Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: ПАРАЛЕЛЬНА УКРАЇНА? - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: ПАРАЛЕЛЬНА  УКРАЇНА? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ПАРАЛЕЛЬНА УКРАЇНА?

Тільки що прочитав на Фейсбуці виклад змісту того, що сказав Святослав Вакарчук президенту Порошенку, коли той вручав йому державну нагороду. Мене вразило, що текст, як і великі цитати промовця, були на російській мові, хоча відомо, що оба "фігуранти" розмовляють українською, а в умовах нагородження і не могло бути іншого варіанту. І мій подив примусив мене знову та знову усвідомити, що зараз іде активний процес формування паралельної до україномовної України російськомовної України.

Цей процес носить характер високої культури і тому неймовірно тяжко навіть виступати критикою його чи супротивником. Спробую проілюструвати свої твердження.

Пан Володимир Зеленський має талант неймовірної потужності, про що, думаю, ні у кого не може виникати сумнівів. Як і те, що він зібрав творчий колектив такого ж ґатунку. Тому  всі театрально-телевізійні шоу типу " Київ Вечірній ", "Вечірній квартал" та практично всі інші подібні йому проекти цього колективу є дотепними, яскравими, злободенними, критичними, а через те, що вони ставляться фактично в комедійному ключі, то вони легко приймаються глядачами. 
Не викликає сумніву і те, що цей колектив є патріотичним стосовно України, хоча інколи і проглядає відпрацювання моделей господаря 1+1. 
Але!
Але  весь творчий репертуар цього колективу іде на російській мові, а українська мова виступає як обгортка (хоча би назва "Вечірній Київ") чи як вкраплення суржику чи навіть українського чогось.
Фільм "Слуга народу" є блискучим прикладом реалізації талантів акторів. Я встиг продивитися 22 серії. Вищий пілотаж гумору, сатири та іронії! Але враження таке, що всі дії відбуваються не в Україні, не на майдані Виставки досягнень народного господарства, а десь в іншій російськомовній країні. І не треба мені говорити, що Слуга народу може і має право розмовляти російською, бо в дійсності навіть Кучма повинен був розмовляти українською, навіть пресловутий крадій шапок робив потуги говорити нею. Іншими словами: весь антураж фільму іде за межами української мови, якщо не рахувати використання красивого слова "Ганьба!" та твердження, що прем'єр-міністр у фільмі змушений навіть вивчити "їх мову".
А фільм має великий успіх! Достатньо сказати, що в Мережі вже є пропозиції пана Зеленського зробити дійсним президентом України. На якій мові він буде розмовляти в такому випадку?

Зараз на телебаченні іде конкурсна програма "Ліга Сміху". І знову та сама ситуація: по пальцям однієї руки можна порахувати команди, які використовують українську мову, а про суддів я і не заїкаюсь.

На канали "НьюсВан" панує українська мова. Не буду зупинятися на тому, що інколи журналісти в патріотичному відношенні стають на рівень фолу та провокують таким чином своїх візаві приєднатися до них. Це - дрібниці. Бо навіть в такому патріотичному каналі як "5 канал" ведуча дозволяє собі такі речі.
Але!
Рубрики, які веде Матвій Ганапольський,  ведуться на російській мові. Так, журналіст неймовірно розумний патріот України, він майстерно розставляє все по своїм місцям, він критичний, але не вороже, він максимально об'єктивний і він навіть патріот України та українського народу. Але, мені здається, що він не усвідомлює, що саме цим він мимоволі формує, як і "Квартал-95", паралельну російськомовну Україну.
До речі: Він нещодавно провів тему чи треба робити обов'язковим панування української мови в засобах масової інформації. Цікаві були результати та позиція ведучого. Не буду переказувати - бажаючи можуть подивитися в Мережі.

Я міг би привести ще багато прикладів подібного Але я ні в якому разі НЕ РАТУЮ ЗА ЗАБОРОНУ подібних дій та подій.
Я ЗАКЛИКАЮ талановитих людей/фахівців/аматорів СТВОРЮВАТИ ПРОЕКТИ УКРАЇНСЬКОЮ, які будуть мати рівень розглянутих мною вище взірців української культури.

Мені боляче, коли я зустрічаю хвалу Лесю Подерев'янському, бо він у своїй літературній творчості широко використовує матюки! Це що, не усвідомлення того, що в упаковці української мови він просуває російську культуру, бо в українській мові нема матюків, а російська замішана на цьому?

Мені боляче, коли на ТіВі наші можновладці говорять кострубато українською. Але вони в даному випадку є взірцями, бо їх публіка охоплює всю державу.

Непомітно я став старим, але маю надію, що  моя думка не застаріла: БЕРЕЖІТЬ УКРАЇНСЬКЕ  по-УКРАЇНСЬКІ!

ID:  638245
Рубрика: Проза
дата надходження: 24.01.2016 14:06:36
© дата внесення змiн: 24.01.2016 14:06:36
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (420)
В тому числі авторами сайту (11) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Марсианин, 25.01.2016 - 18:16
У ЗМІ головне - рейтинг. Якщо телепередачі глядачі хочуть дивитися рідною мовою (російською), то її і будуть використовувати. Це також вірно і для преси.
Взагалі до мовного питання треба ставитись спокійніше. Більшість людства користується лише десятком мов. У світі безліч англомовних, іспаномовних, арабомовних і т.п. країн. Навіть в Африці сама розповсюджена зараз мова - суахілі, її призначили як би загальноафриканською. Скоріше усього в майбутньому і російська, як прогнозував ще Костомаров, стане загальнослов"янською.
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
В чому ж справа - матюкаються, як мені розказували товариші, навіть японці російською. Тепер російська точно не стане загально слов'янською, любий інопланетянин, бо той час, коли це було необхідним, промайнув. Тепер мова іде про інше: якою буде Росія скоро. Явно не великою країною. То що спонукає тепер слов'ян вивчати російську? Її рашизм? Її підлість? Її шовінізм? А, ще є Марс... Це там вже росіяни землю ділять?
 
stawitscky, 24.01.2016 - 17:42
Повністю Вас підтримую, пане Вікторе. Мені теж надзвичайно прикро за неукраїнство нашої, так званої еліти. Дійсно, складається враження, що це тактичний хід влади в руслі нинішніх військових дій, це просто зречення фундаментальних цінностей нації. Добре, що є такі освідчені і знаючі патріоти України, як Ви. Дай Боже Вам здоров’я!
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Та що я? Я квартирний патріот, бо прикований до неї хворобою і віком (кошмар: вже!) Але все це почалося дуже давно, а от за час незалежності нічого не робилося. І війна тут ні при чому, бо всі ці роки незалежності на книжковому ринку в Києві на Петрівці завжди 99% книг було на російській!
 
Вакарчук говорив на українській. Ви читали на ФБ переклад. А в цілому я згідна з Вами. Це якась паралельна Україна - Україна без українства, без її мови і традицій. 12
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
От і я про це кажу! 17 fright give_rose give_rose give_rose
 
геометрія, 24.01.2016 - 16:33
І правильно, Вікторе, і своєчасно, підтримую вас на всі 100%... 12 writer scenic flo31
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Побільше би нас стало! give_rose give_rose give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: