щоб людина мала таку постійну роботу! Таких як він було багато тоді серед депутатів,  тому у нього, як і у його колег по Раді, був постійний номер-люкс в готелі "Україна", на час сесії.

25 квітня 1986 року десь вдень він подзвонив мені: "Здоров! От що: сьогодні тобі треба на 19:00 бути у мене в готелі. У вестибулі підійдеш до чергового і скажеш, щоб він подзвонив Левчишину. Я вийду і заберу тебе до себе! До зустрічі, брате!"

Він гонористо спустився по сходам, помахав рукою черговому, той навіть легенько вклонився йому, взяв мене під руку і провів по сходам наверх.
"Ох, Вікторе, у мене радість: я таку операцію провернув!"
	"Секрет?"
"Та ні! Я у КДБ купив 10 списаних газиків по 150 карбованців штука!"
	"Так дешево? Чому?"
"Вони пройшли свій ресурс. По документам." - і хитро подивився на мене.
	"То у тебе тепер буде великий автопарк в колгоспі?"
"Жодної мені. Обком партії, облвиконком, персонально пару секретарів, одним словом: мені - жодного. Все для партії, все для народу!" -  і засміявся.

Перед дверима його номеру призупинилися.
"Там у мене сидить бувший командуючий Закарпатським військовим округом, начальник одного відділу у Верховній раді. Повинен от-от підійти один, скажемо так, адвокат і будемо святкувати закінчення сесії. Завтра додому!"

В номері дійсно сидів дуже старий за віком генерал з багатьма зірками на погонах та з іконостасом орденських планок на кітелі,  цивільний чолов'яга в шикарному костюмі з пронизливим поглядом та посмішкою змовника. На столі стояли кавові чашки, закутаний, судячи з усього, чайник із кавою, на тарілках лежали мандарини, міцні і великі червоні яблука та шоколад. 
"Мій брат!" - об'явив Борис. Всі покивали головами. "Він архітектор". Всі знову увічливо нахилили голови. "Так! Почекаємо ще Петра, він от-от буде, і почнемо, товариство!" - сказав Борис - "Ти, поки що, наливай собі кави, бери шоколад та фрукти."
З недовірою налив собі каву, але вона виявилася міцною та запашною, такою я ще не бавився навіть у Львові. Борис змовниць посміхнувся, відчувши моє здивування.

Вони про щось загальне говорили, я не слухав, бо зосередився на каві і до того ж відчував себе не у своїй тарілці.
Грюк у двері, прийшов очікуваний Петро - розхристаний, жвавий, навіть веселий. Всі зраділи йому, але, як мені здалося, більше тому, що нарешті всі у зборі. Я ламав голову: навіщо Борис мене запросив, це потім я мав багато разів нагоду переконатися, що він любив ставити людей у провокаційне становище і тоді явно він хотів не мені, а своїм товаришам полоскотати нерви.

"Так, товариство! Закриваю вхідні двері в першу кімнату на ключ, тут тільки щільно закриваю ці, враховуючи, що у нас сухий закон, ми будемо пити виключно коньяк чекушками!"  - з цими словами він витягнув із шафи великий ящик в паперовій обгортці, зняв її і ми побачили штук 50 чекушек, тобто пляшечок по 250 г кожна. - "Я визнаю тільки наш, закарпатський коньяк!" - "Найкращий у світі!" - сказав радісно генерал.
"Закусувати ми будемо волинянськими виробами! М'ясо в шлунку тварини і в'ялений в'юн! Хліб київський, вибачте!" - він немов фокусник витягнув ящик з рибою, ящик з м'ясом,  пляшки з березовим соком, який був настояний на яблуках, трилітрові банки з квашеними огірками та помідорами - "Все виключно натуральне! Українське!"

По тому, як генерал спокійно сидів, а два інших чоловіка витягували із серванта тарілки, виделки, ножі, полотняні серветки, я зрозумів, що цей ритуал у них звичний. Борис упивався процесом підготовки до пирушки. Я зробив порух, щоб допомогти в чомусь, він вказав мені: "Сиди! Ти - мій гість!"

Пирушка  була знатна - вишукана, з анекдотами: тонкими (цивільні) і суто українськими (Борис),  з іронічними висловами генерала, зі сміхом і відчуттям повної свободи. І неймовірно смачно. Мене вразило м'ясо, яке, виявляється, було розпластане, пересипане гірчицею в зернах, трохи посолене, згорнуте, засунуте в шлунок тварини, а потім на три місяці закопане у землю. Про смак в'яленого в'юна взагалі мовчу.

До метро на площі Товстого, благо це було недалеко від готелю, Борис провів мене таким чином, що я встиг на останній поїзд на Оболонь.  Ми обнялись, пожали руки один одному і я поїхав додому. Від станції "Мінська" шлях до будинку забрав певний час і я дома був біля 2:00. Мене чекала мов фурія дружина: "Візьми свого сина! Він не спить! Вимагає пісень! Привчив! Мені зранку їхати віддавати кофту і взяти гроші!" - кричала/шипіла дружина. Я себе відчував винним - їй дійсно треба було це зробити, адже вона в'язала кофту три дні!

Взяв сина на руки, він звично вмостився у мене на руках, і я почав ходити по кімнаті та наспівувати йому пісні. Він був збуджений, бо наревівся, і довго ще схлипував у мене на руках. Раптом за вікном я почув голос у мегафон: "Станьте в ряд! Шофер машини номер , мать твою, стань в ряд!" І матюки. Заінтригований я із сином на руках підійшов до вікна.

Вікна будинку виходили на Богатирську, на проїжджу частину, фактично на шосе. Напроти будинку був розташований автобусний парк. І я побачив, що всі автобуси вишикувалися в ряд, а один вирішив бути самостійним, то міліцейська машина з мигалкою заганяє його в ряд. Що за чортівня? В пів третьої ночі?
Поки я стояв та роздумував над цим, колона почала рухатися, повернула праворуч, вийшла на паралельну вулицю і поїхала в бік Вишгорода. У мне чомусь промайнула думка, що колона іде на Чорнобиль.

Ліг спати. Дружина дуже рано поїхала по своїй справі і в 10:00 вже була дома. Як тільки зайшла до квартири, то прямо від дверей сказала: "Я знаю що трапилося. Чорнобиль вибухнув. Напроти мене в метро сидів як чіп п'яний чолов'яга і ритмічно вигукував: "Як гарно! По двісті спирту дають! Чорнобиль вибухнув! То по двісті спирту дають!""

Ми тоді не знали, що 0 1:23:50 вибухнув четвертий реактор в Чорнобилі. Але я підійшов до книжкових поличок, витягнув довідник по фізиці, прочитав потрібне, і сказав дружині: "Справи кепські. Треба вам їхати з Києва."

ID:  642842
Рубрика: Проза
дата надходження: 10.02.2016 20:39:50
© дата внесення змiн: 10.02.2016 20:39:50
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (173)
В тому числі авторами сайту (5) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

give_rose give_rose give_rose Тепер згадуєте чи ще раніше писали про це?
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Писав, але не так ретельно. І згадую. biggrin give_rose give_rose give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: