Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Валентина Мала: Українці люблять сало ! - ВІРШ

logo
Валентина Мала: Українці люблять сало ! - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Українці люблять сало !

Валентина Мала :: Українці люблять сало !
ЧОМУ УКРАЇНЦІ ЛЮБЛЯТЬ САЛО?

Для українців сало є не лише цінним продуктом харчування, а й символом національної культури. Витоки такого шанобливого ставлення до сала слід шукати в історії нашого народу.

Здавна на території України вирощували свиней та полювали на вепрів і диких свиней. У Середньовіччі тваринні продукти харчування постачало скотарство, хоча роль мисливства (особливо ловів) залишалась на той час ще значною. Яловичина, баранина, свинина, м’ясо курей, качок і гусей було пересічною їжею давньоруського населення. «Руська правда» й уставні грамоти часів Київської Русі дають нам цінні свідчення про широке використання м’яса й сала свиней з-поміж інших продуктів. Як свідчать давньоруські документи і археологічні знахідки, у Середньовіччі м’яса їли багато, значно більше, ніж у пізніші часи.
При виборі релігії на Русі одним з аргументів на користь християнства було те, що мусульманам «передписується “свинины не ясти, вина не пити”. Князеві Володимиру “… се ему было не любо: … о неядении мясъ свиныхъ а питьи отинудь”» («Повість минулих літ», 986 р.).

Свинина, сало були і є чудовим харчовим запасом – «готовизною», котрі довго зберігаються в сиросолоному вигляді, незалежно від навколишньої температури. Ще в Середньовіччі розрізняли сало підшкірне і сало нутряне («утробне»), а також лій («лои», «лой») овечий, баранячий чи козячий, який, імовірно, топили з кропом (або насінням кропу) для зменшення специфічного запаху.
У Карпатах вже на початку ХVI ст. податкові списки подають відомості про значну кількість свиней, яких тримали селяни галицької частини Гуцульщини. Їх приганяли на відгодівлю горіхами у букові ліси. В Україні ХVІІІ-ХІХ ст. свиней вирощували сальних і м’яса стали споживати менше.

На відміну від західної традиції приготування сала (поляків, зокрема) українці не білували, а смалили свиню після забою, щоб сало лишилося на шкірці.
І сьогодні сало переважно не коптять, а солять та найчастіше зберігають сирим. Поряд із традиційними способами зберігання солоного сала у повоєнні роки з’явилися й нові – почали закладати засолене сало в скляні трьохлітрові банки і закривати герметично, адже сало без доступу кисню довше зберігає свою свіжість.

Сало й сьогодні використовується не лише як цінний висококалорійний продукт, але й як незамінний харчовий дорожній запас, що не псується навіть за високої температури повітря. Сало, товчене в салотовці, з часником, є однією з найпопулярніших приправ до борщу. Споживають його й сирим, і смаженим, і вареним, і печеним, з різноманітними прянощами, найчастіше з перцем, часником і кмином. Сире солоне сало з пряними приправами дуже характерне для Волинського Полісся. Свіже сало, часник (цибуля чи огірок) і хліб завжди були найкращим підвечірком і дорожнім запасом.
Сучасні дослідження дієтологів, біологів і медиків спростували усталену думку про шкідливість сала і показали, що помірне його вживання корисне навіть для хворих на шлунково-печінкові розлади. У несмаженому салі міститься арахідонова кислота (поліненасичені жири), яка бере участь у холестериновому обміні, знижуючи рівень холестерину в крові. Встановлено також, що цей цінний харчовий продукт зв’язує і виводить з організму токсини, тому медиками рекомендується вживання сала (від 50 до 70 г. на день) для профілактики виведення радіонуклідів у екологічно несприятливих зонах. У народній медицині сало використовують при зубних болях, роблять обгортання несолоним уздором (нутряне сало) від кашлю, при захворюваннях кінцівок тощо.

Як символ української кухні, як продукт і страва, сало й сьогодні посідає досить значне місце у системі кулінарних цінностей і виступає виразником українського характеру. Про це свідчать і численні фольклорні приклади.

 Словесні формули, що закріпилися в обрядовій сфері, повсякденні (не ритуальні) пісні зберегли стереотип уявлення про цей продукт. У відомій коломийці співають досі:
Намастила губи салом
Та забула втерти –
Будуть хлопці цілувати
До самої смерті…

У фондах Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України зібрано безліч приказок і прислів’їв про сало, які відображають ставлення до нього предмету пересічного українця:
Якби мені паном бути, то я б сало із салом їв;
Живу добре – сало їм, на салі сплю, салом укриваюсь;
Коли б сало крила мало, під небесами б літало;
Кому що, а цигану сало;
Ні сіло, ні впало, дай, бабо, сала;
Так го полестив, як би салом помастив;
Якщо вже їсти сало, то так, щоб і по бороді текло.

Анекдоти про українця і сало виразно свідчать про знаковість цього продукту:
«Розмовляють два куми:
— Куме Петре, чи чули ви, що сало спричиняє склероз?
— Ні, куме Миколо, не чув. Але ж я по собі знаю, що як тільки я вранці поснідаю салом, то на цілий день забуваю про їжу!»;

В українській народній харчовій системі життєзабезпечення сало здавна виступає ознакою добробуту. Безумовно, в минулому й позаминулому століттях значення сала як продукту висококалорійного та поживного було значно вищим. Дефіцит тваринних білкових продуктів постійно компенсувався споживанням сала і страв із нього. Пізніше, навіть коли споживчий харчовий баланс білків, жирів і вуглеводів у народному харчуванні значно оптимізувався, сало залишилося символом ситості. Слід зауважити, що нині, коли значна частина населення України живе на межі бідності, сало знову отримало свій давній статус. 
Не можна сказати, що споживання свинячого сала є характерним лише для українців. Його охоче вживають поляки, угорці, німці, білоруси та інші народи, але в різних етнографічних середовищах ті самі речі отримують різний знаковий статус. Для українців сало стало символом не лише української кухні, а й українського способу життя.

/Лідія Артюх кандидат історичних наук. Український етнографічний центр./

***
S.Nemo, 27.01.2016 - 13:11
 Як історик дозволю собі внести свою лепту.
 Сало - стратегічний продукт для українського народу. Саме воно давало можливість вижити в суворих природніх умовах. Але найцікавіше, що свинина - єдиний продукт тваринного походження, який залишався в українців після татарських набігів. Татари і турки, як мусульмани не вживають свинину, тому свині не мали для них жодної цінності. А українців рятували від голодної зими...
***
yaguarondi, 27.01.2016 - 16:15
  
 Не можу промовчати(як шанувальниця сала): ходять в інтернеті такі чутки, що в жирових тканинах жири зберігаються у вигляді тригліцеридів - гліцерину, з'єднаного з трьома залишками жирних кислот. Сало переважно складається із молекул такої форми:/ подивіться в коментах картинку / Тобто молекули, що складають сало, переважно схожі на герб України  
 Ну і на додаток:/ картинки в коментах подивіться обов'язково!/
***
В І К І П Е Д І Я
Сало вживають як самостійну їжу, головним чином, в сирому, запеченому вигляді, у вигляді шкварок або у вигляді різної приправи і жирової основи різних страв. Така увага до свинини поріднює українську кухню з кухнями західних слов'ян і угорців та білорусів. Сало їдять не тільки сире, солоне, варене, копчене і смажене, на ньому не тільки готують, але ним шпигують інше м'ясо, де сало відсутнє. Сало також використовують для засмажування чи затовкування рідких страв: борщів, капусняків, юшок. 
Його використовують навіть у солодких стравах, поєднуючи з цукром або патокою.

Сало було одним з найважливіших продуктів тривалого зберігання, а також таким, який вживався у подорожах та під час обіду у робочий день як джерело енергії - хліба, сала та цибулини було досить для цілого дня важкої праці.
*********************************
*********************************

В.М.

Українці люблять сало ,багатенько і не мало
Крім тополі і калини, Це теж символ України!
Популярне воно,факт!  І  смачне й  поживне,так!!!
Це приправа до борщу!! Їж ,смакуй,аж досхочу!!

Споживай сирим,вареним і смаженим,і печеним!
З перцем,кмином,часником,із яйцем і огірком!
Та  корисне для людини,бо виводить всі токсини.
Прибирає зубний біль,навіть зменшує кашіль.

Робить теплими кінцівки і у хлопа,і у дівки!
Дуже довго не псується,від свиней  воно береться!
Це смачна готовизна,й за кордоном його «зна»
Історична то є страва і скоринка золотава.

Їжте сало і шануйте  ,і любіть його й смакуйте!!
Бо  Крім тополі і калини, Це теж символ України!!
Українці люблять сало ,багатенько і не мало!
Натуральний це продукт!Продаю!Розставте руки!
27.01.2016р.

ID:  638987
Рубрика: Поезія, Гумореска
дата надходження: 27.01.2016 11:12:05
© дата внесення змiн: 28.01.2016 07:46:43
автор: Валентина Мала

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Віталій Назарук, Анатолій В., геометрія, zang, Світлана Крижановська, Finist
Прочитаний усіма відвідувачами (6511)
В тому числі авторами сайту (32) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

геометрія, 17.10.2018 - 14:09
Не знаю,як це я пропустила цей Ваш,Валю,шедевр про сало. А це нині я готую розповідь про сало для нашої обласної газети "Саквояж", то ж "поблукала" по інтернету, багато цікавинок назбирала і там же віднайшла роботу: "Українці люблять сало",і мені висвітилося все це у нашому КП...Дякую Вам за цікаву інформацію і вірш! 12 12 16 girl_hospital flo31 flo12
 
Валентина Малая відповів на коментар геометрія, 18.10.2018 - 06:51
Привіт,Валю!Та,як же ж без сала???Нат.продукт український!Дякую за комент! friends friends friends
 
Да-а-а, ми, українці, такі,- любимо потішити себе сальцем з хлібцем! biggrin 16 23
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
biggrin biggrin 12 give_rose friends friends friends
 
Анатолій В., 27.01.2016 - 17:45
12 smile 16 Приєднуюсь до шанувальників сала! friends friends friends give_rose
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
УРР-РА!!!Нас багато!Нас не подолати!!!!! 12 12 12 16 16 give_rose friends friends friends
 
yaguarondi, 27.01.2016 - 16:15
12 16
Не можу промовчати(як шанувальниця сала): ходять в інтернеті такі чутки, що в жирових тканинах жири зберігаються у вигляді тригліцеридів - гліцерину, з'єднаного з трьома залишками жирних кислот. Сало переважно складається із молекул такої форми: Тобто молекули, що складають сало, переважно схожі на герб України biggrin
Ну і на додаток:
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
ОЙ,СПАСИБІ!!ПОТІШИЛИ!!!ЗАДОВОЛЬНИЛИ!!!ПОДЯКА!ПОВАГА!СЛАВА УКРАЇНІ!!! 12 12 12 16 give_rose friends friends friends sty101 good good good
 
Олекса Удайко, 27.01.2016 - 15:30
12 Ну жартувальниця! Клас! biggrin biggrin biggrin biggrin
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
16 apple give_rose friends friends friends biggrin biggrin biggrin tongue tongue tongue 45 45 45
 
Віталій Назарук, 27.01.2016 - 13:25
12 hi flo12
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
16 apple give_rose friends friends friends 45
 
Finist, 27.01.2016 - 13:11
Заслуговує на увагу. 12
Як історик дозволю собі внести свою лепту.
Сало - стратегічний продукт для українського народу. Саме воно давало можливість вижити в суворих природніх умовах. Але найцікавіше, що свинина - єдиний продукт тваринного походження, який залишався в українців після татарських набігів. Татари і турки, як мусульмани не вживають свинину, тому свині не мали для них жодної цінності. А українців рятували від голодної зими... wink
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
спасибі за цінне доповнення!щасти у всьому!! 16 give_rose friends friends friends
 
Ніна-Марія, 27.01.2016 - 12:58
12 12 12 give_rose friends friends friends
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
16 biggrin give_rose friends friends friends дякую!!
 
І стаття, і вірш заслуговують на неабияку увагу. Спасибі, Валю. "5". 12 12 12 16 17 19 22 22 23
 
Валентина Мала відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
16 give_rose friends friends friends 45 спасибі!!!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: